Co odpověděla Věra Jourová Petru Machovi

Co odpověděla Věra Jourová Petru Machovi

Ministryně a kandidátka na novou eurokomisařku Věra Jourová odpověděla europoslanci Petru Machovi na jeho čtyři otázky. Podle sdělení Evropské komise (ze dne 10. září 2014) by měla mít na starosti problematiku spravedlnosti, spotřebitelskou politiku a otázky rovnosti pohlaví. Dnes proběhlo ve výborech Evropského parlamentu její "grilování".

Zde jsou odpovědi zaslané Věrou Jourovou:

P. Mach: Podpořila byste změnu smluv EU, tak aby měna euro byla přijímána jen dobrovolně, na základě žádosti jednotlivých států?

V. Jourová: Domnívám se, že se nejedná o tak urgentní záležitost, kvůli níž by se měla otevírat a měnit primární legislativa EU. V Lisabonské smlouvě není stanoveno žádné datum, a proto není třeba změnu iniciovat.

P. Mach: Souhlasíte s tím, aby firmy v EU musely dosazovat do orgánů společnosti minimální počet žen?

V. Jourová: Zastoupení žen ve veřejných funkcích a firmách s veřejnou majetkovou účastí je stále neadekvátní jejich počtu a vzdělanostní úrovni (což je doložitelné čistou statistikou). Proto je dobré přijmout taková opatření, aby se jejich účast zvýšila.

P. Mach: Podpořila byste zrušení kvót na výrobu elektřiny ze solárních panelů a nafty z biopaliv?

V. Jourová: Zvyšování objemu vyrobené energie a pohonných hmot z alternativních zdrojů (za rozumnou cenu) je potřebné, proto považuji za nutná taková opatření, která to zajistí.

P. Mach: Budete se stavět proti navyšování rozpočtu EU?

Ano, ale jen pokud by šlo o prokazatelně prorůstové efektivní a návratné investice. V žádném případě nikoli na provozní výdaje nebo investice, u nichž prorůstový efekt nelze měřit a prokazovat.

O dopisu Petra Macha zde

Celý dopis V. Jourové zde

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31