Žák: Ombudsman pro zvířata? „Ouřada bude dohlížet na ouřady“

Žák: Ombudsman pro zvířata? „Ouřada bude dohlížet na ouřady“

Upřímně, radši bych se zaměřil na lepší práci a větší zájem místních zastupitelů a Jiří Pospíšil nebo Petr Gazdík (STAN), kteří by rádi ombudsmana pro zvířata zavedli, by měli tlačit hlavně na své obecní zastupitele v jednotlivých regionech, aby na zastupitelstvech jednali za lepší ochranu zvířat a nečekali, až jim práci bude přikazovat nějaký další nový zbytečný či nadbytečný úředník, kterého sami zavedou.

Já bych raději navrhoval štíhlejší stát bez zbytečných úřadů, a pouze s úřady nezbytnými, které ovšem budou fungovat efektivně. Jednou z cest jak toho dosáhnout je, aby lidé v komunálních volbách volili zastupitele, kteří se budou více zajímat o fungování úřadů, které mají na starost, mimo jiné, i výkon ochrany zvířat. Nepotřebujeme na to dalšího ouřadu, který bude říkat jiným ouřadům, jak mají ouřadovat – za finance daňových poplatníků. Ničeho jiného totiž takový úředník nedosáhne. Potřebujeme totiž především schopné obecní zastupitele, kteří dokáží problémy lidí i zvířat na obcích řešit.

Ale je mi jasné, že pro některé politiky je lehčí prostě jen říkat a navrhovat přesně to, co lidé chtějí slyšet, než vysvětlovat, kde jsou skutečné problémy a snažit se zavádět do praxe skutečná řešení. Tento další zdánlivě líbivý návrh je nepromyšlený přešlap vedle a doufám, že takový návrh neprojde.

Nefungující ochrana zvířat v ČR je komplexní problém a ten potřebuje komplexní řešení systému, nikoliv levné záplaty a pozlátka ve formě nových a nových úředníků a neúčelných zákonů. Důležité je např. zvýšení dozorové autority Státní veterinární správy, snížení administrativní zátěže, efektivnější nastavení fungujícího systému financování, právní i odborné opory v oblasti ochrany zvířat na jednotlivých obcích, což je úlohou především místních zastupitelů, nikoliv ombudsmana – ten práci zastupitelů může max. kritizovat, nic víc.

Přijměte v této souvislosti mé pozvání na besedu o tom, jak výkon ochrany zvířat v praxi vylepšit – i bez ombudsmana a jiných zbytečných opatření za peníze, které nedobrovolně poskytujete státu ze své výplaty. Odkaz na informaci o besedě: https://www.facebook.com/events/167823810523691/

Jiří Žák,
veterinární lékař a člen Svobodných

Články vyjadřují pouze osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31