Svobodní v médiích: Výročí mandátu, kvóty na uprchlíky, ženy v politice ad.

Svobodní v médiích: Výročí mandátu, kvóty na uprchlíky, ženy v politice ad.

Připomněli jsme si rok od voleb do Evropského parlamentu (v ČR se konaly ve dnech 23.-24. května 2014) a uspořádali k tomu i Snídani s novináři. Napsaly o tom Fragmenty, dále Týdeník Občanské právo a Parlamentní listy: Mach (Svobodní): Hlasuji vždy pro větší svobody občanů a proti plýtvání

Zprávu vydala i agentura ČTK: Před rokem začaly v ČR třetí volby do Evropského parlamentu, kde mj. uvedla:
Praha 22. května (ČTK) – Třetí volby do Evropského parlamentu, které v ČR začaly 23. května 2014, přinesly vedle těsného vítězství hnutí ANO i dosud nejnižší účast ze všech dosavadních celostátních voleb. Během dvou dnů totiž k volbám dorazilo pouze 18,2 procenta voličů, zatímco v letech 2004 a 2009 přesáhla účast 28 procent. U voličů příliš nezabrala protibruselská karta s výjimkou Svobodných, které zisk jednoho europoslaneckého křesla vynesl do vysoké politiky.

KVÓTY NA UPRCHLÍKY

Agentura ČTK vydala (20.5.) zprávu Čeští europoslanci s kvótami na uprchlíky většinou nesouhlasí, v níž mj. uvádí:
Europoslanec Petr Mach ze Strany Svobodných nazval návrh EK hloupým nápadem, který EU jen rozděluje. „Tím, že jsou to nařízené kvóty, tak to všechny jen naštve a nikdo nebude volat po dobrovolném převzetí uprchlíků,“ uvedl. Jako o řešení současné situace se například u Jordánska, které čelí náporu syrských uprchlíků, zmínil o pomoci této zemi tím, že dojde k uvolnění obchodu, což pomůže místní ekonomice a zprostředkovaně i přítomným běžencům.

Zprávu ČTK převzal mj. Deník a Parlamentní listy.

Deník Referendum vydal týž den článek Boj proti pašerákům, boj proti uprchlíkům, kde píše:
Ministři zahraničí Evropské unie se na pondělním jednání Rady neshodli na zavedení kvót pro přijímání uprchlíků. Kategoricky proti návrhu se postavily zejména středoevropské státy a Spojené království.  Lubomír Zaorálek k tomu v duchu akutně postupující lobotomie čelných představitelů české sociální demokracie prohlásil: „My solidaritu podporujeme, ale není možné solidaritu lidem nařizovat právními prostředky.” Vyjádření hodné Petra Macha, které by panu ministru mělo být intenzivně připomínáno při dalších vládních pokusech o prosazování „sociálnědemokratického” programu.

Deník Právo otiskl článek Vláda by měla žalovat EU, budou-li kvóty, míní euroskeptik Mach (23.5. na str. 3) a mj. píše:
V případě, že by kvalifikovaná většina zemí Evropské unie podpořila návrh povinných kvót na imigranty, mohla by ČR podat na EU žalobu za porušení principu subsidiarity. V pátek to řekl europoslanec Petr Mach ze Strany svobodných občanů. „Pokud Rada Evropy takto rozhodne, vláda ČR by měla podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku,“ uvedl Mach. Odvolal se na smlouvu o fungování EU, kde se píše: „Ocitnouli se jeden nebo více členských států ve stavu nouze v důsledku náhlého přílivu státních příslušníků třetích zemí, může Rada na návrh Evropská komise přijmout ve prospěch dotyčných členských států dočasná opatření.“

Článek vyšel i na serveru Novinky.cz.

Tématu se věnoval i Nedělní Blesk (24.5. na str. 13), který v článku Kolik jich nám přidali? mj. uvedl:
EU zvyšuje počty uprchlíků pro Česko! „Pokud Rada ministrů Evropy takto rozhodne, vláda ČR by měla podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku,“ pustil se ztvrda do »evropského diktátu« český europoslanec Petr Mach (40).

Další článek byl opět v deníku Právo (25.5. na str. 4) Další kvóta Evropské komise 1192, čeští politici jsou proti:
Napříč politickým spektrem čeští politici odmítají další předběžný návrh Evropské komise, podle kterého by Česko mělo přijmout kromě 525 imigrantů dalších 1192 uprchlíků z afrických a asijských zemí. Tentokrát jde o část ze 40 tisíc, kteří žádají o azyl Itálii a Řecko.
Europoslanec Petr Mach (Svobodní) by se bránil i soudně. „Pokud bude ČR ve věci přerozdělení uprchlíků přehlasována, měla by se vláda bránit žalobou na EU. Je to kromě vystoupení z EU jediná právní možnost, jak se přerozdělení uprchlíků bránit,“ reagoval.

Strategie v rubrice Zlatá slova (22.5. na str. 5) cituje Petra Macha:

 „Proč to nenechat na Mongolech, ať si dělají reklamu na Českou republiku oni.“ Europoslanec Petr Mach si myslí, že možná nechtíc a zbytečně lákáme prostřednictvím našich webových stránek o Česku v mongolštině imigranty z této destinace

Petr Mach k tématu napsal i blog Jak se bránit rozhodnutí EU o přidělení uprchlíků? Žalobou na EU, který převzal ePortál a také Parlamentní listy.

RŮZNÉ

Svobodný monitor se zabýval nápadem na vznik úřadu europrokurátora v článku Nový úřad EU: podvody s dotacemi bude vyšetřovat Europrokurátor:
Nový „Europrokurátor“ by měl již od příštího roku vyšetřovat v EU podvody s unijními dotacemi. Návrh na vytvoření funkce nejvyššího evropského prokurátora připraví Evropská komise ještě letos a na začátku roku 2016 jej má schválit europarlament. Podle ODS a Svobodných je zbytečná.
Svobodní: Trestní právo musí zůstat v kompetenci členských států. Neexistuje žádný důvod, aby do něho měla jakkoliv zasahovat Evropská unie.
Důrazně se proti zřízení úřadu Europrokurátora staví i Svobodní. „Jsme rozhodně proti tomu, aby na úrovni EU vznikal jakýsi nadstátní zástupce a ze své iniciativy něco vyšetřoval,“ řekla mluvčí strany Kateřina Kašparová.

Parlamentní listy vydaly článek místopředsedy Karla Zváry Očkování je skvělá věc.

LIBERLAND

Vít Jedlička byl hostem Show Jana Krause na TV Prima. Záznam si pusťte zde.

Velký rozhovor s V. Jedličkou přinesl týdeník Reflex Za svobodu, za lásku! (přepis čtěte zde).

Upoutávku na tištěné vydání přinesl Reflex.cz: Prezident Liberlandu Vít Jedlička: Za všechno může byrokracie a Babiš:
Vít Jedlička je nejslavnějším Čechem dneška. Píšou o něm světové agentury, objevuje se v televizních zprávách po celém světě. Stačilo k tomu málo – velká vize a malý kousek půdy, „území nikoho“ mezi Chorvatskem a Srbskem.

Echo24 a článek Jedlička Liberlandu vládne, byznys ale rozjeli Švýcaři:
Prezident samozvaného státu Liberland Vít Jedlička vyvolal se svým kuriózním projektem pozornost, kterou mu může závidět mnoho začínajících podnikatelů. Regionální politik Svobodných poskytl rozhovory médiím z celého světa, na Facebooku sleduje stránku Liberlandu přes 150 tisíc lidí. Příležitosti, jak velký zájem o Liberland ekonomicky zhodnotit, se ale chopili jiní.

Komentář k Liberlandu odvysílal Český rozhlas Plus (21.5.) pod názvem Příští rok v Liberlandu.

CO SE DĚJE V KRAJÍCH

Brno

Brněnský deník a článek Petice: Neodtahujte nám auta při blokovém čištění. Nemáme je kam přeparkovat:
Už žádná další odtažená auta, když čisticí vozy uklízejí ulice města. To je požadavek lidí z Brna-severu. Tento týden začali podepisovat petici proti odtahům aut. Na arch chtějí iniciátoři získat alespoň pět set podpisů. Cílem autorů petice je změnit systém čištění ulic v jejich části města. „Chceme tlačit na městskou část, aby našla jiný způsob čištění. Požadujeme, abychom nemuseli přeparkovávat," uvedl jeden z autorů David Pokorný, který v podzimních komunálních volbách v Brně-sever neúspěšně kandidoval na starostu za Stranu svobodných občanů.

Článek vyšel i v tištěném Deníku Stop odtahům, požadují místní (21.5. na str. 2).

Chrudim

V médiích doznívalo dění kolem „vlajky EU“ – Chrudimské noviny a článek Boj o "modrý hadr" na radnici dál pokračuje, vlajky se teď zastal neuvolněný místostarosta Miroslav Tejkl:
„Modrý hadr“ nebo symbol instituce, která pomohla mezi mnohými i městu Chrudim k miliónům korun? I toto dilema řešili na svém pondělním zasedání městští zastupitelé. Odpůrci Evropské unie (EU) jsou totiž místní Svobodní, kteří podrobili vlajku EU na chrudimské radnici tvrdé kritice. Za modrou vlajku shvězdičkami se ale na druhé straně rozhodl bít městský zastupitel Jiří Hradec (Koalice pro Chrudim)…

Redaktor Chrudimských novin o tom pak napsal i komentář Když se komunální politik naváží do modrého hadru:
Vlajka nebo hadr? Samozřejmě, že vlajka! Řeč je o modrém praporu se žlutými hvězdami, který je jedním z poznávacích znamení Evropské unie, jíž je Česká republika členem. O tom nemůže být sporu. Slova městského zastupitele Kálese mladšího, že "ČR nepatří mezi ty členské země, které považují tuto vlajku za symbol evropské sounáležitosti a že by měla z radnice zmizet", nejsou ničím jiným než euroskeptickým folklórem Svobodných, který se snaží místní organizace této strany implantovat do života našeho města, aniž by měl na jeho chod nějaký zásadnější vliv…

A Chrudimské noviny do třetice – řešily letní kino v článku Hádky ani emoce. Letní kino za Muzeem dostane po první veřejné debatě ještě šanci, pokud o to budou lidé stát.

Písek

Písecký deník psal o bytech Investoři požádali o příspěvek pozdě. Peníze ale dostanou. Díky výjimce (26.5. na str. 3):
Milevští zastupitelé schválili 15 tisíc korun na jeden byt, celkově jde o 150 tisíc korun, vyjádřil se i Radní Miroslav Doubek (Svobodní).

Žatec

Deník řešil další jednání o vedení města Jak dál v Žatci? První jednání proběhlo, dohoda žádná není (22.5. na str. 3).

ŽENY V POLITICE

Rodinný magazín Vlasta se tím zabýval v obsáhlém článku Ženy v politickém pokušení (20.5. na str. 10-12):
Přestože v populaci je žen o něco víc než polovina, politika zůstává nejen u nás spíše pánským klubem. Prosadí se v ní jen velmi silné ženské osobnosti, které občas musejí snést i poněkud nevybíravé způsoby svých mužských kolegů. Dočkáme se časů, kdy žena v politice nebude exotickou výjimkou?
Magazín připomněl i jednu z nejznámějších Svobodných žen:
Členka Svobodných Ester Kaplánková se nedávno zviditelnila náborovým textem, který měl do politiky, resp. do zmíněné strany nalákat co nejvíce žen. Mezi patnácti důvody, proč je podle Kaplánkové skvělé stát se členkou Svobodných, uvedla možnost seznámit se se spoustou atraktivních mužů, slyšet mnoho lichotek, poznat muže, kteří jsou „neskutečně dobří v posteli“, nebo získat zdarma večeři či odvoz taxíkem. Pro Lidovky.cz posléze uvedla, že šlo o legraci a nadsázku a dodala: „Bohužel ne všichni mají stejný smysl pro humor.“

 

V Praze 27. května 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
mobil: 736 530 384
 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31