TZ: S VV jsme se nedohodli

TZ: S VV jsme se nedohodli

DO VOLEB ZŘEJMĚ PŮJDEME SAMI

Nezdarem bohužel skončila jednání Svobodných se stranou Věci Veřejné, přestože programově je nám velmi blízká. „VV opustily plán společné kandidátky pravicových stran a rozhodly se jít do voleb samostatně s přizváním středových kandidátů na jejich kandidátku. Svobodní rozhodnutí VV respektují. Ještě povedeme další politická jednání, ale jsme jednoznačně připraveni kandidovat do Poslanecké sněmovny samostatně,“ uvádí předseda Svobodných Petr Mach.

„Jako jediní půjdeme do voleb s programem čistého ekonomického liberalismu. Program střídmého státu, který nepřerozděluje peníze jedněch ve prospěch druhých, zde nikdo jiný nehájí! Jsme hluboce přesvědčeni o nutnosti tento program prosadit,“ dodal Mach.

Podobně skončila již dříve i jednání s Janou Bobošíkovou. „Nepřijal jsem nabídku opustit Svobodné, abych reprezentoval politiku paní Bobošíkové na její kandidátce. Stranu svobodných občanů, založenou na idejích ekonomického liberalismu, nevyměníme za účelový politický slepenec,“ komentoval v půlce června konec jednání Mach.

„Případným spojením s paní Bobošíkovou bychom ztratili svoje myšlenky a naši voliči by nás zavrhli. Přišli bychom o šanci prosadit náš hlavní záměr – změnit českou politickou kulturu. Nejde udělat prostý součet preferencí našich stran z eurovoleb, volby do Poslanecké sněmovny jsou o zcela jiných tématech,“ doplnil David Hulínský, předseda pražských Svobodných.

Zdá se tedy, že Svobodní půjdou do předčasných parlamentních voleb v říjnu 09 sami. „Nepodařilo se nám zatím domluvit se s jiným subjektem na oboustranně výhodné spolupráci. Nemíníme ustupovat z našich základních programových myšlenek. Na rozdíl od jiných menších stran nemáme žádné dluhy a navrch získáme státní příspěvek za získané hlasy v eurovolbách,“ dodává Mach.

Definitivní slovo o kandidatuře ve volbách a o podobě předvolební kampaně bude mít Republikový výbor Svobodných, kde zasedají kromě členů volených sněmem i předsedové 14 krajských sdružení. Jeho nejbližší jednání bude v sobotu 18.7. v Brně.

Kateřina Bouda Kašparová
mediální zástupce Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31