ZAVADIL: Zrušme Český statistický úřad!

ZAVADIL: Zrušme Český statistický úřad!

Zrušme Český statistický úřad! Ptáte se proč? Hlavní důvod vidím v tom, že když někdo potřebuje informace ať si je koupí. Ať si je koupí u normální firmy jako vše ostatní. A ne, aby je částečně získával bez placení, za peníze daňových poplatníků.

ČSÚ se totiž takto chová. Získává informace od občanů, firem a institucí, zpracovává je a následně nabízí částečně „zdarma“ a částečně prodává. Ano, prodává. Kdo nevěří, ať navštíví webové stránky ČSÚ, kde najde nabídku poskytovaných služeb i obchodní ceník. Jako u kterékoliv firmy. S tím rozdílem, a to dosti podstatným, že sběr dat a jejich zpracování platí daňoví poplatníci.

Ročně více jak 1 miliardu Kč jen na provoz úřadu. K tomu pak další peníze, jako odhadovaných 2,5 miliardy Kč na uskutečnění právě probíhajícího Sčítání lidu, domů a bytů(SLDB). Mimochodem, tato částka zřejmě nebude konečná. Další desítky milionů bude stát následné zpracování dat.

Připadá mi naprosto na hlavu postavené, aby někdo za mé peníze, v případě SLDB jde o cca 238,- Kč na osobu, na mně zákonem vymáhal informace, tedy pod hrozbou pokuty až 10.000,- Kč, část mi jich poté „zdarma“ zpřístupnil a zbytek pak prodával.

Myslím si, že by bylo férovější kdyby se občanů soukromá statistická firma zeptala, zda jí chtějí vůbec nějaké informace prodat, dohodla se s nimi na ceně a tuto jim po jejich souhlasu vyplatila.

Námitka ve smyslu, že přeci stát tyto informace nutně potřebuje ke svému fungování je zcela mimo. Stát je již potřebné informace dávno má či je průběžně získává jinými způsoby (katastry nemovitostí, daňová přiznání všeho druhu, povinné přehledy sociálního a zdravotního pojištění, celní deklarace apod.). A co nemá do toho mu nic není!

Sčítání lidí, domů a majetků vzniklo v 18. století primárně proto, aby bylo na základě čeho vybírat daně či odváděl poddané do armády. Komunistický stát se této „tradice“ velmi rád ujal, neboť plně odpovídala jeho charakteru.

Ale my již přeci nejsme poddaní a již 21 let  nežijeme v centrálně řízeném a plánovaném ekonomickém systému.

Možná že tady je jedna z příčin současné situace. To co jsme během 40 let zjistili my, lidé žijící v bývalých státech „reálného socialismu“, tedy, že centrálně řízená a plánovaná ekonomika, stejně nikdy nefungovala, i když měla „informací“ hromady, poněvadž už ze své podstaty ani fungovat nemůže, toto poznání chybí lidem v bývalé „západní“ Evropě. Proto nám EU přímo nařizuje provádět nesmyslné akce typu SLDB.

Proto zrušme Český statistický úřad, přestaňme provádět nesmyslná a drahá sčítání a vůbec nejlépe opusťme jak jen to nejrychleji půjde Evropský svaz, tedy chcete-li EU.

Petr Zavadil je předsedou krajského sdružení Svobodných ve Středočeském kraji

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31