Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

MACH: Euro přidusilo slovenskou ekonomiku

MACH: Euro přidusilo slovenskou ekonomiku

Světová hospodářská recese zasáhla Slovensko v mimořádně nevhodnou dobu. Slováci se totiž zrovna zbavili měny s volně plovoucím kurzem a zavedli euro. Na rozdíl od české, nemohla jejich měna reagovat na měnící se poptávku a nabídku a významně tak poškodila slovenský průmysl.

V období červenec –prosinec 2008, kdy byl celosvětový hospodářský útlum nejsilnější, dosáhl propad průmyslové výroby na Slovensku 30 %, zatímco v České republice 15 %. Po roce, v červnu 2009 byla úroveň průmyslové výroby na Slovensku stále o 23 % nižší oproti stavu o rok dříve, zatímco v České republice o 13 %. Slovenská nezaměstnanost se na konci roku 2009 vyšplhala na 13,7 %, zatímco v České republice dosáhla 8%. Za takto rozdílný vývoj může euro.

Obrázek 1: Index průmyslové výroby v ČR a na Slovensku (VII2008=1)

V období nejhlubšího dopadu hospodářské recese (červenec-prosinec 2008) oslabila česká měna z 24 na 28 korun za euro. Ve stejném období Rada ministrů EU rozhodla o definitivním zafixování slovenské koruny na hodnotě 30,126 slovenské koruny za euro a kurz už se nemohl nikam hýbat. Od ledna 2009 slovenská koruna zmizela úplně.

Obrázek 2: Kurz české a slovenské koruny k euru

Pokles hodnoty české měny v období červenec-prosinec 2008 byl důsledkem mj. propadu českého exportu v důsledku snížené poptávky po českém zboží ze strany zahraničních odběratelů. Samotný pokles hodnoty měny však záhy pomohl exportujícím firmám. Naproti tomu, slovenská koruna už se hýbat nemohla, takže pokles odbytu slovenských firem v zahraničí vedl jen ke snížení domácí peněžní zásoby a k rekordně nízké míře inflace. Nižší tržby z exportu nijak nemohly pohnout s kurzem.

Názorný příklad

Názorně si to můžeme ilustrovat na příkladu. Představme si českého a slovenského výrobce automobilů, kteří prodávají v polovině roku 2008 podobné auto v Německu v hodnotě 12 500 eur, což je 300 000 Kč při kurzu 24 Kč za euro, resp. 376 575 Sk při kurzu 30,126 Sk za euro.

Na konci roku došlo ke znehodnocení české koruny na 28 Kč za euro. Slovenská koruna byla pevně zafixovaná na euro a zůstala na hodnotě 30,126 Sk za euro. Český výrobce mohl v Německu zlevnit na 11 500 eur, a přesto jeho korunová tržba činila více než před půlrokem. Kdyby zlevnil slovenský výrobce, klesla by mu korunová tržba. Český výrobce tak mohl získat nové zákazníky na úkor slovenského výrobce. Slovenský výroba proto klesla během recese hlouběji než česká.

2008

2009

2008

2009

CZK 300 000

CZK 310 500

SKK 376 575

SKK 376 575

EUR 12 500

EUR 11 500

EUR 12 500

EUR 12 500

Slováci se z hospodářské recese pomalu dostávají.  Zavedení eura se ale v prvním roce zapsalo hlubším hospodářským propadem a vyšším růstem nezaměstnanosti, než jaký mohl být bez zavedení eura.

Ve velmi tíživé situaci dosud zůstávají Řekové. Řecko se topí v dluhové pasti a škemrá u ostatních států o půjčky. Kdyby Řekové dosud měli svoji národní měnu, ta by dávno devalvovala. Řecko by se stalo atraktivní destinací pro turisty, řečtí exportéři by mohli dobýt nové trhy a Řecko by se stalo levné pro investory. Nic z toho není možné. Řekové jsou ve svěrací kazajce eura a kurz mezi jejich a německou ekonomikou je zabetonovaný na úrovni 1:1.

Závěr

Vzpomínám si na rok 1992, kdy Slováci oprávněně žehrali na československou korunu – byla příliš silná a poškozovala tak slovenský export už tak postižený politickým tlakem na útlum zbrojní výroby a rozkladem trhů RVHP. Jakoby loni Slováci zapomněli, že „money matters“ a nechali se svázat eurem. Zatímco celou zimu 2008 zely Tatry prázdnotou, protože byly pro Poláky najednou drahé (zlotý oslabil), Slováci jezdili masově za nákupy do České republiky a Maďarska. Nyní se Slováci z propadu pomalu dostávají. Zažili sice hlubší propad než Češi a mají vyšší nezaměstnanost, ale dostávají se z toho. První rok s eurem jakž takž přežili.

Hůř jsou na tom Řekové – ti jsou eurem doslova dušeni.

Češi by měli být rádi, že se nezachovali jako eurohujeři a zachovali si korunu. Měli by si ji zachovat i nadále.

Petr Mach je ekonom a předseda Strany svobodných občanů. Vyšlo na blogu ihned.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31