Svobodní si připomínají výročí 17. listopadu.

Tisková zpráva, Praha, 17. 11. 2020

Svobodní si dnes připomněli 31. a 81. výročí 17. listopadu. Stanovení přesného data “československého bodu zlomu” ovlivnily události, které se staly přesně před 81 lety a nebyly zrovna pozitivní. 🇨🇿 Právě tragické události ze 17. listopadu 1939, byly vhodnou záminkou pro povolení shromáždění o 50 let později v době, kdy komunistický režim ztrácel pomalu, ale jistě na síle.

Proto se náš předseda, Libor Vondráček a první místopředseda, Jan Dočekal v doprovodu dvou pražských zastupitelů (Tomáš Štampach a Radovan Koutský), nejprve vydali k Hlávkovým kolejím, aby položili květinu na místo, kde je 17. listopad zapsán v naší historii černou barvou.

„Boj za svobodu a odpovědnost nikdy nekončí a my nesmíme zapomínat na naše předky, kteří za ní položili v listopadu 1939 život. Neměli bychom tedy ani zapomínat, že dnešek je v souvislosti s tím i “mezinárodním dnem studenstva“,“ uvedl Libor Vondráček důvody, proč první kroky Svobodných vedly k Hlávkově koleji.

Odtud zamířili Svobodní na Národní třídu, kde opět položili kytici a zapálili svíčku. ✌️ Radovan Koutský, první porevoluční starosta města Jáchymov, na místě zavzpomínal na atmosféru i počasí, které tu panovalo 17. 11. 1989. „Jsem rád, že tu s námi Radovan, jako očitý svědek události, opět byl. Díky jeho vyprávění si lépe uvědomujeme, že i když nemusíme souhlasit se vším, co se v našem státě od té doby odehrálo, vydali jsme se v následujících týdnech po 17. 11. 1989 jako země tím jednoznačně správným směrem. 🇨🇿 Pryč od vlády jedné strany. Pryč z izolace. Pryč z područí mocného souseda. Vydali jsme se směrem ke svobodným volbám a svobodě slova, směrem ke svobodě a odpovědnosti jednotlivce, směrem, který není radno měnit, protože cesta zpět se může hledat hodně složitě,“ řekl o účasti na místě náš předseda Libor Vondráček.

Naší účastí jsme chtěli poděkovat těm, kteří se postavili zločinnému režimu, abychom se na něj dnes mohli dívat jen jako na smutnou kapitolu 40 let naší historie, kterou není radno opakovat. Před tím, abychom opakování tohoto období šli naproti, varoval dnes na svém Facebooku i senátor Jaroslav Chalupský, zvolený za Svobodně v obvodu Pelhřimov:

„Dnes je významný den! Jeden z mála historických mezníků, který si osobně pamatuji a nemám ho předžvýkaný z učebnic. Mám osobně zažitou emoci z toho roku 1989 i z let následujících. Mohu porovnávat různé časové okamžiky v té jednatřicetileté epoše. Mám pocit, že se po spirále dostáváme opět do bodu, kdy bude opět potřeba bojovat za svobodu a demokracii. My si ji totiž necháváme sami okusovat, necháváme se balamutit, necháváme se svazovat „bohulibými pentlemi“ a často pro stromy přehlédneme les. Nenechme si to. Snažme se vidět smysl a nenechat si kvůli emocím zatemnit mozek! Ďábel je totiž skryt v maličkostech. O jednom nicotném příkladu jsem cítil potřebu napsat pár řádek. Je to taková „slepičí kauza“, ale důležitá, je podstata. Obávám se, že nejde o welfare slepic, na který to bylo navlečeno, ale o vajíčkový byznys. Člověk, jeho svoboda a demokratické principy, musí být vždy číslo jedna na zřeteli!“

PhDr. Marek Hejduk, LL. M., MBA – tiskový mluvčí