Znojmo: Systém poukázek spravedlivě rozdělí peníze na sport a kulturu

Znojmo: Systém poukázek spravedlivě rozdělí peníze na sport a kulturu

Jak co nejefektivněji zlepšit přístup dětí ke vzdělávání a rozšířit jeho nabídku ve Znojmě? Jak podpořit sportovní aktivity a zdravý životní styl všech Znojmáků? Jak oživit kulturu ve Znojmě?

Přicházíme s receptem jak toho dosáhnout. Náš plán je konkrétní, dá se realizovat v horizontu několika měsíců a spravedlivě cílí úplně na všechny obyvatele Znojma. Náš plán je také měřitelný a víme přesně kolik bude stát a kde na něj vezmeme peníze.
Tady je.

Vytvoříme systém poukázek na sport, kulturu a volný čas

S námi dostane každý občan Znojma od radnice ročně poukázku v hodnotě 500 Kč, kterou může dle svého uvážení utratit za libovolné výdaje související se sportem a kulturou ve Znojmě. Celkem toto opatření bude každý rok stát městskou pokladnu 16,8 milionů korun.

Protože v našem Desateru pro skutečnou změnu garantujeme, že udržíme ve Znojmě stávající sportovní kluby a navrhujeme k tomu zcela konkrétní opatření, umožníme také ostatním, aby mimo jiné podpořili libovolný sportovní klub nebo kulturní spolek darováním poukázky. Tímto dáme lidem možnost, aby sami vybrali, koho chtějí podpořit, namísto aby radnice rozdělovala netransparentní dotace jen vybraným subjektům.

Věříme, že tímto způsobem podpoříme pestrost v nabídce a pomůžeme také menším klubům a akcím, které v současnosti zůstávají ze strany města opomíjené. Navíc věříme, že aktivní kluby a spolky mohou na tomto systému výrazně vydělat.

Vytvoříme systém poukázek na vzdělávání pro děti a mládež do 18 let

Každý mladý člověk vedle poukázky na sport, kulturu a volný čas dostane také poukázku na vzdělávání a to v hodnotě 1200 Kč ročně. Tuto poukázku může využít na libovolné vzdělávací a jazykové kurzy, školné v soukromých školkách a školách, návštěvu vzdělávacích akcí, ale i nákup vzdělávacích pomůcek. Tímto opatřením chceme přispět opravdu všem znojemským dětem a zlepšit jejich přístup ke vzdělávání. Toto opatření bude každý rok stát město 7,2 milionů korun.
Očekáváme, že tímto způsobem podpoříme také pestřejší nabídku vzdělávacích aktivit ve Znojmě, protože budou přirozeně vznikat nové subjekty nabízející vzdělávací a jiné související služby.

Zrušíme nespravedlivé a netransparentní dotace na sport a kulturu

Město Znojmo vydává ze svého rozpočtu každý rok přibližně 24 milionů korun formou dotací na podporu sportu a kultury, tyto peníze jsou rozděleny podle našich výpočtů mezi 55 subjektů. Dotace však rozděluje rada města takříkajíc za zavřenými dveřmi a podle kritérií, která nepředstavují jasná a transparentní pravidla pro všechny.

Proto navrhujeme tyto dotace zrušit a veškeré peníze místo do těchto dotací investovat do poukázek. Nechť sami občané rozhodnou, koho podpoří. Ještě důležitější pro nás ale je, aby z podpory sportu a kultury profitoval opravdu každý. Pokud každý občan Znojma dostane od města poukázku v hodnotě 500 Kč, tento cíl bude naplněn. Navíc se nám díky poukázkám podaří spravedlivě rozdělit část peněz na podporu vzdělávání, což je jedna z priorit města příležitostí, které chceme společně vytvářet.

Málokdo si také uvědomuje, že tyto dotace pocházejí jako všechny veřejné peníze z našich daní. Chceme proto alespoň touto symbolickou formou vrátit část peněz lidem a dát jim možnost, aby o nich sami rozhodovali bez účasti a vlivu politiků.

Technické řešení systému poukázek

Technické řešení budeme realizovat v duchu maximální efektivity, transparentnosti a uživatelské přívětivosti.

Jako ideální se nám jeví zavedení znojemské obdoby karty občana, tedy elektronické čipové karty. Ta bude sloužit jako elektronická peněženka, ale umožní také občanům využívat další služby města. Může tak sloužit například jako slevová karta, průkazka do knihovny nebo permanentka do lázní. Chceme chytré město, takže chceme i chytré řešení pro poukázkový systém.
Výhoda elektronické peněženky je to, že bude možné poukázky utrácet postupně, po menších částkách, aniž by to zvyšovalo administrativu související s vydáváním a evidencí papírových poukázek.

Konkrétní technické řešení navrhneme ve spolupráci s odborníky poté, co na radnici ve veřejné soutěži vybereme nejlepší nabídku na řešení pro naše město.

Samozřejmě se nabízí také využití mobilního telefonu a vytvoření aplikace, aby používání poukázek bylo pro uživatele co nejjednodušší.

Co si myslíte o systému poukázek? Pomohou zlepšit prostředí pro sport a kulturu ve Znojmě? A pomohou dětem k lepším příležitostem pro vzdělávání? Napište nám na info@znojmaci.cz

Převzato z webu Znojmáci, koalice Svobodných a TOP 09 pro komunální volby

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31