Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: O biopalivech v ČT i jinde, diskuse o české pravici, hodně o penězích a komunální politice

Svobodní v médiích: O biopalivech v ČT i jinde, diskuse o české pravici, hodně o penězích a komunální politice

Česká televize pozvala po čase do svého prestižního pořadu Otázky Václava Moravce Petra Macha, který se v jeho druhé části (od 13 hod.) střetl s předsedou Českého sdružení pro biomasu a členem předsednictva Evropské asociace pro biomasu Janem Habartem. Diskutovali o podpoře biopaliv v ČR a EU a o aktuálním vládním návrhu zákona o spotřebních daních.
„Svobodní jsou jediní a byli první, kdo měli to zrušení biopaliv v programu. Však mě také za to pan Babiš – tehdy ještě nebyl místopředseda vlády, před pěti lety – vynadal a říkal, že nikdy nemůžeme uspět a získat podporu, když budeme mít takové věci v programu. Tak jsme uspěli zatím do Evropského parlamentu a já vidím obrovský obrat v tom, co říkají různí zelení aktivisté. Vždyť si vzpomeňme – pan Bursík a jiní zelení byli ti, kdo u nás prosadili podporu biopaliv a pak se toho chopili byznysmani. Dnes už i Evropská unie otáčí. Je na to celá řada studií, jsou návrhy, jak když ne zrušit, tak alespoň snížit ty kvóty a Česká republika bohužel je v tom papežštější než papež, takže chce ještě vyšší kvóty, než chce Evropská unie. Myslím si, že bychom neměli chodit kolem horké kaše a že problém je právě v tom, že místopředseda vlády a ministr financí je zároveň majitelem těch největších společností, které se na tom byznysu podílejí,“ řekl v pořadu mj. Petr Mach.
Přepis celé diskuse si přečtěte zde a záznam pořadu si pusťte zde.

ČT pak na svém webu pak vydala shrnující článek Kalousek: Babišův zákon o biopalivech je tunel na státní rozpočet, kde cituje i P. Macha. Převzal ho agrární portál Agris.  

Tématu se věnoval i portál Idnes v článku Babiš si přihrál na biopalivech pět miliard, nařkl ho Kalousek, který mj. napsal:
Kalousek však nebyl sám, kdo Babišovi kvůli zákonu vyčinil. „Babiš je zároveň majitelem těch největších společností, které se na byznysu s biopalivy podílejí. Pan Babiš dostává zpátky vratku spotřební daně,“ uvedl šéf Svobodných Petr Mach. „Máme tady byznys šitý na míru jednoho člověka nebo pár lidí. Není možné, abychom všichni platili více při nákupech nafty a benzinu a aby náš rozpočet zel stamilionovou dírou,“ dodal.
Podle Macha je navíc ČR ve stanovování požadavků na podíl biopaliv „papežštější než papež“, protože určuje vyšší podíly, než po zemi chce Brusel. Evropská unie chce do roku 2020 desetinu ropy používané ve veřejné dopravě nahradit palivy z obnovitelných zdrojů. Od biopaliv takzvané první generace přechází k účinnějším a modernějším metodám.

Parlamentní listy v článku Europoslanec Petr Mach (Svobodní) nenechal v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize nit suchou na biopalivech  zmiňují:
Machovi přijdou děsivá doporučení, která mají vést k určování kvót, kolik vyrábět biopaliv, přičemž Česko se snaží. „Já bych si přál vládu, která není závislá na tom byznysu a která by byla schopná říct, že si po roce 2020 nechce nechat diktovat, kolik se má vyrábět biopaliv v Česku," míní europoslanec. Proti tomu stojí např. snahy USA, které bez státní podpory objevily výhody břidlicového plynu. I my v Evropě bychom prý měli říct stop nežádoucím cestám.

MEDIÁLNÍ TREST ZA DOBROVOLNÉ EURO

Lidové noviny se pustily do europoslance Jana Kellera (nestraník zvolený za ČSSD) za to, že podpořil projekt Pera Macha na dobrovolné euro. V článku Kde je Jan Keller autorka Kateřina Šafaříková (ano, to je ta, co P. Macha před časem tak cepovala za jeho asistenty) mj. píše:
Necelý rok po volbách do Evropského parlamentu profesor Keller stále rozděluje ČSSD. Jedna část straníků je lhostejná, druhá začíná být frustrovaná. Profesor totiž často hlasuje opačně než zbylí europoslanci za ČSSD.
Jan Keller hlasoval proti asociační dohodě EU s Ukrajinou (Sobotka si přeje její „hladké schválení“), podepsal se, spolu se členy KSČM, pod deklaraci Petra Macha, aby Česko nikdy nemuselo přijmout euro (ČSSD si euro přeje), a ostře se staví proti transatlantické obchodní smlouvě TTIP (Sobotkova vláda ji podporuje). Jeho hlasování se často shoduje s frakcí radikálních levicových euroskeptiků v EP, kde sedí i čeští komunisté.
Kellerovi kolegové přiznávají své rozladění. „Hlasování proti asociační dohodě mě nepřekvapilo, dlouhodobě se v tomto smyslu vyjadřoval. Podpisu pod peticí Petra Macha ale opravdu nerozumím. Vadilo mi to a také jsem mu to sdělil,“ řekl LN šéf europoslanců ČSSD Pavel Poc. Jiný straník, který si nepřál být jmenován, dodal: „Nedá se s ním o tom mluvit. Tvrdí, že jako nestraník ČSSD není vázán žádnou loajalitou a žádným názorem.“
Celý článek si přečtěte zde.

DISKUSE O ČESKÉ PRAVICI

Média si všímala i schůzky lídrů pravice, která se uskutečnila 12. března. Konferenci uspořádali Mladí konzervativci na půdě Vysoké školy CEVRO Institut. Portál Echo24 o debatě mj. napsal:
Měla to být diskuse o budoucnosti a vizích pravicových stran. Nejčastěji v projevech předsedů TOP 09, ODS a Svobodných ale zaznívalo jméno ministra financí, šéfa ANO a majitele Agrofertu Andreje Babiše. Kromě jeho kritiky se Karel Schwarzenberg, Petr Fiala a Petr Mach shodli na možnosti vzájemné spolupráce. „Pan Babiš může být šťastný, protože jeho jméno tu zaznělo snad tisíckrát,“ poznamenal na závěr debaty na CEVRO Institutu předseda Svobodných Mach. Šéf ODS Fiala se nicméně snažil vysvětlil, že to do značné míry určily i dotazy z publika. Společně s předsedou TOP 09 Schwarzenbergem všichni zmínili jméno šéfa hnutí ANO jako největší nebezpečí pro demokracii v Česku. Kvůli koncentraci moci a velkému střetu zájmů. Celý článek najdete zde.

Debatu lídrů glosoval i magazín Týden v Zápisníku Davida Jareše:
Kult osobnosti v ANO nabírá grády. „Pan Babiš je atypická osoba. Myslím, že on není úplně přirozená bytost. Spíše nadpřirozená,“ svěřila se Radmila Kleslová, místopředsedkyně ANO. Ani šéf KSČM se nemůže chlubit takovou oddaností spolustraníků. * Ve čtvrtek se sešli lídři pravice a debatovali, zda ještě někoho zajímají. „Přestaňme si měřit pinďoury a říkat, která strana je menší a která horší. Tohle musíme překonat,“ snažil se rozproudit debatu exministr vnitra Ivan Langer. Petr Fiala (ODS), Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Petr Mach (Svobodní) nechali poklopce zapnuté.

Kam míří česká pravice? ptá se v článku o debatě EuPortál.

Také Parlamentní listy vydaly o akci obsáhlou reportáž.
Úplné spojení či hlubší spolupráce. Takové recepty padaly ohledně lepší budoucnosti české pravice na konferenci v CEVRO Institutu, kde se sešli předsedové ODS, TOP 09 a Strany svobodných občanů. Nejvíce však perlil bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Hodně se hovořilo i o Andreji Babišovi, který by byl prý i jako nadpřirozená bytost, tedy hypoteticky anděl, ohrožením demokracie.
„Hájíme myšlenku, že by měl stát hospodařit bez dluhů, nesmí zasahovat do života lidí a daně by měly být co nejnižší. Tak definujeme zájmy pravice. To, že jsme sem pozváni, znamená, že jsme se etablovali. Na Praze 5 jsme byli schopni podpořit s ODS a TOP 09 při volbách do Senátu jednoho kandidáta, tedy Pavla Žáčka," řekl předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.
Podle Macha může být Babiš šťastný, že se na konferenci jeho jméno objevilo tak často. „V roce 2010 jsem od něj dostal posměšnou esemesku: Pán Mach, máte meněj voličou, než já zaměstnancou. Mám radost, že teď už se situace zlepšila," doplnil.

A ještě jeden zajímavý článek o schůzce lídrů na Parlamentních listech: Mladí konzervativci: ODS, TOP09 a Svobodní chtějí spolupracovat:
Petr Fiala, Karel Schwarzenberg a Petr Mach veřejně deklarovali vůli svých politických stran vzájemně spolupracovat. Výsledkem této spolupráce by mohl být společný postup v senátních a krajských volbách v roce 2016.

K tématu se docela hodí i článek v Deníku, kde bývalý ministr privatizace a předseda výboru Fondu národního majetku Tomáš Ježek hodnotí současnu vládu a říká ODS už se nikdy nevrátí a Babiš je dobrý ministr financí.
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je podle něj dobrý ministr financí, za kvalifikovanou považuje i poslední změnu ve vládě, tedy nástup Roberta Pelikána do čela ministerstva spravedlnosti. Dobře Ježek hodnotí předsedu KDU-ČSL a vicepremiéra Pavla Bělobrádka. Na současné politické scéně mu chybí pravicová strana, která by hájila myšlenky Friedricha Augusta von Hayeka, jejichž je zastáncem a o nichž přednáší na vysoké škole.
Pravicovou politiku podle Ježka zrazuje i Strana svobodných občanů a její předseda, europoslanec Petr Mach. „Dal se do protievropských proudů, což je naprostá zrada pravicových myšlenek, protože Evropská unie je společný trh. Proti Evropské unii znamená proti společnému trhu, proti společným penězům," poznamenal Ježek. Trh podle něj nemůže fungovat bez vynucování práva a právě EU tuto roli přebírá. Varoval také před ruskou propagandou, která se snaží Evropu rozdělit. Mach s kritikou nesouhlasí. „Svobodní jsou proti přerozdělování, dotacím a byrokracii, ne proti trhu," řekl Mach.

A ZNOVU KAUZA ASISTENTI

Tentokrát si novináři vzali na mušku europoslankyni Marine Le Pen. Jak uvedly Hospodářské noviny, její krajně pravicovou Národní frontu začal vyšetřovat Evropský úřad pro boj proti podvodům. Podle předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze měla Národní fronta okrást evropské daňové poplatníky o 7,5 milionu eur (zhruba 205 milionů korun). HN k tomu mj. napsaly (a neopomněly zmínit, kolik asistentů má právě P. Mach):
Europarlament stranu Le Penové obviňuje z toho, že z jeho rozpočtu platila své domácí politické aktivity ve Francii. Celkem 20 asistentů europoslanců Národní fronty, kteří pracovali ve Francii, se totiž údajně vůbec nevěnovalo agendě EP. Asistenti europoslanců mohou mít sice místo pracoviště v zemích, odkud jejich šéfové pocházejí, ale musejí tam pracovat pouze na projektech souvisejících s unií. Nesmějí se tak například věnovat domácím záležitostem politických stran.
Jde o největší případ podvodu v Evropském parlamentu. Le Penová ale obvinění naprosto odmítá. „Předseda parlamentu vytáhl příliš velký kalibr, podáme na něj stížnost za falešné obvinění,“ napsala na svém twitterovém účtu Le Penová.
Nařčení ale přišlo nevhod i pro Evropský parlament. Jeho frakce totiž zrovna debatují o tom, jestli sumu určenou na asistenty europoslanců nezvýšit z 21 370 na 25 tisíc eur. Tuto sumu dostane k dispozici každý europoslanec a je pouze na něm, kolik lidí zaměstná. Maximálně tři mohou pracovat přímo v EP a zbytek v domovských státech. Podle průzkumu z února se počet asistentů europoslanců značně liší. Někteří nemají žádné a téměř 40 poslanců ze 751 jich má více než 10. Mezi ně patří například dvacet polských europoslanců, ale i Čech Petr Mach (Svobodní), který zaměstnává 11 lidí. V průměru mají ale členové europarlamentu pouze čtyři až pět asistentů.
Celý článek najdete zde.

Kauzu rozebíral i Český rozhlas Plus, který 16. 3. v pořadu Den podle… mj. uvedl, cituji:
Nejvíc asistentů má Petr Mach ze Svobodných, a to konkrétně jedenáct. A když už jsme mluvili o Tomáši Zdechovském, tak ten jich má, pokud se nemýlím, sedm.
Přepis celé reportáže si přečtěte zde.

O PENÍZE JDE AŽ V PRVNÍ ŘADĚ…

Reflex zveřejnil Machův komentář Hurá! Pravice se sjednocuje na zrušení daně z převodu nemovitosti, kde mj. píše:
Zatímco Svobodní mají zrušení daně z převodu nemovitostí v programu dávno, nyní se za její zrušení staví i ODS. A to je dobře. Dříve sice občanští demokraté prosadili naopak její zvýšení, ale nyní se pravicové strany na této myšlence začínají shodovat.

Daň z nabytí: Nejdřív zvýšení pak rušení – realitní portál Hypoindex se věnoval tématu daně z nabytí:
Občanská demokratická strana se nechala slyšet, že chce úplně zrušit daň z nabytí. Přitom, když byla ODS vládní stranou, rozhodně tak neučinila. Naopak tehdy tuto daň zvýšila ze tří na čtyři procenta.
Se zrušením daně souhlasí například i Strana svobodných občanů. „Svobodní za zrušení této a podobných „malých“ daní bojují již od svého vzniku v roce 2009, tedy i v době, kdy ji ODS zvýšila ze 3 na 4 %. Jelikož je třeba hlásat nejen rušení daní, ale abychom nebyli populisté, musíme zároveň říci, co stát má dělat s výpadkem příjmu ze zrušené daně. V případě nemovitostní daně se přímo nabízí zrušení státního příspěvku na stavební spoření a výdaje státu na podporu bydlení a renovace. Výnos z této daně byl vloni přibližně 9 mld. Na podporu stavebního spoření jde asi polovina této částky, o zbytek se více než podělí různé podpory renovací a výstavby ministerstva pro místní rozvoj a dalších agentur. Dochází tedy k tomu, že z daní platí podporu bydlení několika lidí všichni a to i ti, kteří na své bydlení i díky daním nemohou dosáhnout,“ uvedl pro server Hypoindex.cz David Forbelský, krajský předseda Svobodných.

Elektronická evidence tržeb: Koho se bude týkat a kolik bude státportál Peníze.cz mj. uvedl:
Ministerstvo financí si od zavedení on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky, efektivnější výběr daní a narovnání tržního prostředí. Kolem projektu, který by měl zasáhnout až šest set tisíc podnikatelů a živnostníků, se ale vznáší řada otazníků.
A dále citoval P. Macha:
Stát stejně nezajistí, aby obchodníci všechny tržby elektronicky evidovali. Vždycky bude možné přijmout peníze „na ruku“ bez dokladu. Je to zbytečný zákon, který bude boj proto daňovým únikům jen předstírat.

Křeček polní stále nechycen – Parlamentní listy zveřejnily článek místopředsedy Svobodných Tomáše Pajonka o pokračování kauzy „Monitoring Křečka polního" aneb jak snadno vydělat 2 milióny a cestu nepostavit. Mj. napsal:
Ze státního to přeci nikoho nebolí, nebo Vás ano, občané?
Dnes měla proběhnout ve sněmovně interpelace ministra Dana Ťoka ohledně kauzy „Monitoring křečka polního". Ano, ohledně té legální loupeže za 2 milióny Kč bez DPH.
Dan Ťok se bohužel omluvil z jednání a tak se zatím nic nedozvíme. Pan Filip už ze dvou miliónů udělal miliónů pět.
Kvůli křečkovi se nakonec stavba silnice odkládá.

Bohatství je na bedrech finančních úřadů, soudruzi? Prostě bude líp je další článek na Parlamentních listech od člena Svobodných – Jakuba Frydrycha.
Vážení spoluobčané, od příštího roku je oficiálně u nás líp! Vžijte se společně se soudruhy z vládní koalice do představy budoucích krásných časů, které nás čekají, a radujte se již teď…

Místopředseda Svobodných Pajonk o šílenosti, která Babišovi umožní zvětšit impérium, ČSSD mířící na kavárny, Zemanovi i Ukrajině tak nazvaly Parlamentní listy svůj velký rozhovor s T. Pajonkem, který v něm mj. říká, že Andrej Babiš hájí stát a naplňuje státní kasu, ale ze hry se mu vytratil člověk. Dát mu moc kdykoliv se podívat co a za kolik se prodává, je šílené. Babiš ani Bohuslav Sobotka nechtějí, aby si lidé vybírali práci. Česká republika podle něj potřebuje do politiky někoho, jako byl Ronald Reagan, který kopne do dveří a řekne: Stačilo! Nikoliv udržovatele Andreje Babiše.

O KOMUNÁLNÍ POLITICE

Chrudimští Svobodní opět nezklamali a je jich plný (regionální) mediální svět (díky jim za to!).

Opozice nedala vedení města takřka tři hodiny vydechnout, starosta Řezníček se po dovolené teprve rozkoukávalChrudimské noviny 16. 3. v obsáhlém popisu schůze městského zastupitelstva mj. uvedly:
O téměř tříhodinovou kratochvíli se postarali na pondělní schůzi městského zastupitelstva zástupci opozice z hnutí ANO 2011 a Strany svobodných občanů, kteří svými častými diskusními příspěvky nenechali předkladatele jednotlivých bodů prakticky vydechnout.

Evergreenem schůzí zastupitelů se už pomalu začínají stávat snahy Svobodných o větší transparentnost v jednání města, které se však daří radnici zatím „likvidovat“. Svobodní si slibují větší průhlednost městského úřadu třeba od pravidelného zveřejňování podkladů k jednání městského zastupitelstva na internetu. Přestože podle Josefa Kálese (Svobodní) byly tentokrát splněny všechny náležitosti a doplnění programu jednání proběhlo v zákonném termínu, nebyl tento bod vůbec do programu schůze zařazen. Při následném hlasování o jeho zařazení ho opět zastupitelé většinou smetli ze stolu. Otevřená radnice kontra občané tedy prozatím „0:2“.

Svobodní se zlobí na Řezníčka a mluví o aroganci moci, jejich pokus o transparentnější politiku zase nevyšel. A znovu Chrudimské noviny, tentokrát o tom, jak starosta města Petr Řezníček (SNK-ED) odjel na týden na lyžovačku do rakouských Alp a chod radnice jakoby se zastavil. Alespoň tak to nyní vypadá, protože vedení města opětovně nezařadilo do programu veřejného zasedání městského zastupitelstva návrh Strany svobodných občanů, která by ráda zpřístupnila podklady k jednání zastupitelů volně na internetu.

„Již při minulém zasedání jsme navrhli na pořad jednání bod o změně jednacího řádu zastupitelstva, díky kterému by se podklady pro zastupitele transparentně zveřejňovaly na webu města pro všechny občany. Pro zařazení tohoto bodu na pořad jednání však vedle Svobodných hlasovali pouze opoziční zastupitelé. Koaliční strany SNK-ED, ODS, ČSSD a KDU-ČSL jakoby zapomněly na svá předvolební prohlášení a nyní se k transparentní politice nemají,“ tvrdí svorně oba zastupitelé Svobodných Petr Lichtenberg a Josef Káles mladší.

„Náš návrh jsme opět předložili. Nyní již takovým způsobem, aby byl součástí pořadu jednání a mohlo se o něm samotném hlasovat. K našemu překvapení však tento bod starosta na program jednání nezařadil a nedostali jsme ani žádné zdůvodnění tohoto kroku. Starosta nereaguje ani na naše dotazy. Takovou aroganci moci odmítáme,“ pokračují zástupci Svobodných v městském zastupitelstvu. Zákon podle nich přitom stanovuje lhůtu maximálně deseti dnů před jednáním zastupitelstva, kdy se mají návrhy na body jednání předkládat. Pokud bude návrh podán později, nemusí být do programu zařazen. Starosta Řezníček si však týden před zasedáním městského zastupitelstva vybral dovolenou a oddával se s manželkou zimním radovánkám a nemohl tak na žádost Svobodných reagovat. Výtka směřující na jeho aroganci a nečinnost míří v tomto případě naslepo.

Hlasování oslepilo kameru – Chrudimský deník 18. 3. napsal:
Chrudimský starosta Petr Řezníček připustil, že si na začátku zastupitelské schůze nebyl jistý dalším postupem.
Pondělní veřejné jednání chrudimského zastupitelstva nesmělo být snímáno na kameru. Rozhodli o tom sami zastupitelé, kteří o přítomnosti běžící kamery hlasovali na popud starosty města Petra Řezníčka. Ten už ale sám uznává, že vyvoláním tohoto hlasování udělal chybu.
Na otázky maximální informovanosti pak došlo v průběhu schůze ještě několikrát. Mezi koalicí a opozicí to kříslo zejména v okamžiku, kdy se diskutovalo o žádosti Svobodných. Tedy strany, která chce docílit stavu, kdy budou veškeré podklady pro jednání zastupitelů předem dostupné na internetu – a to i pro širokou veřejnost. V této otázce se pak vedla slovní bitva především o to, zda Svobodní podali svou žádost o zařazení příslušného jednacího bodu včas. Podle nich ano, avšak podle radnice nikoliv. Radnice totiž slovy starosty Petra Řezníčka namítá, že program musí být veřejně vyvěšen nejméně deset dní před jejím začátkem.

Patnácté zastupitelstvo aneb S jakým nesmyslem Svobodní přijdou příště? Komunistický zastupitel Zlínského kraje M. Kostka se velice rozzlobil na Svobodné (článek byl publikován 14. března):
Na zastupitelstvu 18. 2. podali jednotliví zastupitelé hned tři návrhy na doplnění programu. Jeden se týkal změny plánu práce, kdy poslanci chtěli, aby se zasedání zastupitelstva konaly už v pondělí.
Na závěr jednu perličku – stejně jako se na prosincovém zastupitelstvu znemožňoval zástupce Strany svobodných občanů ve svém vystoupení k rozpočtu, i na toto zastupitelstvo vyslala tato strana svého zástupce, aby se znemožnil. Byl to pan Ištvánek a vystupoval ke koncepci romské integraci, kterou si stejně jako pan Pajonk kdysi rozpočet nepřečetl příliš detailně. Tvrdil, že koncepce neobsahuje opatření ke zvýšení zaměstnanosti romské menšiny, což pochopitelně vůbec není pravda… Uvidíme, jakým nesmyslným vystoupením nás Svobodní osloví příště.

Pětiminutové zastupitelstvo – o dění v Praze 4 psal Alois Sečkář:
Včera jsem se chystal vystoupit na jednání Zastupitelstva MČ Praha 4 ohledně návrhu rozpočtu na rok 2015.
Ano, mohli jsme pro vás uspořádat normální zasedání zastupitelstva. A krásné. Zdlouhavé jednání, občanské interpelace a potom nějaká ta vábnička pro místní voliče. Jenomže my jsme řekli – NE! Žádné zastupitelstvo. A když cirkus, tak pořádný!

Zpravodajům chybí kontrola zastupitelů – Hodonínský deník 18. března na straně 3 píše o problémech s radničními zpravodaji. Z článku cituji (kráceno):
Volená redakční rada městského periodika zastupitelstvem. Zatím jen sen.
Například v Hodoníně byla redakční rada do říjnových voleb jen poradní komisí městské rady. Od vzniku trojkoalice zcela chybí. Přesto by podle mluvčí radnice Barbory Lahové měla na objektivnost a vyváženost zpravodajství dohlížet. „V současné době ji dočasně zastává vedení města, tedy starostka a místostarostové,“ uvedla mluvčí a bývalá členka redakční rady. Podle lídrů opozice jejich strany zatím nikdo z koalice kvůli obsazení redakční rady neoslovil. Svobodní dokonce chystají vydávat vlastní noviny.

Přežili 100 dní. Se stínem voleb – Hodonínský deník 13. března na straně 3 hodnotí koalici složenou z ANO 2011, KSČM a Změny (kráceno):
Už teď může být trojice hrdá na to, že vydržela déle než první radniční vláda před čtyřmi roky. Její dny se totiž naplnily posledního ledna. Ani se současným vedením ale není spokojená opozice. Zvláště pak Svobodní a Nezávislí. Mladé duo Buráň – Išková koalici často bombarduje dotazy a stěžuje si na špatnou komunikaci. „Některé návrhy předložené do zastupitelstva s námi koalice nekonzultuje. Při našich setkáních jsou odpovědi vyhýbavé a někdy žádné,“ posteskl si lídr Svobodných Petr Buráň. Jeho uskupení se zvláště nepozdávají zásady prodeje městských bytů za dvacet procent ceny a naopak bránění zájemcům o koupi obecních pozemků.

Stejný text pak zveřejnil i Slovácko – regionální týdeník 17. března.

Webové stránky jsou pro řízení obce důležité – Ústecký deník 17. března na straně 2 oznámil, že v krajském kole soutěže Zlatý erb uspěly se svými weby Chuderov a Přestanov:
Úspěch v soutěži potěšil také starostku Přestanova Miroslavu Bechyňovou (Strana svobodných občanů). „Mám z toho velkou radost. Těší mě, že práce, kterou jsme na novém webu udělali, má tak dobrý výsledek,“ řekla Bechyňová.
V Přestanově spustili nový web teprve počátkem letošního roku. O účasti v soutěži Zlatý erb hlasovali občané v anketě na webu. „Web je velmi sledovaný. Od začátku roku máme na 2 900 návštěv, za týden jich v poslední době bývá téměř čtyři sta,“ doplnila starostka.

O MÉDIÍCH

Bývalý zaměstnanec Českého rozhlasu napsal pro Hospodářské noviny komentář o tom, proč je špatné omezovat – či dokonce nedejbože přímo zrušit Českou televizi.
Financování televize veřejné služby z poplatků jí zkrátka poskytuje stabilitu a dlouhodobou perspektivu nezávislou na momentálních náladách trhu nebo politiků. Komerční televize se může rozhodnout, že třeba od zítřka nebude vysílat půlku pořadů, vyhází všechny reportéry nebo zruší původní tvorbu, případně zkrátí zprávy na pět minut. Nova s Primou klidně mohou ignorovat mimoparlamentní strany, Česká televize naopak dává prostor i těm, kdo ji chtějí zrušit – třeba Straně svobodných občanů.

 

18. března 2015
Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

Lidé mi říkají, že chtějí z EU vystoupit, říká Libor Vondráček, předseda Svobodných. Od občanů prý na ulicích českých měst slýchá především stížnosti na Green Deal a na rostoucí životní náklady. Proč je Libor Vondráček proti přijetí Ukrajiny nebo Turecka do EU? Co mu vadí na Petru Fialovi a způsobu, jakým český premiér hájí národní zájmy v Bruselu? Jak si nyní EU může sáhnout na peníze přímo z kapes jednotlivých lidí? A na jaké nebezpečí se v EU po migrační krizi z roku 2015 zapomnělo? Podívejte se na celou epizodu.

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31