Vochozka: Dezoláti z východu sedí ve vládě, na Václaváku nedemonstrují.

Vochozka: Dezoláti z východu sedí ve vládě, na Václaváku nedemonstrují.

Máte pocit, že žijeme v demokracii? Že jsou lidé v naší zemi opravdovými občany se svými nezadatelnými právy, které jim garantuje listina základních práv a svobod? Myslíte, že na vládě četli alespoň preambuli ústavy? Jak moc se změnil náš politický systém?

Třeba přes 30 let se diskutuje jak reformovat justici, policii a další strategické složky státu. Výsledky jsou nevalné, reformy drahé a spíše směřující k větší politické kontrole.

Řekněte mi prosím, jak může jít na kobereček k ministrovi vnitra policejní prezident? Nebo nejvyšší státní zástupce k ministru spravedlnosti? Odpověď je nasnadě pokud má být nestranný nesmí. Chodí tam protože musí. Peníze totiž nejdou k těmto složkám přímo ze státního rozpočtu, ale z rozpočtu ministerstva.

Mělo by být státní zastupitelství nezávislé na ministerstvu? Bylo by svobodnější kdyby mu šly peníze přímo ze státního rozpočtu? Pokud by si samo zvolilo své vedení? Vyšetřila by policie korupci, kdyby policejní prezident nemusel žmoulat v ruce čepici na koberečku u ministra vnitra? Kdyby jeho mandát vycházel od řadových policistů a rozpočet se mu automaticky každoročně naplnil?

Dobré otázky že?

Takže proč jsou tyto složky státu vedeny stále ve stejném režimu jako před rokem 89. Co je výsledek reforem od roku 89? Ten systém je stále stejně centralizovaný jako za současného režimu. Tedy pardon minulého.

Proč nikoho nenapadlo vydělit určitou % část rozpočtu každému rezortu, úřadům a státním institucím a malou část dát do rezervy na přerozdělení? Tím učinit úřady samostatné a nezávislé? Jejich rozpočty provždy nastavit tabulkou kolik % dostane ten a ten úřad a to a to ministerstvo napřímo z rozpočtu.

Takový rozpočet by byl pružný a závislý na tom jak se zemi daří. Odrážel by realitu. Všichni ředitelé úřadů a i ministři by byli nuceni efektivně hospodařit, anebo propouštět a poté patrně i skončit sami. Nebo dělat vše pro to, aby ekonomika jela a zemi se dařilo. Takový systém totiž bezpečně odhalí diletanty od těch co řídit umějí. Takový rozpočet by byl vždy vyrovnaný. Odrážel by na co máme a na co už ne.

Víte co místo toho řeší vláda dnes? EURO 7, další půjčku a Green deal.

Tomáš Vochozka

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31