Vítáme podporu Davida Camerona Václavu Klausovi

Vítáme podporu Davida Camerona Václavu Klausovi

Svobodní vítají podporu Davida Camerona, šéfa britských konzervativců, Václavu Klausovi

Britský deník Daily Mail s odvoláním na zdroje v Konzervativní straně dnes napsal, že šéf britských konzervativců David Cameron poslal dopis českému prezidentovi Václavu Klausovi. Ujišťuje ho v něm, že pokud počká s podpisem Lisabonské smlouvy, konzervativci vypíší po svém očekávaném volební vítězství referendum. (zdroj: Daily Mail)

Svobodní považují Cameronovu podporu za dobrou zprávu a za další důvod, aby prezident s ratifikací Lisabonské smlouvy nespěchal. „Oceňuji, že britští konzervativci, na rozdíl od ODS, drží slovo a slíbené referendum uspořádají,“ uvedl předseda Svobodných Petr Mach a připomněl tak 6 let starou dohodu české ODS a britských Konzervativců na uspořádání referenda.

Předseda britské Konzervativní strany Ian Duncan Smith a předseda ODS Mirek Topolánek podepsali 10.7.2003 tzv. Pražskou výzvu, v níž se zavázali k vypsání referenda ke smlouvě měnící uspořádání EU:  „Evropské národy nepotřebují smlouvu – ať již se jmenuje Ústava nebo ne – stlačující všechny evropské země do jednoho ekonomického, politického a právního rámce. Bohužel, přesně tam však směřují výsledky Konventu o budoucnosti EU. Proto je třeba podrobit je jedinému spolehlivému testu – lidovému hlasování, referendu. Základem spolupráce mezi evropskými národy by měly být smlouvy uzavřené mezi suverénními státy a legitimita Evropské unie by měla být odvozena pouze od těchto smluv. Je třeba, aby politické síly, které sdílí tuto vizi, ji uměly společně podpořit a prosadit.“
(Zdroj: http://www.ods.cz/docs/listy/listy_04-2003.pdf, str. 6)

„Když mohou podruhé hlasovat Irové, může podruhé hlasovat i Velká Británie i Česká republika,“ uvedl předseda Svobodných Petr Mach. „Svobodní chtějí, aby se i v České republice uspořádalo o Lisabonské smlouvě referendum“.

Svobodní přeložili do všech národních jazyků petici, kde mají občané států EU příležitost vyjádřit svůj názor na budoucnost Evropy na jednom místě. Více na www.petice.eu

Tiskové oddělení Svobodných
František Matějka
mobil: +420 777 077 158
email: tiskove@svobodni.cz

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31