Svobodní v médiích: O návrhu smlouvy s Norskem, o EU, o svobodě v podnikání, hodně zpráv z obcí ad.

Svobodní v médiích: O návrhu smlouvy s Norskem, o EU, o svobodě v podnikání, hodně zpráv z obcí ad.

Monitoring za období 27. ledna–3. února 2016

V médiích se dál řešil návrh mezinárodní smlouvy s Norskem o vydávání nezletilých, který prezidentovi a ministru zahraničí poslal P. Mach 18. ledna. Nejprve vydala zprávu agentura ČTK (2. 2.), kde mj. uvedla:
Prezident Miloš Zeman zaslal ministru zahraničních věcí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) návrh smlouvy s Norskem o vydávání dětí. O tématu bude chtít mluvit i s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), řekl dnes ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. (…) Mluvčí už dříve uvedl, že inspirací k návrhu smlouvy se stal dopis od europoslance Petra Macha (Strana svobodných občanů), který poslal Zemanovi v lednu. Podle Machova návrhu smlouvy, který má ČTK k dispozici, by stát musel odebrané děti do vlasti vydat do 90 dnů od doručení písemné žádosti se souhlasem aspoň jednoho z rodičů, sourozence či prarodiče. Žádost by podávala země, jejíž občanství děti mají. Podání by ale záviselo na zvážení příslušných úřadů. Náklady na vydání by hradila vlast dětí. Mezistátní dohoda by platila i zpětně. Vydávání by se netýkalo případů, u nichž by jeden z rodičů neměl občanství žádající země nebo nezletilý byl stíhaný či trestaný kvůli trestnému činu.

Zprávu ČTK převzala řada médií, např. Deník Zeman poslal Zaorálkovi návrh smlouvy s Norskem o vydávání dětí, dále Hospodářské noviny Zeman předložil Zaorálkovi návrh smlouvy s Norskem o vydávání dětí, také Novinky viz článek, Týden viz zde.

Informovala o tom i Česká televize v pořadu Události, komentáře (ČT24, 2. 2.), kde mj. moderátor D. Takáč řekl:
Prezidentův mluvčí neřekl, jak přesně by to vypadalo. Už dřív se ale zmínil o tom, že se Zeman inspiroval návrhem poslance Evropského parlamentu Petra Macha, podle kterého by se dítě muselo vydat, když o to požádá aspoň jeden z rodičů nebo sourozenec či prarodič. Zeman tak reaguje minimálně na dva případy odebrání dětí norským úřadem Barnevernet, vůči kterému je podle něj třeba postupovat drastičtěji.

Článek vydalo i Právo Zeman poslal Zaorálkovi návrh smlouvy s Norskem (3. 2. na str. 4), kde je mj. uvedeno:
Inspirací se stal dopis europoslance Petra Macha (Svobodní) Zemanovi. Podle Machova návrhu, by stát musel odebrané děti do vlasti vydat do 90 dnů od doručení písemné žádosti se souhlasem aspoň jednoho z rodičů, sourozence či prarodiče.

Prezident Zeman také zmínil P. Macha ve velkém rozhovoru pro Parlamentní listy Miloš Zeman a další útoky na Sobotku:
Ale já bych řekl, že to nedělám kvůli popularitě, ale kvůli tomu, že bohužel již dosti dlouhou dobu se nepodařilo dosavadními prostředky dosáhnout žádoucího účinku. A za druhé proto, že toto je nová forma, nikoli opakování staré formy, a za třetí si myslím, že návrh Petra Macha, který mně poslal, je logický a stojí za to se nad ním zamyslet.

O EU

Svobodný monitor a článek Europoslanec Mach vybídl Sobotku, aby v EU vyjednal odchod ČR z eura:
Europoslanec Petr Mach (Svobodní) vyzval premiéra Sobotku, aby vyjednal pro Českou republiku výjimku z povinnosti přijmout euro a výjimku z imigrační a azylové politiky. Využít by k tomu měl snahu Británie o reformy v EU…

Napsal o tom i server Express Europoslanec Mach: Vyjednejme si v EU výjimky jako Velká Británie.

Petr Mach byl hostem pořadu Den v 60 minutách na ČRo Plus, kde mluvil o zveřejněné dohodě mezi předsedou Evropské rady D. Tuskem a britským premiérem D. Cameronem. Mj. v něm řekl:
"Aby se vlk nažral, a koza zůstala celá – tak mi připadá zveřejněná dohoda mezi předsedou Evropské rady D. Tuskem a britským premiérem D. Cameronem. Jinými slovy, Tusk navrhuje něco, co je nicotné, a Cameron předstírá, že hodně získal. Co je ale hlavní – musí jít o dohodu všech 28 členských států, to není jen domluva mezi Tuskem a Cameronem." Celý záznam si pusťte zde

Parlamentní listy zveřejnili proslov P. Macha v EP Mach (Svobodní): Věřili jsme, že Unie sníží korupci. Komise je odtržená od toho, co si myslí lidé.

Parlamentní listy také převzaly článek P. Macha Vyjednejme si v EU výjimky jako Velká Británie.

Český rozhlas a pořad Evropská komise chce zamezit stěhování firem do daňových rájů:
Evropská komise představila opatření proti daňovým únikům. Jejich cílem je zabránit nespravedlivému zvýhodňování firem volnějšími daňovými režimy. (…) Europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach ale varuje před sbližováním daňových sazeb…

Česká televize řešila dění kolem EU a Polska v pořadu Události, komentáře (ČT 24, 28. 1.), kde mj. uvedla:
Markéta Černá, redaktorka
Našly se ale i hlasy, které se Polska zastaly. Například český europoslanec Petr Mach. Evropská komise podle něho pranýřuje zemi za věci, které se dějí i ve staré části Unie. Pravý důvod trestání Polska je podle Macha odmítavý postoj vůči povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků, který země sdílí s ostatními státy Visegrádu.
Petr Mach, europoslanec /Svobodní/ /natočeno 19. 1. 2016/
Co strašného Polsko provedlo? Že zavádí dvoutřetinové kvórum pro rozhodování Ústavního soudu? Že prosazuje nová vláda svoji vizi vůči veřejnoprávním médiím? Za něco, co se, co existuje a co se běžně děje v mnoha dalších zemích Evropské unie? To je samozřejmě směšné a jde o záminku.
Reportáž si můžete pustit zde (od 41:00 do 45:50)

O SVOBODĚ PODNIKÁNÍ

Heritage Foundation v exkluzivním partnerství s Petrem Machem odhalila 1. 2. svůj žebříček ekonomické svobody (Economic Freedom of the World) pro rok 2016. Napsaly o tom Parlamentní listy Svobodní: ČR se nachází až na 21. místě na světě v míře ekonomické svobody.

Svobodný monitor a článek Největší ekonomická svoboda na světě je v Hongkongu. Česko je na 21. místě:
Mezi evropskými státy se Česko z pohledu celkového zisku bodů umístilo na 11. místě. V celosvětovém žebříčku ekonomické svobody se nachází na 21. místě.
"Nemáme si k čemu gratulovat, je to dáno spíše špatnou politikou vlád ostatních států než kvalitní hospodářskou politikou české vlády," uvedl k tomu europoslanec Petr Mach. "Pokud by česká vláda chtěla, mohla by vyrovnat státní rozpočet nebo liberalizovat trh práce. Při jenom trochu větší snaze by se Česká republika probojovala do první desítky ekonomicky nejsvobodnějších zemí," komentoval výsledky Mach, který byl exkluzivním partnerem Heritage Foundation pro Českou republiku.

První zprávy a článek Mach: Od roku 1995 u nás poklesla svoboda podnikání:
„Česká republika se nachází na 21. místě na světě v míře ekonomické svobody. Nemáme si k čemu gratulovat, je to dáno spíše špatnou politikou vlád ostatních států než kvalitní hospodářskou politikou české vlády. Pokud by česká vláda chtěla, mohla by vyrovnat státní rozpočet nebo liberalizovat trh práce. Při jenom trochu větší snaze by se Česká republika probojovala do první desítky ekonomicky nejsvobodnějších zemí," komentuje výsledky Petr Mach…

Server Aktuálně a článek Nový žebříček ekonomické svobody: Česko se umístilo nejlépe v historii:
Pozice České republiky se zlepšila hlavně díky nižšímu deficitu státního rozpočtu, ten se meziročně snížil ze 78 na 62,8 miliardy korun. "Nemáme si k čemu gratulovat, je to dáno spíše špatnou politikou vlád ostatních států než kvalitní hospodářskou politikou české vlády," upozorňuje ale Mach. Jen při troše větší snaze by se podle něj Česko probojovalo do první desítky ekonomicky nejsvobodnějších zemí…

Článek vyšel i na webu Hospodářských novin Ihned.cz Česko si polepšilo na žebříčku ekonomicky nejsvobodnějších zemí. Je 21. na světě:
Žebříček v Česku představil europoslanec za svobodné Petr Mach. Podle něj by při troše snahy ze strany vlády mohla být Česká republika ve světě do desítky.
Česká ekonomika je nejsvobodnější za posledních 22 let. Podle dat za loňský rok se umístila na 21. místě ze 178 srovnávaných států světa, což je meziroční zlepšení o tři příčky. V Evropě Česku patří jedenácté místo, před rokem bylo třinácté. Žebříček ekonomické svobody zveřejnila americká organizace Heritage Foundation – konzervativní think-tank se sídlem ve Washingtonu. V Česku jeho výsledky oznámil europoslanec za svobodné Petr Mach…

O KOALICI SE SOUKROMNÍKY

Agentura ČTK vydala zprávu Soukromníci spustí satirickou kampaň Vítězný únor 2016 proti EET (29. 1.):
Strana soukromníků zahájí v pondělí satirickou kampaň Vítězný únor 2016. Chce tak upozornit na zásahy státu, které podle ní byrokraticky omezují soukromé podnikání, například na elektronickou evidenci tržeb (EET). Akce vyvrcholí manifestací a pochodem k sídlu vlády 25. února, tedy v den, kdy mají podnikatelé poprvé podávat kontrolní hlášení k DPH. Novinářům to dnes řekl předseda strany Petr Bajer. Místopředseda strany Rudolf Baránek uvedl, že jediným lékem na kroky současné vlády bude porážka stávajících koaličních stran ve volbách. Soukromníci chystají společný postup už pro říjnové krajské volby se Stranou svobodných občanů. Předpokládají, že proniknou do regionálních parlamentů nejméně v polovině krajů.

Zprávu ČTK převzala řada médií, např. Aktuálně v článku zde, nebo v Týdnu viz zde.

Parlamentní listy a článek Hrozí Vítězný únor 2016. Soukromníci varují.

Svobodný monitor a článek Soukromníci varují před Vítězným únorem 2016. Povedou kampaň proti Babišovi.

RŮZNÉ

Blesk řešil cenu piva v článku Zlevní půllitr o pár korun? (30. 1. na str. 4), kde mj. uvedl:
„Jsem přesvědčen po všem ověřování se svými právníky, že tento návrh nemůže v Bruselu projít. Pivo je alkoholický nápoj a ten musí být podle bruselské směrnice v základní, tedy vyšší sazbě DPH 21 %,“ reagoval pro Blesk europoslanec Petr Mach (40, Svobodní), který se DPH zabývá…

MF Dnes přinesla velký rozhovor s Vítkem Jedličkou o Liberlandu Hlásí se nám stovky tisíc lidí. Vzali jsme 200 (1. 2. na str. 10):
Kdyby se stal ministrem české vlády, kariérně by si prý pohoršil. Vít Jedlička, politik Strany svobodných občanů, už rok řídí stát Liberland. (…)
Nerad bych srovnával, co je pro mě přednější. O dění ve Straně svobodných se aktivně zajímám, nicméně o občanství v Liberlandu se hlásí stovky tisíc lidí. To je o dva řády víc, než kolik mají Svobodní členů. Proto velká část mé pozornosti směřuje k Liberlandu a považuji za svou povinnost dotáhnout jej do úspěšného konce…

CO SE DĚJE V OBCÍCH

PRAHA – ÚJEZD NAD LESY

Agentura ČTK informovala o vzniku nové koalice v Praze 21 (1. 2.) a mj. uvedla:
Koalici vytvořila ČSSD, TOP 09, Otevřený Újezd, Pro Prahu, Strana svobodných občanů a dvě nezávislé kandidátky, společně má deset ze 17 hlasů. Nová koalice vznikla poté, co v polovině listopadu odvolali zastupitelé starostu Zdeňka Růžičku (ANO) a dva radní. Dva místostarostové rezignovali už v říjnu. Od odvolání starosty Růžičky vedla městskou část nejprve pověřená zastupitelka Šárka Zátková (ANO), v prosinci ji vystřídala právě Čechová. Novými místostarosty byli zvoleni Jan Slezák (ČSSD) a Pavel Roušar (Otevřený Újezd), radními Jitka Jenšovská (Pro Prahu) a Jaroslav Jeníček (Strana svobodných občanů).

Napsal o tom i Pražský deník zde, v tištěném deníku vyšlo zde (2. 2. na str. 2), také Mladá fronta DNES v článku Po dlouhých měsících má Újezd starostku (2. 2. na str. 17).

Pražský patriot a článek Starostkou Prahy 21 byla zvolena Karla Jakob Čechová.

Napsaly o tom několikrát i Lidovky – např. viz zde.

TÝN NAD VLTAVOU

Českobudějovický deník informoval Koalice v Týně nad Vltavou skončila:
Neshody v týnské koalici definitivně vyústily v její rozpad. Místostarosta Ivo Michálek (SSO) ve středu potvrdil, že se v Týně nad Vltavou bude skládat nová koalice…

Informoval o tom i Český rozhlas (27. 1. ve zprávách):
V Týně nad Vltavou se rozpadla koalice. Důvodem je zřejmě neshoda kvůli rozpočtu na rok 2016. Proti jeho schválení hlasovala před koncem roku Strana svobodných občanů, která má post místostarosty…

Českobudějovický deník a článek V Týně nad Vltavou se rozpadla koalice (28. 1. na str. 3):
Těžké časy mají před sebou vltavotýnští zastupitelé. Kvůli neshodám o konečné podobě rozpočtu na rok 2016 se tady totiž rozpadla koalice. Informaci včera Deníku potvrdil Ivo Machálek, místostarosta města a člen Strany svobodných občanů…

Českobudějovický deník a další článek Týnská koalice je u konce (29. 1. na str. 3):
Neshody v týnské koalici definitivně nyní vyústily v její konec. Deníku to potvrdil i místostarosta Ivo Machálek (SSO). Třináctičlennou koalici až doposud tvořila ODS, KDU­ČSL, Strana svobodných občanů, Nezávislí, TOP 09 a Zelení…

Mladá fronta DNES a článek Kvůli sporům o rozpočet padla koalice v Týně (29. 1. na str. 14):
ODS byla v třináctičlenné koalici s KDU-ČSL, Nezávislým, Stranou svobodných občanů (SSO) a zastupitelem zvoleným za TOP 09 a Stranu zelených. S návrhem rozpočtu před koncem roku nesouhlasili dva členové svobodných občanů. „Museli jsme ho schvalovat nadvakrát,“ doplnil Šnorek…

PARDUBICKÝ KRAJ

Parlamentní listy a článek Svobodní a Soukromníci se spojili pro volby do zastupitelstva Pardubického kraje:
Zástupci Strany svobodných občanů a Strany soukromníků ČR podepsali koaliční smlouvu pro krajské volby v Pardubickém kraji. Obrana svobody a soukromí, boj proti bobtnající byrokracii i nesmyslným evropským regulacím či hájení tradičních kulturních hodnot. To jsou teze, na kterých noví koaliční partneři staví…

Také Mladá fronta DNES psala o volbách Lídři do voleb už jsou známi (2. 2. na str. 15):
Koalici Strany svobodných občanů a Strany soukromníků České republiky povede Petr Bajer.

CHRUDIM

Chrudimský deník a článek Popelnice si tajemství ponechají:
Slovo si poté vzal zastupitel Petr Lichtenberg (Svobodní): „Doufám, že si nepřejete, aby tady byla nějaká odpadová policie, která bude chodit a kontrolovat odpaďáky, kontejnery a popelnice. Viděl jsem v tomto smyslu televizní záběry z Jihlavy a zhrozil jsem se. Přišlo mi to úplně šílené," kroutil zastupitel hlavou…

Článek vyšel i na webu Deníku zde.

Psaly o tom i Chrudimské noviny Odpadová policie ve městě nevznikne:
Městský zastupitel Petr Lichtenberg (Svobodní) své kolegy seznámil se šokujícím zážitkem, jenž sledoval před časem v televizi. V Jihlavě prý existuje „odpadová policie“, která se zabývá právě kontrolou popelnic a kontejnerů, což suverénně nejvousatějšímu městskému zastupiteli přijde šílené…

MORAVA

Server Dobrý den a článek Fašankový autobus objede Slovácko:
Fašankový autobus letos opět vyrazí na okružní jízdu po fašankovém veselí na Slovácku. Senátor Ivo Valenta navazuje na dosavadní tradici a v sobotu 6. února vypravuje historický autobus, který pod heslem „netradičně za tradicemi“ navštíví pět obcí, ve kterých se tradují bujaré fašankové obchůzky. „Velmi rád jsem přijal pozvání pana senátora na putování po fašanku na Slovácku. My na Valašsku tuto tradice neudržujeme, ale o to víc se těším, že poznám něco nového,“ uvedl Tomáš Pajonk, podnikatel a krajský předseda Strany svobodných občanů, který ještě zvažuje, jestli na sebe dokonce neobleče valašský kroj…

Vyšlo i v tištěné verzi zde (1. 2. na str 9).

KULTURA NA ZÁVĚR

Týdeník Ekonom psal o pobídkách pro zahraniční filmaře Česko láká cizí filmaře, aby tu utráceli miliardy (28. 1. na str. 20-23), kde mj. uvedl:

Kritici celého systému pobídek ale tvrdí, že jakákoliv státní podpora jakéhokoliv průmyslu je z ekonomického hlediska špatná. A že jde o nesmyslnou deformaci trhu. „Pracně vydělané peníze daňových poplatníků umísťuje politik nebo úředník. Je to špatné o to víc, pokud je tato podpora na dluh, jako v případě naší země, která má rozpočtový deficit,“ upozorňoval už dříve například ekonom a europoslanec Petr Mach s tím, že klíčové by mělo být zrušení dotací jednotlivých odvětví…

Článek vyšel i zde na webu Hospodářských novin.

Ve velkém rozhovoru pro Parlamentní listy známá zpěvačka Blanka Šrůmová vyjádřila podporu Svobodným a Petru Machovi:
U mě šlo hlavně o sympatie k panu Machovi, který mi přišel v té době jako Mirek Dušín. Většinou se umělci podporovat někoho bojí, aby se nezdiskreditovali. Většinou si spíš nechají od nějaké politické strany tučně zaplatit, to jim nevadí. Mě neplatí nikdo, ani Mach. Podle mě by se umělci vůbec neměli motat do politiky…

 

V Praze dne 4. února 2016

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Ilustr. foto: Dollar Photo Club

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31