Svobodní v médiích: kampaň Hate-free, Europol, přelepené RZ na autech, návrh na omezení zbraní, kauza OKD a řada aktuálních témat

Svobodní v médiích: kampaň Hate-free, Europol, přelepené RZ na autech, návrh na omezení zbraní, kauza OKD a řada aktuálních témat

Monitoring za období 11.–18. května 2016

13. května v hlavních zprávách TV Prima promluvil Petr Mach o plýtvání penězi daňových poplatníků na multi-kulti projekty „Hate-free culture“:
Petr Mach, europoslanec, předseda strany /Svobodní/: Bylo by chybou myslet si, že peníze od norské vlády, nebo od Evropské unie jsou zadarmo. Je to vykoupeno tím, že potom si nemůžeme moc vyskakovat jako Česká republika v jednání s Norskem, třeba pokud jde o zadržované české děti.
Reportáž si pusťte zde (v čase 12:15).

Napsaly o tom Parlamentní listy Zvrhlost. Čuňárny. Pelikán, Šabatová, Marxová, Dienstbier:
„Pelikán, Šabatová, Marxová (PM uvedl ministryni práci tímto ‚pravopisem´‘ – pozn.redakce), Dienstbier. To je neomarxistická lobby ve vládě. Organizace ‚Hate Free‘mate názvem. Navzdory názvu je plná nenávisti vůči nelevicovým nemultikulturním postojům. Ministr spravedlnosti by neměl stranit tomuto multi kulti politickému hnutí,“ míní předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Parlamentní listy ještě zveřejnily „Pobodaný“ muslim: Občan sepsal výzvu Dienstbierovým lidem:
Otevřenou výzvu iniciativě HateFree Culture, která spadá do působnosti ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, se rozhodl napsat politik ze Strany svobodných občanů Viktor Lošťák. Impulsem zřejmě byl fakt, že v posledních 24 hodinách byl jako smyšlený odhalen další v řadě údajných politicky motivovaných útoků, k nimž mělo v této zemi v posledních měsících dojít…

EUROPOL

Agentura ČTK vydala zprávu Posílení pravomocí Europolu pomůže v boji s terorem, říkají Češi (11. 5.), v níž citovala P. Macha:
Posílení pravomocí Evropského policejního úřadu (Europol) pomůže v boji proti terorismu, shodují se čeští europoslanci. Někteří se ale obávají přílišného sdílení shromážděných osobních údajů. Podle dnes schváleného nařízení by měla být rovněž posílena spolupráce mezi jednotlivými členskými státy a Europolem, která se během nedávných teroristických útoků v Evropě ukázala jako nedostatečná.
"Osobně považuji agenturu Europol za jednu z těch nejdůležitějších pro zajištění bezpečnosti v Evropě. V dnešní propojené Evropě není možné, aby předávání údajů o nebezpečných či potenciálně nebezpečných osobách nefungovalo," uvedl český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).
Europoslanec Petr Mach (Svobodní) naopak navrhoval zamítnutí nové normy. Původně podle něj mělo jít o sloučení dvou organizací – Europolu a Evropské policejní akademie (CEPOL), z úřadu se ale podle něj teď stává nová organizace, která bude disponovat obrovským množstvím dat. "Europol bude moci předávat data soukromým osobám. Mám z té databáze strach, pro mě je to nový velký bratr, který není pod kontrolou," řekl Mach ČTK

Zprávu z ČTK převzal např. server iHNed.cz Europoslanci schválili posílení pravomocí pro Europol. Získá více možností, jak bojovat s terorismem.

Parlamentní listy a článek Europoslanec Mach se bojí obřího zneužití dat:
Evropský parlament dnes projednával návrh, kterým se ruší původní mezivládní servisní organizace národních policejních sborů a vzniká pod stejným názvem Europol jako policejní agentura podřízená Evropské unii. Europoslanec Petr Mach (Svobodní) je proti tomu a svůj postoj vysvětluje…

Vyjádření Petra Macha k Europolu zaznělo také v pořadu Den podle… na ČRo Plus (11. 5. v 17:10):
Barbora Tachecí, moderátorka: Evropské centrum informací nebo velký bratr. Tak mluví někteří poslanci Evropského parlamentu o Europolu, kterému dnes schválili nové pravomoci. Úřad bude například sledovat internet, nebo shromažďovat a sdílet víc informací o lidech podezřelých z terorismu. Cílem je totiž právě boj proti džihádistům v Evropě. Návrh ale vyvolává i kritiku kvůli ochraně soukromí. (…)
Viktor Daněk, redaktor: Vysvětluje eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos. Země Evropské unie tak budou mít povinnost sdílet s Europolem informace o lidech podezřelých z terorismu. Úřad bude shromažďovat nejen třeba otisky prstů, ale i údaje o majetku kvůli pátrání po financování terorismu. Europol bude také vyhledávat nebezpečné weby a ve spolupráci s internetovými firmami žádat o jejich smazání. Koncentraci citlivých dat na jednom místě ale kritizuje europoslanec Petr Mach ze Strany svobodných občanů.
Petr Mach, europoslanec /Svobodní/: Z mého pohledu je to vznik jakéhosi obřího velkého bratra, kdy soukromé subjekty typu letecké společnosti a další budou posílat automaticky Europolu data klientů, Evropská komise bude moci ta data poskytnout dál třetím stranám. Je to podle mě nebezpečná věc.
Záznam si můžete pustit zde (v čase od 24:14)

Vyjádření Petra Macha zaznělo i ve zprávách Radia Praha (11. 5.):
Posílení pravomocí Evropského policejního úřadu (Europol) pomůže v boji proti terorismu, shodují se čeští europoslanci. Někteří se ale obávají přílišného sdílení shromážděných osobních údajů. Podle dnes schváleného nařízení by měla být rovněž posílena spolupráce mezi jednotlivými členskými státy a Europolem, která se během nedávných teroristických útoků v Evropě ukázala jako nedostatečná. "Osobně považuji agenturu Europol za jednu z těch nejdůležitějších pro zajištění bezpečnosti v Evropě. V dnešní propojené Evropě není možné, aby předávání údajů o nebezpečných či potenciálně nebezpečných osobách nefungovalo," uvedl český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Europoslanec Petr Mach (Svobodní) naopak navrhoval zamítnutí nové normy. "Europol bude moci předávat data soukromým osobám. Mám z té databáze strach, pro mě je to nový velký bratr, který není pod kontrolou," řekl Mach ČTK.

Český rozhlas ještě o tématu i zde v článku Europol má dostat víc pravomocí v boji terorismem. Schválili to europoslanci:
Koncentraci citlivých dat na jednom místě ale kritizuje například europoslanec Petr Mach ze Strany svobodných občanů.„Z mého pohledu je to vznik jakéhosi obřího Velkého bratra, kdy soukromé subjekty typu leteckých společností a další budou Europolu automaticky posílat data klientů, Evropská komise bude moci ta data poskytnout dál třetím stranám. Je to podle mě nebezpečná věc,“ varuje Mach.Europol má databázi podezřelých osob už teď, údaje v ní jsou ale neúplné, z některých zemí podle europoslanců často chybí a policisté databázi málo využívají.

Echo24 a článek Musí o nás Europol vědět vše? Od europoslanců má nové pravomoci:
Zazněly ovšem i kritické hlasy, které poukazují na nebezpečnou centralizaci policejní moci: „„Z Europolu se stane nebezpečný Velký bratr, který na nás bude vědět vše,“ říká například český europoslanec Petr Mach ze strany Svobodných.
Poukazuje na další nebezpečnou koncentraci údajů jako jsou čísla a stavy kont, jména, adresy, údaje o autech, pohybu a návycích evropských občanů. Taková data může Europol předávat i soukromým firmám a mezinárodním organizacím a jsou třetími stranami zneužitelná.

NÁVRH NA REGULACI ZBRANÍ

Web Česká justice a článek Odborníci o regulaci zbraní: V případě krize či války nebudou existovat výrobci, kteří by dodali zbraně:
Ostrý nesouhlas s návrhy Nizozemska na regulaci zbraní vyslovila česká vláda. Bojí se nejen dopadu na bezpečnost, ale i ekonomiku zbrojařských firem. Náš sesterský Ekonomický deník nyní oslovil zástupce zbrojařá a europoslance s otázkou, co si o návrhu myslí. (…) Petr Mach (Svobodní, EFDD): Svobodní rozhodně nepodporují takováto omezení a hloupé nápady. Stávající český zákon v tomto směru považují za jeden z nejlepších na světě a varují před jeho unáhlenými změnami – tj. např. před omezením (dosavadního) právo na držení a nošení zbraní tak, jak to navrhuje Evropská komise při další „harmonizaci unijního práva“. Každý bezúhonný a netrestaný člověk by měl mít možnost (dle souč. zákona) mít zbraň na ochranu svého života, zdraví a majetku.

Úplně stejné vyšlo i v Ekonomickém deníku Vláda nesouhlasí s návrhem na omezení zbraní + anketa s europoslanci.

PŘEŠKRTNUTÝ ZNAK EU NA RZ

Deník Právo a článek Proti Evropské unii bojují samolepkami, je to přestupek (16. 5. na titulní straně):
Na silnici jsou občas k vidění vozy s upravenými registračními značkami. Řidiči mají pocit, že když na své espézetce přeškrtnou znak Evropské unie nebo ho přelepí jiným obrázkem, tak tím okolí sdělí svůj politický názor. Ve skutečnosti se tím hlavně dopouštějí přestupku, za který jim hrozí až dvoutisícová pokuta. (…) Aktuálně samolepky nabízí mezi jinými i e-shopy Strany svobodných občanů a Občanského hnutí Reformy.cz. „Samolepky na auto patří k nejprodávanějším věcem u nás,“ uvedla mluvčí Strany svobodných občanů Kateřina Kašparová. (…) Na otázku, zda své zákazníky varují, že by se polepením registrační značky mohli dopustit přestupku, Jedlička odpověděl: „Ano, a těší nás, že to policisté nejen tolerují, ale někdy nás i pochválí.“ Naopak mluvčí Strany svobodných občanů je přesvědčená, že lepení samolepek, které nabízí, není přestupek. „Podle našeho názoru je to zcela v pořádku, neboť tím není jakkoli omezena čitelnost registrační značky, a tudíž k dopravnímu přestupku nedochází,“ sdělila Právu Kašparová…

Vyšlo i na Novinkách zde.

Vyjádření našeho člena – právního experta Tomáše Grygara zveřejnil server Neviditelný pes Boj proti EU samolepkou na SPZ není přestupkem:
Deník Právo přinesl 16. 5. informaci (str. 1 a 4 a také vyšlo na Novinkách zde), že se řidiči, kteří umístí na registrační značku (dále jen SPZ) svého motorového vozidla samolepku, která přeškrtává znak Evropské unie, dopouštějí přestupku. Tyto samolepky nabízejí na svém e-shopu Svobodní…

A Parlamentní listy zde.

Všiml si toho i bulvár Bleskově a napsal o tom článek OBROVSKÝ SKANDÁL europoslance Macha! Evropská unie ho platí, on ji nesnáší!
Platí ho Evropská unie, to znamená že se na jeho plat složíme všichni. On si toho ale europoslanec Petr Mach moc neváží. Jeho auto totiž jezdí s espézetkou, kde je přeškrtnutá vlajka Evropské unie. A dokonce se tím chlubí na sociální síti.

AKTUÁLNÍ TÉMATA:

MIGRACE

Svobodný monitor citoval P. Macha v článku Německý šok z migrace: drtivá většina Němců už nechce kancléřku Merkelovou:
Jak uvedl šéf Svobodných Petr Mach, byla to právě kancléřka Merkelová, kdo svou politikou vyvolal v Evropě sílící skepsi vůči Evropské unii. "Veřejnost o vadách EU nepřesvědčili euroskeptici, ale až paní Merkelová," zdůraznil.
Europoslanec Mach se domnívá, že svoji pověst si už EU u veřejnosti nenapraví. Naznačil tím množnou souvislost mezi působením Merkelové ve funkci kancléřky a rozpadem EU v její dnešní podobě. "Dokud budou mít hlasovací sílu, budou nás přehlasovávat. Pak to celé skončí," prohlásil Mach na konto šéfů Evropské unie.
A právě případný odchod Merkelové z křesla německé kancléřky by v tom mohl sehrát zásadní roli.

KAUZA OKD

Finmag přinesl další anketu Očima expertů: Má stát zachraňovat horníky z OKD?, kde cituje P. Macha:
Na Ostravsku i jinde každý rok nepochybně propouští a krachuje mnoho malých firem a jejich zaměstnanci také nedostávají žádné mimořádné příspěvky. Pokud přijdou horníci po krachu OKD o práci, budou dostávat podporu v nezaměstnanosti jako každý jiný…

Vyšlo i na serveru Peníze zde.

O kauze psal i Blesk v tomto článku, který citoval:
Mach: Stát nemá dávat horníkům speciální příspěvky
Tisíce pro horníky kritizoval nedávno i další europoslanec Petr Mach (Svobodní). „Stát nemá dávat horníkům z OKD speciální příspěvky: Na Ostravsku i jinde každý rok nepochybně propouští a krachuje mnoho malých firem a jejich zaměstnanci také nedostávají žádné mimořádné příspěvky. Pokud přijdou horníci po krachu OKD o práci, budou dostávat podporu v nezaměstnanosti jako každý jiný. Stát by ale měl maximálně ulehčit propuštěným horníkům hledání práce,“ uvedl na Facebooku.

Kauze OKD se věnoval Český rozhlas Plus ve svém pořadu Názory a argumenty, kde byl hostem pan Milan Vodička, kandidát Svobodných na senátora za Kutnou Horu.

Záznam celé debaty si můžete pustit zde, přepis čtěte tady.

Pan Vodička byl hostem i pořadu České televize Politické spektrum, které se tentokrát věnovalo tématu Policie v České republice. Záznam pořadu si pusťte zde.

VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV.

EuPortál a článek Obranu před hordami muslimů považoval Karel IV. za hlavní povinnost:
Podle předsedy Svobodných a europoslance Petra Macha je Karel IV. právem označovaný jako Otec vlasti. „Symbolizuje samostatnou českou státnost a současně zemi moderní a zapojenou do evropské spolupráce při zachování respektu k nezávislosti jednotlivých evropských států,“ dodal Mach.

NÁVŠTĚVA P. MACHA V TRUTNOVĚ

Hradecký deník lákal na besedu P. Macha se seniory Víkend v regionu (16. 5. na str. 2):
Mach u seniorů: Trutnov – Dalšího zajímavého hosta si na zítřejší 15. hodinu pozvali na městský úřad v Trutnově senioři. V rámci seriálu Jak to vidí tu promluví poslanec Evropského parlamentu Petr Mach.

KRAJSKÉ VOLBY

Sanep vydal Volební preference za květen 2016 (16. 5.):
Těsně pod pětiprocentní hranicí by v květnu skončili Svobodní se ziskem 4,5% voličů, kteří nadále mírně posilují a jsou pro pravicové voliče jistou alternativou na pravicovém spektru.

Průzkum převzala řada médií, např. web TN.cz Jak by dopadly volby? Skandál s Čapím hnízdem voličům nevadí.

Rozhovor se starostou Klášterce nad Ohří o koalici Svobodných a Soukromníků přinesly Parlamentní listy:
Po dvaceti pěti letech jsou u nás komunisté mimo. Tajemník města, který byl zvolen za KSČM, porušoval zákon. Nezaměstnanost není až takový problém. Lidem se nechce pracovat, chtějí jen sociální dávky. Komunisté to podporují. Hejtman Bubeníček zkomplikoval dopravu. Senátor Homolka podporuje prodej pozemků pod cenou. Jsme-li v koalici se Svobodnými, hlasy nepropadnou, řekl nám starosta Klášterce nad Ohří Štefan Drozd (SsČR)…

Krajské deníky informovaly o svatbě I. Valenty (16. 5.  na str. 7), kde rovněž zmínily:
Senátor, majitel hazardního holdingu Synot a spoluvlastník Parlamentních listů Ivo Valenta (59) to s politickou kariérou myslí vážně. Nejen že chce do června přesídlit natrvalo z Monaka na Moravu, aby mohl vést společnou kandidátku Strany soukromníků a Svobodných ve Zlínském kraji, ale v sobotu se i oženil.

ZPRÁVY Z OBCÍ

CHRUDIM

Chrudimský deník a článek Fairtrade akce mají i odpůrce:
Zatímco další akce na podporu fairtradového (FT) podnikání se chystají na příští týden (výčet přineseme v úterý), opoziční chrudimští Svobodní jsou k programu skeptičtí. „Fairtrade obchod ovlivňuje svobodné tržní hospodářství a křiví trh, jehož výsledkem jsou mnohdy méně kvalitní a dražší produkty pod značkou FT. Mnoho ekonomů toto potvrzuje a zpochybňuje i samotnou podstatu FT obchodu," říká zastupitel Petr Lichtenberg."

Vyšlo i v tištěné formě Chrudimského deníku zde (14. 5. na titulní str.).

Ke stejnému tématu vyšel v Chrudimském deníku komentář J. Kálese (18. 5.).

Chrudimské noviny a článek Městské zastupitelstvo májové, klidné a věcné:
„Musíme město pochválit, protože tento závěrečný účet města představuje dobré trendy v hospodaření. Moc se nám nelíbí, že se v budoucnu chce radnice opět zadlužit. Rovněž současný dluh by šlo umořovat rychleji,“ řekl městský zastupitel Josef Káles (Svobodní), který patří spolu se svým stranickým kolegou Petrem Lichtenbergem k tradičním kritikům údajného plýtvání městskými penězi. Pro závěrečný účet však oba ruku zvedli…

Idnes a článek Kde, kdy a za co. Nová nemocnice je pro jedny nesmyslem, pro jiné cílem:
„Je to plácnutí do vody a navrhují to lidé, kteří k tomu nemají kompetence, je to krajská nemocnice,“ uvedl lídr ODS Michal Kortyš. Josef Káles kandidující za Svobodné to označil za megalomanský projekt, který by jen zadlužil kraj.

V květnových v Živnostenských listech vyšel komentář J. Kálese.

 

Praha 18. května 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

 

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31