Svobodní v médiích: O smlouvě s Norskem, o EU, předvolební průzkumy, zprávy z obcí ad.

Svobodní v médiích: O smlouvě s Norskem, o EU, předvolební průzkumy, zprávy z obcí ad.

Monitoring za období 3.-10. února 2016

Média v souvislosti se vstupem ČR do soudního řízení s norským soudem informují o návrhu mezinárodní smlouvy o vydávání dětí do ČR, kterou připravil Petr Mach a předložil ji prezidentovi s ministru zahraničí. Jako první informovala agentura ČTK v několika svých zprávách (3.2.), kde mj. uvedla:
S návrhem smlouvy s Norskem již dříve přišel europoslanec Petr Mach (Strana svobodných občanů), Zaorálek ho tehdy označil za nepříliš použitelný. "Připadá mi, že je ten návrh totožný, alespoň jsem nezaregistroval, že by tam byly nějaké rozdíly," řekl Zaorálek.
Podle Machova návrhu smlouvy by stát musel odebrané děti do vlasti vydat do 90 dnů od doručení písemné žádosti se souhlasem aspoň jednoho z rodičů, sourozence či prarodiče. Žádost by podávala země, jejíž občanství děti mají. Podání by ale záviselo na zvážení příslušných úřadů. Náklady na vydání by hradila vlast dětí. Mezistátní dohoda by platila i zpětně. Vydávání by se netýkalo případů, u nichž by jeden z rodičů neměl občanství žádající země nebo nezletilý byl stíhaný či trestaný kvůli trestnému činu.

Zprávu ČTK citovala řada médií např. Aktuálně v článku Česko vstoupí do řízení norského soudu v kauze Michaláková, rozhodla vláda.

Blesk k tomu vydal 2 články v jeden den, nejdříve Adopce dětí odebraných v Norsku je nepřípustná, tvrdí ministr a potom Zemanova smlouva na vydávání dětí z Norska pohořela, šéf diplomatů řekl ne.

Deník o tom napsal tento článek, dále Lidovky viz zde a článek vydaly i tištěné Lidové noviny Česko podpoří Michalákovou u soudu (4.2. na str. 5).

Další článek vyšel na Idnes zde, dále Týden v tomto článku.

Vysílalo o tom i rádio Impuls (4.2.) ve zprávách, kde mj. zaznělo:
Miloš Zeman si podle Hasenkopfa přisvojil dřívější názor europoslance za Svobodné Petra Macha. Ten počítá s tím, že Norsko bude muset do 90 dnů od podání písemné žádosti vydat děti s českým občanstvím zpátky do vlasti.

Haló noviny a článek Stát vstoupí do kauzy dětí Michalíkových (4.2. na str. 3).

O návrhu smlouvy informoval prezident Zeman i při své návštěvě Plzeňského kraje – napsaly o tom Krajské listy v tomto článku:
„…na podnět předsedy Strany svobodných jsem teď nedávno ministru Zaorálkovi poslal návrh mezinárodní smlouvy mezi Norským královstvím a Český republikou o vzájemném vydávání dětí, jež jsou občany druhé strany. Podotkl bych, že se vůbec nejedná jenom o sourozence Michalákovy…“

Neviditelný pes vydal komentář Spor o mezinárodní smlouvu k vydávání českých dětí z Norska je sporem o dělbu moci:
Prezident Zeman plánuje sjednat s Norskem prezidentskou mezinárodní smlouvu, která by zajistila vydání dětí s českým státním občanstvím zadržovaných v Norsku zpět do jejich vlasti. Prezident republiky se inspiroval návrhem mezinárodní smlouvy, kterou mu poslal minulý týden předseda Svobodných Petr Mach. Prezident chce učinit státnický krok s cílem ochránit naše občany v zahraničí. Jak správně upozorňoval Petr Mach, tak mezinárodní smlouva totiž představuje jedinou univerzálně použitelnou možnost, jak by děti rodičů s českým státním občanstvím zadržované zrůdným Barnevernetem, mohly být navráceny zpět do České republiky…

Vyšlo i na Parlamentních listech zde.

O EU

Europoslanci řešili, jak zabránit násilí na ženách, informoval o tom Český rozhlas (ve zprávách 4.2.):
Silvestrovské sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem se dostaly až na půdu Evropského parlamentu ve Štrasburku. Europoslanci tam hledali odpověď na otázku, jak obtěžování žen na veřejnosti příště zabránit. Debata se ale rychle stočila na to, jestli za násilí na Evropankách skutečně mohou uprchlíci.
Zákony by měly platit pro každého stejně i podle europoslance Petra Macha ze Svobodných:„Zaprvé je důležité, aby to vlády a média netutlaly, pokud se to stane. Aby se ten problém nezametával pod koberec. Nemůžeme radit a doporučovat evropským ženám, že se mají zahalovat, aby neprovokovaly. Musí konat policie. Němci by měli přehodnotit svou politiku otevřené náruče všem migrantům. Je vidět, že politika selhává a že si s tím nevědí rady.“Europoslanci položili hodně otázek, mnoha odpovědí se ale nedočkali – snad kromě toho, že šanci na lepší zacházení by obětem násilí mohla zajistit takzvaná Istanbulská úmluva. Tu ale většina zemí Evropské unie včetně České republiky neratifikovala.

Parlamentní listy vydaly naše stanovisko Svobodní: Výzva pro premiéra Sobotku a poslance.

Napsal o něm také ePortál Petr Mach vyzval premiéra Sobotku k něčemu, co jen tak nerozdýchá.

Vyšlo i na Neviditelném psu viz zde

Parlamentní listy převzaly blog P. Macha Musíme si chránit své hranice a svoji kulturu! a vydaly ho zde.

RŮZNÉ

Server Finmag uspořádal další anketu Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách? kde dal prostor P. Machovi:
Uvidíme, kam až ministr Babiš ve svých návrzích pokročí. Kdyby došel k tomu, že na vše bude sazba 10 procent, a kdyby k tomu uměl ušetřit výdaje v rozpočtu, bylo by to skvělé! Původně mluvil o snížené DPH ve výši 10 procent jen na točené pivo. Po kritice k tomu přidal i nealkoholické nápoje. Měl by k tomu přidat ještě lahvové pivo a víno, aby neexistoval rozdíl ve zdanění nápojů. A měl by zdanit desetiprocentní sazbou i pivo pivovarům, protože jinak bude existovat jiná sazba pro hospody na vstupu (21 procent) a na výstupu (10 procent). To by pak finanční úřady musely hospodám DPH platit, místo aby od nich daň získávaly. A hlavně by mělo jít do desetiprocentní sazby i jídlo, protože není fér, aby bylo pivo zatíženo nižší sazbou než rohlík. Pokud zůstane jen u piva a limonád, jde o populistické, nekoncepční a hlavně nespravedlivé gesto.

Vyšlo i na server Peníze zde.

Server Echo24 napsal Svobodní ztratili čtvrtinu členů. Program ale měnit nechtějí:
Strana svobodných občanů (SSO) se pomalu rozpadá. Na začátku letošního roku ji totiž opustila celá čtvrtina jejích členů, kterých tak v současné době zbývá jen několik stovek. Serveru ECHO24.cz to přiznal předseda strany a zároveň europoslanec Petr Mach. I přes masivní odliv členů strana podle Macha nehodlá zásadněji měnit svůj program a chce dál sázet především na euroskepticismus a nízké daně…

Parlamentní listy zveřejnily stanovisko pražských Svobodných Doufáme, že se magistrát nenechá postupem taxikářů vydírat.

Rozhovor s chrudimských zastupitelem J. Kálesem o zákazu kouření přinesly Parlamentní listy Politolog proti zákazu kouření: Opilí lidé budou dělat hluk před hospodou:

„V Anglii jsem půl roku studoval. Chodilo to tam tak, že před hospodou se všichni scházeli, popíjeli a kouřili. Opilí lidé dělají velký hluk, což může být do budoucna praktický závažný problém,“ varuje před dopady zákazu kouření v restauracích Josef Káles, politolog, chrudimský zastupitel a lídr Svobodných do krajských voleb s tím, že v Anglii spousta restaurací kvůli kuřáckému zákazu zanikla, což se dá očekávat i u nás…

PŘEDVOLEBNÍ PRŮZKUMY

Server TN.cz a článek ANKETA: Krajské volby se blíží, komu dáte svůj hlas?
Tři čtvrtě roku zbývá do dalších voleb, které na další čtyři roky určí mocenské uspořádání v jednotlivých krajích…

Deník o tom napsal tento článek:
Preference se také od listopadu zvedly straně Svobodných. „Vnímáme to jako odraz naší dobré práce a věříme, že tempo udržíme i nadále. Na krajské volby se připravujeme už několik měsíců a pro voliče se stáváme stále atraktivnější volbou," řekl krajský předseda Jan Matyásko. Jejich metou ve volbách je získat šest nebo sedm zastupitelů…

Vyšlo i na Pražském deníku zde a v tištěné verzi tady (5.2. na str. 10).

Svobodný monitor napsal o výsledcích průzkumů ve zlínském kraji:
Koalice Strany soukromníků a Svobodných oznámila úspěch v předvolebních průzkumech. Poprvé překročila hranici pěti procent, když v lednovém průzkumu SANEP ve Zlínském kraji dosáhla výsledku 6,6 procenta. „Chceme prosazovat politiku založenou na zdravém rozumu, svobodě a osobní odpovědnosti a v tomto směru řešit chronické problémy našeho regionu. Současné vedení kraje nemá potřebnou dynamiku a ani ´ospalá´ krajská opozice nenabízí naději na změnu," komentoval výsledky průzkumu Tomáš Pajonk, předseda krajského sdružení Strany svobodných občanů.

Dobrý den s kurýrem také o Zlínském kraji Nová koalice Svobodných a Soukromníků by získala 6,6 %! (8.2. na str. 2):
Volit koalici Svobodných a Soukromníků má smysl! Podle lednového průzkumu volebních preferencí politických stran před letošními krajskými volbami by získala tato nová koalice ve Zlínském kraji 6,6 %. Poprvé by tak překročila magickou hranici pěti procent, která je rozhodující pro zisk mandátů v krajském zastupitelstvu…

A v internetové verzi novin vyšlo zde Volit Svobodné a Soukromníky má smysl!

Článek převzaly i Parlamentní listy zde.

A další článek na Parlamentních listech Soukromníci a Svobodní mají na Zlínsku skoro sedm procent:
Necelý měsíc po uzavření předvolební spolupráce pro letošní krajské volby mezi Soukromníky a Svobodnými dosáhla tato koalice ve Zlínském kraji 6,6 % voličské obliby. Ve svém průzkumu to dnes uvedla agentura SANEP. Podle předsedy krajského sdružení Strany svobodných občanů ve Zlínském kraji Tomáše Pajonka je jisté, že hlas pro Svobodné a Soukromníky nepropadne. Průzkum podle něho dokazuje jasný vzkaz pro ty, kteří ještě s podporou váhají…

Zlínský deník o tom také napsal tento článek:
S necelými sedmi procenty by se na kraj aktuálně dostali Svobodní + Soukromníci. Jejich lídr senátor Ivo Valenta je pozitivní a vidí výhodu v tom, že do krajské politiky vstupují osobnosti, které mají chuť a odhodlání vrátit Zlínskému kraji potřebnou energii a pracovat na jeho rozvoji a spokojeném životě jeho obyvatel. „Zlínský kraj nesmí být zapomenutou periferií. Měl by navázat na slavnou baťovskou tradici a musí mít ambici patřit mezi nejlepší regiony v naší zemi. Dali jsme voličům naději," dodal.

V tištěné verzi vyšlo zde Na špici jsou lidovci (5.2. na titulní straně):
S necelými sedmi procenty by se na kraj aktuálně dostali Svobodní + Soukromníci. Jejich lídr senátor Ivo Valenta je pozitivní a vidí výhodu v tom, že do krajské politiky vstupují osobnosti, které mají chuť a odhodlání vrátit Zlínskému kraji potřebnou energii a pracovat na jeho rozvoji a spokojeném životě jeho obyvatel. „Zlínský kraj nesmí být zapomenutou periferií. Měl by navázat na slavnou baťovskou tradici a musí mít ambici patřit mezi nejlepší regiony v naší zemi. Dali jsme voličům naději,“dodal.

Deník napsal o výsledcích v Pardubickém kraji tento článek:
Nad nadějnými třemi procenty podpory ještě v kraji balancuje koalice Svobodných a soukromníků a taktéž hnutí Východočeši.

Vyšlo i zde, v Chrudimském deníku tady a v Orlickém deníku zde.

V tištěné verzi Chrudimského deníku vyšel tento článek (5.2. na titulní straně).

Hradecký deník a článek o výsledcích v Královéhradeckém kraji:
… podpora SNK – Evropských demokratů, Změny pro Královéhradecký kraj či Svobodných se teď pohybuje pod čtyřmi procenty.

V tištěné verzi vyšlo zde (5.2. na titulní straně). Stejná verze vyšla v řadě regionálních deníků (Jičínském, Náchodském ad.)

Českobudějovický deník a článek Změny mohou nastat při utváření koalice (5.2. na str. 10):
A pokud započítáme statistickou odchylku (± 2,5 procenta), tak by mohla podle výzkumu současných preferencí ve volbách překročit pětiprocentní hranici nejen TOP 09, ale také Piráti a Svobodní…

CO SE DĚJE V OBCÍCH

CHRUDIM

Chrudimské noviny a článek Objeví se v Olbrachtově ulici retardéry?
Členům komise, mezi něž patří třeba Josef Lebduška (Svobodní) nebo městský zastupitel Tomáš Vápeník (SNK-ED), se zdá, že přejít Olbrachtovu ulici může být pro některé z chodců velmi obtížné. Přestože se zde v minulosti nestala žádná nehoda a nejsou slyšet ani stížnosti od vedení Gymnázia Josefa Ressela, jehož studenti tvoří největší část chodců v této oblasti, o zřízení retardéru se tu vážně uvažuje. Vzniknout by tady měl ne jeden zpomalovací práh, ale rovnou dva. Ten první by se mohl objevit hned nad podchodem, druhý potom u benzínky Eurobit. Počítá se zde také s novým přechodem pro chodce.

TÝN NAD VLTAVOU

Český rozhlas informoval V Týně nad Vltavou budou mít zřejmě nového místostarostu (5.2. v 17:00) v pořadu Události regionu:
Pavlína Fendeková, moderátorka
V Týně nad Vltavou budou mít zřejmě nového místostarostu. Strana svobodných občanů, za kterou byl místostarosta Ivo Machálek zvolený, pravděpodobně skončí v opozici. Koalice se ve městě rozpadla na konci ledna po předchozích neshodách. Teď se vyjednává o koalici nové. V ní se ale se Stranou svobodných občanů nepočítá, vysvětluje starosta za ODS Milan Šnorek.
Milan Šnorek, starosta Týna nad Vltavou /ODS/
My jsme se těch 11 zastupitelů, kteří byli v předchozí koalici, teda mimo Stranu svobodných občanů, domluvili na pokračování v koaliční spolupráci s tím, že bychom chtěli vyjednávat o doplnění o dalšího zastupitele. Předpokládám, že asi nová koalice nanominuje na post místostarosty novou osobu.
Romana Lehmanová, redaktorka
Že by měla Strana svobodných občanů skončit v opozici, zatím místostarosta Ivo Machálek od nikoho oficiálně neví.
Ivo Machálek, místostarosta Týna na Vltavou /Strana svobodných občanů/
V současné době žádné jednání neproběhly.
Romana Lehmanová, redaktorka
Post místostarosty by měl podle předběžných domluv obsadit člen KDU-ČSL.

Rozhlas o tom napsal i na svém webu Týn nad Vltavou bude mít zřejmě nového místostarostu:
V Týně nad Vltavou se zřejmě změní obsazení jednoho postu ve vedení města. Strana svobodných občanů, za kterou byl zvolený místostarosta Ivo Machálek, pravděpodobně skončí v opozici…
 

V Praze dne 11. února 2016

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Ilustr. foto: Dollar Photo Club

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31