ZAVADIL: Ovoce do škol zdarma. Díky moudrý státe?

ZAVADIL: Ovoce do škol zdarma. Díky moudrý státe?

Máme obrovsky zadlužený stát a přitom stále vyšší daně. Sociální demokraté chtějí daně ještě zvýšit a „přerozdělovat“ tak stále více našich peněz. Opravdu to chceme?

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) schválil celkem 11 společností, které by měly od března žákům v 1. až 5. ročníku základních škol dodávat zdarma ovoce a zeleninu.

Do dneška jsem si myslel, že svačinu dávají a platí dětem jejich rodiče, a jsou to také oni kdo rozhodují co jim dají a kde to nakoupí.

Jak jsem se mýlil! Ne rodiče, ale stát, reprezentovaný SZIF, rozhoduje co je pro dítka nejlepší. A také od koho a za kolik. Ó jak je dobrý, chytrý a hospodárný. 53 milionů Kč z fondů EU za nás vyčerpá (když nám je ale předtím sebral a do Bruselu poslal), dalších 20 milionů přidá (opět z našich daní), dodavatelské firmy vybere (do výběrových řízení se raději moc nedívat, mohlo by se nám udělat nedobře) a už jenom zbývá na každé jablko nalepit samolepku „Pořízeno z fondů EU“ a může to frčet.

Opravdu se někdo domnívá, že „bezplatnost“ přesvědčí děti mezi 6 až 11 lety, jež si teprve vytvářejí představu o hodnotě peněz, že mají jíst ovoce a zeleninu? Vymění tyto děti hamburgery, čokoládu a colu za jablka a džus? Přitom za ty první věci musí dokonce platit! Vždyť co „nic“ nestojí, nemá asi ani žádnou cenu a podle toho s tím také může být naloženo. Ovoce pak skončí v odpadkových koších nebo jako střelivo v bitvách třeťáků. A co teprve džus shozený z 2. patra na chodník, to je pěkná bomba. No nezkuste to!

Nevěřím, a jsem o tom pevně přesvědčen, že cokoliv rozdávaného ve škole, a ještě k tomu bezplatně, změní stravovací návyky školáků. Ty se totiž vytvářejí především příkladem a vedením v rodině. Jen tím zaséváme do hlaviček dětí představu, že něco mohou dostat „zadarmo“.

Dnes to začíná ovocem či mlékem ve škole, za pár let to může být cokoliv jiného. Pastelky, ty „správné“ učebnice, doplňte si sami.

A končí to třeba zcela pomýlenými představami o „bezplatném“ školství nebo zdravotnictví „zdarma“. Komu to prospívá, to už nechám na vás, milí spoluobčané, daňoví poplatníci a voliči.

Petr Zavadil je lídr kandidátky Svobodných do PS PČR ve Středočeském kraji a předseda Krajského sdružení Strany svobodných občanů. 
Vyšlo v novinách Náš region 18.3.2010 (
http://pdf.nasregion.cz/sever/10_06_Nas_Region_S.pdf)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31