Svobodní v médiích: mandát Petra Macha, boj o czexit nebo motorismus

Svobodní v médiích: mandát Petra Macha, boj o czexit nebo motorismus

Zmínky, články či citace 28. prosince 2016 – 4. ledna 2017

Blesk zveřejnil na svém webu 30. 12. článek Skončím jako europoslanec. Brusel chce vyměnit za boj o Sněmovnu: Zakladatel a donedávna šéf Svobodných Petr Mach chce před parlamentními volbami na podzim 2017 „seknout“ s funkcí europoslance. Nesmiřitelný kritik Evropské unie plánuje totiž napnout veškeré síly na kampaň. Své spolustraníky o tom informoval na uzavřeném diskusním fóru Svobodných. A částečně to pak potvrdil pro Blesk.cz. „Na post v Evropském parlamentu budu rezignovat před volbami, jak jsem již několikrát dopředu deklaroval. Tedy tak, abych už v září nebyl poslancem a mohl se plně věnovat horké kampani. (Kampani se chci věnovat i před tím, ale jde o horkou každodenní kampaň, kdy už nebudu schopen odpovědně plnit mandát poslance). Prosím ale nešířit tento záměr mimo stranu, aby to pro voliče bylo mediálně zajímavé překvapení,“ napsal Mach ve středu na uzavřeném diskusním fóru své strany. Blesk.cz má tuto reakci k dispozici.

Mach v první polovině prosince rezignoval na funkci předsedy Strany svobodných občanů. Důvodem byly vnitrostranické tahanice. O nich se rozepsal i ve zmíněné komunikaci, když odpovídal na dotaz jiného straníka, jaké jsou příčiny stávajících problémů. Příčinu sporů prý vidí ve zklamání z výsledku krajských voleb. Vyhrocení má však prý na svědomí místopředseda František Matějka, který podle Macha nedodržoval standardní postupy při vyjednávání.

Novinky.cz vydaly 31. 12. článek a rozhovor s Petrem Machem o silvestrovském veselí Jak stráví silvestr Bělobrádek, Filip či Stropnický?: Předsedové stran ctí také tradice, co se týče přípitků. Většina z nich oslaví příchod nového roku sektem či šampaňským, lehčí variantu si dopřeje pouze europoslanec Petr Mach, jehož manželka kojí, a tak s ní solidárně bude abstinovat.

Petr Mach (Svobodní)
Bývalý předseda Svobodných Petr Mach
Jak budete slavit konec roku?
Budu se synem a s manželkou doma, protože synovi je měsíc, takže to není na žádné bujaré oslavy.
Jak se syn jmenuje?
Jonáš Mach, narozený 29. listopadu 2016.
Čím si připijete?
Určitě tentokrát něčím nealkoholickým, protože manželka kojí a já nebudu sám pít alkohol.
Kdybyste měl možnost slavit konec roku s kýmkoli z celého světa, tak s kým byste ho slavil?
Určitě tak, jak ho strávím, tedy s manželkou a se synem.
Budete si dávat nějaká předsevzetí?
Budu makat z celých sil na tom, aby se Svobodní dostali do Sněmovny, to je jasné.
V současnosti ale nejste předsedou strany…
Teď nejsem. Po rezignaci předsednictvo Svobodných vyhlásilo volbu. Členové Svobodných budou hlasovat elektronicky. Určitě se do té volby přihlásím. Hlasovat by se mělo asi za dva týdny.

Novoroční přání Petra Macha, které publikoval na facebooku, zveřejnily 1. 1. Parlamentní listy: Milí přátelé, přeji Vám, ať jste v novém roce šťastní, abyste měli kamarády a rodinu, o kterou se můžete opřít. Abychom měli větší pochopení pro názory druhých – a abychom u všech mračen, co se na nás valí, viděli jejich stříbrný okraj – naději, že svět bude lepší.

Byznysnoviny.cz se 3. 1. věnovaly státnímu v rozpočtu a v článku Státní rozpočet České republiky skončil v roce 2016 s přebytkem 62 miliard korun citují i Petra Macha: Europoslanec za Svobodné Petr Mach, obvinil Babišovo ministerstvo z vědomé lži. „Ministerstvo financí lže, když říká, že loňský přebytek rozpočtu vznikl díky vyššímu výběru daní,“ prohlásil Mach.

„Na DPH se vybralo méně, než kolik bylo plánováno. Naopak ´přilétlo´ o 60 miliard více z EU oproti schválenému rozpočtu jako doplatky dotací za rok 2015,“ prohlásil Mach. A právě tyto prostředky (60 miliard Kč eurodotací) podle Macha vytvořily přebytek státního rozpočtu ČR.

Czexit a svobodní

Echo24 se 31. 12. věnovalo v článku Czexit nebo boj proti byrokracii? Svobodní se hádají o svou podstatu sporu o volební téma strany: Šéf strany Svobodných Petr Mach oznámil, že pokud v lednových volbách na předsedu strany obhájí křeslo lídra, tak rezignuje na post poslance v Evropském Parlamentu (EP). Rezignaci na šéfa strany kvůli stranickým sporům oznámil 10. prosince a chtěl tak docílit právě vypsání nových stranických voleb. Odstoupení z funkce europoslance mu podle jeho slov poskytne prostor věnovat se horké předvolební kampani.

„Říkal jsem to už při zvolení do Evropského parlamentu, že mým hlavním cílem je Poslanecká sněmovna, a tak pokud budu zvolen předsedou pro sněmovní volby, tak mám v úmyslu tento krok udělat,“ potvrdil pro Echo24.cz informace, které se objevily na stranickém fóru. Domácí politiku a zisk minimálních 5 % pro vstup do Poslanecké sněmovny nyní považuje za prioritu.

Svobodní po neúspěchu v krajských volbách vedou spor především o tom, co se má stát ústřední myšlenkou pro říjnové volby parlamentní. „Strana se dostala do vnitřního sporu o charakter, směřování a ústřední téma komunikace pro volby do Poslanecké sněmovny,“ zdůvodnil Mach své rozhodnutí odchodu z čela strany. Spor se podle něj vede především o to, zda má být tzv. czexit hlavním předvolebním tématem.

S tím, že by jediným předvolebním tématem neměl být czexit souhlasí i místopředseda strany Ondřej Pecák, zároveň však Machovu možnou rezignaci na post europoslance označuje za chybu. „Myslím, že by měl v EP zůstat, ale chápu jeho rozhodnutí. Na druhou stranu, když má člověk mandát od voličů, tak má mnohem větší třeba i mediální sílu,“ řekl Ondřej Pecák pro Echo24.cz.

EU a euronesmysly

Na serveru krajskelisty.cz byl uveřejněn 3. 1. rozhovor s Petrem Machem. Součástí rozhovoru bylo i pozvání na besedu ve Zlínském kraji, která se uskuteční v pátek 13. ledna. Hlasuji trvale proti záplavě euronesmyslů, ubezpečuje Petr Mach ze Svobodných, s kterým se můžete za pár dní potkat osobně v Kroměříži: Europoslanec Petr Mach, člen frakce EFDD v Evropském parlamentu a zakladatel Strany svobodných občanů, navštíví v pátek Zlínský kraj. V Kroměříži bude besedovat se studenty o faktech a mýtech o EU a večer pak vystoupí společně se zastupitelem Zlínského kraje Tomášem Pajonkem na besedě o budoucnosti Evropské unie a České republiky.

Pokud i vás zajímá budoucnost EU, přijďte si o tom popovídat s europoslancem Petrem Machem v pátek 13. ledna od 17:30 hod. ve zlínském baru Sklep 33 (bývalý Loft).

Článek Petra Macha Vzniká ministerstvo pravdy zveřejnil 4. 1. server Neviditelný pes: Jedinou skutečnou pojistkou proti dezinformacím je konkurence a pluralita médií. Média nesmí být kontrolována státem, ani jednotlivými ministry. Bohužel v naší zemi stát provozuje hlavní zpravodajskou televizi a rozhlas, ministr financí vlastní hlavní komerční zpravodajskou rozhlasovou stanici a několik deníků. Evropská unie skrze různé fondy a neziskovky cpe inzercí v médiích do veřejnosti jediný správný sociálně-kulturní model – multikulturalismus, aby podpořila vlastní imigrační politiku.

Krize pravice

Ekonomka Markéta Šichtařová zmínila Svobodné v článku Bezmezné zoufalství pravicového voliče, který vyšel 30. 12. na serveru Pravý prostor: Poslední stranou, která může být podrobena našemu testu, je Strana svobodných občanů. Tady to s naším testem vypadá hodně nadějně. V podstatě je to jediná strana, která až dosud měla naprosto přesně definovány své filozofické základy: Pravice. Liberalismus, osobní svoboda. Minimum regulace. Nízké daně. Euroskepticismus. Vyvolat hlasování o Czexitu. Bylo to čitelné. Jenomže bude to čitelné i nadále? Zdá se, že strana začala hledat čtvrtou stranu trojúhelníku a sama sobě komplikovat život.

Časopis EURO zveřejnil 2. 1. rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ve kterém zmínil, že na rozdíl od ODS Svobodní chtějí vystoupit z EU. Text vyšel i v online verzi na Euro.cz: 
Viděl bych tu ještě jednu zásadní překážku. ODS má na Evropskou unii podstatně kritičtější názor než TOP 09, nechce přijmout euro. I v tomto byste se dokázali shodnout?
V případě povolební spolupráce se také musí dělat nějaká koaliční smlouva, kde k tomu kompromisu dochází. Ano, jsou tu velké rozdíly, ale na rozdíl například od Svobodných ODS nechce vystoupit z Evropské unie.

Magazín Dotyk publikoval 2. 1. článek Přetlak na krajněpravicové scéně: Radikální část politického spektra jako by postihla lepra. Přestože Evropa a celý západní svět právě zažívá boom populismu a extremismu a v módě je odpor k elitám, eurounijnímu establishmentu či běžencům, partajní scéna hlásající tyto myšlenky se překvapivě drolí na kousíčky.

Zatím posledním projevem tohoto trendu u nás byla nečekaná prosincová rezignace dlouholetého předsedy Strany svobodných občanů Petra Macha. Důvod vypadá malicherně: spor dvou stranických křídel, jestli ve volbách 2018 prosazovat výhradně vystoupení Česka z Evropské unie, nebo se kromě toho věnovat i dalším tématům, třeba daním. Mach nabízí věrnost dosavadnímu daňovému „soft“ vymezování Svobodných, kdežto jeho oponent František Matějka by rád vyrazil na protievropskou zteč – straníci si teď musejí vybrat volbou nového vůdce.

I proto jsou vnitrostranické spory uvnitř Machových Svobodných nebo přemety postkonvičkovců – na rozdíl třeba od rozkolu ve francouzské Národní frontě – spíš marginální a nepodstatné. Patent na kritiku EU a elit tady má kromě ODS či exprezidenta Václava Klause vládní hnutí ANO Andreje Babiše, přičemž i Hrad ústy bývalého sociálního demokrata Miloše Zemana preferuje před Bruselem Moskvu s Pekingem. KSČM, třetí nejsilnější strana v zemi, zase striktně odmítá NATO.

Právo zmínilo 2. 1. naši stranu v článku 2017: rok Babiše nebo Sobotky: O spolupráci pravicových stran hovoří i šéf ODS Petr Fiala, který se podle kuloárních informací neúspěšně pokoušel jednat se Stranou svobodných občanů, dokonce jim nabízel místa na kandidátkách, což Svobodní odmítli. Volební spojení s TOP 09 jednoznačně odmítl.

Diskriminace?

Server Globe24 zveřejnil 4. 1. článek Nechceme žádné Černochy. Francouzská realitka čelí velkým problémům kvůli inzerátu: Podobná kauza se loni objevila také v České republice. Realitní kancelář se dostala do problémů, když nechtěla pronajmout byt mladé Romce. Do sporu se na jedné straně zapojila také ombudsmanka Anna Šabatová, na stranu realitní kanceláře se pak postavil europoslanec svobodných Petr Mach. Realitní makléřka se nakonec Romce omluvila, stotisícové odškodné, které diskriminovaná žena žádala, však soud zamítl.

Články Svobodných

Server Plzeň.cz zveřejnil 30. 12. článek Václava Duška Protikuřácký zákon je zbytečný, myslí si Václav Dušek ze Svobodných: Hospodám a restauracím způsobí další komplikaci a lidi to kouřit neodnaučí. Pokud budou chodit kouřit před restauraci, jen ten problém přesunou jinam. Po chodníku nebo návsi přece také chodí lidé a hlouček kouřících lidí jim stejně tak nemusí být příjemný. Častým argumentem je, že ostatní země to mají také. To přece není důvod k tomu, abychom to museli mít my.

Článek Josefa Novotného Tahle vláda zabíjí vaše sny vyšel 31. 12. na webu Pravý prostor:  Tahle vláda zabíjí naše sny již v zárodku. Vzkazuje mladým lidem, že nejlépe se uchytí jako státní zaměstnanci, byrokrati nebo „já nevím jak to nazvat, asi anti-pracovníci“ v (ne)ziskovkách. Opovaž se začít podnikat, to smí jen velcí hráči! (Strýček Andy, 2013)

Dění v regionech

Brno

Magazín Svět motorů se 2. 1. věnoval brněnským svobodným motoristům v článku Každý má právo zvolit si způsob dopravy (druhá část článku zde): Brněnské motoristy tak dlouho štvalo, že se za ně nikdo nepostaví, až si založili vlastní spolek. Bojují proti šikanování řidičů ve druhém největším městě republiky.

Vyrazili jsme do Brna za mladými nadšenci, kteří stáli u zrodu: právníkem Janem Mandátem (31), programátorem Pavlem Misesem (30) a studentem fyziky Davidem Pokorným (21).
Takže jste hned zakládali spolek?
J. M.: Nejdříve vznikla stránka na facebooku a název. Až následně jsme založili spolek, třeba kvůli transparentnímu účtu. A hned vznikl problém s byrokracií na krajském úřadě. Podstatné je ale říct, že se činnosti věnujeme ve volném čase na úkor rodin a nemáme chuť schůzovat. Nejsme politická strana a nechceme pořádat masový nábor (poznámka redakce: politicky jsou ale činní, David Pokorný je předsedou Svobodných v Jihomoravském kraji).

(ler, dap)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31