Svobodní vítají rozhodnutí soudního dvora EU ve věci svobody na internetu

Svobodní vítají rozhodnutí soudního dvora EU ve věci svobody na internetu

Svobodní vítají rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie, který ve výroku uvedl „Nelze nutit provozovatele nějaké sociální sítě, aby zavedl filtrování zaměřené na všechny své uživatele ve snaze předejít nedovolenému používání hudebních a audiovizuálních děl„. Soud se tím vyslovil proti univerzální regulaci podnikání provozovatelů sociálních  sítí, přičemž v žádném případě nezakázal dobrovolné filtrování obsahu.

Rozhodnutí SDEU je tak plně v souladu s dlouhodobým postojem Svobodných k problematice cenzury internetu a postoji k Obchodní dohodě proti padělatelství (ACTA). Toto rozhodnutí podporuje požadavek Svobodných uvedený v programovém dokumentu „Svobodný trh informací„, který uvádí:

Odmítáme omezování svobody projevu, filtrování obsahu nebo zavádění jiných technologických omezení přístupu k informacím ze strany státu pod záminkami boje proti terorismu, ochrany autorských práv a podobně.“

Rozhodnutí SDEU vůbec neomezuje možnosti specifikace produktů jednotlivých podnikatelů na internetu, tedy ani dobrovolné filtrování obsahu. Jsme přesvědčeni, že možnost filtrovat obsah je nezbytnou součástí vlastnictví internetových projektů (a tedy i sociálních sítí).

Petr Mach, předseda Svobodných
Karel Zvára, předseda pražského sdružení Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31