Svobodní v médiích: O Machově poslaneckém mandátu, dozvuky biopaliv a imigrantů v EP, dění v obcích ad.

Svobodní v médiích: O Machově poslaneckém mandátu, dozvuky biopaliv a imigrantů v EP, dění v obcích ad.

Jak to chodí v Evropském parlamentu – na to se Petra Macha ptal moderátor Alan Hejma v pořadu Kauza dne v rádiu Impuls v pondělí 4. května. Záznam si pusťte zde, nebo si přečtěte kompletní přepis rozhovoru.
Řekl v něm mj.: "Hlasuje se ve Štrasburku, hlasuje se někdy i v Bruselu, to je to hloupé stěhování, které mnozí kritizují, ale protože se změnou sídla na jedno město by museli souhlasit všichni, tedy Francouzi i Belgičani, tak se nikdy nestane to, že by se jedni vzdali francouzského Štrasburku a druzí belgického Bruselu, takže se střídají ta zasedání. Ve čtvrtek jsou ve Štrasburku hlasování, která bych nazval politování nad něčím nebo přání, aby se něco ve světě dělo jinak, a protože poslanci nemůžou navrhovat nebo rušit zákony, tak si to kompenzují tím, že vymýšlejí různé rezoluce o tom, jak se daří nebo nedaří v Súdánu, jak v Jemenu, a tím potom tráví ten čtvrteční čas, a mně to přijde naprosto promarněné úsilí a promarněné peníze daňových poplatníků."

Rádio na svůj pořad odvysílalo několik upoutávek, v nichž bylo, že se Mach vzdá mandátu. Ihned o tom napsaly Novinky.cz:
Europoslanec Mach se vzdá mandátu:
Europoslanec za Stranu svobodných občanů Petr Mach plánuje, že se vzdá mandátu. Uvedl to v rozhovoru pro Rádio Impuls s tím, že se v příštích volbách chce ucházet o křeslo ve Sněmovně.

O pořadu napsal i server Eurozprávy Europoslanec Mach složí mandát, pokud… a rovněž Parlamentní listy v článku Europarlament by vůbec nemusel existovat, udeřil v rádiu Mach, které mj. uvedly:
Europoslanec Petr Mach (Svobodní) si na Rádiu Impuls pořádně postěžoval na Evropský parlament, v němž působí. Prý málokdo málokoho poslouchá, když poslanci debatují. A když nemají zákonodárnou iniciativu, jejich těleso by prý vlastně vůbec nemuselo existovat.

Informace o mandátu zaujala Martina Veselovského, který hned následující den pozval P. Macha do svého pořadu na DVTV. „Neberu Evropský parlament jako vrchol kariéry, beru ho jako zkratku do české Poslanecké sněmovny“ prohlásil mj. P. Mach, když už asi posté odpovídal na stále opakující se otázku moderátora, kdy vlastně hodlá mandát složit. Na celý pořad se podívejte zde.

BIOPALIVA V EP

Média dál řešila dění v Evropském parlamentu v předchozím týdnu, kde poslanci odhlasovali nižší podíl biopaliv v pohonných hmotách. Magazín AutoProfi v článku Motory jásají (5. května na str. 4) připomněl konferenci, kterou o biopalivech pořádala frakce EFDD na konci dubna v Praze a mj. napsal:
Konec biopaliv?
V pražském Konferenčním centru Hotelu Grandior Prague proběhla konference s názvem Soumrak biopaliv. Téma se týkalo snahy Evropské komise na snižování povinného přimíchávání bioložek do nafty, které samozřejmě tvrdě naráží na rozvinutý byznys s bioložkami. Proto doprovodným tématem konference se stala otázka Co na to Česká republika. Mezi mluvčími vystoupil například poslanec Evropského parlamentu Petr Mach: „Podpora biopaliv zdražuje řidičům naftu a benzín asi o padesát haléřů na litr a osvobození biopaliv od spotřební daně stojí státní rozpočet miliardy korun na ušlé dani. Z podpory biopaliv bohatne pouze několik podnikatelů. Mým cílem je kompletní zrušení podpory biopaliv.“

Smutná zpráva pro Agrofert, EU snížila podíl řepkových biopaliv napsal server První zprávy a mj. uvedl:
V diskusi europoslanec Petr Mach ostře vystoupil proti Babišovi v Evropském parlamentu a dále podal pozměňovací návrh, aby se povinný podíl biosložek první generace v benzinu snížil na 6 % (nižší podíl bohužel nelze vzhledem k jednacímu řádu EP navrhnout).
"Podávám pozměňovací návrh k biopalivům, který by vzal Andreji Babišovi část zisků, které má na úkor občanů. Biopaliva jen zdražila potraviny na celém světě a vytvořila mocné oligarchy. Babiš si nejprve koupil politiky, aby mu zákonem zajistili odbyt pro řepkový olej. Pak si koupil televizní a rozhlasovou stanici a největší deník. Nakonec si koupil voliče a stal se místopředsedou vlády, která nyní navrhuje další zvýhodnění pro biopaliva. Proto dnes žádám europoslance, aby tento pozměňovací návrh podpořili!" řekl v diskusi mimo jiné Petr Mach, europoslanec (strana Evropa svobody a přímé demokracie – EFDD) a předseda Strany Svobodných.
V článku je i video z vystoupení P. Macha v EP.

Magazín Zemědělec také informoval, že Europoslanci omezili podíl biopaliv (4. 5. na str. 6):
Poslanci Evropského parlamentu se minulý týden ve Štrasburku shodli na omezení podílu biopaliv vyráběných ze zemědělských plodin na spotřebě energie v dopravě.
Člen Svobodných Petr Mach kvůli snaze o ráznější omezení biopaliv ze zemědělských plodin předložil pozměňovací návrh upravující jejich podíl na šest procent, v hlasování však neuspěl.

Deník.cz napsal v článku Alternativní zdroj? Žádná řepka, biopaliva budou z řas:
Někteří evropští zákonodárci chtěli normu ještě více zpřísnit. „Naši předchůdci vytvořili zrůdný systém, který vede ke zdražování potravin a k hladovění lidí v nejchudších zemích světa. Vytvořili jsme systém, ve kterém bohatne pár oligarchů," řekl europoslanec Petr Mach (Svobodní), který se opřel i do českých poměrů. „Andrej Babiš si nejprve koupil politiky, aby mu zákonem zajistili odbyt pro řepkový olej. Pak si koupil televizní a rozhlasovou stanici a největší deník. Nakonec si koupil voliče a stal se místopředsedou vlády, která nyní navrhuje další zvýhodnění pro biopaliva," vysvětloval pravicový politik, který navrhl snížení cíle pro biopaliva první generace na šest procent.

IMIGRANTI V EP

Evropský parlament přijal (ve středu 29. 4.) i rezoluci, v níž vyzval Komisi, „aby stanovila závazné kvóty pro rozdělení imigrantů (žadatelů o azyl) mezi všechny členské státy.“ Parlamentní listy rozebraly, jak hlasovali jednotliví poslanci Zrada českých občanů, ubožáci, zoufalství, totální zhovadilost. Takto hlasovali vaši politici a Sobotka, Babiš a další k tomu řekli… a mj. ocitovaly: “Hlasoval jsem proti kvótám. Jsem proti přerozdělování azylantů do členských zemí. Má být na každé zemi, koho přijme a komu udělí azyl,“ uvedl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

O tomto hlasování ještě i v tomto článku Bouřlivý vývoj kolem uprchlíků: Za to můžete vy, co jste chtěli válku! bouřil Farage v europarlamentu

O imigrantech napsal článek místopředseda Svobodných Karel Zvára SPOLEČNOST: Imigranti – jaké vlastně chceme? Vydal ho Neviditelný pes Parlamentní listy.

Dění v EP P. Mach opět shrnul ve svém deníku, který píše pro Finmag: Z deníku europoslance: Dubnová dávka regulací. Žádný apríl.

KRITIKA NA LIBERLAND

Čím více času uběhlo od založení nového státu, tím sílí kritika z médií. Týden v článku Liberland sobě (4. 5. na str. 16) mj. píše:
Češi budou mít možná už brzy svého zástupce na mistrovství světa ve fotbale neuznaných států. Vít Jedlička, jenž si přivlastnil území mezi Chorvatskem a Srbskem, to se svou republiku Liberland myslí smrtelně vážně. Článek čtěte zde (1. str.) a zde (2. str.).

Idnes rozebírá mj., že se do nového státu nedá pořádně dostat: „Zemí nikoho“ ubývá. Hru na Liberland umožnily změny toku Dunaje.
Už téměř tři týdny „vládne“ Čech Vít Jedlička vlastnímu státu Liberland, který založil v bažinách na břehu Dunaje. Vlajku vztyčil na špatně dostupném kousku území na hranicích Chorvatska a Srbska. Šéf hradeckých Svobodných využil jedné z takzvaných zemí nikoho, kterých je po světě hned několik. Ale ubývá jich.
Strana svobodných občanů krok svého člena, který vyhlásil „nezávislý stát“ Liberland 13. dubna, považují za legitimní a odůvodněný.

Dosti žlučovitě pojal svůj komentář deník Právo UZNEJME LIBERLAND (30. 4. na str. 4)
Kdyby bylo naše ministerstvo zahraničí co k čemu, uzná Liberland. Pankáči si zaslouží podporu a pankáčské počiny (donedávna) českých občanů by měla tuzemská diplomacie posvětit jako první.
Mikrostát člena Svobodných Víta Jedličky, vyhlášený na území nikoho mezi Chorvatskem a Srbskem, nás na chvilku dostal do světových médií. Není to sice první mikrostát na světě, ba dokonce ani první mikrostát na daném místě, ale Jedlička se každopádně aspoň obtěžoval do příslušného meandru Dunaje dojet a vztyčit tam vlajku. Ta svou poděšeností připomíná nejlegračnější vlajky z Afriky, ale zase čím víc barev, tím víc Adidas.

Podobně rýpavý je i článek Jaký je smysl Liberlandu? na webu Deník referendum.cz:
Pokus o založení nového ministátu otevírá otázku, jaký bude jeho význam. Dosavadní vývoj už mnohé napovídá.
Aktivista Strany svobodných občanů Vít Jedlička zaujal média po celém světě. Na teritoriálně sporném území mezi Srbskem a Chorvatskem založil stát, který buduje na ideálech neoliberalismu. Čeho si můžeme povšimnout už nyní?

Server E15 převzal článek Lukáš Kovanda: Liberál doby facebookové, který už jsme citovali v minulém přehledu (vyšel v týdeníku Euro)

RŮZNÉ

Lidovecký europoslanec T. Zdechovský komentoval Macha a jeho článek o Google.

Neviditelný pes zveřejnil článek člena Svobodných Jana Kalíška POLITIKA: Babiš nám otevřel oči

Parlamentní listy vydaly článek místopředsedy T. Pajonka Marian Jurečka, marmeláda a selský rozum:
Co odpověděl Marian Jurečka paní Wimmerové. Má pan ministr selský rozum? Lenka Wimmerová chtěla zjednodušit podnikání a pan ministr jí chce ucpat ústa dotační koblihou. Sledujte se mnou…

CO SE DĚJE V OBCÍCH

Chrudimští Svobodní pilně zásobují média svými aktivitami, a díky tomu nechybí snad v žádném přehledu. V uplynulém týdnu zaujali tím, že uspořádali vlastní pietní akt k osvobození naší země v r. 1945. Informovaly o tom Chrudimské noviny Radniční opozice chystá bojkot pietního aktu 7. května, vedení města zdůvodňuje datum snahou přilákat školy:
Zdejší radniční opozice se chystá vymezit proti rozhodnutí vedení města připomenout si 70. výročí od konce druhé světové války netradičně už 7. května. "Nechceme přepisovat dějiny," říká v reakci na to František Pilný (ANO 2011) a dává za pravdu iniciátorovi protestu Josefu Kálesovi mladšímu ze Strany svobodných občanů, který je městským zastupitelem a politologem…

Ostravským Svobodným se povedlo proniknout do médií se svou kritikou dotací. Konkrétně do Moravskoslezských novin s článkem Svobodní: Dotace na zákusky ano, pro děti ne?
Zastupitelstvo města Ostravy na své schůzi rozhoduje o mnoha dotacích. Jedná se např. o dotaci ve výši 75 tis. korun na slavnostní otevření Domu kultury Akord. Nač jsou tyto peníze určeny, se nikdo ze zveřejněných materiálů nedozví.
Svobodní opakovaně upozorňují na nesmyslnost dotací jako takových. Na jejich neprůhlednost, nejednotnost a korupční prostředí při jejich poskytování. Ukázkový je přístup v rámci opět dvou dotací projednávaných zastupitelstvem. Žadatelé POST BELLUM, o.p.s, (projekt Příběhy našich sousedů) a Nadační fond GAUDEAMUS (projekt Dějepisná soutěž studentů gymnázií) mají smůlu, protože jimi navržené projekty mohly být financovány z jiných městských grantů, avšak lhůta podání žádostí do nich již uplynula. Zde se jedná o částku 200 tis. Kč…

Zastupitelé v Hodoníně dál řeší prodej městských bytů – a opět se tedy objevil článek v Hodonínském deníku (30. 4.  na titulní straně) Prodej bytů? Ano, za 20 procent ceny:
Hodonínské městské byty na Brandlově ulici připravili volení zástupci k prodeji za nižší cenu. Kvůli spravedlnosti a rovnosti.
Proti prodeji za dvacet procent kupní ceny vystoupili opoziční Svobodní. Lídrovi Svobodných Petru Buráňovi se nezamlouvalo nové odůvodnění snížené ceny, které kromě rovnosti obsahovalo také spravedlnost a legitimní očekávání. „V prosinci, kdy jste prodávali dvě bytové jednotky, jste ještě toto odůvodnění vůbec nezmiňovali. Po mém lednovém vystoupení jste již toto odůvodnění ve zveřejněných záměrech měli a za další měsíc jste je ještě o čtyři řádky rozšířili. Tímto postupem jen dokazujete moji domněnku, že je odůvodnění pouze účelové a narychlo vytvořené bez jakéhokoliv dlouhodobého názoru,“ uvedl Buráň.

Stejný článek vyšel i v regionálním týdeníku Slovácko a na webu Hodonínského deníku

A Hodonín ještě jednou – tentokrát o volbě vedení spol. VaK. Hodonínský deník vydal článek Taptiče vystřídá Grauová (5. 5. na str. 2).

V Žatci stále není rozhodnuto o vedení města – psal o tom Deník Žatec: kdo povede město dál? Žádná dohoda zatím není.

NAROZENINY

Česká tisková agentura vydala v úterý 5. května zprávu, že P. Mach oslaví 40. narozeniny.

Čtyřicáté narozeniny oslaví 6. května europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach, jeden z nejviditelnějších českých kritiků směřování Evropské unie. Absolvent Vysoké školy ekonomické se v politice angažuje od mládí, byl členem a později předsedou Mladých konzervativců, v letech 1997 až 2007 vlastnil průkazku ODS. Nespokojen s jejím stavem v roce 2009 založil novou stranu, se kterou loni dosáhl na mandát poslance Evropského parlamentu.

 

V Praze dne 8. května 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384
www.svobodni.cz 

 
 
 

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31