Svobodní v médiích: Jonáš, Evropská unie a vliv Německa nebo dění v regionech

Svobodní v médiích: Jonáš, Evropská unie a vliv Německa nebo dění v regionech

Články, zmínky či citace 21. – 28. prosince 2016

Aha zveřejnilo 28. 12. článek Nejslavnější miminka roku 2016!:

Petr Mach (Svobodní, 41), šéf strany: Europoslanec se dočkal svého prvního potomka. Syn Jonáš přišel na svět koncem listopadu a politik byl se svou ženou Andreou na porodním sále.

Článek, včetně fotografie Petra Macha se synem, vyšel i v tištěném Aha!

O Evropské unii a vlivu Německa

Rozhovor s Petrem Machem vyšel 22. 12. v časopise Reflex s titulkem EU potřebuje zásadní změnu – musí zůstat svobodná:
Je vůbec možné EU reformovat?
Snažím se o to. Navrhuji změnit EU tak, aby se pravomoce vrátily členským státům, např. aby euro nebylo povinné, aby migrační kvóty nebyly povinné. Mám za to, že pokud se EU nezmění, čeká ji rozpad. Potřebujeme každopádně vládu, která se nebude bát hájit v Bruselu naše české zájmy.

Deník Blesk ve své on-line verzi zveřejnil 23. 12. článek Zaorálek volal muži mrtvé Češky. „Za tragédii může Merkelová,“ útočí Mach: Řada českých politiků vyjadřuje smutek i soustrast, najdou se však i pořádně rozlícené reakce. Europoslanec Petr Mach (Svobodní) viní Angelu Merkelovou.

Mach: „Německo ničí Evropu“. Hašek šije do vítačů

Mezi reakcemi dalších politiků se objevuje smutek, ale i zlost. „Mezi oběťmi islamistické vraždy v Berlíně byla Češka, polský řidič, Izraelka, Italka, Němci… Merkelová nese politickou zodpovědnost za to, co se v Evropě děje,“ bouří na Facebooku europoslanec Petr Mach (Svobodní) „Německo musí pochopit, že ničí Evropu, zatím to bohužel nechápe a většina Němců svoji vládu podporuje. Naše vláda by měla obnovit kontroly na hranici s Německem – pro naši vlastní bezpečnost i jako signál Německu, že ho považujeme za líheň terorismu a zdroj ohrožení životů našich občanů,“ dodal.

Do rubriky Výroky týdne zařadil časopis Téma 23. 12. i slova Petra Macha: Petr Mach, europoslanec (ke své funkci europoslance): „Já si myslím, že to, co udělali Britové, je nejlepší řešení. Odejít, než se to začne nějak živelně nebezpečně hroutit. To by bylo to nejlepší pro Českou republiku. Ale dokud tam jsme, tak ta pravidla z Evropské unie na nás dopadají. Takže jsem hrdý na to, že jsem mohl hlasovat proti migračním kvótám a spoustě dalších věcí.“

Euroskepticismus sílí, referenda o vystoupení z EU ale nemají šanci napsal 21. 12. server euractiv.cz: Vystoupení z Evropské unie je tématem politických stran ve 14 členských státech. Některé z nich jsou marginální a na faktické politické rozhodování nemají žádný vliv. Jedná se například o českou Stranu svobodných občanů nebo o chorvatský Živý štít.

Facebookový příspěvek Petra Macha zveřejnily 24. 12. Parlamentní listy s titulkem Německo musí pochopit, že ničí Evropu: „Německo musí pochopit, že ničí Evropu, zatím to bohužel nechápe a většina Němců svoji vládu podporuje. Naše vláda by měla obnovit kontroly na hranici s Německem – pro naši vlastní bezpečnost i jako signál Německu, že ho považujeme za líheň terorismu a zdroj ohrožení životů našich občanů.“

Různé

Časopis Faktor S se 22. 12. věnoval e-shopům politických stran v textu Babiška, hrnečky i kondolence: Přesto si některé strany zřídily vlastní e-shopy, ale je to spíše záležitostí image. „Tržby se pohybují v řádu desítek tisíc korun ročně, zisk je nulový,“ říká Martin Rumler, mluvčí Strany svobodných občanů. Ta má celorepublikového politika jen jednoho – Petra Macha v Evropském parlamentu – a jinak boduje spíše v obecních a nebo krajských volbách. V jejím e-shopu je nejúspěšnější položkou přelepka přeškrtnutých evropských hvězd na SPZ. Stojí dvacet korun a podle Rumlera se jich prodalo několik tisíc. Jenže její vylepení na značku je vlastně přestupek. Nejdražší je v e-shopu tričko se stranickým beranem za 150 korun.

Deník E15 vydal 23. 12. článek Česko hledá lodivoda. Rozpad politického spektra nekončí, jde o předzvěst bouřlivých časů (23. 12.): ODS a TOP 09 jsou slabé partaje, jiné pravicové strany typu Svobodní se vůbec neuchytily. Bylo by téměř s podivem, kdyby se prázdný prostor nikdo nepokusil obsadit. Stalo se, ohlásila se politická strana Realisté.

Vyšlo i v tištěné verzi E15.

Články Svobodných

Jindřich Pilc napsal 26. 12. pro rúzné servery včetně Bleskově.cz článek Hrozí, že Česká televize nabobtná: Při přechodu na DVB-T2 se také bude zvažovat možnost, že by Česká televize dostala další multiplex, takže ke svým asi pěti programům by mohla přidat dalších několik programů. V této souvislosi se místopředseda krajského sdružení Svobodných v Ústeckém kraji Jindřich Pilc nechal slyšet, že daň z vlastnictví televizního či rozhlasového kanálu považuje za velkou absurditu.

Parlamentní listy publikovaly 26. 12. rozhovor s Davidem Forbelským Až trpělivost Evropanů přeteče, spustí se opravdu nepěkný kolotoč. Politik od Svobodných popsal v dramatických barvách, co bude dědictvím Angely Merkelové: „Pokud jasně nepojmenujeme problém, nádoba trpělivosti přeteče a dojde k opravdu nepěknému kolotoči násilí. A právě politici jako Merkelová stále strkají hlavu do písku a neustále ignorují jak azylové, tak bezpečnostní smlouvy a dohody. Dosáhnou jen toho, že princip kolektivní viny opět zasáhne Evropu,“ obává se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz David Forbelský (Svobodní).

„Kam toto vede, jsme měli možnost poznat v Evropě nejen během dvou nejhorších válek, ale i díky dvěma strašlivým totalitním ideologiím, které Evropu sužovaly více než 60 let. To pak bude moci být nazváno dědictvím Angely Merkelové a jejích spojenců,“ upozorňuje.

Luboš Zálom zveřejnil na několika serverech článek Tak tohle se Halíkovi určitě líbit nebude. Nepřítel je prý jasný a je jím… 27. 12. například v Parlamentních listech. Další útoky budou zcela nepochybně následovat. Neodvrátíme je totiž tím, že si na svůj facebookový profil vložíme vlajku napadené země (teď tedy Německa) a budeme na sociálních sítích používat hashtagy #prayForBerlin, a dokonce ani tím, že půjdeme zapálit svíčku před německé velvyslanectví. Prvním nezbytným krokem, jak podobným útokům zamezit, je jednoznačná identifikace nepřítele, jenž za nimi stojí a jenž je podněcuje.

Dění v regionech

Cheb

Týden 27. 12. zveřejnil článek Opozice žádá odchod starosty Chebu. Kvůli kauze ROP: O požadavku opozičních zastupitelů informoval Václav Jakl (Svobodní). „Dalo se dohromady 11 podpisů, které podle zákona stačí na to, aby starosta musel svolat zastupitelstvo na přání zastupitelů. Podle nás to, že v čele radnice je obviněný starosta, kazí dobrou pověst města,“ uvedl Jakl.

Jak ale připomněl Jakl, opozice nemá sama dost hlasů na odvolání starosty. Museli by se připojit zastupitelé z koaličních stran, tedy z ANO, KSČM nebo samotné ČSSD. Mimo koalici jsou v Chebu Strana svobodných občanů, Volba pro město a ALTERNATIVA, Koalice pro Cheb a Sdružení ODS a nezávislých kandidátů.

O situaci v Chebu informovaly i Blesk, server ČTK ceskenoviny.cz, iHNED.cz, ČT24 nebo eurozpravy.cz.

Plzeň

Server Plzeň.cz informoval 26. 12. o testu konkurence na železnici v článku Svobodní testovali konkurenci dopravců na trati z Plzně do Mostu: Konkurence v tržním prostředí je pro Stranu svobodných občanů (Svobodní) jednou z hlavních programových priorit. Proto její členové nemohli chybět u „rozjezdu“ konkurence v železniční rychlíkové dopravě na trati z Plzně do Mostu. Počínaje třetí adventní nedělí vstoupil na trať Plzeň-Most vedle stávajících Českých drah také soukromý dopravce GW Train Regio. Svobodní zjišťovali výhody a nevýhody obou dopravců.

Krajská místopředsedkyně Strany svobodných občanů v Plzeňském kraji Kateřina Rýglová a nově zvolený člen republikového výboru Václav Dušek absolvovali cestu z Plzně do Plas a zpět. Jednou použili státního dopravce České dráhy, na zpáteční cestě pak mohli srovnávat kvality služeb poskytované soukromým dopravcem GW Train Regio.

„Jako ekonomku mě fascinovalo, že jízda se soukromým dopravcem v mnohem vyšším komfortu vyšla levněji než s Českými drahami,“ okomentovala dnešní cestování Kateřina Rýglová.

„Po letech plánů jsem moc rád za konkurenci na železnici i v našem kraji. A věřím, že tratí Plzeň-Most to nekončí. Několik let jsem dojížděl do Plzně z Horažďovic a potkával zde řadu znepokojených cestujících se službami Českých drah. Právě tato jižní železniční tepna přes České Budějovice až na Moravu potřebuje konkurenci jako sůl,“ dodává cestující po železnici, člen republikové rady Svobodných Václav Dušek.

Děčín

Děčínský deník zveřejnil 23. 12. polemiku o výstavbě lanovky Čtěte střet názorů: Lanovka na Pastýřskou stěnu. Ano, nebo ne?. Hlas zde dostal Štěpín Chour: Asi máloco rozděluje Děčín jako návrh postavit lanovku na Pastýřskou stěnu. Tady jsou dva protichůdné názory. Proti lanovce se staví student Štěpán Chour, pro lanovku je odborník na cestovní ruch Martin Zika. Duel vyšel i v tištěné podobě.

Slaný

Kladenský deník rekapituloval 28. 12. uplynulá rok v článku Nové vedení Slaného: Ve Slaném vyhrálo volby hnutí ANO s pěti zastupiteli, ČSSD má tři mandáty, stejně tak Naše město a Unie pro sport a zdraví, Strana svobodných občanů má dvě křesla.

(ler, dap)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31