Svobodní v médiích: Krize v Řecku, uprchlíci, soud s realitní makléřkou, obecní témata a spousta dalšího

Svobodní v médiích: Krize v Řecku, uprchlíci, soud s realitní makléřkou, obecní témata a spousta dalšího

V posledních dnech v médiích dominuje aktuální situace v Řecku. Petr Mach v úterý 30. 6. večer mluvil v pořadu ČT24 Události komentáře o krizi v Řecku a mj. řekl: "Postoj Syrizy je podle mě vyděračský, protože říkají ´Chceme zůstat v eurozóně, tak nám odpusťte dluby a dál nám půjčujte peníze´."
Diskutovalo se také o přijetí eura v ČR – Svobodní jsou rozhodně pro uspořádání referenda, čeští občané by se měli sami rozhodnout, zda euro chtějí. Celý záznam diskuse najdete zde.

Článek o televizní debatě pak napsaly Parlamentní listy.

Také Svobodný monitor se věnoval tomuto tématu v článku Osudové chvíle: Řekům podal poslední pomocnou ruku šéf EK, kde mj. napsal: K situaci kolem Řecka se v Bruselu vyjádřili také čeští europoslanci Petr Mach (Svobodní) a Jan Zahradil (ODS). Řecká krize podle jejich názoru opět prokázala neudržitelnost současného stavu eurozóny a konceptu jedné měny pro rozdílné ekonomiky.

SOUD S REALITNÍ MAKLÉŘKOU

Za velkého zájmu sdělovacích prostředků se 24. června konalo v Litoměřicích první stání s realitní makléřkou, která čelí žalobě od Romky na „odškodné“ 100 tis. Kč. Realitní kancelář, působící v severních Čechách, byla v dubnu 2013 terčem hrané provokace ze strany Romky, která ve spolupráci s úřadem ombudsmana testovala ochotu RK  pronajmout jí byt. Nastrčená Romka realitku zažalovala – chce nahradit „újmu“.

Zprávu o tom vydala agentura ČTK U litoměřického soudu začal soud kvůli údajné diskriminaci Romky, která mj. uvádí: Strana svobodných občanů na podporu Noskové založila transparentní účet. Cílem je vybrat celou částku, kterou požaduje Balogová a kterou by případně musela makléřka zaplatit.

Zprávu ČTK pak citovala mnohá média.

O soudu psal i server Idnes Při pronájmu bytu makléřka s romskou figurantkou nemluvila, ukázal soud a v tištěné MF Dnes vyšel článek Soud začal. Romce odmítli pronajmout byt, teď chce odškodné (25. 6. na str. 2), kde mj. napsali:
Makléřky se již dříve zastal třeba europoslanec Svobodných Petr Mach, který založil transparentní účet. Je na něm již přes 67 tisíc korun. „Pevně doufám, že zvítězí zdravý rozum a paní makléřka Eliška Nosková nebude odsouzena k tomu, aby platila výpalné romské aktivistce. Pro případ, že bude nespravedlivě odsouzena, shromažďujeme příspěvky na její podporu,“ uvedl Mach.

Chomutovský deník a článek Odmítla pronajmout byt Romce. Zodpovídá se u soudu z diskriminace (25. 6. na titulní straně):
Noskové založila Strana svobodných občanů transparentní účet, na kterém chtějí shromáždit částku, jež by případně makléřka musela zaplatit. Jednání soudu bude pokračovat 10. srpna.

UPRCHLÍCI

Blesk řešil problémy s uprchlíky. V článku Sobotka selhal! Do Česka přijde víc uprchlíků, než by nařídily kvóty, volá opozice mj. píše: Bruselské jednání o uprchlických kvótách sice dopadlo tak, jak si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přál, z Česka už na něj ale míří natažené prsty opozice, která tvrdí, že selhal. Uprchlíky Česko přijme dobrovolně, okolo celé věci se ale zatím vznáší až moc otazníků. Nikdo například neví, kolik azylantů do Česka přijde. „Jsem rád, že ten šílený návrh Evropské komise neprošel. Důrazně ale vyzýváme premiéra Sobotku, aby si ani při dalších jednáních nenechal vnutit tzv. dobrovolné kvóty, protože se obáváme, že dobrovolnost by ze strany EU mohla opět přerůst v nátlak, a pro takový krok neexistuje podpora veřejnosti,“ prohlásil europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

Stejné téma a EuPortál – článek Tito vámi zvolení politici nechtějí, abyste měli právo rozhodovat o přijímání uprchlíků vy sami, a tito zase ano:„Je evidentní, že česká veřejnost přerozdělování uprchlíků odmítá. Na to ani není třeba referendum. Když kvóty projdou, neměla by je česká vláda respektovat a měla by se obrátit na Evropský soudní dvůr a zpochybnit oprávněnost kvót,“ myslí si předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Parlamentní listy vydaly naše stanovisko Mach (Svobodní): Vyzýváme premiéra, aby si nenechal vnutit "dobrovolné" kvóty a dále zveřejnily obsáhlý rozhovor s Radimem Smetkou na toto téma: Ekonomické uprchlíky nepouštět k sociálnímu systému a pracovní víza jen těm, které potřebujeme, navrhuje místopředseda Svobodných.

EKONOMIKA

Novinky zaujalo společné prohlášené P. Macha aj. Zahradila a napsaly o tom článek Zahradil a Mach jdou společně proti euru, TOP 09 nepřesvědčili, kde mj. uvedly:
Česká pravice k sobě nachází cestu v řadě témat, včetně ekonomických. Tříští se ale na tématu přijetí eura, které se začalo opět skloňovat v souvislosti s možným odchodem Řecka z eurozóny. Zatímco ODS a Strana svobodných občanů, která má jedno zastoupení v Evropském parlamentu, jsou proti přijetí eura, TOP 09 zůstává, stejně jako strany vládní koalice, eurooptimistická…

Společné prohlášení vydaly i Parlamentní listy.

Servery Finmag a Peníze se zaměřily na privatizaci státních podniků a v článku Očima expertů: Babiš chce privatizovat státní firmy. Dělá dobře? daly prostor i vyjádření P. Macha:
„Obávám se jakékoli privatizace řízené panem ministrem Babišem. Andrej Babiš všemi svými kroky prosazuje korporativismus, nebezpečné propojení státu a firem. Vlastnictví firem je formálně soukromé, ale regulace z nich dělají podřízenou a zregulovanou složku státního aparátu. Příkladem je elektronická evidence tržeb, nová povinná hlášení DPH, převádění zdravotních pojišťoven a dalších a dalších institucí pod systém „státní pokladny“ a podobně. Zkrátka pan Babiš chce řídit stát jako firmu, což je opak liberálního kapitalismu a svobodného trhu. Jsem pro privatizaci Českých drah, ale ať jsou pak jednou z mnoha firem na železnici bez státních dotací. Jsem pro privatizaci pošty, ale ať je pak jednou z doručovacích služeb, bez jakýchkoliv dotací. Privatizace, která zachová dotace, monopolní postavení a silnou kontrolu ze strany státu, je jen pokračování socialismu schovaného do pláště soukromého vlastnictví. Je to nebezpečný korporativismus, který tu rozhodně nechceme!“

Server Mises připomněl, že před 214 lety se narodil Frédéric Bastiat, jeden z nejoblíbenějších a nejcitovanějších klasických liberálů. „Frédéric Bastiat s neprůstřelnou jasností vysvětluje zásadní ekonomické principy tak, že je pochopí i naprostý laik. Ve své práci vysokoškolského učitele ekonomie i ve své práci poslance Evropského parlamentu se na jeho argumentaci často odvolávám,“ píše v článku mj. Petr Mach a vyjadřuje se dále Vít Jedlička a další Svobodní.

RŮZNÉ

Na webu Kurzy vyšel článek pražské místopředsedkyně Kaplánkové Rakousko rozhoduje o vystoupení z EU. Vystoupíme také?
"Možný odchod Velké Británie a Rakouska z Evropské unie dokazuje, že Unie přestala být elitním klubem," píše místopředsedkyně pražských Svobodných Ester Kaplánková… Článek je i na Ekonomickém deníku.

Finmag v komentoval nedávný článek P. Macha o Prague Pride: Petr Mach vyrazil minulý týden do boje s dotacemi. To je u pravičáka v pořádku. Z tisíců věcí, na které pražský magistrát přispívá (autobus č. 297, chov leguánů v ZOO…) si předseda Svobodných vybral Prague Pride. Tu magistrát podpoří, uzřete ten tunel, poskytnutím reklamních ploch. Třeba vás napadne: Mach je zásadový frajer, odmítá sebeskromnější veřejnou pomoc i pro akci, kterou osobně podporuje. Vždyť homofobie v Česku dusí statisíce teplých a proti Pride teď rozjeli kampaň fašisté, kterých se přece musí libertarián štítit. Hop na špek: „Sexualita by měla být privátní věcí lidí,“ vyzývá Mach. Většina účastníků Pride přitom nestojí o veřejnější demonstrování své sexuality, než jakého se Mach dopouští, když na veřejnosti políbí svou ženu – beze strachu, že ho za to někdo pomluví nebo hůř.

Server Hlídací Pes udělal rozbor, jak politické strany postují či komentují na svých fb stránkách téma islámu – viz článek Na vlně „Islám v Česku nechceme!“ jedou konkrétní média i politické strany:
Na první pohled je patrné, že aktivně lajkující na stránce Islám v Česku nechceme (IVČR) mají blízko k vícero politickým subjektům. Jinými slovy nejsou přímo vázáni na jednu stranu. Jednoznačně nejdále jsou přitom od Strany zelených, KSČM, ČSSD. Naopak nejvíce blízko mají k Hnutí Úsvit, Straně svobodných občanů a ODS…

PRŮZKUMY PREFERENCÍ

Bylo zveřejněno několik průzkumů volebních preferencí. O STEMu psaly Novinky: Z dalších stran a hnutí by 3,3 procenta získali piráti a 3,2 procenta Strana zelených. Úsvitu průzkum přisuzuje podporu 2,8 procenta a Svobodným rovná dvě procenta…

Sanep dává Svobodným víc – 2,4 %. Psaly o tom První zprávy: Patrně v důsledku zvýšené poptávce po seriózní pravicové straně vzrůstají preference Straně svobodných občanů, které se pohybují na úrovni 2,4 procentních bodů…

Web TV Nova se tomu také věnoval a přidal i svou anketu Koho byste volili vy?:  Lépe si vedly hned tři neparlamentní strany. Nejblíže k překročení pětiprocentní hranice se ocitla Česká pirátská strana, které by daly hlas více jak 3 procenta voličů. Stranu zelených by volilo 2,8 % voličů. Strana svobodných občanů, jejíž předseda Petr Mach uspěl v loňských volbách do Evropského parlamentu, by získala 2,4 % hlasů.

Takhle vypadalo hlasování čtenářů TN.cz dnes v 15:30 hod. – pro Svobodné 641 hlasů, pro ANO 815, pro ODS 522 atd.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

Teplice

Parlamentní listy zveřejnily pozvánku na besedu P. Macha s J. Kuberou a občany a po besedě i obsáhlou reportáž Jak za totáče. Už zase musíme říkat, co se nařídí, láteřil před lidmi Kubera. Mluvil o uprchlících, dámských kalhotkách i Babišovi. Skutečně nečekaných témat a neotřelých bonmotů se dočkali v pondělí večer Tepličané, kteří dorazili na přednášku Strany svobodných občanů – ti na ni přizvali občanskodemokratického primátora Teplic Jaroslava Kuberu. Šmírování, památkáři, kterým nevadí kasino, nebo přípravy na rozpadání Unie, kterou mnozí považovali za konec historie. A do tohoto diskutující se svými dotazy.

Praha 3

V Radničních novinách otiskli článek našeho zastupitele M. Mikuláše Imigranti z Afriky na Žižkově?, který má tentokrát komunální přesah. A ve stejném vydání pak v rubrice "Dopisy a ohlasy čtenářů" obyvatelka Prahy 3 děkuje mj. panu Mikulášovi za jeho ochotu a vstřícnost při řešení jejího problému ohledně problematického soužití v obecním domě.

Radniční noviny Prahy 3 vycházejí 11x ročně v nákladu 60.000 výtisků a prostřednictvím distribuční sítě míří nejen do všech poštovních schránek občanů Prahy 3, ale jsou k dispozici zdarma i ve všech objektech veřejné správy na území obvodu a rovněž jsou v elektronické podobě zveřejněny na webu MČ Praha 3.

Náchod

MF Dnes řešila Obchvat Náchoda po 17 letech: sever má podporu, peníze budou (29. 6. na str. 2), kde cituje místostarostu Tomáše Šuberta (Patrioti a Svobodní).

Idnes pokračovala v tématu prodeje vrtu minerálky Náchod chce koupit vrty minerálky Ida, získal by vliv na obnovu lázní, kde rovněž cituje našeho místostarostu T. Šuberta.

Žatec

Idnes a článek Žatci se potřetí rozpadlo vedení města, zastupitele čeká pracovní léto: Neklidná politická situace trvá v Žatci od říjnových voleb. Po nich vznikla koalice Svobodných, ČSSD a KSČM, která obešla vítěznou Volbu pro město, starostou se stal Aleš Jelínek ze Svobodných. Ze strany ho ale za spolupráci s komunisty vyloučili a ve funkci starosty po dvou měsících skončil.    

MF Dnes a článek Chaos v Žatci přetrvává, město nemá radní (26. 6. na str. 2). Právo a článek Funkci rady převzali zastupitelé (26. 6. na str .9). Žatecký a lounský deník a článek Patová situace: Žatec je bez rady, dohoda se nenašla (26. 6. na titulce). Chomutovský deník a článek Funkci rady v Žatci musí převzít zastupitelstvo (27. 6. na str. 2). Na webu Deníku je článek Žatec je bez rady, o dění teď budou rozhodovat zastupitelé. Svobodný hlas publikoval článek Žatečtí zastupitelé se nedokáží domluvit a nahradí nyní radu (1. 7. na titulce) a v témže vydání pak ještě komentář Jako v kopané.

Chrudim

Deník se zabýval hospodařením města Chrudim hospodařila zdravě: Také Svobodní se ozvali se svým požadavkem: Chtějí, aby město výhledově hospodařilo zcela bez přispění jakýchkoliv úvěrů…

Chrudimské noviny a článek Další úvěr, další dluhy. Vedení města si v příštích třech letech opět vypomůže vypůjčenými penězi:
Výsledek hospodaření za loňský rok sice dosahuje 38 milionů korun v černých číslech a také dluh v přepočtu na jednoho obyvatele města postupně klesal až k současným zhruba čtyřem tisícům korun na jednoho Chrudimáka, přesto právě rozpočtový výhled neslibuje žádnou procházku růžovou zahradou. Myslí si to alespoň Svobodní, kteří patří k pravidelným kritikům hospodaření města.
„K prvnímu lednu letošního roku činil dluh města téměř 113 milionů korun. Jen úroky za všechny úvěry v období 2015-2018 činí 20 milionů korun. Místo toho, aby město veškeré své dluhy splatilo, počítá však s dalším velkým úvěrem. Zadluženost města Chrudim by poté vzrostla k částce200 milionů korun, což by byl nejvyšší dluh v historii města. To je třeba rázně odmítnout,“ říká opoziční zastupitel Josef Káles mladší (Svobodní). „Známe více příkladů srovnatelných měst, které hospodaří bez dluhů, jedním z nich jsou například Teplice. Strategie vedení tohoto města je taková, že si politici nejdříve naspoří na investiční akce a až poté je realizují. Nehazardují s veřejnými penězi. Takto by podle Svobodných měla hospodařit i Chrudim. Proto jsme s Petrem Lichtenbergem na jednání zastupitelstva nemohli podpořit Rozpočtový výhled města Chrudim na období 2015-2018,“ doplňuje Káles, proč se svým stranickým kolegou rozpočtový výhled odmítli podpořit.

Nejdek

V Nejdku řeší nevýhodnou smlouvu o úklidu města. Pozornost tomu věnovala Česká televize a reportáž pak uvedla i na svém webu: Zastupitelé Nejdku na Karlovarsku se pokusí vypovědět údajně nevýhodnou stamilionovou zakázku na úklid města, kterou uzavřelo předchozí vedení radnice těsně po prohraných komunálních volbách. Smlouva je přitom uzavřena na 20 let. Nově zvolení radní Nejdku jsou přesvědčení, že jejich předchůdci zadali výběrové řízení tak, aby ho vyhrála konkrétní soukromá firma. Václav Růžička (Svobodní), nejdecký radní uvedl, že jejich snahou teď bude smlouvu vypovědět a hledat jiného dodavatele – pokud možno za lepších podmínek.

Hodonín

Mediálně akční byli i naši zastupitelé na jižní Moravě. Nejprve se objevili v Hodonínském deníku a jeho článku Kritika opozice cílí na uzavřenost rady (26. 6. na titulce): "Dlouhodobá nespokojenost hodonínské opozice s průhledností zasedání městské rady zintenzivnila. Na výtky Svobodných navázali lidovci." Pokračování na str 3 zde.

Článek vyšel i v tištěném týdeníku Slovácko (30. 6.  na str. 3)

Hodonínský deník řešil také sociální byty – v článku Sociální bydlení? Město je proti (1. 7. na titulce).

Deník a článek Výbory kontrolují loňský hodonínský festival Made of Metal

Nečekaný závěr mělo poslední předprázdninové zasedání hodonínských zastupitelů. V bodu Různé se totiž projednával dluh pořadatelů metalového festivalu u Domu kultury. „Pokud mám správné informace, tak větší část peněz je už uhrazená. Zbytek pak bude zaplacený do konce týdne," reagovala hodonínská starostka Milana Grauová (ANO 2011) na žádost, kterou přednesla Terézia Išková z opozičních Svobodných. „Za náš zastupitelský klub bych vyzvala radu, aby Městská bytová správa neuzavírala nájemní smlouvu nebo výpůjčku s pořadateli festivalu Made of Metal, dokud neuhradí příspěvkové organizaci města Domu kultury dluh sedm set šedesát tisíc korun," řekla Išková.

Článek je i v tištěném vydání Hodonínského deníku (25. 6. na titulní straně) a v týdeníku Slovácko – regionální týdeník (30. 6. na titulce).

A NA ZÁVĚR SE PODÍVÁME NA ZÁMEK…

Týdeník 5plus2 psal o Zámku v Dobříši Hvězdy bydlí v Dobříši (26. 6. na titulce):
Měli tu svatbu třeba Elen Černá s Alešem Valentou. Naposledy se tu ženil poslanec Evropského parlamentu Petr Mach. A teď se u nás bude vdávat jedna sportovkyně, ale její jméno prozradit nesmím…

 

V Praze dne 1. července 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
mobil: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31