Vondráček: Legalizace a centrální dohled? Dekriminalizace je cesta

Vondráček: Legalizace a centrální dohled? Dekriminalizace je cesta

Z vlády se poslední dobou trousí nápady, že bychom díky legalizaci konopí mohli vybrat až 1,8 miliardy korun na daních. Piráti okolo toho navíc nalepí nálepku svoboda a tváří se, že to zdůvodňují výnosem z daní má něco společného se svobodou. Legalizace však přeje „připraveným“ těm, co rychle a snadno získají licenci. Trh se tím uzavírá pro hrstku vyvolených, kteří mají z prodeje konopných látek hezký byznys a nijak to nemění situaci těch, kteří byli vláčeni po soudech za nalezení rostlin u nich ve skleníku.

Jen pár příkladů z minulosti:

Pirátská cesta „legalizace“ ve skutečnosti není cestou ke svobodě, ale cestou k centrálnímu dohledu a dobrému výdělku pro pár vyvolených po vzoru plánované Německé úpravy. Centrální registr uživatelů (konopí, kratomu atd.) navíc otevírá Pandořinu skříňku, kdy po centrálním registru hráčů hazardních her by mohl přijít ještě centrální registr kuřáků a uživatelů alkoholu…

Pokud si člověk domyslí, že o tom všem se bavíme v době vznikajícího plánu na zavedení CBDC měny, pak lze jen (bláhově) doufat, že „sociální kredity“, které byly již úspěšně otestovány v Číně, nebudou na tyto registry napojeny. Známý film Demolition Man nám jasně představuje svět, kde si pivo můžete dát jen za odměnu.

Legalizace v podání Pirátů umetá cestu právě k této formě nesvobody, a proto budu vždy prosazovat cestu dekriminalizace. Kromě limitu dospělosti (18 let) jako v případě alkoholu či cigaret, není důvod, aby se někdo zajímal o to, kdo pije kolik, jakého alkoholu.

PS: kromě z,dravotní pojišťovny v systému, kde jsou pojišťovny skutečně pojišťovnami a já se při podpisu smlouvy o zdravotním pojištění zavážu jí tyto informace sdělovat, aby mi byla vyměřena adekvátní výše pojistného).

Libor Vondráček, předseda strany

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Mgr. Libor Vondráček

Mgr. Libor Vondráček

právník a předseda Svobodných

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31