Demonstrace Svobodných: Chceme vystoupit z EU! A vzkaz P. Macha prezidentovi: Sundejte ten modrý hadr s hvězdami z Pražského hradu.

Demonstrace Svobodných: Chceme vystoupit z EU! A vzkaz P. Macha prezidentovi: Sundejte ten modrý hadr s hvězdami z Pražského hradu.

V pondělí 28. září, na Státní svátek Den české státnosti, uspořádali Svobodní v Praze na Jungmannově nám. demonstraci proti kvótám na uprchlíky a za referendum o vystoupení z EU. Zúčastnilo se asi 500 lidí a na naši petici za referendum přibylo 300 nových podpisů.

Během akce kromě proslovů zazněly i dvě písničky v podání muzikanta Jana Vytáska. Ten hned v úvodu upozornil, že na politických akcích zásadně nevystupuje, ale současná situace už je tak zlá, že se musí zapojit také. „Jeden z mála politiků, co se snaží s tím něco dělat, je Petr Mach, proto jsem se rozhodl, že právě jeho podpořím!“ zdůraznil J. Vytásek.

K. Zvára: Německo rozesílá zprávy, že v zemích EU rostou jitrnice na stromech

Podle místopředsedy Svobodných Karla Zváry není EU založena na spolupráci, ale na tlaku silnějších zemí. Připomněl, že EU chystá zavedení trvalého přerozdělovacího mechanismu: „A, jak řekla Merkelová, asi by k tomu mělo patřit i sjednocení sociálních systémů, tedy rozesílání zprávy, že jitrnice rostou na stromech nejenom v Německu, ale ve všech zemích EU. To prostě nemůžeme přijmout!“

Podobně podle něj nám může být nařízeno přijetí eura. „Stačí návrh Evropské komise a o něm se opět kvalifikovanou většinou jen a pouze zeměmi eurozóny – bez té země, o které se rozhoduje – rozhodne, že ta výjimka bude zrušena. Nyní přichází čas, kdybychom měli všichni hlasitě říci, že nechceme být součástí EU a že naše vláda pokud myslí vážně svůj postoj, že nechce přijmout kvóty ani dočasně, ani trvale, tak aby na tom postupu setrvala. Aby podala žalobu na usnesení Rady EU a pokud bychom byli znovu přehlasování, aby dala jasnou zprávu, že ČR vystupuje z EU. Teď je ten čas!“

Celé vystoupení K. Zváry si pusťte zde.

R. Smetka: Stabilní mechanismus bude teprve průšvih!

Podle místopředsedy Radima Smetky je imigrační politika ČR nastavená dobře. „Ten problém je jinde, a sice za našimi hranicemi, že někdo něco prosazuje o nás bez nás. Tohle není poprvé, co se to stalo,“ upozornil Smetka a dále řekl: „Neobávám se těch kvót, které byly schváleny před týdnem na Radě ministrů. To se týká jen určitého počtu migrantů. Já se obávám toho, co přijde v nejbližší době – stabilní mechanismus přerozdělování imigrantů. A to bude teprv průšvih! Merkelová to říká jasně – toto je první krok. Pokud bude na jaře přijatý stabilní mechanismus, bude znamenat jen další přesun pravomocí z naší demokratické moci mimo ni na EU.“

Celé vystoupení R. Smetky si pusťte zde.

F. Matějka: Motivace jsou naše děti

Člen Republikového výboru František Matějka přečetl dopis Oznámení Evropské radě o vystoupení ČR z EU. „Tento dopis je prozatím fikcí, ale je deklarací veřejného postoje hodně lidí v ČR a jejich počet stoupá. Moc vás prosím, abyste v r. 2017 v parlamentních volbách Straně svobodných občanů pomohli naplnit obsah tohoto dopisu,“ řekl Matějka a zdůraznil, že základní motivací, proč jsme na této akci, „jsou naše děti“, za což sklidil obrovský potlesk.

Celé vystoupení F. Matějky si pusťte zde.

P. Mach: Už zase se rozhoduje o nás bez nás

Předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach mj. řekl: „Už před šesti lety jsme varovali před Lisabonskou smlouvou, ale bylo to ze strany vlády i opozice bagatelizováno, že prý se žádné nové pravomoci na EU nepředávají. Když jsme protestovali proti tomu, aby se zmenšila váha hlasu ČR, zatímco se zdvojnásobí váha hlasu Německa nebo Itálie při hlasování v Radě ministrů, posmívali se nám… Jeden vládní politik tehdy říkal Ale vždyť v EU se všechno řeší dohodou, na to hlasování prakticky nikdy nedojde. Byl to Cyril Svoboda z KDU-ČSL. Bohužel děje se to, před čím jsme varovali. Sešli jsme se tu¨dnes proto, že si to nechceme nechat líbit!“

Petr Mach také upozornil: „Shodou okolností je zítra jedno velmi smutné a neblahé výročí pro český národ. 29. září 1938 byla podepsána jiná potupná věc – Mnichovská dohoda a rovněž rozhodli o nás bez nás. Tehdy Německo, Itálie, Francie rozhodly o našem území. A teď opět chce někdo rozhodovat o našem území – kdo sem má jít, a kdo ne. Před pár měsíci jsem napsal článek, že pokud budeme proti naší vůli přehlasováni, tak musí vláda podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru. Tak, jak jsem byl na našeho ministra vnitra hrdý, že hlasoval proti kvótám, tak teď jsem smutný z toho, že naše vláda dává přednost dotacím před vlastní hrdostí a že tu žalobu nechce podat.

Když jsme kritizovali EU před lety, tak jsme nadávali na přerozdělování peněz – že se posílají do Bruselu, pak se o ně složitě žádá a rozdělují se zpátky. To jsme ale netušili, k jaké zrůdnosti tato byrokratická instituce dojde! Od přerozdělování peněz k přerozdělování lidí. Co je tedy nakonec jediné východisko? Vystoupit z EU!“

Na to začali demonstranti hlasitě tleskat a skandovat „Vystoupit!“

Petr Mach dále připomněl, že Svobodní jsou pro dobrovolnou spolupráci a obchod i pro svobodné cestování bez víz. Podle něj je několik vzorů takové spolupráce – např. Evropské sdružení volného obchodu, kde nejsou žádné kvóty na rozdělování lidí, žádné dotace, státy si  tam nediktují navzájem daně a ani nepotřebují společnou měnu.

„To, co si nechceme nechat vnutit, jsou kvóty a šílená politika, která vedla ve Francii, v Nizozemí a v dalších zemích k tomu, že jsou tam ghetta lidí, kde bují kriminalita, kde jsou mladí muži bez práce a mnozí se z nich se potom přiklánějí k násilnickým ideologiím, k džihádu, k islamismu. Toto si u nás nechceme nechat zasít!“

Závěrem P. Mach vzkázal prezidentovi: „Sundejte ten modrý hadr s hvězdami z Pražského hradu!“, což vzbudilo hlasitý potlesk a ovace přítomných.

Celé vystoupení Petra Macha si pusťte zde.

Po skončení akce někteří účastníci nechali na dveřích nedalekého sídla Informační kanceláře Evropské komise vzkazy na lístečcích.

FOTOGALERIE Z DEMONSTRACE ZDE

V Praze dne 28. září 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384
www.svobodni.cz

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31