ZAVADIL: Nové regulace ministra zdravotnictví Hegera

ZAVADIL: Nové regulace ministra zdravotnictví Hegera

Ministr zdravotnictví Leoš Heger prohlásil, že „pokud národ bude žít zdravěji, zdravotnictví na léčbě pacientů ušetří až 30 miliard korun“ (zdroj). Tomu samozřejmě není co vytknout. Že je odstranění příčin nemocí pro zdravotnictví levnější než léčba jejich následků všichni vědí již mnoho desítek let. Otázkou zůstává, jak toho docílit? A nebyla by to naše vláda rozpočtové odpovědnosti, aby nenašla lepší řešení, než si na dluh půjčit a tyto peníze „investovat“ do dotací. „na projekty, které přispějí k ozdravění životního stylu chce ministerstvo vydat 280 miliónů korun.“

Tyto peníze samozřejmě udělají víc škody než užitku. Nejenom, že se nezlepší zdravotní stav české populace, ale navíc tím vláda ublíží podnikatelskému sektoru. Podnikatelé v oblasti služeb, které se podílí na aktivní prevenci zdraví jako např. fyzioterapeuté, maséři, sportovní centra, soukromé plavecké areály, trenéři a instruktoři budou mít méně zákazníků, protože ti budou raději chodit do dotovaných Sokolů a podobných „neziskových“ organizací.

Jak z toho ven? Řešení nabízí ve svém programu Strana svobodných občanů. Veřejné zdravotní pojištění je nezbytné převést na soukromé pojišťovny, které klientovi sami vyměří podle jeho rizikovosti výši pojistného. Tak bude moci klient, který se stará o své zdraví (sportuje, zdravě se stravuje a nekouří), platit daleko menší pojistné, než klient, který je obézní, kouří a má vysoký krevní tlak. Rozdíl v pojistném by mohl být až několik tisíc měsíčně. Víte někdo o lepším nástroji, jak motivovat lidi, aby se začali starat o své zdraví?

Ministr Heger ale jde přesně opačným směrem – směrem zákazů a regulací: „Připravili jsme proto zákon o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami, jehož cílem je snížení dostupnosti tabákových výrobků a alkoholu a zákaz kouření v restauracích a na veřejných místech.“ Jinými slovy: Zakážeme lidem kouřit v soukromých podnicích a zvýšíme pokuty za prodej alkoholu a cigaret osobám pod 18let. To je další pomocná ruka vlády soukomému sektoru, který bude mít určitě větší motivaci vytvářet více pracovních míst v oblasti pohostinství.

Tímto tonoucí vláda přivazuje kolem sebe čím dál větší břemeno, které ji táhne ke dnu.

Ve škole nás učili, že když tonoucí volá o pomoc, musíme k němu plavat opatrně nohama napřed a když je potřeba, několikrát ho od sebe odkopnout nebo počkat, až ztratí vědomí, jinak nás může také stáhnout ke dnu. Osobně bych při dalších volbách aplikoval na naší vládu první variantu, jinak nás stáhne ke dnu všechny.

Jan Zavadil je členem Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31