Svobodní v médiích: Postoj k EU, cenzura internetu a dění v regionech

Svobodní v médiích: Postoj k EU, cenzura internetu a dění v regionech

5. 7. vydal sever iDNES.cz článek Mutace politických stran. Z komunistů fanoušci EU, z kapitalistů její odpůrci: Dlouhodobě jsou nejvíce kritičtí vůči EU naopak podle Havlíka SPD, ODS, KSČM a Svobodní. „Odpovídalo to cílenému marketingovému soustředění na určitou skupinu voličů, kde stanovisko proti EU muselo být součástí ‚nabídky’,“ dodává politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické.

Podle Dvořákové však sehrála roli i otázka pseudovlastenectví. „Abyste ukázali, jací jste vlastenci, tak musíte mít nepřítele, protože pozitivní program není. Uzavřít se proti všemu vnějšímu také umožňuje snazší ovlivňování. Každý má trochu strach z neznámého,“ doplnila Dvořáková.

„U SPD vychází euroskepticismus ze silného nacionalismu a nelze zapomenout na – podobně jako v případě KSČM – pozitivní postoj k Rusku. Euroskepticismus Svobodných je důsledkem jejich neoliberální politiky a důrazu na svobodu, respektive suverenity národních státu a odporu vůči jakékoli regulaci,“ vysvětluje Havlík.

Po podepsání Lisabonské smlouvy se někteří straníci odtrhli od ODS a založili Stranu svobodných občanů. Ta považuje stávající pokus o integraci evropských států za slepou uličku. Podle nich Unie nesměřuje k deklarovaným cílům, ani ke sbližování jednotlivých států. Ve svém programu volají po návratu ke svrchovaným státům a uvádí, že současný pokus o integraci zemí v rámci EU způsobil stagnaci a neschopnost konkurence jejích členů. Ohrazují se také proti společné měně.

„Opakovaně upozorňuji na to, že už desítky let, šedesát, sedmdesát let, se EU potýká s demokratickým deficitem. A to je hlavní problém EU. Je nejvyšší čas, abychom začali uvažovat o alternativě, o jiném uspořádáním evropského kontinentu, kde nebude demokratický deficit,“ uvedl koncem května místopředseda strany Jiří Payne v Evropském parlamentu.

I přesto, že strana jako jediné řešení navrhuje referendum o vystoupení, usiluje zároveň o udržení západní a transatlantické orientace České republiky. „Selhávání EU nesmí vést ke zvýšení vlivu Ruska ve střední Evropě,“ stojí dále v programu.

5. 7. vydaly Novinky článek Europoslanci nepodpořili spornou směrnici o copyrightu: Podle českého poslance Jiřího Paynea (Svobodní) se však EU pod záminkou ochrany autorských práv pokouší získat část zisků velkých internetových společností a zároveň chce zavést dohled nad sdílenými informacemi, což je první předstupeň cenzury. „Výsledkem bude zhoršení komfortu evropských uživatelů internetu a další zaostávání Evropské unie,“ sdělil Payne.

Článek vyšel mimojiné i na serverech Echo 24, Blesk, Euro a dalších.

7. 7. vydal server Manipulatori.cz článek Jiří Černohorský a jeho desítky věrných: Jiřímu Černorskému navíc odřekli účast všechny hlavní tváře demonstrace. Nedorazil jak bývalý předseda Svobodných a bývalý europoslenec Petr Mach, ani sociolog Petr Hampl, ani mu nepřijela zahrát kapela Ortel.

„Rád bych k článku doplnil informaci, že náš bývalý předseda Petr Mach sice figuroval na jakémsi „seznamu vystupujících“, který koloval po Facebooku, ale nikdo s ním o tom nemluvil a nikdo ho nikam nezval. Řešil jsem to s ním osobně, jelikož jsem té informaci také uvěřil, a chtěl ho přesvědčit, ať tam nechodí. Přitom vyšlo najevo, že je to jenom další hoax organizátorů. Na akci tak byli jenom dva naši členové, kterým bohužel nedokážeme vysvětlit, že paktování se s podobnými nenávistnými šílenci nám opravdu žádné pozitivní body nepřinese,“ napsal nám místopředseda Strany svobodnýchobčanů, pan Alois Sečkár.

Regiony

Hodonín

Týdeník Slovácko vydal 10. 7. článek Starosta skončí, výběr je ale pestrý: S novinkou přicházejí také Svobodní. Ti budou kandidovat spolu s třetí nejsilnější parlamentní stranou – Piráty. „Dlouhodobě spolupracujeme a máme výraznou programovou shodu. Společně máme šanci získat více mandátů,“ vyjádřil se Buráň.

Uherské Hradiště

8. 7. vydal server idobryden.cz článek Chceme naplno pomáhat řešit problémy i další rozvoj Uherského Hradiště, říká lídr kandidátky Michal Dvouletý: „Jsem rád, že jsme se domluvili na vzniku koaliční kandidátky, která navazuje na úspěšnou spolupráci Soukromníků a Svobodných během krajských voleb, ale zároveň dává příležitost mnoha kvalitním nezávislým kandidátům, mezi kterými se objeví spousta nových tváří, mladých, ale zkušených odborníků, kteří ve své profesi dosáhli již řady úspěchů a kteří jsou připraveni své znalosti a dovednosti „přetavit“ v práci pro město. Do voleb vstupujeme jako jeden sehraný tým, který chce pomoci tomu, aby se v Uherském Hradišti žilo ještě lépe. A já věřím, že budu dobrým kapitánem, který je v případě úspěchu připravený se skutečně naplno věnovat práci pro občany města,“ řekl Michal Dvouletý, krajský předseda Strany soukromníků ve Zlínském kraji s tím, že celá kandidátka bude představena v průběhu letních prázdnin.

Koalice Soukromníci, Svobodní a Nezávislí chce postupně představit také volební program pro Uherské Hradiště, na kterém kandidáti společně pracují již několik měsíců.

Znojmo

Naše Znojemsko vydalo 9. 7. článek Znojemsko: lídři volají do boje o radnice: Společnou kandidátku pod názvem Znojmáci sestavili také zástupci TOP 09 a Svobodných. Povede ji podnikatel a sociolog Pavel Kovařík. Lidovci, občanští demokraté a Piráti se rozhodli pro samostatné kandidátky. Do voleb se chystá i SPD. Jejich kandidátka čeká na schválení předsednictvem hnutí.

27. 6. – 4. 7.

Lidovky.cz vydaly 4. 7. článek Europoslancům vyhrožují smrtí kvůli projednávání sporné směrnice o autorském právu: Směrnice se nelíbí ani některým českým politikům. Podle českého poslance Jiřího Paynea (Svobodní) se EU pod záminkou ochrany autorských práv pokouší získat část zisků velkých internetových společností a zároveň chce zavést dohled nad sdílenými informacemi, což je první předstupeň cenzury. „Výsledkem bude zhoršení komfortu evropských uživatelů internetu a další zaostávání Evropské unie,“ sdělil Payne.

2. 7. vydal Reflex článek Proti směrnici o autorském právu protestovali Piráti i Svobodní, projít může už tento týden: Odpůrci připravované evropské směrnice o autorském právu se v neděli sešli na Palackého náměstí v Praze. Na shromáždění s názvem Protest proti cenzuře organizovaném Piráty promluvil jejich předseda Ivan Bartoš a několik dalších politiků. Ve zmíněné směrnici vidí omezení svobodného šíření informací na úkor finančních zájmů mediálních domů. V davu posluchačů se objevil také místopředseda Strany svobodnýchobčanů Alois Sečkár.

„Jeden z článků směrnice hovoří o tom, že provozovatel je odpovědný za obsah a má filtrovat, co uživatelé nahrávají. To je úplně proti současnému fungování internetu a povede to k zániku spousty serverů. Směrnice omezuje svobodu vyjádření, kterou internet přinesl. Druhý bod o poplatku za sdílení považujeme za nesmysl. Je tady snaha přetvořit internet, aby sloužil k většímu výdělku vydavatelů. Přitom na obsahu se dá už nyní vydělávat velice dobře,“ řekl Sečkár a dodal, že centrální regulace podle něj není v žádném případě potřeba.

29. 7. vydal server iDNES.cz článek Bruselštější než Brusel. Jak ukrýt nepopulární opatření za směrnici EU: „Jak paradoxní, když se zákon, který nařizuje přimíchávání šesti procent řepkového oleje do nafty, jmenuje Zákon o ochraně ovzduší. Nešlo o ochranu ovzduší. Šlo o byznys,“ podotkl tehdejší předseda Svobodných Petr Mach s odkazem na Andreje Babiše, který za přijetí zákona údajně lobboval u poslanců.

Podle europoslance za stranu Svobodní Jiřího Payna se Česká republika snaží být „papežštější než papež“. „A není to jen v evropských záležitostech. Za komunismu jsme znárodnili všechno, zatímco v Polsku, v Maďarsku i v NDR nadále existoval soukromý sektor. Kouření jsme zakázali také všude, ačkoli v mnoha zemích je za určitých okolností povoleno. Digitální pisoáry a vodovodní kohoutky jsme si zavedli jako naprosto povinné jenom my,“ napsal Payne redakci iDNES.cz.

28. 7. odvysílala TV Barrandov v pořadu Naše zprávy příspěvek Bude pivo levnější?: Aktuálně totiž snížená daň platí u piv do 2,8 % objemu alkoholu, nově by se ale limit zvýšil až na 3,5 %. To by snížilo ceny i silnějších piv. Návrh komise teď půjde do europarlamentu.

Najdou se ale i čeští europoslanci, kteří jsou proti nižší dani.

Jiří Payne (Svobodní), europoslanec: Já si myslím, že daně mají být pro všechny stejné a spravedlivé.

Systém má také zabránit zneužívání alkoholových směsí, které vůbec dani nepodléhají. Poslední takovou aféru pamatují Češi před šesti lety. Metanol tehdy zabil 48 lidí.

Jiří Payne (Svobodní), europoslanec: Když Evropská unie vydá předpisy a ty členské státy to stejně nebudou respektovat nebo nebudou důsledné v tom respektování, tak nám to stejně zase nepomůže.

3. 7. vydal Neviditelný pes článek Jiřího Zapletala ŠKOLSTVÍ: Politik, učitel nebo rodič?: Je nejvyšší čas co nejvíce oddělit základní školství od obcí a státu. Ředitelé škol musí mít konečně dostatečné pravomoci a samostatnost. Neměli by být omezování lidmi, kteří školství příliš nerozumí, ale protože jsou právě u korýtka, kecají do něj.

Proč? Poslední dobou se ve zprávách objevují informace typu „náhle odvolaný ředitel, rodiče se bouří, učitelé se bouří, děti jsou smutné“. Důvod odvolání? Pokud vůbec důvod existuje, jsou to drobná pochybení.

Příklad za všechny. I na nás dopadla praktika komunálních politiků a úředníků, kteří se prostě rozhodli, že bude po jejich. Dlouho jsme pro našeho syna vybírali školu. Nechtěli jsme, aby byl jednou z poslušných oveček ve třídě plných ručiček za zády a praktik z děl George Orwella. Téměř ideální školu jsme našli. Spíše se jedná o školičku, má pouze první stupeň a kapacitu kolem 70 žáků. Když objevíte školu, v níž jsou třídy do patnácti dětí, učitelé působí pohodově, evidentně své práci rozumí, neřešíte, jestli ji budete mít po cestě do práce. V takovém případě obětujete i větší zajížďku. Jde přeci o vaše dítě. Stejně jsme postupovali my.

Syn se byl podívat do více škol. Pouze u této jediné odcházel s úsměvem na tváři a spokojený. Volba byla jasná.

27. 6. vydal server Večerník PV článek Jitka Chalánková jako nezávislá: „Jdu do toho naplno a věřím ve vítězství!“: Jak Večerník informoval již v minulém vydání, známá prostějovská lékařka Jitka Chalánková prožila jedno velké zklamání. Přestože okresní i krajská organizace TOP 09 ji podpořily jako kandidátku do Senátu ČR, ústředí této pravicové strany v Praze vystavilo tomuto záměru „stopku“. Bývalá poslankyně se však nehodlá vzdát a do horní komory Parlamentu ČR bude i tak kandidovat jako nezávislá.

„Jednání s dalšími politickými stranami probíhala. Podle mne byla velmi zajímavá. Byla to studie do fungování stranických hierarchií a demokratických procesů. U některých stran jsou obavy ze ztráty demokracie a zdravého rozumu podle mne docela na místě. Co je milé, veřejně mi již podporu vyslovily Konzervativní strana a Koruna Česká. Bývalý poslanec Evropského parlamentu Petr Mach vyzval voliče Svobodných, aby mne volili. Uvidíme co další…“

Regiony

Karlovy Vary

3. 7. vydal Karlovarský deník článek Volební tajenka je vyluštěna, strany a hnutí už zveřejnily lídry i kandidáty: O správu města ale stojí i zbrusu nová koalice Zvolitelní, kterou tvoří tři strany a dvě sportovní uskupení a do jejíhož čela se postavil současný radní Jan Klíma (KDU-ČSL). Koalici Zvolitelní tvoří KDU-ČSL, Svobodní a Zelení a doplňují ji dvě hnutí zaměřená na podporu sportu, a to Pro zdraví a sport a Unie pro sport a zdraví. Dvojkou je Martin Vinš (Pro zdraví a sport), trojkou Lukáš Bernat (Svobodní), na čtvrtém místě za tuto koalici kandiduje Vadim Lavrivský, ale z desátého místa voliče oslovuje i Roman Maleček. „Naší společnou vizí je rozumná správa města, prosperující lázně, sportovní a kulturní vyžití obyvatel. Chceme zastavit odliv zejména mladých lidí a priority budeme zveřejňovat postupně. Zaměříme se na podporu vysokého školství, parkování, zvýšenou péči o okrajové části města,“ uvedl lídr Jan Klíma. Tato koalice vstupuje na volební scénu velmi razantně. Před novináře napochodovali za zvuku fanfár, s bílými tričky a sami se považují za politickou bombu v Karlových Varech. Tři získané mandáty jsou pro ně málo, uvítali by jich pět až šest. Rozpočet na volby má tato koalice 200 tisíc korun, půl hradí strany, zbylou částku dodají kandidáti ze svých kapes.

Zlínský kraj

3. 7. vydal server 24zpravy.com článek Hejtman Čunek narazil. Dělá si věci po svém, kritizují oponenti i kolegové: Vyhrál všechny volby, kterıch se v posledních letech účastnil. Senátorské (rok 2012), komunální ve Vsetíně (2014) i krajské (2016), po nichž se stal hejtmanem.

Lidovec Jiří Čunek na porážky není zvyklı. Tento tıden ji ale zažil, byť ne fatální. Krajští zastupitelé totiž odmítli hlasovat o návrhu na fúzi nemocnic. Hejtman do něj přitom investoval hodně politického kapitálu.

Proč to tedy nevyšlo? Podle některıch ohlasů Čunek doplatil na to, že je odjakživa a v jakékoliv funkci zvyklı si dělat věci po svém. Proto neměl potřebu takto zásadní věc dopodrobna probrat s koaličními i opozičními zastupiteli.

„Od začátku se o tom baví stylem ‚Je to pro vás dobré, já to prosadím a už se nemáme moc o čem bavit‘. Nevysvětluje problémy dostatečně,“ řekl opoziční zastupitel Tomáš Pajonk (Svobodní).

Vyšlo i na webu iDNES.cz a v tištěné MF DNES.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31