ČERVENKA: Předvolební spoty – jedna z posledních oáz skutečné svobody

ČERVENKA: Předvolební spoty – jedna z posledních oáz skutečné svobody

Včera začala veřejnoprávní média z donucení zákona vysílat předvolební spoty kandidujících stran a stejně jako před každými jinými volbami začali novináři všech médií unisono pištět o tom, jak jsou spoty amatérské a nudné, jak jde o zbytečně vynaložené prostředky, jak mají malou sledovanost atd.. Korunu všemu tomuto snažení pak nasadil v jinak opravdu nudných ,,Otázkách Václava Moravce speciál“ šéf nejnudnějšího a nejzbytečnějšího sportovního kanálu na světě Ota Černý(prý osobnost to středočeského kraje – chudáci Středočeši) dotazem, proč to strany dělají a kdy s tím skončí.

Položme si dotaz:,,Opravdu si myslíme, že právě našim médiím najednou záleží na tom, aby pořady nebyly amatérské a nudné?“ To by pak přece řádně museli redukovat své vysílání. Především omezit všemožná ,,show“, hledající nové hvězdy, v kterých amatérismus přímo bují a neopakovat v průběhu dne stále stejné pořady na ČT24, o mnoha stupidních seriálech ani nemluvě.

Osobně jsem přesvědčen, že hlavním důvodem tohoto nářku je skutečnost, že v jimi ovládaných a manipulovaných médiích veřejné služby vzniká ze zákona prostor, na který nemohou dosáhnout. A že se snaží. Nově si vytvořili i komisi, která má posuzovat ,,nezávadnost“ spotů.Nebudu podrobněji rozebírat otázku, zda na toto všechno mají právo, domnívám se, že nikoliv, zákon přece hovoří jasně – za spoty mají právní odpovědnost samotné politické strany a veřejnoprávní média do nich nemají zasahovat, ani jejich vysílání bránit.

Za daleko důležitější ovšem pokládám problém přístupu ,,nepohodlných stran“ do veřejnoprávních médií. Nepohodlnými stranami mám na mysli především ty, které se nepodařilo zglajchšaltovat. Ony pak nastolují mnohá temata, která jsou pro naše chýrné investigativce tabu – nejsou ochotny diskutovat pouze o předem shora odsouhlasených tématech předkládaných masmédii typu zdravotnické poplatky, daně, důchody, financování školství či zdravotnictví, ale chtějí se bavit i o principiálních věcech: o fungování demokracie a svobody u nás, o eventualitách našeho členství v EU, o trestu smrti a především nedej bože právě o veřejnoprávních médiích, jejich fungování, vazbách či cenzuře v nich.

Přitom nastavit parametry skutečně spravedlivého přístupu všech stran do veřejnoprávních médií by mělo být jednoduché. Prostě použít výsledky posledních parlamentních voleb jako klíč procentuální účasti té které strany v pořadech veřejnoprávních médií v období do příštích voleb. Tak by např. ODS coby vítěz posledních voleb měla právo na každoroční 35,38%-ní přístup do politických pořadů(zejména diskusí a vyjadřování se k aktuálnímu dění) ve veřejnoprávních médiích. A třeba Právo a Spravedlnost, které získalo 0,23% by mělo tomu odpovídající roční přístup do ČT1, ČT2 a ČT24. To by byl ale pro hlavní manipulátory našeho veřejného mínění hned problém, protože např. takoví Zelení, kteří jsou v TV snad několikrát denně, by byli do TV připouštěni pouze jednou na 6 vystoupení zástupců ODS. To by se to hned manipulovalo o hodně hůře, že.

Dalším velice sporným místem možností přístupu kandidujících stran do médií je ona umělá rovnost, kterou se ČT tak pyšní. Tedy to, že všechny kandidující strany mají stejný přístup do Hyde parku a debat v ,,Událostech-komentářích“, ať již kandidují v jednom kraji nebo ve všech. Nejvíce na tom jsou byty právě nepohodlné silné strany schopné kandidovat ve všech krajích jako např. Svobodní. Mají pak tentýž přístup do médií jako skutečně kuriozní projekty typu ,, Ježíš je pán“ nebo ,,Národní prosperita“. Že by tento efekt byl náhodný? Tomu nevěřím, předvolební období mají dle mého manipulátoři veřejného mínění zmáknuté do nejmenších detailů.

Předvolební spoty tak zůstávají ojedinělou oázou politické svobody a ti, kterým je nejvíce trnem v oku řvou vzteky, že takový prostor ještě existuje. Novináři a mocné lobbystické skupiny za nimi prostě brání svůj monopol na politické manipulování veřejnosti před volbami a nechtějí se podělit ani o zlomky prostoru, který ovládají. Není se čemu divit, právě ovládání tohoto prostoru je podstatou postavení a vlivu, který mají.

Miroslav Červenka je členem Strany svobodných občanů
 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31