Svobodní v médiích: Účtenková loterie, nákup vrtulníků, předražená studie o křečkovi, komunální politika a Ivan Mládek

Svobodní v médiích: Účtenková loterie, nákup vrtulníků, předražená studie o křečkovi, komunální politika a Ivan Mládek

Stát by rád zatočil s daňovými úniky a jedním z nápadů, jak přisypat peníze do státní kasy, je „účtenková loterie“. Zdá se, že zřejmě už od příštího roku bude spuštěna elektronická evidence tržeb, která má být nejmocnější zbraní v boji proti daňovým únikům. Zmíněná účtenková loterie má být jakýmsi zábavním doplňkem pro lidi. Náš nejbližší soused, Slovensko, ji zavedl v roce 2013. Po prvních měsících vypadala čísla docela nadějně… V redakci Peníze.cz se na tento nápad zeptali ekonomů, živnostníků i politiků – a mezi nimi i Petra Macha. Ten na to řekl:
„Chápu, o co zastáncům loterie jde. Ale nebude to fungovat! Zastánci účtenkové loterie věří, že když stát bude losovat účtenky, budou mít lidé větší snahu si je schovávat, obchodníci se pak budou bát tržbu nepřiznat a stát vybere víc na daních. Jenže takto to nefunguje. Když výhry budou zanedbatelné a pravděpodobnost výhry malá, lidé si účtenky schovávat nebudou. Nebudou mít chuť na konci měsíce kontrolovat všechny účtenky, jestli náhodou nevyhráli. A výhry samozřejmě budou malé, protože jinak by se z DPH stala nová sportka a stát by musel půlku vybrané daně zaplatit na výhrách, místo aby je použil na zdravotnictví, na důchody a na opravy silnic. Vím, co by fungovalo lépe: Snížit daně, aby se snížila motivace zatajovat tržby.
Přečtěte si celý článek Očima expertů: Účtenková loterie. Dobrý sluha, nebo špatný vtip?

Stejnému tématu, tedy chystanému zavedení elektronické kontroly tržeb podnikatelů, se věnoval i Svobodný monitor – v článku Kvůli kontrole podnikatelů bude Česko „bonzáckým“ státem, varuje Mach. Mimo jiné se v něm píše:
„Bude se muset navýšit aparát kontrolorů, kteří budou předstírat, že jsou zákazníci,“ prohlásil poslanec Evropského parlamentu na adresu vládní strategie na potírání  daňových úniků.  Výraznější represe vůči podnikatelům nejsou podle Macha rozumným řešením daňových úniků. Navíc prý povedou ke zvyšování státních výdajů.
Podle Macha by se spíše měla snížit motivace podnikatelů k takovým únikům. „Když by daň byla deset procent, tak nebude nikdo chtít riskovat. Jediné rozumné řešení je snížit státní výdaje, omezit byrokratické výdaje a snížit daně,“ navrhuje Mach, který ovšem takové kroky nečeká od současné vlády, protože ta je nemá ve svém programu.

Místopředseda Svobodných: Jak je možné v době konfliktů osekat českou armádu o jednu ze silných zbraní! To je název obsáhlého článku na Parlamentních listech, který rozebírá současnou vládní strategii obrany našeho státu a uvádí mj.:
Tendr na nové vrtulníky, které mají nahradit 17 starých bitevních helikoptér Mi-24/35, letos ministerstvo vyhlásí, i když se proti tomu ozývají nesouhlasné hlasy, podle kterých obměna jen oslabí naši bojeschopnost. Podle Tomáše Pajonka (Svobodní) taková investice vůbec není pro obranu republiky prioritou. Koupil by to, co zoufale sháněl Irák, když byl napaden islámskými teroristy.

Řekové dělají chybu, když nechtějí odchod z eurozóny,“ řekl v rozhovoru pro Svobodný monitor Petr Mach. Mluví v něm nejen o Řecku, ale též o tom, jak náš stát stále více ztrpčuje život podnikatelům, o účetním triku ministra Babiše a jeho údajném „snižování dluhu“ a o dalších tématech.

Nejčtenější deník v zemi Blesk zaznamenal náš původní článek o podivné studii o křečkovi za téměř 2,5 milionu. Mimo jiné napsal:
Zoologický průzkum křečků probíhal mezi červencem a zářím 2014. Nespokojení jsou s tímhle průzkumem i Svobodní. „Během své zodpovědné výzkumné práce pro ministerstvo vypátrali na silnici mezi Holešovem a Třeběticemi celkem 8 mrtvých křečků. Proč je tento údaj tak zásadně důležitý pro postavení nové rychlostní silnice, to se ale ze studie už nedozvíme… Studie závěrem doporučuje – jak překvapivé – přesunout křečky ‚na blízké lokality‘ – a to v zimě, protože přes léto se prý množí,“ uvádějí Svobodní.
Celý článek Blesku najdete zde, náš původní článek převzaly i Parlamentní listy.

„Moje hospoda, moje popelníky, moje pravidla!“ tak zní citát majitele restaurace, jímž uzavřel svůj článek na Neviditelném psovi místopředseda Svobodných v Ústeckém kraji Jindřich Pilc. V článku nazvaném PRÁVO: Zákaz kouření v restauracích a ideologie mj. píše:
Stát by neměl intervenovat do ekonomiky a měl by se starat o věci veřejné a neměl by se starat o věci soukromé. Podnikání je věc soukromá. Podnikatel nepotřebuje zákon, který by mu určil, v jakém oboru, v jaké oblasti má podnikat. Majitel restaurace nepotřebuje zákon, který by mu určil, jakou službu má svým zákazníkům nabízet, jestli kuřáckou nebo nekuřáckou restauraci.

Média zaznamenala i snahu europoslance P. Macha rozšířit Haagskou úmluvu o mezinárodním unášení dětí – dohoda totiž řeší únosy dětí jedním z rodičů do zahraničí, ale už neřeší například zadržování dětí cizím státem.
„Česká republika i Norsko jsou členy dohody. Jenže ta se vztahuje na únosy a zadržování dětí jedním z rodičů. Vůbec neřeší případy, kdy jsou děti odebrány rodičům a zadržovány státem. Potřebujeme dohodu, která bude řešit tyto případy, kdy cizí stát odebere rodičům děti, které jsou českými občany,“ řekl mj. Petr Mach ve Štrasburku Reflexu. Článek najdete pod názvem Čeští europoslanci řeší ve Štrasburku problém zadržovaných českých chlapců.

Finmag přinesl další pokračování Z deníku europoslance: Jak jsem mohl dvakrát hlasovat pro. Deník převzaly i Parlamentní listy.

Svobodní podporují možnost domácí výuky i na druhém stupni – citují stanovisko Svobodných Parlamentní listy.

O KOMUNÁLNÍ POLITICE

Jen se plýtvá, namítá chrudimská opozice. Chrudimský deník si v uvedeném článku všímá výtek opozice k projektům Zdravé město a Místní agenda 21 a mj. o tom napsal:
Výhrady k jejich fungování zaznívají od hnutí ANO 2011, zatímco chrudimští Svobodní zacházejí ve své kritice ještě dál a projekt Zdravého města by nejraději úplně zrušili.
Zatímco lze říci, že chrudimské hnutí ANO 2011 bere projekt Zdravého města Chrudim i Místní agendy 21 částečně na milost a vymezuje se pouze vůči údajnému plýtvání, chrudimští Svobodní jsou mnohem razantnější. „My dlouhodobě říkáme, že bychom nejraději celý projekt Zdravého města zrušili. Vždyť do něj spadá i deklarace podpory fairtradového obchodu a jiné podobné nesmysly," nechal se slušet zastupitel za Svobodné Petr Lichtenberg.
Hnutí ANO 2011 i chrudimští Svobodní si myslí, že velká část agendy Zdravého města a Místní agendy 21 by v podstatě měla zapadat do běžné pracovní náplně městských radničních úředníků.

"Hajný v lesovně bydlet vůbec nebude," odráží kritiku projektu za patnáct milionů ředitel lesů Zdeněk Odvárka. Chrudimské noviny věnovaly pozornost projektu nové lesovny, který opozice kritizuje jako předražený a mj. o něm napsaly:
Projekt nové lesovny, kterou mnozí neúnavní kritici mylně považují za předraženou hájovnu, budí stále emoce. Hlasy z opozičních táborů totiž tvrdí, že samotnému městu nic nepřinese a navíc jde prý o předraženou, megalomanskou stavbu.
K tradičním kritikům Svobodným, jimž „nevoněla“ ani rekonstrukce bývalého kostela svatého Josefa, se teď přidali i členové ANO 2011. Ti nemají narozdíl od městských zastupitelů Petra Lichtenbera a Josefa Kálese (oba Svobodní) problém s případným podnikáním města. Zastupitel František Pilný (ANO 2011) by v nové lesovně rád viděl třeba restauraci, která prý v těchto místech citelně chybí. Starosta města Petr Řezníček (SNK-ED) ale namítá, že návštěvníkům městských lesů skvěle poslouží Restaurace Na Hájence, kde měl svatební hostinu třeba Řezníčkův syn.

V Písku se chystá výstava bazénu a místní Svobodní s ní nakonec vyjádřili souhlas. „Se skřípěním zubů,“ jak zdůraznili v médiích. Např. Parlamentní listy k tomu napsaly:
Stavba nového bazénu v Písku, o které se mluví již několik let, má u píseckých Svobodných podporu, ačkoliv s mnoha kroky, jež se projektu týkají, nesouhlasí. Mimo to upozorňují, že rekonstrukce původního bazénu by mohla být levnější variantou.
„Jsme si vědomi, že se vlivem dotační politiky našeho státu není schopen žádný plavecký bazén uživit ze vstupného. Dokud nedojde ke změně politiky státu, nelze stavět plavecké stadiony bez dotací. Se skřípěním zubů s výstavbou bazénu tedy souhlasíme,“ uvedl koordinátor písecké pobočky Svobodných Pavel Hubka. „Raději bychom však viděli bazény, akvaparky a plovárny, které by byly provozovány na čistě komerční bázi. V současnosti ale nejspíš s komerčním provozem nelze proti dotované konkurenci z okolních měst uspět.“

V Jeřábkově ulice byli překvapeni, co se chystá.
Písecký deník se zabýval situací v Milevsku, kde se chystá rekonstrukce Jeřábkovy ulice. Ve středu 18. února o tom na str. 3 píše:
Chystaná rekonstrukce zaskočila obyvatele Jeřábkovy ulice v Milevsku. Její součástí má být vytvoření nových parkovacích míst, oprava místní silnice, její nové odvodnění nebo úprava ulice R. Svobodové a vznik dělícího ostrůvku, kde bude místo pro přecházení. Akce je ve fázi územního řízení.
Na překvapení místních upozornil na posledním zasedání zastupitelů Martin Kostínek (KDU­ČSL), který v Jeřábkově ulici také bydlí. Vysvětlil, že 5. února vyšla veřejná vyhláška na rekonstrukci ulice, která byla standardně vyvěšena na úřední desce a na webu města. To ale přijde Martinu Kostínkovi jako nedostatečné, místní o ní nevěděli. „Jedná se o dosti zásadní materiál, aby se k němu vyjádřili obyvatelé, kteří tam bydlí,“ vysvětlil s tím, že ne všichni mají doma připojení k internetu nebo sledují pravidelně úřední desku. „Byl bych pro to – a narazili jsme na to při rekonstrukci Švermovy ulice – informovat o tom alespoň krátkým dopisem lidi, kteří v ulici bydlí,“ řekl zastupitel a dodal, že všechny obyvatele ulice vybídl, aby si prostudovali veřejnou vyhlášku a zaslali případné podněty.
Místostarostu Martina Třeštíka (ČSSD) jeho slova překvapila. Podivoval se nad tím, proč nebyli obyvatelé nad rámec informováni, když se tak mělo stát. „Bylo jasně dáno a uloženo, že se to má veřejně projednat,“ řekl Martin Třeštík. Překvapený byl i Miroslav Doubek (Svobodní), který na závěr podotkl, že je to poučení pro příště.
Tajemník úřadu František Troják přislíbil, že udělá vše proto, aby se informace například objevila v městském zpravodaji.
Po zasedání zastupitelů se věci daly do pohybu a nyní už je na webu dopis pro obyvatele ulice, kde vedoucí odboru dopravy a živnostenského Milena Brčáková informuje i o tom, že je možné vznášet do 10. března připomínky k projektu na odboru regionálního rozvoje.

A ještě jednou Milevsko – úterní Písecký deník (17. 2.) na straně 2 řešil vyhlášení půjček na rozvoj bydlení, citujeme:
Obyvatelé Milevska si i letos budou moci za pomoci půjček z fondu rozvoje bydlení vylepšit své domy a byty. Zastupitelé na posledním zasedání vyhlásili výběrové řízení na půjčky. „Poskytujeme je už od roku 1999,“ připomněl starosta Ivan Radosta (Jihočeši 2012). Radní Miroslav Doubek (Svobodní) se opět přimlouval k tomu, že až bude město zveřejňovat záměr na poskytnutí půjčky, aby do něj uvedlo, na co si lidé mohou půjčit a v jaké maximální výši.

NA ZÁVĚR TROCHU KULTURY

Známý a oblíbený hudebník Ivan Mládek v pořadu Press klub na Frekvenci 1  (v neděli 15. února) mluvil o Svobodných:
„Já jsem vždycky podporoval pravici. Lidi o nás odjakživa říkali, že jsme spojeni s ODS, to ale není pravda. Měla o nás zájem a angažovala nás. Ale my jsme vždycky hráli pro každou nelevicovou politickou stranu. To znamená, že když nás oslovili lidovci, tak jsme pro ně hráli, nebo třeba pro Věci Veřejné, pro ANO jsme dokonce taky hráli… Teď v poslední době pro Stranu svobodných občanů, pro Petra Macha. Jejich program mi nejvíc mluví ze srdce. I když to budou ještě mít dost těžké, aby se dostali do Parlamentu, ale teď už to skoro bylo… Chybělo málo a už tam byli!
A takhle – já si myslím, že lepší cestou k tomu blahobytu a k dobrému životu lidí prostě jsou ty strany, které jsou pro prosperující stát, který motivuje lidi. Vždycky ty pravicové strany jsou spíš schopné naplnit státní pokladnu.

 

18. února 2015
Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31