Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

BEDNÁŘ: Nečasův okamžik pravdy

BEDNÁŘ: Nečasův okamžik pravdy

Novopečený premiér Petr Nečas bude 16. září v Bruselu poprvé reprezentovat Českou republiku na zasedání Evropské rady, tedy vrcholného výkonného, a právě tak zákonodárného orgánu Evropské unie, který se ze svých rozhodnutí nikomu nezodpovídá.

Nadcházející zasedání Evropské rady je nadto vyhlášeno jako mimořádné. Mělo by totiž rozhodnout o návrhu na hlubší koordinaci rozpočtové a sociální politiky. Podle tohoto plánu by měl být nastolen režim tzv. hospodářské vlády (economic governance).To znamená, že by EU každý rok nařizovala členským státům základní strategii hospodářské a sociální politiky. A do Bruselu se mají rovněž předkládat ke schválení návrhy státních rozpočtů členských států EU.

Zde si ale již Velká Británie s odvoláním na své nezměnitelné demokratické tradice na předcházejícím zasedání ministrů financí EU alespoň prosadila nanejvýš důležitou výjimku. Britský rozpočet bude, na rozdíl od ostatních poslušných členských států jako je Česká republika, totiž nejdříve schvalovat, jak ostatně bývá v normálních demokratických státech zvykem, britský parlament. A proč se tak rázně hovořící český ministr financí Kalousek alespoň k Britům nepřidal ?

Pro předsedu vlády nastává ostrá zkouška platnosti slovních prohlášení o Evropské unii tam, kde se skutečně rozhoduje. Na místě by zajisté bylo předložené návrhy odmítnout s poukazem na demokratickou svrchovanost České republiky, a tak chystaný posun od demokratického rozhodování k nedemokratickému bruselskému centralismu účinně znemožnit. Bez mandátu parlamentu ČR je totiž Bruselem chystaná závažná proměna ústavního uspořádání státu nepřijatelná. Oblast rozpočtu, hospodářské a sociální politiky je výsadní, suverénní pravomocí politiky státu. Zodpovídá za ni jedině a pouze vláda svobodně a demokraticky zvolenému parlamentu, a takto voličům, tedy lidu jako jedinému suverénovi.

Petr Nečas má naprosté právo, a jako předseda vlády svrchovaného demokratického státu povinnost říci ne, i kdyby se jako jediný vyjádřil proti navrhovanému centralistickému režimu ekonomické vlády EU. Tu nelze uskutečnit bez souhlasu všech členů Evropské rady.

Miloslav Bednář je místopředsedou Svobodných a kandidátem do Senátu v obvodu Prahay 11.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31