10 otázek pro Svobodné zastupitele: Martin Kratochvíl

10 otázek pro Svobodné zastupitele: Martin Kratochvíl

1. Co vás při práci v zastupitelstvu překvapilo, ať už příjemně, nebo nepříjemně?

V první řadě rychlost zasedání, kdy se bez přípravy a větší rozpravy rozhoduje o důležitých věcech. Ze začátku jsem si nestíhal urovnat myšlenky, natož položit dotaz či vystoupit k tématu. Až časem jsem se s tím srovnal. Prvotní zasedání jsme také měli jen „na židličkách“ a nebyla možnost si nikam položit materiály kromě klína

2. Někdo říká, že vzhledem k politické filozofii Svobodných je komunální politika nevhodná pro náš program, protože kvůli velkému přerozdělování nelze prosazovat čistý svobodný program. Co si o tom myslíte?

Lze to. U nás v obci se na základě mého článku financují spolky jen do 50 % výše jejich příjmů. Zbytek si musí zajistit sami. To je poloviční prosazení našeho programu. Na první výstřel dobré. Ale jsou i další témata, kde použití filozofie Svobodných výrazně zjednoduší pohled na dané téma. Prodej obecních bytů – ano, ať obec nepodniká, stejně to neumí. Odpady – ať jsou klidně zpracovány zdarma bez zbytečné administrativy, protože pokud odpad zůstane v ulicích, stejně jej bude muset městys zlikvidovat. A obdobně chci postupovat u vody – pokud dotovat, tak jen určité množství na hlavu. Přeci nebudou chudí dotovat napouštění bazénů.

3. Jak se dají přesvědčit voliči, že není třeba utrácet veřejné peníze za něco, co si ovšem obyvatelé té které obce vlastně přejí (obecní koupaliště, galerii, kavárny…apod.)?

Někdy je to složité, je třeba dlouze vysvětlovat a nabízet jiná řešení. Všechny nepřesvědčím, ale jiným se může lepší řešení zalíbit.

4. Dá se na práci v zastupitelstvu nějak připravit? Čemu by se měl kandidát ještě před kampaní věnovat?

Dá. Je třeba chodit na zasedání, studovat materiály, ptát se úřadu. Trénovat rétoriku.

5. Jaký by podle vás měl být ideální kandidát do komunálních voleb? Jaké vlastnosti, znalosti, schopnosti by měl mít?

Výřečný, charizmatický, vysoký. Může být blbej jak tágo, ale lidi budou k němu vzhlížet. Když se k tomu přidá i nějaký dobrý nápad, který nemusí být z jeho hlavy, stane se obecní ikonou.

6. Co fungovalo ve vaší komunální kampani, co se vám osvědčilo?

Zpracované téma, vystupování na zastupitelstvu, články v novinách, letáky v ulicích na lampách – nikoliv ve schránkách.

7. A co naopak ve volební kampani nezabralo nebo nemělo očekáváný efekt?

Letáky ve schránkách mi přijdou neúčinné.

8. Existují témata, která bezpečně v komunální kampani zabírají, a naopak témata, kterým je třeba se vyhnout, protože prostě občany ve vztahu k obci nezajímají?

Peníze – rozhazování za odměny. Lidé jsou nepřející. Takže peníze z obce jdoucí do soukromé kapsy jsou často negativně vnímané. Komplikovaná témata nemá smysl vysvětlovat, lidi nechtějí řešit složité věci. Dejte jim „koblihu“ a budou spokojeni.

9. Jak může zastupitel, který není ve vládnoucí koalici, něco prosadit, ovlivnit?

Navrhovat různé věci a zveřejňovat nápady. Ptát se. Argumentovat a hlídat transparentnost. Když nápad bude fakt dobrej, jiní se jím nakonec sami budou chtít zavděčit.

10. A podařilo se něco prosadit vám?

Spolufinancování (podpora) spolků jen do max. výše 50 % jejich příjmů. Opravy chodníků, ale to bude spíš blízkostí voleb. Ale konečně se něco opravuje. Mluvil jsem o tom tři roky.

(ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Bc. Martin Kratochvíl

Bc. Martin Kratochvíl

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31