Svobodní v médiích: o brexitu, daňové reformě a bojkotu zákona

Svobodní v médiích: o brexitu, daňové reformě a bojkotu zákona

Petr Mach se v průběhu minulého týdne 2x živě vyjadřoval k brexitu v České televizi v pořadu Studio ČT24. Nejprve ve středu 29. 3. komentoval oficiální zahájení odchodu Británie z EUPoté se v pátek 31. 3. vyjádřil k probíhajícím jednáním o podmínkách brexitu (od 0:22 do 9:59).

Česká televize na vém webu zveřejnila 29. 3. článek Brexit je podle Zaorálka neštěstí. EU by ale Británii neměla trestatSvobodní Velké Británii k odchodu gratulovali. „Bude si moci dělat legislativu po svém a nebude podléhat rozhodnutím Bruselu. To je to, co chtěli voliči v referendu a to teď Británie bude moci dělat,“ řekl ČT europoslanec Petr Mach. Pokud se podle něj Británii nepodaří vyjednat dohodu o volném obchodu, „bude obchodovat se státy Evropské unie na základě pravidel Světové obchodní organizace, což je v podstatě stejně bezcelní obchod“.

Eurozprávy 9. 3. napsaly text Česko přijde v EU o spojence. Politici komentují spuštění brexitu„My Svobodní gratulujeme Velké Británii k tomuto odvážnému kroku a přejeme si, aby jednou i lidé v České republice mohli hlasovat o vystoupení z EU a získali zpět kontrolu nad svými zákony a svou zemí. #mamenato být suverénní a bohatou zemí,“ uvedl na sociálních sítích šéf Svobodných a europoslanec Petr Mach.

5. 4. zveřejnil Blesk článek Kdo „vyhraje“ brexit? Niedermayer: Británie má slabší karty. Tratilo by i ČeskoPodle Niedermayera by se tak ani nemohl vyplatit případný czexit, který ve Studiu Brusel podporoval jeho kolega Petr Mach (Svobodní občané). Ten v momentě, kdy si Velká Británie odhlasovala brexit, neskrýval své nadšení. „Brexit je naděje pro demokracii,“ napsal tehdy. „ Samozřejmě, že Německo používá tyhle dotace jako docela silný tlak a páku, když říká: vy nebudete přijímat migranty, které jsme vám nařídili si přerozdělit, tak vám seškrtáme ty dotace, “ řekl Mach, podle kterého se tak v konečném důsledku vyplatí si hospodařit pouze s vlastními prostředky a nespoléhat na nikoho jiného. „Oni požívají tyto peníze jako nátlak,“ dodal.

O daních

31. 3. publikovaly Byznys noviny článek Daňová revoluce podle Svobodných: Chtějí nechat občanům v kapsách 80 miliard korunV poslední den pro podání daňového přiznání předložili Svobodní svoji „daňovou revoluci“, tedy předvolební daňové návrhy. Chtějí například sjednotit DPH na 14 procentech.

Svobodní chtějí lidem na daních ušetřit 80 miliard korun. Navrhli snížit a sjednotit DPH na sazbě 14 procent, zrušit daň z nabytí nemovitosti a zvýšit slevu na dani pro každého poplatníka o 1000 korun. Své daňové plány představili Svobodní pro volby do Poslanecké sněmovny. Mimo jiné navrhli také zrušení „zelené nafty“, což by se negativně dotklo podnikatelských aktivit Agrofertu.

Daňové návrhy oznámili Svobodní v den, kdy končí termín pro podání daňového přiznání.

„Nabízíme nejlepší a atraktivní daňové změny. Lidem zůstane přes 80 miliard korun, které použijí určitě lépe, než to dokáže otylý státní rozpočet. Samozřejmě víme, kde ve státním rozpočtu úspory najít,“ prohlásil předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Strana uvedla, že například rodina se dvěma dětmi by změnami, které navrhují Svobodní, získala a ušetřila ročně dohromady přes 40 tisíc korun. A ještě více by ušetřila, pokud v daném roce bude kupovat byt či dům.

Jedna DPH ve výši 14 % je podle Svobodných lepší než tři různé sazby, které jsou složité a vedou k různým daňovým únikům.

EU však v současné době nedovoluje mít jednotnou DPH nižší než 15 %. Svobodní tedy nejprve chtějí snížit DPH na 15 % a až ČR nebude v EU nebo až EU pravidlo zruší, tak ji dále snížit na 14 %. Sjednocení DPH na 14 % by nechalo občanům v kapsách 16 miliard korun navíc.

Svobodní chtějí zvýšit o 1000 korun měsíčně (z 2070 na 3070 Kč měsíčně) slevu na poplatníka daně z příjmu. Lidem by tak zbylo navíc 54 miliard korun. Strana chce také sloučit odvody na sociální zabezpečení a daň z příjmu fyzických osob, aby každý poplatník na zvýšenou slevu dosáhl. „Sjednocení obou plateb navíc ušetří papírování,“ zdůraznili.

Svobodní také navrhli kompletní zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, která činí 4 % z hodnoty koupené nemovitosti. Svobodní považují tuto daň za nespravedlivé opakované zdanění. „Tato daň zatěžuje už tak napjatý rozpočet někoho, kdo koupil byt nebo dům. Tato daň odrazuje lidi od prodejů a nákupů nemovitostí a komplikuje tak lidem stěhování se za prací“.

Celkem Svobodní chtějí lidem nechat v kapsách 81 mld. Kč, tedy 2 procenta hrubého domácího produktu.

Zákon o propagaci politických stran

Server Bleskově.cz zveřejnil 31. 3 článek Vyzýváme k bojkotu zákona!: Politické plakáty na vlastních plotech mají podléhat přísné regulaci ze zákona včetně pokut. Svobodní to považují za naprostý nesmysl. Šéf strany Petr Mach prohlásil, že tuto šikanu a nemravnost hodlá bojkotovat!

Strana svobodných občanů vyzývá občany k bojkotu zákona, který omezuje propagaci politických stran na soukromých plochách. Podle slov šéfa Úřadu pro kontrolu hospodaření politických stran Vojtěcha Weise (popsaných v textu Volební agitace na plotě se může prodražit) se musí registrovat každý, kdo se bude v době oficiální volební kampaně veřejně angažovat ve prospěch či neprospěch nějaké strany nebo kandidáta. Jinak zaplatí pokutu. „Vracíme se tak do doby, kdy bude mít stát v rukou seznam podporovatelů opozičních stran. Je to šikana malých stran, které se opírají o tisíce dobrovolníků, kteří jsou ochotni stranu na svých plotech podpořit,“ řekl k tomu předseda Svobodných Petr Mach.

Pokud příznivec Svobodných dostane od státu pokutu za plakát na plotě, strana sankci zaplatí. Je to šikana, kterou je třeba bojkotovat, uvedl Petr Mach.

Zákony je podle Macha obvykle třeba dodržovat, ale vše má své meze a čeho je moc, toho je prý příliš. Svobodní proto vyzývají příznivce své strany i dalších stran, aby se nebáli a plachty a plakáty vyvěšovali. „Pokud se kvůli tomuto likvidačnímu nesmyslu stane někdo, kdo bude propagovat Stranu svobodných občanů, obětí šikany státu a bude mu vyměřena pokuta, Svobodní jsou připraveni ji za něj uhradit. Budeme iniciovat zrušení tohoto nařízení a stejně tak i Úřadu pro kontrolu hospodaření politických stran. A doufáme, že i další strany se k bojkotu této hlouposti připojí,“ doplnil Petr Mach.

Nové logo

Deník Referendum se věnoval našemu logu v článku z 29. 3. Politické strany se parádí, do voleb vyrazí s novými logyPolitické strany se připravují na podzimní volby do Sněmovny. Píší programy a některé mění i svou vnější prezentaci. Nová loga nedávno představila Strana zelených, TOP 09 nebo Strana svobodných občanů.

Nová loga Zelených, Svobodných a TOP 09 tak podle Pilky „můžeme vnímat jako vizuální odkazy k předvolebním programům a stranickým slibům, které jinak svou přímou obrazovou podobu nemají“.

„Příznivci Svobodných skutečně působí jako zatvrzelí berani, kteří si pořád melou to svoje, takže nové logo je z grafického i ideového pohledu povedené,“ říká Jakub Horák. V případě Svobodných a TOP 09 se jedná o mnohem menší změny než v případě Zelených. Strana svobodných občanů své logo upravila jen nepatrně. Nový vizuální styl pochází z dílny studia Davida Geče. „V podstatě jen přestylizovala původní, poněkud archaický, tvar do nové úpravy pracující s jednodušším písmem a obrazovou zkratkou,“ řekl Pilka.

Svobodní v médích

Článek Luboše Záloma zveřejnil 4. 4. server Ostrava-online.cz s titulkem Protiizraelská politika Evropské unie: 28. března se v Evropském parlamentu konala konference skupiny Přátelé Judeje a Samaří, kterou vede český europoslanec za Svobodné Petr Mach. Na konferenci vystoupili členové skupiny europoslanec Petr Mach (Svobodní) a předseda regionální správy v Samaří Yossi Dagan, a dále europoslanci Fulvio Martusciello a Branislav Škripek, kteří se problematikou zabývají.

Vyšlo i na serveru Pravý prostor.

Různé

5. 4. vyšel na serveru iHNED.cz sloupek Martina Malého Babiš neuchvátí moc silou ani lstí, prostě ji dostane od lidí, co jim stačí koblihaTuhle jsem napsal sloupek o tom, že nemám moc koho volit, a ve sloupku jsem zmínil, že jsou mi protivní Svobodní, protože jakmile zazní někde název jejich strany, tak se seběhnou a začnou diskutovat a argumentovat. No, stalo se to i mně, seběhli se a začli mi vysvětlovat, že jsem vůči nim nespravedlivý, a že za všechno může TOP09. 

Dění v regionech

Hodonín

29. 3. zveřejnil Hodonínský deník článek Hodonínu zůstává současný starosta. Zastupitelů bylo máloOpozice – neutrální (6): I. Taptič, M. Třeštík (Nezávislí), P. Buráň, T. Mlýnková Išková (Svobodní), K. Balga, R. Stahalová (nezařazení – zvolení za Nezávislé).

Vyšlo i ve Znojemském deníku a v tištěné podobě v Břeclavském a Hodonínském deníku na str. 2 a v Týdeníku Slovácko 4. 4. na str. 4.

Mladá fronta DNES na str. 4 vydala 5. 4. článek Hazard se vrací. Kvůli penězůmPokus zrušit zákaz hazardu už má za sebou i sousední Hodonín, kterému jen loni přiteklo do rozpočtu z heren 43 milionů korun. Vyhláška zakazující herny tady přitom platí jen od konce loňského roku. „Brání volné hospodářské soutěži. Bude mít negativní vliv nejen na rozpočet města, ale nese s sebou i rušení pracovních míst, likvidaci části podnikatelů a příjmů pro pronajímatele nemovitostí,“ řekla tehdy zastupitelka Terézia Mlýnková Išková (Svobodní). Ke zrušení vyhlášky chybělo v březnu pouze pět hlasů.

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31