Svobodní v médiích: registrační značky, výzva europoslance a dění v regionech

Svobodní v médiích: registrační značky, výzva europoslance a dění v regionech

Server iDNES vydal 10. 5. článek Za přeškrtnutí znaku EU na registrační značce hrozí zákaz řízení: Registrační značka musí být umístěna na místě, které je k tomu určené konstrukčním řešením vozidla. Podle Neusara musí být čitelná nejméně na vzdálenost 40 metrů.

„Otázkou také je, jestli by se v některém z případů nemohlo jednat o hanobení symbolu Evropské unie, ale to už potom není kompetence ministerstva dopravy,“ dodal Neusar.

Přelepku EU hvězdiček na značku nabízí za dvacetikorunu například e-shop strany Svobodných. Strana na toto téma vydala také několik článků (zde a zde), které odmítají, že by mělo jít o přestupek.

Zpravodaj Univerzity Pardubice vydal 9. 5. článek CZexit? Je Evropská unie pro ČR škodlivá nebo užitečná?: V debatě o CZexitu nesměl pochopitelně chybět poslanec Evropského parlamentu. Pozvání přijali hned dva, a to Jiří Payne a Pavel Poc. Přítomnost dvou europoslanců ukázala, jak mohou být názory a úhly pohledu lidí ze stejného spektra rozdílné, což značně oživilo a ozvláštnilo debatu. Čtvrtým hostem diskuze se stal poslanec a zastupitel města Pardubice Martin Kolovratník, který se představil jako zarytý zastánce členství České Republiky v Evropské unii. Hosty doplnil a odborný nadhled do debaty vnesl politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci.

14. 5. vydaly Byznys noviny článek Al-Káidu pobouřil přesun americké ambasády v Izraeli. Vyhlásili USA svatou válku: K uznání Jeruzaléma za hlavní město státu Izrael vyzval Evropskou komisi už začátkem května europoslanec Jiří Payne (Svobodní). V osobním dopise o to požádal místopředsedkyni Evropské komise Fredericu Mogherini.

Uvedl v něm, že „Izrael je jediným skutečným partnerem evropských zemí na Středním východě.“ Payne ocenil iniciativu USA uznat Jeruzalém za hlavní město Židů a státu Izrael.

„Vítám tento krok a jsem přesvědčen, že to je pozitivní, konstruktivní, prozíravý krok z hlediska historické spravedlnosti vůči starověkým Židům a rovněž vůči modernímu státu Izrael,“ napsal europoslanec Payne.

„Neuznat Jeruzalém za hlavní město Židů a státu Izrael a přitom uznat hlavní města všech dalších zemí na světě by bylo projevem úmyslné nebo neúmyslné zaujatosti proti židovskému obyvatelstvu státu Izrael a bylo by proto nespravedlivé,“ podotkl dále.

„Neuznání hlavního města židovského národa ve státě Izrael by mohlo podpořit delegitimizaci Izraele a mohlo by probouzet odkaz nejhanebnějšího antisemitismu,“ napsal Payne komisařce Mogherini.

O výzvě Jiřího Payna napsal i server ceskenovinky1.eu.

Průzkumy

10. 5. vydaly Novinky článek ODS roste, ČSSD padá. Volby by vyhrálo ANO: Vítězem voleb by se podle dubnového modelu STEM stalo hnutí ANO se ziskem 32,9 procenta. Druhá ODS by měla 13,7 a Piráti 13,5 procenta. SPD by volilo 9 procent lidí. Komunisté by měli 8,5 a ČSSD 7 procent. Lidovci by se do Sněmovny dostali se ziskem 5,4 procenta hlasů.

Do Sněmovny by se za současné situace nedostali Starostové a TOP 09. Obě strany by dostaly shodně 3,9 procenta hlasů- Podpora Strany zelených a Svobodných je na úrovni 0,8 procenta.

11. 5. vydaly Novinky článek Okamura ztrácí, ODS posiluje. Volby by vyhrálo ANO: Vítězem voleb by se v dubnu podle volebního modelu společnosti Median stalo hnutí ANO se ziskem 30,5 procenta hlasů. Druhá ODS by měla 14 a třetí Piráti 11 procent. Ve Sněmovně by zasedli i zástupci SPD, která by dostala devět procent. ČSSD by dostala osm a TOP 09 šest procent. Lidovci by měli 5,5 procenta.

Volební model v dubnu podle Median ve srovnání s výsledkem voleb

Do Sněmovny by se nedostalo hnutí STAN, které by mělo čtyři procenta. Strana zelených by měla 1,5 a Svobodní jedno procento.

Volební účast by se podle průzkumu pohybovala kolem 60 procent oprávněných voličů.

Vyšlo i na serveru instory.

Různé

14. 5. vydal server Plzen.cz článek Jak dostat občany k eurovolbám? Předsedkyně Svobodných ví, jak na to: Babiš potřebuje své lidi v Evropském parlamentu. Ale jak to udělat, aby občané přišli příští rok na jaře k eurovolbám a zástupce ANO do Bruselu poslali? Právě nad tím se zamýšlí předsedkyně Strany svobodných občanů v Plzeňském kraji Lenka Brčková. „Nejsem žádný politolog, ale stejně mi to nedá a pokouším se celé věci přijít na kloub. Proč to sestavení vlády trvá tak dlouho? V mých myšlenkách se rojí mnoho scénářů, ale jeden mi začíná vycházet jako nejvíce pravděpodobný,“ píše na regionálním webu Svobodných.

Andrej Babiš si podle ní velmi dobře uvědomuje, že k eurovolbám chodí nejméně voličů a že právě v nich mají šanci malé euroskeptické strany a strany s disciplinovanými voliči. „ANO nepatří ani do jedné skupiny. Jak tedy uspět i v eurovolbách? Jak dostat své zástupce i tam? On tam své lidi potřebuje, protože jeho podniky (pardon, ony vlastně nejsou jeho, ale patří fondu, který ovládá jeho rodina) potřebují sosat eurodotace, jinak zkrachují. Takže jak to udělá?“ – zamýšlí se Brčková.

Článek Lenky Brčkové POLITIKA: Jak zabít eurovolby vydal 15. 5. i Neviditelný pes.

11. 5. vydal server Bleskově článek Káles: Komunisti na koni: Rychle se zapomíná, říká Josef Káles (Svobodní). Chystá se vláda ANO a ČSSD s otevřenou podporou komunistů. Prezident republiky pronáší zdravici na sjezdu KSČM s pozdravem „Soudružky a soudruzi“. Předseda Evropské komise odhaluje sochu Karla Marxe. Předseda vlády v demisi se není schopen zbavit zápisů ve svazcích StB. Tak Káles shrnul aktuální politickou situaci.

Josef Káles se domnívá, že lidé na zločiny komunismu rychle zapomněli. Kdo by to byl řekl, že nebude trvat dlouho a komunisti budou opět na koni, poznamenal Káles. Budou vyjednávat o české vládě a pravděpodobně i budou společně se sociálními demokraty a Andrejem Babišem vládnout. „A všude je klid, nic se neděje. ANO zůstává na svých 30 % preferencí. Zvěrstva, která komunistická strana napáchala v minulosti, jsou zapomenuta. Je to už přece jen trochu dávno, tak se to lehce zapomíná. Svět se zbláznil,“ podotkl Káles.

Nedopusťme, aby vítězství oslavovali opět komunisti, varuje Josef Káles (Svobodní).

12. 5. vydal server svobodny-svet článek Josefa Kálese Ať si kouří kdo chce, co chce: Tak jako každý rok se i nyní konal Million Marihuana March, tedy akce příznivců konopí, kteří takto vyjadřují nesouhlas s jeho kriminalizací a podporují jeho legalizaci.

Často slýchávám, že je to ostuda, že pár „fetek“ se jde jen vyřádit. Přitom je to úplně jinak. Lze to vnímat z opačného úhlu. Že se prostě jen skupina lidí nechce smířit s tím, že jim mají politici nutkání vnucovat, co je pro ně je správné, co nemají dělat, a jak mají nakládat se svým tělem.

Podle mě není co řešit. Ta zaprvé — ať si kdo chce, kouří (případně jinak užívá) co chce. Je to jeho tělo, jeho zdraví a jeho volba. Nikdo nemá právo někomu zakazovat, nebo dokonce přikazovat, co bude dělat se svým tělem.

Prohibice přináší kriminalitu

A za druhé — prohibice prostě nefunguje. „Krásným“ příkladem je americká prohibice alkoholických nápojů. Zpočátku bohulibý plán ženských spolků osvobodit své často opilé a agresivní manžele od ducha alkoholu se ukázal jako naprosto kontraproduktivní. Každá prohibice s sebou přináší zvýšení kriminality. Ono se totiž nikdy nestane to, co zákonodárci naivně čekají, tedy že se všichni leknou a zřeknou se své oblíbené zábavy. Poptávka je tu stále a kde je poptávka, tam je i nabídka. Jen se té nabídky už neúčastní normální podnikatelé, ale ujmou se ji různé mafiánské skupiny a další lidé, kterým se nepříčí pohybovat se na černém trhu a porušovat zákony. Takovým lidem se ani nepříčí používat trochu jiné metody při prodeji svého zboží a při boji s konkurencí. Překvapení, že?

Regiony

Plzeň

16. 5. vydal Plzeňský deník článek Kdo bude novým primátorem?: ODS asi postaví do čela poslance, bývalého plzeňského primátora a dnes náměstka Martina Baxu.

„Řada členů mě ke kandidatuře na primátora vyzývá, ale ještě si nechávám čas na rozmyšlenou,“ řekl Baxa, který už je i poslancem a místopředsedou ODS.

TOP 09 zvažuje, že se přidá do koalice STAN, Občanů patriotů, Svobodných a Hnutí pro zdraví a sport. „Debatujeme o tom, zvažujeme. Rozhodnutí ale zatím nepadlo,“ prohlásil šéf topkařů v Plzni Michal Vozobule. Předseda Občanů patriotů Jan Michálek potvrdil, že lídrem koalice bude senátor a zastupitel Plzně Václav Chaloupek.

Vyšlo i na webu Plzeňského deníku.

Praha

Deník E15 zveřejnil 10. 5. článek V Praze vzniká další pravicová koalice: Po předvolební koalici TOP 09 se Starosty a nezávislými se před komunálními volbami v Praze rýsuje další spojenectví na pravém politickém spektru. ODS se snaží přesvědčit Stranu svobodných občanů, aby ještě se Stranou soukromníků vytvořily společnou kandidátku. Občanští demokraté přitom patří spolu s Piráty, ANO a partajemi Jiřího Pospíšila a Petra Gazdíka k favoritům podzimního souboje. „Chceme využít schopné a šikovné lidi s pravicovými názory,“ řekl deníku E15 šéf ODS v hlavním městě Tomáš Portlík. „Ideově k sobě máme nejblíže,“ nevyloučil možný svazek předseda Svobodných Tomáš Pajonk s tím, že s modrými bude jeho strana spolupracovat i v dalších městech a obcích. „Naši zastupitelé si uvědomují, že s partnery mají větší sílu,“ podotkl. Před čtyřmi lety totiž získala ODS v Praze 11 procent hlasů a osm mandátů, Svobodní necelá čtyři procenta hlasů a do zastupitelstva se nedostali.

Svobodné lákala ODS už loni před volbami do sněmovny, dostala však košem. Strana tehdy občanským demokratům vytýkala, že navzdory svým slibům zvyšovali v minulosti daně nebo podpořili Lisabonskou smlouvu.

Aktuální jednání se Svobodnými je jedním z důvodů, proč ODS dosud nepředstavila lídra a další kandidáty, kteří se utkají o hlasy Pražanů.

15. 5. vydala MF DNES článek Ve dvou se to lépe táhne: Do magistrátních voleb pravděpodobně zasáhne ještě jedna koalice. ODS jedná se Svobodnými a Soukromníky o společné kandidátce. „Můj dědeček vždycky říkal, že dokud to není na papíře, tak to nemá člověk hlásit. Ale je pravda, že jednáme o koalici a její vznik je velmi pravděpodobný,“ říká předseda pražské ODS Tomáš Portlík. Občanští demokraté lákali Svobodné do volební koalice i loni před parlamentními volbami, nakonec však ODS získala podporu Soukromníků a Svobodní šli sami. Nyní by se už mohly strany spojit, což by jim zvýšilo naděje na to, že po podzimních volbách usednou ve vedení radnice. Občanští demokraté jsou podle průzkumů pokládáni za jednu ze stran, které mohou výrazně uspět v podzimních volbách. V roce 2014 získali ve volbách na radnici hlavního města necelých 11 procent hlasů, Svobodní čtyři procenta.

Kdo by mohl být lídrem společné kandidátky, není zatím jasné. Mezi favority na post jedničky patří exprimátor Bohuslav Svoboda a 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Definitivně by měl být lídr jasný na začátku června. TOP 09 a ODS, které budou vůdčími subjekty koalic, navíc mohou díky spojenectví dosáhnout na zisk více zastupitelských mandátů a vyhnout se dalším čtyřem letům v opozici. Vedle vyšších šancí na vládnutí si mohou strany u Pražanů zlepšit svůj obraz. „Na voliče může image spojenectví zafungovat pozitivně,“ říká politolog Petr Jüptner. Kromě ideové blízkosti se strany do voleb spojují i proto, aby se neopakovala situace z loňských parlamentních voleb, kdy se do Sněmovny dostalo devět stran a tříštily se síly.

15. 5. vydal pražský patriot článek Starostka Prahy 3 vystoupila z TOP 09. Z konzervativní se stává liberálně-aktivistickou stranou, vadí jí: K odchodu starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové z TOP 09 se záhy vyjádřil místostarosta Prahy 3 a kandidát Koalice pro Prahu 3 na starostu Alexander Bellu z ODS. „Odchod starostky Hujové z TOP 09 zásadním způsobem mění situaci na radnici Prahy 3. Již jsme oslovili naše koaliční partnery z TOP 09 i ČSSD a vyzvali je ke společnému jednání. Jsme přesvědčeni, že vnitřní problémy TOP 09 nemají zatěžovat dobrou práci radniční koalice,“ uvedl.

„My chceme nadále pracovat ve prospěch občanů Prahy 3. A naopak nechceme vyvolávat chaos a krizi ve správě naší městské části v samotném závěru volebního období. Připomínáme v této souvislosti, že dnešním dnem se největším uskupením v zastupitelstvu Prahy 3 stává naše spojenectví ODS, KDU-ČSL a Svobodných, které společně kandiduje ve volbách jako Koalice pro Prahu 3. Zároveň jsme rádi, že naše stanovisko sdílí i naši koaliční partneři z klubu Volba pro město,“ dodal.

Štětí

Štětská televize odvysílala 14. 5. reportáž o křtu knihy o historii Štětí, kterou sponzorovali Svobodní a jejíhož křtu se zůčastnil i europoslanec Jiří Payne. Křest byl uspořádán v rámci oslav osvobození Štětí v roce 1945 pořádaných spolkem našcih členů ve Štětí.

Zlín

12. 5. vydala MF DNES článek Bude ve Zlíně referendum o vodárnách?: „Zastupitelé by tím byli vázaní a museli by tak konat. Když na radnici a ve VaKu sedí lidé, kteří podporují provozní model, pak není na Veolii vyvíjen náležitý tlak,“ míní Sekula. „Pro VaK Zlín by výsledek místního referenda o vodě mohl být závazný jen v případě, že by o něm kvalifikovaně rozhodla jeho valná hromada. Před takovou valnou hromadou by muselo proběhnout několik desítek místních referend, tedy tolik, kolik je akcionářů VaKu Zlín – obcí a měst v regionu Zlínska,“ míní předseda představenstva VaKu Svatopluk Březík. „Hlavně by však musela být otázka, na niž by občané v místním referendu odpovídali, formulována správně pro rozhodnutí valné hromady VaKu Zlín. Takže z mého pohledu je to politická záležitost,“ dodal.

V přípravném výboru Spolku aliance voda Zlínsku jsou také Jiří Procházka za Svobodné, Jindřich Žaludek z SPD Tomia Okamury či Radek Strouhal za Piráty. Aby bylo referendum platné, musí přijít hlasovat 35 procent voličů, tedy přes dvacet tisíc lidí. Z nich se pak musí většina vyslovit pro. Historicky první všelidové hlasování se ve Zlíně konalo v roce 2015 kvůli plošnému zákazu hazardu. K urnám přišlo necelých 12 procent obyvatel, a proto bylo neplatné.

Článek vydal i server iDNES.cz, web rádia Impuls a server 24zpravy.com.

(ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31