Svobodní v médiích: Hodně o kvótách na uprchlíky a o dění v obcích

Svobodní v médiích: Hodně o kvótách na uprchlíky a o dění v obcích

Na čtvrtek 17. září bylo svoláno mimořádné jednání pléna Evropského parlamentu o kvótách na uprchlíky. Den předtím jsme k tomu vydali stanovisko, objevilo se na Parlamentních listech.

EP nakonec odhlasoval návrh Evropské komise na přerozdělení 120 tisíc uprchlíků mezi jednotlivé členské země na principu závazných kvót. Napsaly o tom. např. Novinky.cz – v článku Česko přijme další tisíce uprchlíků, mluví se až o 7500 citovaly P. Macha:
„Jsem zklamán, že tak málo poslanců se postavilo proti kvótám. Pevně doufám, že vydrží pozice české vlády. Věřím, že ministr vnitra za ČR kvótu odmítne a že se v radě najde potřebná blokační menšina, aby to neprošlo,“ uvedl europoslanec Petr Mach (Svobodní).

Informovala i Česká televize, a to i na svém webu v článku Europarlament podpořil kvóty, v němž je umístěno video s vyjádřením P. Macha: „Doufám, že postoj české vlády vydrží…“

Téma se probíralo i večer na stanici ČT 24 v pořadu Hyde Park (od 20 hod.), kde zaznělo i vyjádření P. Macha: „To rozhodnutí teď, když má souhlas Evropského parlamentu, tak jde do Rady ministrů a věřím, že ministr vnitra za Českou republiku bude držet dosavadní postoj vlády a kvóty odmítne.“

Rozhodnutí EP věnovala pochopitelně pozornost snad všechna média. Svobodný monitor v článku Evropský parlament odhlasoval povinné rozdělení 120 tisíc běženců do států EU mj. uvedl:
Rozhodnutí Evropského parlamentu odmítl i europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach. „Evropský parlament právě ostudně odhlasoval pravidla rozdělení 120 000 uprchlíků. Naše frakce EFDD jako jediná podala pozměňovací návrhy, aby přerozdělení nebylo povinné,“ prohlásil Mach. „Pro naše návrhy hlasovalo 96 poslanců, zatímco pro původní návrh 370 poslanců. Teď se návrh přesouvá do Rady ministrů. Pevně doufám, že česká vláda vydrží ve svém postoji, bude hlasovat proti a nenechá se vydírat!,“ podotkl Mach.

Parlamentní listy a článek Mach (Svobodní): Pevně doufám, že se česká vláda nenechá vydírat.

A ještě jeden článek na PL: Takže nový vývoj: Do Čech přijde 7 500 uprchlíků, „drbe“ se v Bruselu…, který přináší toto vyjádření P. Macha: „Jsem zklamán, že tak mál poslanců se postavilo proti kvótám. Pevně doufám, že vydrží pozice české vlády. Věřím, že ministr vnitra za ČR kvótu odmítne a že se v radě najde potřebná blokační menšina, aby to neprošlo,“ vyjádřil se europoslanec Petr Mach ze Strany svobodných občanů.

V předvečer hlasování EP vystoupil P. Mach s projevem "Strčte si ty dotace za klobouk" (jen na fb už ho zhlédlo přes 370 tis. lidí!) a všimla si ho i média. Takto ho komentoval portál Extra.cz: Dotace si strčte za klobouk. Nepřijmout kvóty je otázka hrdosti! Který Čech šokoval Brusel?
Poslanec Evropského parlamentu Petr Mach pronesl hodně ostrý projev, který směřoval na ty, kteří zkoušejí vydírat Česko a tvrdí, že pokud nepřijmeme kvóty, seberou nám eurodotace. „České republice je ze strany německé vlády vyhrožováno, že prý nedostaneme dotace ze strukturálních fondů, když nebudeme souhlasit s kvótami na uprchlíky. Vyhrožování a závist? To jsou ty evropské hodnoty? Kde je respekt k odlišnému názoru? Copak nemůžeme říci NE? Ale víte co, strčte si ty dotace za klobouk. Dotace jsou totiž jako rakovina, která bují a ničí všechno, co je v ekonomice zdravé. Pokud nedostaneme tyto dotace, pak to nebude dobré jen pro naši ekonomiku, ale bude to dobré hlavně pro naši důstojnost a naši čest,“ pronesl na půdě Evropského parlamentu poslanec Petr Mach.

Machův proslov ocenili i Slováci, konkrétně na webu Evropské noviny v článku Neuveriteľná odvaha českého europoslanca: Strčte si tie dotácie za klobúk! Vykričal v Bruseli.

Parlamentní listy pak přinesly velký rozhovor Petr Mach: Toto se klidně může stát. Když zde bude uprchlíků jen trochu, dopadneme jako země, kde…
Za pozvání syrských uprchlíků by se Německo mělo omluvit Maďarsku, balkánským zemím i České republice. Podle europoslance Petra Macha (Svobodní) jsme svědky začátku konce schengenského prostoru. Zkritizoval také naše europoslance za aktuální hlasování v Evropském parlamentu…

Velký rozhovor s P. Machem vyšel i v nejčtenějším deníku Blesk – v sobotu 19. září na str. 2 pod názvem Unie se rozpadá! Europoslanec Petr Mach (Svobodní) o uprchlické krizi.
Evropský parlament řekl své »ano« kvótám, Brusel nám chce přidělit 3 tisíce uprchlíků. Europoslanec a zároveň euroskeptik Petr Mach (40, Svobodní) ale tvrdí, že máme ještě šanci se vzepřít. A že je Unie před krachem… Europoslanec Petr Mach si servítky moc nebere. Těžko říct, je-li to jeho povahou nebo chce-li vyšlapat Svobodným cestu i do české Sněmovny.

Článek vyšel ve stejný den i na webu Blesk.cz: Europoslanec Mach: Odmítáte v Bruselu kvóty? Němečtí kolegové vás nepozdraví.

A video s celým rozhovorem je zde: Europoslanec Petr Mach o uprchlické krizi: Unie se rozpadá! Mám radost…

V pondělí 21. září proběhla v Ostravě beseda za účasti P. Macha a předsedy ODS P. Fialy. Informovalo o tom Echo24 v článku Evropa se nachází v civilizační krizi.
Předsedové ODS a Svobodných Petr Fiala a Petr Mach spolu s bývalými ministry Ivanem Langerem a Alexanderem Vondrou a komentátorem Týdeníku Echo a serveru Echo24.cz Martinem Weissem diskutovali s veřejností o zahraniční a bezpečnostní politice. Fiala s Machem se shodli na odmítnutí kvót pro přerozdělování imigrantů i ve skepsi vůči schopnostem Evropské unie přijít v dohledné době s účinným řešením problému.
Mach pak upozornil na svůj návrh, aby jakékoli kvóty byly ze strany členských států založeny na dobrovolnosti. „Chce-li někdo mezi sebou euro, ať ho má. Chce-li někdo Schengen, ať ho má. Chce-li někdo mezi sebou přerozdělovat uprchlíky, ať to dělá,“ glosoval svůj návrh Mach.
Mach by naopak preferoval spíše ekonomické řešení, které by mělo spočívat v odstranění obchodních bariér. Díky čemuž by se zlepšila ekonomická situace v dnes problémových zemích a mohla by tak zmizet jedna z příčin migrace. Jedním z důsledků současné krize by pak podle Macha mohl být i rozpad Evropské unie. „Mně se zdá, že EU pomalu končí. Že to není žádná škoda. Ale že Evropa pokračuje jako civilizační koncept,“ řekl k tomu Mach.

Reportáž přinesly také Parlamentní listy:
Na konferenci se především nechávaly slyšet známé postavy české pravicové politiky – nedávný ministr obrany Saša Vondra, bývalý ministr vnitra Ivan Langer, šéf občanských demokratů Petr Fiala a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.
Stanovení kvót na příjímání imigrantů velmi rezolutně odmítl i šéf Strany svobodných demokratů Petr Mach. „Kvóty jsou absolutně nesmyslné. Proč by musel například Eritrejec vegetovat na severu Evropy v Lotyšsku, když on chce do Německa. Domnívám se, že násilné přidělování běženců do jednotlivých států je proti evropskému právu. Jedná se ale i o absurdní situaci. Uprchlíkům chtějí vnucovat, kde mají žít. Zemím, jako je Česká republika, nařizují brát lidi, i když je nechtějí. Neměli bychom si to nechat líbit a třeba se obrátit k evropskému soudnímu dvoru,“ zlobil se Petr Mach.

Ministři vnitra zemí EU v úterý 22. září odhlasovali kvóty na uprchlíky. Proti hlasovalo Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko; Finsko se zdrželo. Parlamentní listy vydaly okamžité stanovisko P. Macha Je to diktát EU! Kvóty si nesmíme nechat vnutit.

Celé vyjádření P. Macha odvysílala TV Prima v hlavních večerních zprávách:
„Je to diktát Evropské unie. Kvóty si nesmíme nechat vnutit. Vláda musí podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru na neplatnost rozhodnutí. Pokud přesto bude Evropská unie trvat na kvótách, jediným řešením, aby naše země vystoupila z Evropské unie.“
Záznam si pusťte vidět zde (v čase 12:51).

Server Echo24 a článek Ostré české reakce: Je čas soudit se s EU. Nebo vystoupit:
Čeští opoziční politici odmítají přerozdělování uprchlíků na základě kvót, které většinou hlasů schválili ministři vnitra států Evropské unie. Česká vláda kvóty dlouhodobě odmítala a tento názor s ní sdíleli také zástupci opozičních politických stran. „Je to diktát EU. Kvóty si nesmíme nechat vnutit. Vláda musí podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru na neplatnost rozhodnutí. Pokud přesto bude EU trvat na kvótách, jediným řešením je, aby naše země vystoupila z EU,“ uvedl v prohlášení předseda Svobodných Petr Mach.

Svobodný monitor a článek Kvóty schváleny. Česko přehlasováno:
Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach označil rozhodnutí evropských ministrů vnitra za diktát EU. „Kvóty si nesmíme nechat vnutit. Vláda musí podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru na neplatnost rozhodnutí. Pokud přesto bude EU trvat na kvótách, jediným řešením je, aby naše země vystoupila z EU!“ podotkl Mach.

Celé vyjádření P. Macha se objevilo i v článku na serveru Idnes.cz v článku Premiéři jsou víc než ministři, doufá Zeman ve zrušení kvót pro uprchlíky.

Reakce českých politiků na schválení kvót přinesl Český rozhlas.
Petr Mach, předseda Strany svobodných občanů a europoslanec: „Česká republika byla přehlasována v Radě EU, pokud jde o imigrační kvóty. Je to jednoznačný diktát Evropské unie, který si nesmíme nechat vnutit. Vláda teď musí podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru na neplatnost tohoto rozhodnutí. Pokud to nepomůže, máme jediné východisko, a tím je vystoupení České republiky z Evropské unie. Bude to pro nakonec pro nás pro všechny to nejlepší řešení.“

Server TN.cz informoval: Slovensko kvóty respektovat nehodlá, Česko zvažuje žalobu, kde zmínil: „Europoslanec za Stranu svobodných občanů zase volá po žalobě k Evropskému soudnímu dvoru na neplatnost rozhodnutí…“

Deník Právo a článek Porážka politiky semkla: Kvóty se vymstí (23. 9. na str. 2):
Po referendu o vystoupení Česka z EU volá hnutí Úsvit, Blok proti islámu a europoslanec Petr Mach (Svobodní). „Je to diktát EU! Kvóty si nesmíme nechat vnutit. Vláda musí podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru na neplatnost rozhodnutí. Pokud přesto bude EU trvat na kvótách, jediným řešením je, aby naše země vystoupila z EU,“ uvedl Mach.

Deník Blesk a článek Vnutili nám 1591 běženců (23. 9. na str. 2):
Česko vzdorovalo marně Poláci zradili EU rozhodla silou většiny. Česko prohrálo! Evropská unie nám silou většiny vnutila uprchlíky. Zatím jde o 1591 běženců převážně ze Sýrie, Iráku a Eritreje. Český odpor byl marný, Visegrádskou čtyřku zradilo Polsko!
Petr Mach (40, Svobodní), europoslanec: „Vláda musí podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru na neplatnost rozhodnutí.“

RŮZNÉ

Velký rozhovor s naším členem, řezníkem Pavel Havlíčkem, přinesl server Podnikatel Nekupujeme Babišovo, ale pro jistotu o tom nebudeme mluvit.
„Babišovy výrobky nevedeme, neprodáváme! Pokud je u nás najdete, dostanete je zadarmo.“ Tato kampaň se rozjela už na jaře tohoto roku. Nejdřív poměrně nenápadně v klatovském řeznictví Pavla Havlíčka. (…) Stanovisko mé a dalších statisíců lidí Babiš zná a není důvod mu ho znovu prezentovat. Pokud však on bude toužit po setkání se mnou, klidně se s ním sejdu a vypiji kafe stejně tak, jako se brzy sejdu s předsedou Svobodných a europoslancem Petrem Machem. Pan Hanuš vyjádřil přesvědčení, že by bylo společné setkání s panem Babišem jistě užitečné a majiteli Agrofertu jej doporučí. Za sebe mohu říci jediné. Já o něj nestojím. Pokud on bude stát o setkání se mnou, neodmítnu ho.

Parlamentní listy bedlivě sledují dění v naší straně a přinesly velký rozhovor s dalším kandidátem na místopředsedu L. Zálomem. Chce se dostat do vedení Svobodných a takhle tvrdě účtuje s antiislamistou Petrem Hamplem:
Na konci listopadu se budou u Svobodných konat vnitrostranické volby, ve kterých se o post šéfa strany utká její zakladatel Petr Mach se svým vyzyvatelem Petrem Hamplem. O funkci ve čtyřčlenném předsednictvu bude usilovat také bloger, objektivista a místopředseda ve středočeském krajském sdružení Luboš Zálom. Ten postoje antiislamisty Hampla pokládá za „slepou uličku“, ale přesto by se prý Svobodní měli vůči islámu více vymezit.

Neviditelný pes vydal článek D. Bartase Němci znovu vyhrožují:
Němečtí politici ztrácejí nervy a ukazují podstatu své vize sjednocené Evropy s vůdčí rolí Německa, které se ostatní včetně nás musí podřídit. Pokud nesdílíme jejich hodnoty, nemůžeme prý počítat s jejich penězi, prohlásil vicekancléř a předseda německých socialistů…

CO SE DĚJE V OBCÍCH

CHRUDIM

Chrudimské noviny věnovaly pozornost jednání o dotacích: Diskuse o prioritních sportech byla dlouhá a vyčerpávající, protože slovo si vzal opět městský zastupitel Josef Lörincz, kterého podpořil třeba milovník futsalu a fotbalu, městský zastupitel a poslanec David Kasal (ANO 2011). Další městský zastupitel Josef Káles (Svobodní) se naopak postavil do opozice, který prohlásil, že se Lörincz pokouší město vydírat, když si vynucuje změnu podmínek pro prioritní sporty a vyhrožuje odchodem svých firem z města. Jinak si však Káles podnikatele váží a o to víc ho prý jeho jednání mrzí.

O jednání informoval následující den i Chrudimský deník v článku Odejde-­li futsal, zmizí i firmy a peníze, pohrozil zastupitel (23. 9. na str. 3):
Při pondělním jednání chrudimského zastupitelstva se nejurputnější debata točila kolem finančního příspěvku města na tzv. prioritní sporty. Josef Káles (Svobodní) pak poznamenal, že ač si Josefa Lörincze osobně velmi váží, a jemu to tedy velmi líto, vnímá jeho slova jako vyděračská.
V závěrečném hlasování nicméně nebylo přijato usnesení a věc se zřejmě vrátí na prosincovou schůzi pléna.

Chrudimské noviny a další článek o dotacích Radniční koalice protlačila "socialistické" projekty Evropské unie k nelibosti části opozice za podpory komunistů:
O paktu starostů a primátorů, k němuž se chce místní radnice připojit, Chrudimské noviny už informovaly. Nejtvrdšími kritiky této akce jsou Svobodní. Na zasedání městského zastupitelstva se k nim přidal i zastupitel František Pilný (ANO 2011).
Přestože městský zastupitel Josef Káles (Svobodní) rezignoval na svůj post v kontrolním výboru městského zastupitelstva kvůli většímu pracovnímu zápřahu a pokračujícím studiím, a jeho kolegové tak museli zvolit nového člena, v kritice radnice nepolevuje. „Považuji pakt starostů a primátorů za něco strašně zbytečného. Nerozumím tomu, proč k němu chce radnice přistoupit. Jedná se totiž jednoznačně o krůček k socialismu,“ řekl v průběhu diskuse mladý politik.
Podobná kritika zazněla při následujícím bodu jednání, jímž byla problematika zvaná EMAS. Wikipedie k ní uvádí, že jde o „dobrovolný nástroj environmentálního řízení, který vyvinula v roce 1993 Evropská komise“. Podle Svobodných, tradičních kritiků Evropské unie, tedy opět půjde o vytváření „práce pro práci“ pro některé z úředníků.

Chrudimský deník a článek Koalice vidí úspěchy, opozice popisuje plýtvání a zmar (22. 9. na str. 2):
Radnici kritizují chrudimští Svobodní. „Starosta v televizi prezentuje, že není na novou dlažbu na ulici Na Valech kvůli nižším příjmům z daní, ale na 3D model města nebo na nové dvě fotbalové tribuny peníze jsou. Nejsou peníze na řešení záplav Na Šancích, ale město vstupuje do dalších zbytečných budovatelských projektů typu Zdravého města,“ říká za Svobodné zastupitel Josef Káles. „Rostoucí byrokratický aparát byl navíc umocněn pozicí čtvrtého místostarosty, který nic nedělá. Přitom jsou v České republice i větší města s jedním či dvěma místostarosty a fungují lépe,“ dodal zastupitel.

Na stejné stránce je i přehledná tabulka Koho máme na radnici.

 

V Praze dne 23. září 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384
www.svobodni.cz

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31