Svobodní v médiích: Problematika uprchlíků, Liberland, akční zastupitelé v Chrudimi aj.

Svobodní v médiích: Problematika uprchlíků, Liberland, akční zastupitelé v Chrudimi aj.

Deník Právo napsal článek Zeman, vláda i opozice: žádný diktát (15.5.2015 na str. 2):
Zásadně proti kvótám je i europoslanec Svobodných Petr Mach. „Nechceme, aby nám někdo něco diktoval shora, aby úředníci v Bruselu určovali, kolik ilegálních imigrantů, žadatelů o azyl má Česká republika na svém území ubytovat,“ napsal v prohlášení Mach.

P. Mach byl také hostem pořadu Události komentáře ČT24 v pondělí 18. května, kde mj. řekl:
„Evropská unie a jednotlivé členské země by si měly uvědomit, že udělaly chybu, když rozpoutaly rozvrat v Libyi, když podporovaly rebely v Sýrii, rozpoutaly tím pouze občanské války. Měly by si uvědomit, že to byla chyba. Dokud si to neuvědomí, nepřiznají, tak nebudeme schopni tu situaci nějak řešit. Za druhé, Evropská unie může velmi jednoduše udělat jednu věc. Může odstranit obchodní překážky mezi Evropskou unií na straně jedné a zeměmi, jako je Jordánsko, země Blízkého východu a severní Afriky, aby ti lidé, kteří tam jsou ve velmi tíživé situaci, mohli najít nové živobytí, aby tam mohli vyrábět a aby jejich zboží mohlo putovat do Evropy. Pokud nemůže putovat zboží, začnou putovat lidé a to je samozřejmě větší problém.“

Jeho názorový oponent v diskusi europoslanec M. Poche z ČSSD pak P. Macha nařknul, že hlasoval pro rezoluci. Když se tomu P. Mach bránil, obvinil ho M. Poche ze lži. Hned následující den 19. 5. 2015 se europoslanec Miroslav Poche Petru Machovi omluvil a jako omluvu mu dal víno.
Záznam diskuse i pusťte zde, přepis celého pořadu si přečtěte tady.

Server Euractiv napsal EU chce zavést kvóty na přerozdělení uprchlíků, čeští europoslanci jsou rázně proti:
Stoupající počet tragédií ve Středozemním moři přiměl Evropu jednat o nové migrační strategii. V dnes představeném návrhu agendy pro migraci Komise plánuje přijmout až 20 tisíc nových uprchlíků, kteří budou nově přerozděleni do členských států EU na základě kvót. Nejen Česká republika, ale i státy východní Evropy a Británie jsou rázně proti. Ostrá kritika zaznívá i mezi českými europoslanci.
Proti zavádění kvót na přesidlování uprchlíků je i většina českých europoslanců. „Vždy jsem byl proti těmto kvótám a vždy budu. Hlasoval jsem proti tomu v Evropském parlamentu a budu hlasovat znovu,“ říká europoslanec Petr Mach (EFD/ Svobodní), který považuje za hlavní chybu přijetí Lisabonské smlouvy. „Lisabonská smlouva založila pravomoc EU rozhodnout zcela bez ohledu na vůli naší země o záležitostech, které se týkají azylové politiky, tedy i kvót,“ tvrdí Mach.

Euportal a jeho článek Magoři, hrajete si s ohněm! Čeští politici navrhují, abychom se totálně vzepřeli Bruselu kvůli uprchlíkům:
Summit zástupců členských států EU má rozhodnout o návrhu Evropské komise o povinných kvótách na imigranty. Přijetím Lisabonské smlouvy se o otázkách imigrace hlasuje v režimu kvalifikované většiny, tedy pro rozhodnutí musí být nejméně 55 procent členů rady, tvořených nejméně 15 z nich. Tito členové musejí představovat nejméně 65 procent obyvatelstva Evropské unie. To znamená, že Česká republika může být přehlasována a může být nucena Evropskou unií, aby přijala kvóty proti své vůli.
Česká vláda by okamžitě takové rozhodnutí měla napadnout u Evropského soudního dvora pro porušení principu subsidiarity,“ navrhuje předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Další vyjádření se objevilo i na serveru Parlamentní listy: Mach (Svobodní): Jsme zásadně proti kvótám na uprchlíky:
Svobodní jsou zásadně proti určování kvót na uprchlíky. Reagují tak na plán, který představila Evropská komise – chce během dvou let přivést do EU 20 tisíc uprchlíků a rozdělit je podle kvót do jednotlivých zemí. “Vždy jsem byl proti těmto kvótám a vždycky budu. Hlasoval jsem proti tomu v Evropském parlamentu a budu hlasoval znovu,“ komentoval oznámení EK europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

Parlamentní listy vydaly i komentář T. Pajonka k tomuto tématu Vláda řeší uprchlíky. Na nás zapomínáte a cizím pomáháte? Pošlete své peníze:
Vláda se rozhoduje zda pomoci uprchlíkům. Má uprchlíkům pomáhat vláda? Jaké to bude mít dopady? Jaká jsou jiná řešení?
Máme se tedy na uprchlíky vykašlat? Vůbec ne. A jak tedy uprchlíkům pomoci? Stejně jako dokázali naši občané DOBROVOLNĚ pomoci Nepálu, kde se za několik dní nasbíralo 31 miliónů korun, na pomoc zemím postiženým vlnou tsunami poslali čeští občané dobrovolně 360 miliónů korun, na pomoc Haiti se poslalo 130 miliónů. Chce-li jít vláda příkladem, ať pošle své osobní peníze.

LIBERLAND

Velkou reportáž přinesl Týden Čekal jsem v Liberlandu na Putina a Obamu (dále Jedlička s první dámou a poslední strana zde):
Zatímco si zouváme boty v malé předsíni, vaří první dáma kávu. Jsme na pražských Vinohradech v pětačtyřicetimetrové rezidenci prezidenta Liberlandu VÍTA JEDLIČKY. Tady sídlí i české velvyslanectví svobodného státu…

Obsáhlou reportáž připravil i magazín Pátek Lidových novin (15.5.2015 na str. 16) pod názvem Budování státu:
Sedím v cele předběžného zadržení, v mokrém a špinavém oblečení, zdi jsou pomalované obrázky, po podlaze se ke mně pomalu plazí pavouk a já si v duchu rekapituluji poslední dva týdny, během nichž jsem byla očitým svědkem toho, jak vzniká nový stát…

Lidové noviny ještě jednou – v sobotu 16.5.2015 na str. 14 Liberlandský „ráj“:
Zákonem garantovaná absence jakékoliv solidarity, například ve zdravotnictví či školství, by z bohatých udělala ještě bohatší. Drtivé většině českých občanů se nepoštěstí, aby o nich napsal americký deník The New York Times. Vítu Jedličkovi ze Strany svobodných občanů se to podařilo…

Nový stát zaujal i Nedělní Blesk, který přinesl Rozhovor s prezidentem! em! (17.5.2015 na str. 20):
Čech Vít Jedlička založil nový evropský stát Liberland. Reformy, které chceš udělat, v Česku neprosadíš, založ si vlastní stát,“ říkali s nadsázkou kolegové politikovi Vítu Jedličkovi (31). Jemu to přišlo jako dobrý nápad, a tak to udělal. Od 13. dubna 2015 se stal prezidentem svobodné republiky Liberland…

Svůj komentář na adresu Liberlandu přidal na stanici ČRo Dvojka v pořadu Jak to vidí (18.5.2015 v 08:30) komentátor Deníku Ivan Hoffman:
Už víc než čtvrt milionu lidí z různých koutů světa požádalo občanství v tomto Liberlandu, nově vyhlášeném státu, což je podle mě úplně nejdůležitější na celé té věci. Protože, když se ptáme odborníků na stát, tak ti nám řeknou, že Liberland státem není, protože jednoduše nemá obyvatelstvo, nesplňuje některé kritéria, která jsou důležitá pro, pro definici státu. Když se tam…
Na dotaz moderátorky: Je to recese, nebo? odpověděl:
Recese to taky úplně asi, no zeptáme se diplomatů, ti se od toho distancují a zeptáme se ekonomů a ti řeknou, že v Liberlandu spatřují pokus o vytvoření jakéhosi daňového ráje a o úniky prostě daňové pro lidi, kteří tam, kde žijí, doopravdy nechtějí platit daně. To znamená, najdeme spoustu kritiků, ale já mám pocit, že ten nápad toho Víta Jedličky má v sobě právě něco, co lidi přitahuje, co se jim líbí. A to je, to je právě to hlásání tolerance, rasové, náboženské, hlásání svobody, mírumilovnosti, liberalismu. Všechno noty, o které je ve většině zemí světa nouze. V mnoha zemích světa prostě si lidé jakmile si přečetli tuto zprávu, která zaujala média, dostalo se jí celosvětové publicity, tak si řekli ano, to bych chtěl, tam bych chtěl jít, to jsou idee, které jsou mi blízké. Takže z jedné strany to možná vypadá jako hra anebo recese, ale ta se opírá o jakési pocity a o jakousi touhu. To znamená, že já bych v tom Liberlandu viděl spíš touhu po něčem, než, než dosažení čehosi.

A ještě jednou Český rozhlas, tentokrát stanice ČRo Plus a pořad Názory a argumenty (16.5.2015 v 18:10), kde svůj jízlivý komentář přidal Roman Joch, ředitel občanského institutu – celý přepis najdete zde.

Uštěpačné poznámky na adresu Liberlandu hodil na Neviditelném psovi také Bohumil Doležal ve svých Drobných poznámkách:
Poté, co pohrobci Václava Klause zjistili, že v ČR jim už pšenice nejspíš nepokvete (podařilo se jim prokousat jen do nenáviděného Bruselu, a to díky tomu, že normální lidé většinou k volbám do EP nechodí), rozhodli se, že si raději pořídí samostatný stát. (…) Nový útvar se jmenuje Liberland (vzor Kaufland). O občanství už jeví zájem čtvrt milionu excentriků z celé Evropy. Člověk by se měl vlastně smát, ale mne nad podobným blbnutím v dnešní politické situaci u nás i ve světě jímá bezmocný vztek. Další erupce „klausismu bez Klause“!

Lídra „Liberlandu“ opět zadrželi hlásil deník Právo (18.5.2015 na str. 10):
Českého občana Víta Jedličku, který se sám prohlásil prezidentem tzv. Svobodné republiky Liberland, tedy sporného území mezi Srbskem a Chorvatskem, v sobotu s dalšími deseti lidmi zadržela chorvatská policie…

Internetový Deník Referendum a článek Neverland. Říše divů za Dunajem:
Liberland neexistuje, nikdy neexistoval a podle architekta Jana Sapáka nikdy existovat nebude. Proč má tedy někdo vůli brát takový záměr vážně? A v čem zaslouží „prezident“ Jedlička pochvalu?

O PENĚZÍCH

Server E15 připravil článek Očima expertů: Doháníme Západ?
Už jsme se dávno měli mít jako Rakušáci, ne? Daří se nám dohánět vyspělé evropské ekonomiky, nebo vlak mizí za zatáčkou a my ho ztrácíme z očí? Zeptali jsme se Pavla Kohouta, Aleše Michla, Petra Macha a dalších osobností ze světa ekonomiky, politiky a financí.
Petr Mach, ekonom a europoslanec:
Podle statistik se už deset let potácíme kolem 80 procent průměru Evropské unie, pokud jde o výši příjmů měřených paritou kupní síly. Německo mezitím uteklo ze 115 procent na 123 procent průměru. Místo toho, abychom doháněli Západ, nůžky se rozevírají. Jinými slovy, dohánění Západu v životní úrovni se zastavilo. Například Švýcarsko za stejnou dobu vyrostlo z úrovně 130 procent průměru Unie na 163 procent a Slovensko z 57 na 75 procent. Naše ekonomika neroste a můžou za to vysoké daně, obrovská byrokracie a státní zadlužování. Západ jsme bohužel dohnali ve výši daní a ve výši dluhu, a proto ho nemůžeme dohnat v životní a ekonomické úrovni.

Článek vyšel i na Finmagu.

Svobodný monitor zaznamenal EU již nebude trvat na minimální sazbě DPH 15 %, zjistil europoslanec:
EU již nebude po členských státech vyžadovat, aby základní sazba daně z přidané hodnoty byla minimálně 15 procent. Vyplývá to z odpovědi Evropské komise na dotaz europoslance Petra Macha, kterou zveřejnil v tiskové zprávě…

Článek o tom vydaly i Parlamentní listy.

Parlamentní listy zveřejnily komentář T: Pajonka Proč jsme vedeni k nepoužívání starých věcí? Je to daň:
Komentář k argumentům MŽP k vyšším daním za převod vozidel. Proč to dělají? Měním-li zákon, musím vědět proč. Nejsem-li schopen odpovědět proč, pak ho nemám co měnit…

RŮZNÉ

Anglicky psaný The Prague Post otiskl článek Foreign minister: Cameron wants to keep Britain in EU (12.5.2015 na str. 10) (překlad: Ministr zahraničí: Cameron chce Británii udržet v EU):
MEP Petr Mach, chairman of the right-wing Eurosceptic Free Citizens, claims that Britain said a clear yes to the referendum on its withdrawal from the EU. Mach expressed regret that the Eurosceptic United Kingdom Independence Party (UKIP) did not reach a better election result. It gained a mere one seat.
(překlad: Europoslanec Petr Mach, předseda pravicové euroskeptické Strany svobodných občanů, tvrdil, že Británie řekla jasné ano referendu o svém odchodu z EU. Mach vyjádřil lítost nad tím, že euroskeptická strana UKIP nedosáhla lepšího volebního výsledku. Získala pouhé jedno křeslo.)

Týdeník Téma se vrátil k rozhovoru P. Macha pro rádio Impuls v rubrice Výroky týdne z kauzy dne:
Petr Mach, europoslanec (Svobodní): „Ano, já plánuji vzdání se mandátu v Evropském parlamentu. Český parlament řeší obrovsky důležité věci jako je státní rozpočet, daně, takže ta moc je skutečně mnohem větší.“

Server Moneymag upozornil na výroky P. Macha v článku Považují nás v Bruselu za blbce? To přece ví každý, zlobí se politik:
Česká republika v Lucemburku neuspěla s žalobou kvůli pomazánkovému máslu. Je to nesmysl, lidé jsou na název zvyklí a nejsou přece hloupí, myslí si europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach…

Parlamentní listy vydaly naše stanovisko k zákonu o prokazování majetku: Daňový poplatník bude absolutně vydán napospas finančnímu úřadu.

Neviditelný pes vydal komentář Radima Smetky ke školství: Internet do škol 2.0

CO SE DĚJE V KRAJÍCH

Tentokrát se do novin probojovali „jen“ chrudimští Svobodní, ale zato v míře více než vrchovaté.

Mladá Fronta Dnes a článek Chrudim odtajní podklady zastupitelů (20.5.2015 na str. 1):
Dostat se k materiálům, o nichž budou rozhodovat zastupitelé města či obce, není v Pardubickém kraji většinou snadné. V Chrudimi k tomu ale nyní už bude stačit jen pár kliků na městském webu. Zastupitelé totiž v pondělí vyhověli opozici a rozhodli, že podklady zastupitelů budou pravidelně zveřejňovány. Chrudim se tak zařadila mezi města, jako je Český Krumlov, Trutnov, Náchod či Kroměříž, která takovou možnost už nabízejí.
„Jsem rád, že se to podařilo prosadit z opozice. Sliboval bych si od toho větší kontrolu rozhodování zastupitelstva médii, ale i samotnými občany,“ uvedl zastupitel Strany svobodných občanů Josef Káles.

Deník a jeho článek Podklady pro schůze zastupitelstva mají být i na webu:
Už nadvakrát nevyšla chrudimským opozičním Svobodným jejich snaha o zpřístupnění podkladů pro schůze zastupitelstva prostřednictvím webových stránek i pro veřejnost. Třetího pokusu se už Svobodní vzdají. Nemá ho být zapotřebí.

V tištěné verzi vyšel článek 16. 5. na titulní straně.

Chrudimské noviny a článek Exkluzivně získané podklady k jednání městského zastupitelstva odhalují, jak by mělo docházet k jejich zveřejňování:
Zajímavé nejsou jen navrhované změny v jednacím řádu, které by měly vést ke zveřejňování podkladů k jednání zastupitelstva na internetu, ale především takzvaná „krátká důvodová zpráva“, v níž úředníci shrnují, proč by tento bod měl být městskými zastupiteli schválen. Celá zpráva je přitom psána v dikci, která je vlastní především místním Svobodným. Byli to právě členové Strany svobodných občanů a městští zastupitelé Josef Káles a Petr Lichtenberg, kdo iniciovali zveřejňování podkladů k jednání městského zastupitelstva elektronickou formou na internetu…

Chrudimský deník a článek Podklady budou k mání na internetu (20.5.2015 na str. 2):
S námětem na veřejné prezentování podkladů na internetu přišli před časem opoziční Svobodní. Ti tak nakonec byli s výsledkem včerejšího jednání spokojeni a svůj bod programu v obdobném duchu stáhli z pořadu schůze již jako nadbytečný. Z radniční koalice snahu o maximální otevřenost směrem k veřejnosti nikdo nezpochybnil. „Nejsme ješitní a klidně přiznáme, že jsme se nápadem Svobodných nechali inspirovat,“ řekl na toto téma chrudimský místostarosta Miroslav Tejkl (ČSSD).

Chrudimské noviny ovšem zaznamenaly i další aktivitu zastupitele J. Kálese a napsaly o tom v článku Zastupitelstvo bylo plné emocí: Káles chtěl sundat "modrý hadr" z radnice a Moučka se bránil obvinění z práskačství:
„Byl bych rád, kdyby se ten modrý hadr sundal,“ tak zakončil volnou diskusi na závěr zasedání městského zastupitelstva Josef Káles (Svobodní) vreakci na vyvěšení vlajky Evropské unie na budově městského úřadu. Ještě předtím ale zastupitelé schvalovali třeba prominutí vrácení dotace katolické farnosti nebo zveřejňování podkladů na internetu. Premiérově bylo také jednání přenášeno on-line prostřednictvím kamery České pirátské strany.

NA ZÁVĚR DIVADLO

Eurohujerské nálady už opanovaly i „prkna, která znamenají svět“ – a to konkrétně ve zlínském divadle. Napsalo o tom Právo Zlínský Lelíček vládne Evropské unii (16.5.2015 na str. 13):
Spíše satirické než parodické ostří inscenátorů je manuálem pro cestu od bezvýznamnosti k moci. Stačí k tomu několik pravidelně se opakujících státnických gest a zhruba osm nic neříkajících vět morálních imperativů s všeobsažným „mělibychomváním“.
Inscenace míří velice průhledně nejenom proti příživníkům v Evropském parlamentu, jakými jsou Mach nebo Zahradil, kteří za unijní peníze a ve jménu národních resentimentů maří jakékoli sjednocovací pokročení, a to i za cenu cesty zpět z Evropy na východ, ale také proti naprosto přihlouplé evropské byrokracii, která takové nálady setrvale provokuje…

 

Praha 20. května 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
mobil: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31