Svobodní v médiích: vraždy v Berlíně, Perníková chaloupka, zprávy z regionů

Svobodní v médiích: vraždy v Berlíně, Perníková chaloupka, zprávy z regionů

Články, zmínky či citace 14. – 21. 12. 2016

Ve středu 21. 12. vyšel s Petrem Machem na serveru INFO.CZ rozhovor „Bál jsem se, že Svobodné budou spory trápit dlouhodobě,“ říká pro INFO.CZ Petr Mach. Před pár dny rezignoval Petr Mach na post šéfa Strany svobodných občanů. Chce tím ukončit třenice uvnitř uskupení. „Já jsem se velmi bál toho, že tyto rozpory budou stranu ničit dlouhodobě. A že mohou gradovat před volbami. Abychom pak nepůsobili rozhádaně, rezignoval jsem ještě letos,“ říká Mach.

Ve středu 14. 12. byl Petr Mach hostem pořadu Kauza dne v rádiu Impuls, kde mimo jiné uvedl:

O daních v ČR
„Naší cestou je snižovat daně všem, s daňovou progresí nesouhlasím.“
„Zrušil bych dotace a výhody, pak by nebylo potřeba speciálně kvůli Babišovi přijímat zákon.“

O EU
„Rozpočet EU je sbírka nesmyslů za 157 miliard eur.“
„Nejlepší řešení je britská cesta, tedy odchod dřív, než se EU začne živelně hroutit.“

O migraci
„Jsem hrdý, že jsem mohl hlasovat proti kvótám pro přijímání uprchlíků.“

Studio ČT24 si v úterý 20. 12. pozvalo Petra Macha, aby komentoval berlínskou tragédii.

Deník Právo zveřejnil 21. 12. článek Skončeme migrační romantismus, žádají čeští politici: Podle europoslance Petra Macha (Svobodní) událost ukázala na nesmyslnost schengenského prostoru. „Byl postaven na myšlence, že se v ČR, Německu, ve Francii nacházejí lidé, kteří mohou volně chodit,“ podotkl Mach s tím, že si přeje policejní kontroly na hranicích. Dokud nebudou, nemohou mít podle něj Češi jistotu, že nepřijedou nebezpeční migranti.

O Perníkové chaloupce a EET

Petr Mach a Petr Lichtenberg navštívili podnikatele Luďka Šorma, aby ho podpořili v nátoru na EET. O návštěvě informovaly 18. 12. Byznys noviny v textu Europoslanec Mach přijel podpořit Perníkovou chaloupku. Ta kvůli EET vybírá „babišné“ 10 Kč: Provozovatel Perníkové chaloupky Luděk Šorm účtuje návštěvníkům „babišné“ jako poplatek za službu zaevidování do systému EET. Proti hrozbě úřadů ho přijel podpořit europoslanec Petr Mach. „Je absurdní, aby v právním státě úředník zoufale hledal nějaké porušení zákona, které by podnikateli přišil,“ prohlásil Mach na tiskové besedě v Perníkové chaloupce. Zdůraznil, že pokud bude panu Šormovi udělena nefér pokuta, je připraven mu ji pomoci uhradit z „fondu proti státní šikaně“.

O návštěvě napsal 19. 12. také Pardubický deníktištěné i on-line verzi.

O nás, bez nás

Server iDNES.cz zveřejnil 16. 12. rozhovor s předsedou STAN Petrem Gazdíkem Nejsem naivní beruška, říká Gazdík. Už mu kývl kandidát na Hrad, ve kterém zmiňuje i Svobodné:
Před čtyřmi lety s lidovci, ale letos se Svobodnými. A spolu s nimi (Soukromníci – pozn. red.) se dostali do stejného krajského zastupitelstva jako vy. Takže nepřibalí vám do nové koalice ještě Svobodné?
Určitě ne. Programově si se Stranou svobodných občanů celkem nemáme co říct, protože jejich pohled na Evropskou unii, na vystoupení z ní, se rozhodně neztotožňuje s naším. Spíš to byl kdysi pokus Václava Klause, který nevyšel.

Časopis Euro vyzpovídal Václava Klause a v rozhovoru Musíme se vzepřít kulturnímu marxismu 20. 12. se píše:
ODS a TOP 09 na začátku listopadu oznámily snahy o určité sbližování a spojení, vytvoření volebního bloku. Společně chtějí hledat i kandidáta na budoucího prezidenta. Je tohle spojení šťastné? Může se z něj zrodit ten silnější pravicový lídr, který tu chybí?
Tato otázka je mimo můj skutečný zájem. Pravice by se určitě měla maximálně sjednotit. Nevím, jestli obě tyto strany vyjdou z příštího volebního klání se zastoupením v parlamentu. Vidím ale naprosté neštěstí v rozbíjení potenciálních zdrojů pravice pravicí samotnou. Rodící se a hynoucí malinké strany a straničky od Svobodných přes Alternativu pro Česko k dnešním Realistům a mohu jmenovat několik dalších, jejichž jména si ani nepamatuji, to je plýtvání hlasy na pravici. Nevím, jestli toho lídra může přinést TOP 09, já tam žádného ideologa neznám.

Vyšlo i v on-line podobě na Euro.cz

Seznam.cz zase zveřejnil 18. 12. rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou Václav Klaus mladší může být naším lídrem, připouští šéf ODS. Má jméno i ostré názory:
A jste přesvědčen, že tohle všechno dokáže ODS vybojovat lépe, když půjde do sněmovních voleb sama? 
Já se dívám na to, co je realistické. Bavme se o spolupráci. Netajím se, že jsme učinili i nabídku, že některé menší strany mohou mít své lidi na naší kandidátce.
Svobodní, Soukromníci, které strany…?
Dokud ty rozhovory nebudou dovedeny do konce, tak nemám potřebu o tom mluvit. My jsme připraveni jít jako ODS do voleb, představit voličům náš program a jsem si jist, že dopadneme dobře a že budeme schopni ovlivňovat politiku.

Magazín Instory se 21. 12. pozastavil nad vyjádřením europoslance za TOP 09 Jaromíra Štětiny, který ve svém vstupu na ČT24 obvinil Petra Macha z rozbíjení jednoty Evropy Neuvěřitelné vyjádření našeho europoslance k teroristickému útoku v Berlíně. Ten člověk snad nemá všech pět pohromadě!: A vyjádřil se i pan europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. Úvodem svého komentáře na ČT 24 sice jako všichni ostatní teroristický čin odsoudil, ale hned poté zkritizovat všechny, kteří podle jeho názoru rozbíjejí jednotu Evropy. Vzal to z gruntu. Od Marie Le Pen až po našeho europoslance a bývalého předsedu Strany svobodných občanů, Petra Macha.

Omezení zbraní

Deník Blesk citoval 17. 12. Petra Macha v článku Co Čech, to povolení zabíjet?: Česko tím jde zcela proti snaze Evropské unie co nejvíc držení a použití zbraní zpřísnit. „Při schvalování omezení práva držet zbraň na sebeobranu budeme v EU nejspíš přehlasováni. Pak je nutné si říct, že naše ústava má větší váhu než nařízení z Bruselu,“ řekl Blesku europoslanec Petr Mach.

Teror v Berlíně

Místopředseda Ondřej Pecák se vyjádřil k teroru v Berlíně a jeho článek Špatné vlády podporují import temného starověku do Evropy vyšel 21. 12. na serveru prahanadlani.cz. „Cítím lítost nad zmařenými lidskými životy, zraněnými a pozůstalými. Ale i velkou zlost. Přesto naše špatné vlády včetně té nejvyšší a nikým nezvolené evropské vlády podporují import temného starověku do Evropy pod rouškou falešné lidskosti. Co bude dál? Zase zapomeneme, protože musíme nějak žít dál? Anebo se přičiníme, abychom tyto špatné vlády konečně vyměnili?“

Zákaz kouření

Místopředseda středočeských Svobodných Luboš Zálom napsal Zákaz kouření aneb další meta na cestě k fašismu dosažena. Text zveřejnil server neviditelnypes.cz 16. 12.

Průzkumy

Dva průzkumy volebních preferencí byly zveřejněny v uplynulých sedmi dnech. 15. 12. zveřejnila ČTK průzkum CVVM (Centra pro výzkum veřejného mínění), který nám přisoudil 1 % hlasů. Zprávu z ČTK převzaly například Týden, iHNED.cz, aktualne.cz, denik.cz, lidovky.cz, info.cz, Český rozhlas, euro.cz nebo novinky.cz.

16.12. zveřejnila ČTK volební model společnosti MEDIAN, ve kterém máme 2 %. Zprávu zveřejnily například deník.cz, euro.cz, echo24.cz, roklen24.cz nebo deník Právo.

Z regionů

Zlínský kraj

Několik médií informovalo o zasedání zastupitelstva ve Zlínském kraji. ČTK vydala 19. 12. zprávu, kterou převzal server blesk.cz, Zlínský kraj má na příští rok rozpočet se schodkem 573,6 milionu: Rozpočet podpořila nebývale velká většina zastupitelů. Pro jich hlasovalo ze čtyřiačtyřiceti přítomných 40, zdrželi se pouze čtyři zastupitelé volební koalice Svobodných a Soukromníků.

Mladá fronta DNES pak vydala 20. 12. článek Noví zastupitelé kraje poprvé rozhodovali. Diskuse jsou delší: Mnohokrát si vzal slovo nový zastupitel za Svobodné a Soukromníky Tomáš Pajonk, který se zajímal o rozpočet, dopravu, životní prostředí i další oblasti. „Omlouvám se, že se vyjadřuji zřejmě častěji, než bývalo zvykem,“ prohlásil. „Ale například na krajskou organizaci Koordinátor veřejné autobusové dopravy jsem slyšel hlavně stížnosti, tak se ptám, jestli se zvažují nějaké personální změny,“ zeptal se. „Já jsem zase o přestávce slyšel stížnosti na vás a také vás nebudeme měnit,“ glosoval s úsměvem Čunek. Později svou poznámku omluvil a vysvětlil. Text vyšel i na serveru iDNES.cz a na webu rádia Impuls.

Milevsko

Server Jižní Čechy teď se věnoval 14. 12. rozpadu koalice v Milevsku. V článku Svobodní v Milevsku ohlásili vystoupení z koalice a Miroslav Doubek z rady města se píše: Ohlášeným odchodem Svobodných z koalice tak končí klidné časy. Zastupitelstvo dnes pominulo nesouhlas finančního výboru s návrhem rozpočtu na rok 2017, nepřijalo pozměňovací návrh dvou zastupitelů Svobodných, který se týkal ceny vodného a stočného. Navrhovali, aby město buď všechny peníze, vybrané od občanů, investovalo do oprav a rozvoje vodohospodářského majetku, nebo aby zlevnilo vodné, pokud investovat do majetku nehodlá. To zastupitelé přehlasovali, schválili zvýšení ceny vodného a stočného o 2,67 korun na kubík a z vybrané částky 7,5 milionu pak 3,5 milionu poputuje do jiných oblastí než zpět do vodního hospodářství.

O milevské koalici informoval i Písecký deník. Nejprve  16. 12. v článku Dva milevští radní rezignovali: V závěru středečního jednání milevských zastupitelů podali rezignaci na členství v radě a zároveň odstoupili z koalice za Stranu svobodných občanů radní Miroslav Doubek a zastupitel Miroslav Machart. Zastupovat voliče budou nadále jen v zastupitelstvu města.

O den později pak v textu Koalice je oslabená: Závěr středečního jednání zastupitelů patřil překvapivé reakci radního Miroslava Doubka a zastupitele Miroslava Macharta, kteří reprezentují Stranu svobodných občanů. Rozhodli se k termínu následujícího zasedání odstoupit z koalice a Miroslav Doubek i z funkce radního. „Důvodem je, že ostatní členové koalice zásadně porušují dohody o programových prioritách pro volební období 2014 až 2018,“ konstatoval Miroslav Doubek. Tento článek vyšel i v on-line verzi.

Chrudim

Chrudimský deník zveřejnil 15. 12. článek Město odepsalo osm milionů zjevně nedobytných dluhů: V diskuzi na zastupitelstvu zazněla i kritika, podle níž se měla celá situace řešit dřív a zastupitel Petr Lichtenberg (Svobodní) například řekl, že nezvedne ruku pro odpis dluhů z principiálních důvodů. Většina zastupitelů však návrh podpořila a umožnila tak výmaz dluhů z účetnictví města.

Chrudimské noviny zase upozorňují na snahu našich zastupitelů v článku Co ukrývá schválený městský rozpočet? z 15. 12.: Při pondělním jednání městského zastupitelstva došlo i na schvalování rozpočtu, s nímž bude radnice celý nadcházející rok hospodařit. Stovky řádků příjmů a výdajů mají stále ještě daleko k rozklikávací podobě, o níž usilují třeba místní Svobodní, proto není od věci, „vypíchnout“ některé zajímavější investice místní radnice.

(ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31