Tomáš Pajonk: Děkujeme, odpočiňme si a pojďme dále!

Tomáš Pajonk: Děkujeme, odpočiňme si a pojďme dále!

V neděli 25. 5. 2014 ve 23.01 jsme získali své první vítězství. Za to patří velký dík Vám všem. Členům, příznivcům a především voličům. Ti se rozhodli věřit Svobodným a Petru Machovi. Důvěřovat politikům není snadné. Víme dobře, že jednou ztracená důvěra se téměř obnovit nedá a čistý štít je naše velká deviza, kterou nesmíme ztratit.

Je to jen malé vítězství v pomyslném politickém boji za svobodu občanů a omezení moci politiků. Nejsme stranou lidí, kteří žijí pro politiku jako takovou, ale stranou lidí, kteří chtějí, aby je politici nechali být a byli spíše rozhodčími než aktivními hráči ve společenském životě. Naše zájmy doposud nikdo konzistentně nehájil a nyní máme svého prvního zástupce.

Hurááá!

Ještě jednou děkuji všem. Nebylo to zadarmo, ostatně jako nic v životě, co za něco opravdu stojí. Vyzývám Vás, abychom si uvědomili dvě důležité věci.

Vstoupili jsme do politické arény

Už stojíme naší konkurenci za slovo. Nyní jsme v hledáčku stranických stratégů a jde vidět, po jaké linii budou do Svobodných kopat. Přijde špína. Nebudou používat racionální argumenty a měli bychom se přes to přenést. Jde nám o vysvětlení našeho programu dalším lidem. Nepřestávejme mířit na cíl. Zůstaňme nad věcí a nenechme se odradit.

  • ANO a Andrej Babiš bude útočit na Petra Macha. Na to, že je vysokoškolský učitel (a ne miliardář, kterému přeci vůbec nejde o peníze) a na to, že pracoval pod Václavem Klausem. Včera jsme to mohli slyšet v Radiožurnálu a také v televizní debatě. Což o to, že je to nyní irelevantní a že pan Babiš založil základy svého impéria také za premiérství Václava Klause. ANO je vůdcovské hnutí a tak si myslí, že je třeba zašlapat ostatní předsedy. Neberme si to tedy osobně a přestůjme házení jedovatých slin v poklidu.
     
  • ODS a jí naklonění komentátoři budou blahosklonně tvrdit, že jsme jen zbloudilí beránci z jejich stáda, ale že nám nabídnou ochrannou ruku a návrat ke stádu „té pravé ODS“. Pokud souhlasit nebudeme, tak to budeme my, kteří maří šance pravice. Je trochu úsměvné, že jsme dospěli do doby, kdy se ODS pokouší svou značku „otřít“ o Svobodné, tak aby je zkompromitovala a stáhla s sebou ke dnu. To samotné je vypovídající. Svobodní se ale nemají kam vracet, neboť ODS není žádný náš „domov“ a naprosto drtivá většina Svobodných nemá s ODS společného zhola nic. Máme jiný program a jiný přístup. Na určitých věcech se ideově shodneme.
     
  • Vedení TOP09 na nás půjde vyloženě pocitově. Ostatně TOP09 je statusová strana pro „lepší lidi“. Na tom jsou postaveni od samého začátku. Budou nám spílat prosťáčků, kteří myslí jako „čecháčci“, do eurofobů. Proč? Protože ten, kdo není s EU, je s Putinem! Směšné. To je asi tak, jako že kdo není komunista, je fašista. Co třeba ani jedno? Kdo nevidí dobro, které nám i přes naše hříchy (za které určitě všechny může Václav Klaus – viz odstavec ANO) chtějí zdarma dát „vyspělé“ země s „evropskými hodnotami“, ten si žádné slitování nezaslouží. Nenechme si vnutit elitářství a zůstaňme při zemi.
     
  • ČSSD i KSČM možná jako jediní půjdou po ideologické rovině, kde nás jejich fandové budou označovat za stranu pro bohaté podnikatele a vykořisťovatele. Kam dovedli oni sociální politiku za svých vlád? To nám neřeknou. Komu opravdu v rudých a oranžových krajích putují dotace také ne. Golfová hřiště sociálně slabým? Tak určitě. Kam nyní vedou jimi navrhované úpravy trhu práce, důchodová a sociální politika, je celkem evidentní. Ukažme lepší cestu.
     

Kampaň začíná

Nebojte se chvíli si odpočinout. Snad ti, kteří se nemohli tak moc zapojit předtím vystřídají své vyčerpané kolegy a pomůžou. Výsledek Svobodných byl velice těsný. Další úspěchy nejsou v žádném případě zaručeny. Potřebujeme více členů, lepší organizovanost a vůli k učení se „politickému řemeslu“. Nejsme aktivistické hnutí, ale politická strana. Neskončili jsme. Cíl je ještě velmi daleko. Začíná nám kampaň do komunálních voleb.

Začíná nám další kolo snahy o nadchnutí voličů pro svět, ve kterém není stavebním kamenem čehokoliv úřední povolení, certifikát a potvrzení, ale dobrý nápad, schopnost ho realizovat a nést za něj odpovědnost. Skutečná pospolitost rovnoprávných a za sebe i své blízké odpovědných občanů.

A ač se to prý nemá, tak se rozloučím velice trefným citátem od Winstona Churchilla:

„Tohle není konec, není to ani začátek konce, ale je to (snad) konec začátku.“

 

Tomáš Pajonk,
místopředseda Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31