VODIČKA: Kalamita v politice

VODIČKA: Kalamita v politice

Vzpomínám na starý vtip, který spočíval v otázce: „Kdo jsou čtyři největší nepřátelé socialismu?“ Odpověď zněla: „Jaro, léto, podzim, zima“.

Někdy mám pocit, že se politici na celostátní i na komunální úrovni ani za posledních dvacet let demokracie nenaučili, že jejich povinností není sdělovat nám, „že je kalamita, protože napadlo 10 nebo 20 cm sněhu“, ale starat se o to, aby byly silnice sjízdné a chodníky uklizené.

Povinností zejména komunálního politika je starat se o pořádek, bezpečnost, o potřebnou infrastrukturu, o to, aby z rozpočtu obce byly financovány jen nepodnikatelské aktivity, např. udržování čistoty ve městech i vesnicích.

Politik nemá křičet „Já nic, to kalamita!“ Politik se má starat o to, aby  byly zabezpečeny služby pro občany, má vytvářet podmínky pro bezporuchové podnikání na spravovaném území. Je zbytečné, aby obce utrácely peníze za předraženou reklamu, nebo za megalomanské projekty a pak nezbudou peníze na úklid ulic.  Politik nemá sedět ve správních radách nebo představenstvech,  neměl by podnikat s finančními prostředky z veřejných zdrojů, ale má se starat  o vyrovnaný rozpočet na své úrovni rozhodování.

Je opravdu tak těžké politikům a jejich úředníkům vysvětlit, že místo strašení kalamitou by měli plnit své povinnosti tak, aby vtip uvedený na začátku mojí glosy byl navždy zapomenut?

Milan Vodička je předsedou kontrolní komise Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31