Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: útok ve Francii, dění v Turecku, brexit, czexit, krajské a senátní volby, průzkumy a zprávy z obcí

Svobodní v médiích: útok ve Francii, dění v Turecku, brexit, czexit, krajské a senátní volby, průzkumy a zprávy z obcí

Monitoring za období 13.–20. července 2016

Deník Právo a článek Jsme s vámi, vzkazují do Nice politici (16. 7. na str. 2):
Čeští politici teroristický útok v Nice odsuzují a volají po přísnějším postupu proti terorismu. Europoslanec Petr Mach (Svobodní) vydal prohlášení, že cítí „vztek a smutek“. „Rozhodně si nenecháme Bruselem do naší země nasadit pátou kolonu Islámského státu. Žádné migrační kvóty teď nepřicházejí v úvahu,“ prohlásil.

Parlamentní listy k útoku ve Francii přinesly několik článků, např. Hněv, smutek, šok, odsouzení. Čeští politici jsou zdrceni masakrem v Nice:
Proti migračním kvótám se v této souvislosti vyjádřil i předseda Svobodných Petr Mach. “Cítím vztek a smutek z dalšího zbabělého teroristického útoku ve Francii, kdy ozbrojený Francouz tuniského původu najel autem a střílel do lidí oslavujících státní svátek. Rozhodně si nenecháme Bruselem do naší země nasadit pátou kolonu Islámského státu. Chceme si naši Českou republiku zachovat svobodnou a bezpečnou,“ řekl.

Další tady Hajzlové, prasata a zvrhlíci. Až se začne zabíjet v českých městech…

Článek zveřejnil i Euportál tady.

TURECKO

V noci ze soboty (16.7.) na neděli promluvil Petr Mach k situaci v Turecku na ČT24 v mimořádné relaci. Mj. řekl: „Doufám, že žádný chorý mozek v EU nenapadne v Turecku vojensky intervenovat, jako se to stalo před pěti lety v Libyi, a občanská válka tam trvá dodnes. Buďme rádi, že Turecko není v EU. Česká republika by teď měla nabídnout technickou pomoc Bulharsku při ostraze hranic“.
Záznam si pusťte zde (stopáž 137:30 – 142:07).

V pondělí 18. 7. byl Petr Mach hostem ranní debaty v Českém rozhlase Plus, kde mj. řekl:
„Turecký prezident Erdogan se chová diktátorsky. Není možné, aby se Turecko dál ucházelo o členství v EU, EU by měla tato jednání okamžitě ukončit. Česká republika by měla nabídnout Bulharsku pomoc s ochranou hranic.“
Celou debaty si pusťte zde.

Právo citovalo Petra Macha v článku Sobotka Turecku: Hlavně bez násilí (18. 7. na str. 2):
Podle českých politiků je klíčové, aby se Turecko po nezdařeném puči nevzdálilo demokratickým hodnotám. „Doufám, že žádný chorý mozek v Bruselu nebo Paříži nenapadne v Turecku vojensky intervenovat, jako se to stalo před pěti lety, když se rozhodli sesadit Kaddáfího v Libyi a občanská válka tam trvá dodnes. Tuhle situaci si Turci musí vyřešit sami,“ uvedl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach. Dodal, že doufá, že v Turecku bude vládnout sekulární režim.

Parlamentní listy zveřejnily hned několik článků, např. Západ se musí vyvarovat intervencí do tureckých záležitostí:
Svobodní v reakci na pokus o převrat a probíhající chaos v Turecku doufají, že v Turecku bude vládnout sekulární režim respektující osobní svobody a že se Západ tentokrát vyvaruje zasahování do tureckých záležitostí…

Další zde Erdogan si ten naivní "puč" možná zorganizoval sám, aby upevnil moc. Toto k nočnímu dění koluje sociálními sítěmi:
Předseda Svobodných Petr Mach se k situaci vyjádřil pragmaticky. Dle svých slov doufá, že žádný chorý mozek v Bruselu nebo v Paříži nenapadne v Turecku vojensky intervenovat, jako se to stalo před pěti lety, když se rozhodli sesadit Kaddáfího v Libyi a občanská válka tam trvá dodnes. “Tuhle situaci si musí vyřešit Turci sami,“ uvedl. “Česká vláda by měla nabídnout pomoc Bulharsku s ostrahou hranic – jako jsme loni pomáhali Maďarsku a Slovinsku, když stavěli plot proti vlně nelegálních migrantů,“ dodal. Závěrem popřál Turkům, aby celou situaci zvládli bez krveprolití.

BREXIT A CZEXIT

Ve středu 13. července se vyjádřil k brexitu Petr Mach v pořadu České televize Studio24, kde například řekl: „Jen pár šílenců ve vedení EU nechce vzít na vědomí, že Británie odchází. Všichni rozumní lidé si přejí volný obchod a vzájemně dobré vztahy.“
Záznam si pusťte zde (v čase 6:21 – 11:00)

Deník referendum se věnoval brexitu v článku Nová, lepší Británie? Jak pro koho:
Zatímco evropský establishment ztratil u opomíjené veřejnosti důvěru ničím nepodloženou rétorikou úspěchu, či dokonce dějinného happyendu, Borisi Johnsonovi, Nigelovi Farageovi a dalším „vítězům“ referenda úsměv na rtech bleskurychle zamrznul. Nezamrznul však zatím Petru Machovi ze Svobodných, který tak může Čechům na billboardech „nabízet Czexit“ a mluvit o tom, že Britové budou plus 350 milionů liber v Národním zdravotním systému. Zdá se, že Mach definitivně zavrhnul realitu: že něco není pravda, očividně ještě neznamená, že to Mach nemůže říkat.
Sliby, chyby, dluhy
Petr Mach se ve své nejnovější reklamě na Brexit věnuje i pohybu úroků státních dluhopisů, které klesly na rekordní úroveň, čímž Británie ušetří na nových úvěrech…

Investiční web a článek Evropská (dez)integrace jako další Lehman Brothers? Zatím ne, věří expert:
Vítězství zastánců odchodu Británie z Evropské unie vyvolala vlnu nadšení mezi euroskeptiky v dalších zemích. Marine Le Penová ve Francii a Geert Wilders v Nizozemsku okamžitě začali volat po referendech o budoucnosti svých zemí v EU, u nás v něj věří třeba Svobodní vedení Petrem Machem, s příslibem, že udělá vše pro uspořádání referend (byť sám bude samozřejmě hlasovat pro setrvání ČR v EU a v NATO), přispěchal i prezident Miloš Zeman.

Místopředseda František Matějka byl hostem debaty na DVTV, kde řekl, že o tom, zda zůstaneme v EU, tedy o budoucnosti nás a našich děti, mají rozhodnout přímo občané ČR v referendu, a nikoliv pár lidí ve vládě. Zatímco např. politolog Jandourek si myslí, že jsou na to lidi příliš hloupí, František Matějka v debatě na DVTV opakovaně zdůraznil, že občanům ČR věří, že se umějí správně rozhodnout.
Záznam si pusťte zde.

Petr Mach poskytl rozhovor o czexitu internetovému portálu Argumentor, kde mimo jiné řekl: „Česká republika by měla být opět nezávislá. ČR by se měla přidat do Evropského sdružení volného obchodu, což je absolutně nebyrokratická organizace, oddaná pouze svobodnému obchodování a cestování. Důležité je, že se o czexitu začíná mluvit a odchod Velké Británie ukazuje, že to prostě jde. S myšlenkou samostatné ČR přišli jako první Svobodní a mně bude ctí, když povedu toto hnutí za znovu samostatnou Českou republiku.“
Celé vyjádření Petra Macha si pusťte tady.

Reflex otiskl názor čtenáře na rozhovor Petra Macha v předchozím čísle Reflexu Čtenáři Reflexu – Reflex čtenářům (14. 7. na str. 6):
K názorům pana Macha… Ad: A teď CZEXIT (Marek Stoniš, Bohumil Pečinka, rozhovor s Petrem Machem, Refl ex 26/27)
K názorům pana Petra Macha bych řekl, že plně odpovídají jeho výrazným úspěchům na vyšším gymnáziu na Žižkově a jeho pedagogické práci. Ekonomický rozdíl mezi Evropským hospodářským prostorem a politickou unií není prakticky žádný, protože v hospodářském prostoru všichni všem vyhoví, a proto jsou všechny politické unie ekonomicky nevýznamné. (Jaroslav Kadlec)

KRAJSKÉ A SENÁTNÍ VOLBY

Parlamentní listy a článek Přípravy vrcholí. Kandidátní listiny jsou hotové:
Koalice Svobodní a Soukromníci vznikly v celkem deseti krajích, v devíti z nich jsou již kandidátky pro říjnové volby do krajských zastupitelstev připraveny. Podpis pod ně připojil předseda Strany svobodných občanů Petr Mach a předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer. Zbývá ještě Královéhradecký kraj, kde na definitivní podobě pracují…

Deník referendum zveřejnil článek Čuňas, estébák kapitalismu:
František „Čuňas“ Stárek kandiduje do Senátu a navrhuje zřídit „evropské Guantánamo“. S vizáží Santy Clause a podporou ODS a Svobodných se na jeho seznamu zlobivých děcek ocitnou nejen teroristé, ale i levice a chudina…

 

Zlínský kraj

Týdeník 5plus2 a článek „Ve sklípku u dobrého vína si s chasou zazpívám rád“ (15. 7. na str. 6):
Stal se úspěšným podnikatelem v loterijním byznysu, senátorem a v současné době vede stranu Svobodní a Soukromníci jako lídr do krajských voleb.
Předvolební seriál S čím jdou Svobodní a Soukromníci do voleb Kraj bude pomáhat obcím a jejich občanům, nebude si hrát na „malou EU“. Snížení počtu krajských úředníků. Školy, jejichž absolventi si najdou dobře placenou práci. Státem financovaná fakultní nemocnice. Zastavení dalšího zadlužování kraje. Zvýšení kvality péče o seniory a handicapované. Lepší podmínky pro malé zemědělce, vinaře, lokální producenty a drobné podnikatele.

Mladá fronta Dnes zveřejnila Volební kampaň je plná bizarních slibů (20. 7. na str. 13):
Majitel hazardní firmy Synot, senátor a lídr společné kandidátky Soukromníků a Svobodných Ivo Valenta chce řešit i zdravotnictví, jež považuje za zanedbané. Prosazuje, aby se ze zlínské krajské nemocnice stala fakultní, kterou by platil stát. Rozhodnout o tom však nemůže ani zastupitelstvo kraje.
„Je nutné do financování zdravotní péče v kraji ‚vtáhnout‘ stát,“ tvrdí Valenta. „Proto je potřebné co nejdříve zahájit jednání kraje s ministerstvem zdravotnictví o rozvojovém programu pro krajskou nemocnici a vyjednat zvýšení úhrad za poskytovanou zdravotní péči pojišťovnami,“ doplnil.

Jihomoravský kraj

Vyškovské noviny zveřejnily Průzkum: volby vyhraje Michal Hašek (15. 7. na str. 3):
Pětiprocentní hranici nutnou k získání mandátů překročily dvě volební koalice nováčků – Svobodní se Soukromníky a Strana práv občanů se Svobodou a přímou demokracií.

Středočeský kraj

Eportál přinesl rozhovor se středočeským lídrem L. Zálomem Nadějný pravicový politik pochválil Kuberu, strhal Ratha a pak se ostře vyjádřil k dotacím:
S lídrem koalice Svobodných a Soukromníků Lubošem Zálomem jsme hovořili o blížících se krajských volbách. Za úspěch by pětatřicetiletý berounský rodák považoval, kdyby se koalici podařilo překročit pět procent. Za klíčový pro případnou renesanci pravice však považuje příští rok, kdy se budou konat parlamentní volby…

PRŮZKUMY

Sanep vydal Volební preference – červenec 2016:
Pětiprocentní hranici atakují i Svobodní s aktuálním ziskem 4,6% voličů, kteří představují u alternativu pro pravicově smýšlející voliče, kteří sdílejí zejména euroskeptické politické postoje vůči EU.

Průzkum zveřejnila řada médií, např. První zprávy informovaly v tomto článku:
Pětiprocentní hranici atakují i Svobodní s aktuálním ziskem 4,6% voličů, kteří představují u alternativu pro pravicově smýšlející voliče, kteří sdílejí zejména euroskeptické politické postoje vůči EU.

MÍSTOPŘEDSEDOVÉ

Josef Káles se v Mladé frontě Dnes vyjádřil k financování kampaní z veřejných peněz (18. 7. na str. 15):
Politici zvolení do krajského zastupitelstva v roce 2012 budou na podzim tohoto roku obhajovat mandát, blíží se volby. Do schránky mně a asi všem občanům Pardubického kraje přišly takzvané bilanční noviny Pardubického kraje za období 2012 – 2016, ve kterých se píše, jak politici makali a plnili sliby. Zasmál bych se tomu, kdybych však neviděl, že je to celé placeno z veřejných peněz. Politici si tak zase dělají kampaň z našich peněz, a to je dle mého názoru nestoudná drzost…

Karel Zvára a dva články na Neviditelném psu, první: Kdo nic neprovedl, neměl by se bát.

Vyšlo i na Parlamentních listech tady.

A druh tady Obuškové pokrytectví.

DĚNÍ V OBCÍCH

TURNOV

Krkonošský deník a článek Škola v Mašově změní vizáž. A zvětší objem (18. 7. na str. 3):
„Naše školy jsou pod kapacitou. Máme tu podstav i 200 dětí a já pamatuji doby, kdy Mašov málem bojoval o život,“ řekl Vítězslav Sekanina (Svobodní). Podle něj je v turnovských budovách volná kapacita až pro 400 dětí a v Mašově dojde k záboru školní zahrady…

Vyšlo i na Krkonošském deníku tady.

Krkonošský deník a další článek Voda je v Turnově pořád ožehavým tématem (20. 7. na str. 2):
Na návrh turnovského starosty Tomáše Hockeho v ustaveném vodohospodářském výboru hned po letní přestávce zasednou radní František Zikuda (NB-SNK), předseda Dozorčí rady VHS Jiří Mikula (TOP 09), předseda finančního výboru Josef Uchytil (TPZ), Vítězslav Sekanina (Svobodní), předseda dopravní komise Jiří Vlašák, Jiří Kříž (ANO 2011) a starosta Tomáš Hocke (NBSNK). Výbor posoudí pozici města ve VHS i případné změny v jeho zastoupení…

 

Praha 20. července 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

Lidé mi říkají, že chtějí z EU vystoupit, říká Libor Vondráček, předseda Svobodných. Od občanů prý na ulicích českých měst slýchá především stížnosti na Green Deal a na rostoucí životní náklady. Proč je Libor Vondráček proti přijetí Ukrajiny nebo Turecka do EU? Co mu vadí na Petru Fialovi a způsobu, jakým český premiér hájí národní zájmy v Bruselu? Jak si nyní EU může sáhnout na peníze přímo z kapes jednotlivých lidí? A na jaké nebezpečí se v EU po migrační krizi z roku 2015 zapomnělo? Podívejte se na celou epizodu.

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31