Svobodní v médiích: prezidentské volby v USA, pomoc Izraeli i EET

Svobodní v médiích: prezidentské volby v USA, pomoc Izraeli i EET

Petr Mach byl 11. 11. hostem pořadu Pro a proti na ČRo Plus, kde diskutoval s Jiřím Pospíšilem o zvolení D. Trumpa americkým prezidentem. V pořadu mj. zmínil, že do ČR se dostala karikatura Donalda Trumpa, ne jeho reálný obrázek a že se s ním ztotožňuje ve dvou zásadních bodech: v jeho rezervovanosti vůči regulacím souvisejícími s CO2 a klimatem a v jeho opatrném postoji k zahraničním vojenským intervencím. Záznam celého pořadu si pusťte zde. http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3741865

O pořadu vyšel i článek na serveru Českého rozhlasu Povstanou noví evropští Trumpové? a k tématu prezidentských voleb byl Petr Mach citován či zmíněn i v České televizi nebo serveru euractiv.cz.

Hojně byla zmiňována sázka Petra Macha na vítězství Donalda Trumpa. Zde například v článku serveru Tiscali.cz. Češi k vítězství Trumpa: Ironie, černý humor i temné předpovědi z 9. 11. Konečně šéf Svobodných Petr Mach se raduje, že mu zatím jeho sázky vycházejí: „Vsadili jsme na brexit, vsadili jsme si na Trumpa. A vsadili jsme dobře.“ Pak už následují zástupy zklamaných.

Pomoc Izraeli

Zpravodajský server iDNES.cz zveřejnil 16. 11. článek o mezinárodní aktivitě Petra Macha s titulkem Zastavme financování Palestinců od EU, i kvůli terorismu, navrhuje Mach. „Zatímco Evropská unie má dohodu o volném obchodu s oblastmi Západního břehu pod správou Palestinské autonomie, na židovské výrobky uvaluje cla. Naším cílem je tuto situaci napravit, ušetřit tak peníze daňovým poplatníkům a pomoci lidem ze Západního břehu Jordánu,“ vysvětluje Petr Mach.

Dění v EU

Ekonomický deník se 9. 11. věnoval vztahům Evropské unie a Číny. V článku EU, EK, Čína a ocel = 20.000 demonstrantů v ulicích Bruselu hovoří Petr Mach o protestech proti udělení statutu trřní ekonomiky Číně. „Nepodporuji protekcionismus, podporuji, aby Čína mohla ocel dovážet do Evropy bez cel. Číně je vyčítáno, že není zcela tržní ekonomikou, že stát tamní oceláře nepřímo podporuje, např. zvýhodněnými úvěry nebo umělým znehodnocením čínské měny. Bohužel je ale skutečností, že to stejné dělá česká vláda – uměle znehodnocuje kurz, aby pomáhala exportérům, nabízí různé formy podpory a garancí exportu. Čína tedy není zcela tržní ekonomikou, ale to Česká republika taky není. Blokování čínských výrobků by mohlo vést k obchodní válce, a to si rozhodně nepřeju,“ uvedl Mach.

Text vyšel i na serveru Kurzy.cz.

Zprávy k EET

„Čistý výnos EET se bude pohybovat nanejvýš v řádech jednotek miliard a neospravedlňuje tu obří byrokracii a šikanu živnostníků, která je s EET spojená,“ prohlásil Petr Mach v článku Kalousek: EET způsobí genocidu živnostníků. MF zpřesnilo příjmy z EET na 10 mld. Kč. Ten 10. 11. zveřejnily Byznys noviny. Šéf Svobodných, europoslanec Petr Mach, vyslovil domněnku, že vláda při svých odhadech nebrala v úvahu to, že řada lidí kvůli zavedení EET ukončí svoji živnost. Svobodní podle něho naprosto odmítají princip „sledování živnostníků online systémem Velkého bratra“.

O EET a svobodě vůbec pak ten samý den mluvil místopředseda Svobodných František Matějka na serveru Bleskově.cz. V článku Matějka: Úkolem státní moci není vás špehovat se dočtete mimo jiné: Dostali jsme se do doby, kdy stát doslova šmíruje své občany a podnikatele, říká místopředseda Svobodných František Matějka. Nejvýraznějším počinem špehování je podle něj elektronická evidence tržeb (EET). „Nejvýraznějším počinem špehování je v tomto směru EET prosazená největším tuzemským oligarchou. Důrazně se stavíme proti plošnému uchovávání údajů o elektronické komunikaci občanů a podnikatelů, které může být kdykoli svévolně zneužito. Jsme přesvědčeni, že stát má uchovávat jen základní informace o svých občanech v základních registrech. Ty ostatní navrhujeme zrušit bez náhrady. Jen tak dosáhneme větší ochrany soukromí a bezpečí sebe a svých blízkých,“ dodal Matějka.

Dění v regionech

Plzeňský kraj

ČTK zveřejnila 10. 11. informaci, že soud zamítl stížnost na krajské volby v Plzeňském kraji a platí tedy, že: Na povolební spolupráci bez vítězného ANO se dohodla ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) a uskupení Starostové a patrioti (s podporou Svobodných a Soukromníků). Koalice bude mít 23 z 45 hlasů zastupitelů. Agenturní text zveřejnily například deníky Právo a MF DNES.

Chrudim

Do Svobodných se 11. 11. opřel v Chrudimském deníku místostarosta Chrudimi Miroslav Tejkl s tím, že pokud by vedení města dovolilo publikovat Svobodným v radničních novinách, nedrželi by se Josef Káles a Petr Lichtenberg jen zamýšlení nad různými výročími. A to si vedení města nepřeje. Více v textu Městské noviny tvoří i opozice.

 

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31