Svobodní v médiích: EU, billboard a komunální volby

Svobodní v médiích: EU, billboard a komunální volby

7. 8. vydaly Lidové noviny článek Trumpův stratég loví odpůrce EU: Bannonovy služby by mohli využít i čeští Svobodní, kteří jsou v EU ve stejné celoevropské straně jako Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), jejíž bývalý předseda Nigel Farage je Bannonovým oblíbencem. I Svobodní jsou zatím opatrní. Především proto, že jim chybí informace. „Rozhodneme se, až bude o čem se rozhodovat,“ řekl LN europoslanec a místopředseda Svobodných Jiří Payne. Ve volbách ale chce spolupracovat se všemi, kteří si přejí vrátit moc národním státům. „Jestli se to podaří, ať samostatně, nebo s Bannonem, bude to nová naděje pro všechny obyvatele Evropy,“ soudí Payne.

Byznys noviny vydaly 1. 8. článek Komunální volby 2018: Za Svobodné v některých městech kandidují výhradně ženy: Ve 101 městech podali Svobodní buď samostatné kandidátky, nebo jsou součástí koalic s jinými politickými subjekty. Například v Praze či Brně jdou Svobodní v koalici s ODS, v Hradci Králové v koalici se STAN, v Jihlavě s Realisty apod. Ve 43 obcích a městech se členové Svobodných objevují se souhlasem Republikového výboru na kandidátkách jiných politických stran a hnutí.

Zajímavostí je, že v Hlinsku na Chrudimsku a Stonařově na Jihlavsku Svobodní postavili čistě ženské kandidátky, „a to bez potřeby kvót a státního nátlaku“, jak podotkl mluvčí strany Martin Rumler.

V Hlinsku (21 žen na kandidátce) sestavila kandidátku Šárka Štefančíková a jedničkou zde bude podnikatelka Jaroslava Vašáková (52 let). Ve Stonařově na Jihlavsku (15 žen na kandidátce) sestavila kandidátku Alena Veliká a jedničkou bude fotografka Simona Kuzdasová (36 let).

Forum 24 vydalo 7. 8. článek Strana Svobodní nás obdařila záhadným billboardem. Nebo si z nich někdo dělá legraci?: Billboardy rostou víc než houby a úroda je to výživná. Dočkali jsme se i dávky tajemna. Nad hlavami občanů se náhle zjevilo sdělení (zjevení?) na černém podkladu. „30 let lžou. Nenechte se opít rohlíkem. VOLTE SVOBODNÉ.“

Je to takový projektivní test, zdá se. Vidět v tom můžeme cokoli. Třicet let, to je od roku 1988? Že lhala KSČ? Tak to víme. A kdo potom? Havel, Klaus, Zeman, Lux, Grebeníček, Filip, Vyvadil, Sládek, Kalvoda, Kalousek, Česká televize, očkovací lobby, sionisté, zednáři, automobilky, Simpsonovi, časopis Myslivost, H-systém, Halina Pawlovská, baba Wanga, meterologové, politologové, futurologové, neziskovky a ziskovky? Snad smí autoři toho sdělení aspoň naznačovat.

Jaké SVOBODNÉ ale volit? Není tam žádný odkaz. Jako že ne ženaté a vdané? Nebo volit někoho, kdo se osvobodil od hříchu, alkoholu, gamblerství? To by se mělo nějak vysvětlit.

Jestli jde o stranu Svobodní, tak ti to mají celkem dobré. Ti nemohou lhát celých třicet let, protože tu před třiceti lety nebyli. Asi tak třiceti procentům českých voličů jde samozřejmě namluvit, že tu Svobodní působili už po Bílé hoře a jen se maskovali jako jezuité (ta černá barva by se k takovému sdělení hodila), ale ten zbytek by třeba zapochyboval.

3. 8. vydal Pravý prostor článek Aloise Sečkára Líp už bylo: Před časem jsem slyšel teorii, že každá další sněmovna a z ní vzešlá vláda je ještě horší, než byla ta předchozí, které spousta z nás měla na konci mandátu plné zuby a doufala, že po volbách se to konečně trochu zlepší.

Proč? Ty jakž takž rozumné zákony se už totiž většinou podařilo vymyslet a prosadit. Jenomže politici a s nimi zřejmě i většina občanů mají pocit, že kvalita jejich práce se měří podle počtu nově přijaté legislativy. No a protože už nejde nově zregulovat skoro nic užitečného, vstupují v platnost čím dál větší nesmysly, zmetky a často vyloženě škodlivé věci omezující naši svobodu.

V důsledku toho se zřejmě stále více prohlubuje deziluze obyčejných lidí z politiky, klesá zájem ji nějak řešit, natož se na ní aktivně podílet. Politika je fuj, dělat to můžou jenom zloději a psychopati a ve slušné společnosti je lepší něco tak přízemního a ošklivého raději vůbec neřešit. Tím se zase do popředí dostávají čím dál horší kandidáti a volný pád na absolutní dno, věcné i morální, se stále zrychluje.

Nová vláda, kterou jsme se v rekordně dlouhé době od voleb nedávno konečně dočkali, tuto teorii empiricky potvrzuje. Vede ji bývalý spolupracovník StB, který je trestně stíhaný za dotační podvod a své politické úsilí upíná jednak k tomu, aby se vhodnou personální politikou vyhnul odsouzení, a také k tomu, jak čerpat dotace a posilovat své obchodní impérium. Opřela se o hlasy regulérních komunistů, kteří se ani trochu nestydí za to, co tu jejich předchůdci za 40 let totalitní vlády napáchali, naopak se k tomu často hrdě hlásí a drze tvrdí, jak se tehdy žilo dobře, dokud to tu zlí kapitalisté nerozkradli. Dokonce by rádi vyšetřovali údajné zločiny privatizace a doufají, že si stádo bažící po něčí krvi nevšimne, že privatizaci bylo nutné provést jenom proto, že právě komunisti sprostě ukradli většinu soukromého majetku.

Vyšlo i serveru eportal.cz.

Svobodný svět vydal 6. 8. rozhovor s Jiřím Paynem Přejete si evropský autokratický superstát?: Konec EU se blíží. Migrace nám má ještě utáhnout šrouby. Vážné varování „od pramene“.

„Lisabonská smlouva je špatný dokument. Je to slepá ulička, dál cesta nevede. Není jiná možnost, než ji zrušit a začít jinak. Jenomže úporný boj EU proti národním státům způsobil růst nacionalistických a extremistických tendencí. Buď se podaří nastolit nějaký pokojný scénář evropské deregulace, nebo to skončí velkou katastrofou. Volby v Itálii naznačují, jak to může vypadat, dalším příkladem budou volby ve Švédsku devátého září. Jakmile bude v Evropě polovina vlád tohoto typu, Unie končí,“ myslí si europoslanec JiříPayne (Svobodní).

„Migrační vlna ukončila blaženou představu o evropské spolupráci na věčné časy. Má posloužit k ještě většímu utužení bruselské nadvlády,“ domnívá se.

Vyšlo i v Parlamentních listech.

8. 8. vydal Neviditelný pes článek Milana Vodičky GLOSA: Energetická nezávislost…: Ještě loni na podzim se stále v médiích probíraly výhody a nevýhody několika variant dostavby jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně. Ve hře byly možnosti dostavby bez účasti státu i s účastí státu. Pak bylo dlouho ticho, asi chyběla vládě důvěra.

Ale nyní ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková hlasitě sděluje vládní záměry: jaderná strategie České republiky je jasná, harmonogram je také jasný – do konce roku musí padnout rozhodnutí o zahájení tendru, aby v roce 2032 byly bloky dostavěny. Stavět bude dceřiná společnost ČEZ, což je akciová společnost s většinovou účastí státu.

A nyní už prý zbývá dohodnout pár věcí: vyřešit, aby Evropská komise schválila tento finanční model a nedělala problémy s veřejnou podporou, vyřešit problém minoritních akcionářů (30 % akcionářů jsou soukromí investoři), kteří asi nebudou chtít stavět atomovou elektrárnu ani zakládat dceřinou firmu. Ani s cenou prý nemusí být problémy, důležitější je přece energetická nezávislost a bezpečnost a schopnost dostavět ty jaderné bloky. Cena dostavby se odhaduje v řádu tří set miliard korun, ale jako vždy je zřejmé, že cokoli s účastí státu nakonec zaplatí daňový poplatník. A státní rozpočet je asi hodně gumový, když přijímá strategii možného každoročního nevyplácení desítek miliard korun dividend z ČEZ do příjmů státního rozpočtu.

Sledujme pečlivě další kroky vlády a poslanecké sněmovny v oblasti energetiky, už jednou nás podvedli s podporou solární energetiky a nyní platíme zbytečné příplatky za obnovitelné zdroje. Proto buďme ve střehu, ať se za pár let nevyděsíme z faktury za elektřinu, kde budou další příplatky za jadernou dostavbu.

Regiony

V několika desítkách článků z měst a obcí byli Svobodní stručně uvedeni v přehledu stran, které kandidují v komunálních volbách. Stejně tak byli zmíněni dva kandidáti do Senátu, Michal Malý a Štěpán Tampír.

Hodonínsko

Hodonínský deník vydal 2. 8. článek Svobodní? Jen Mutěnice a Hodonín: Jen ve dvou obcích na Hodonínsku budou kandidovat Svobodní. Informoval o tom mluvčí strany Martin Rumler. Sami jdou do voleb pouze v Mutěnicích, kde před čtyřmi roky skončili třetí se ziskem tří mandátů. Stejně jako jen v Novém Jičíně budou kandidovat společně s Piráty v Hodoníně, kde obhajují svůj post dva zastupitelé. „Tentokrát najdou voliči naše členy na kandidátkách ve 144 obcích a městech, včetně řady statutárních,“ napsal Rumler. Oproti Hodonínu Svobodní často podporují koaliční listinu s ODS.

Chrudim

2. 8. vydaly Noviny Chrudim článek „Zaručená“ pravda o chrudimských politicích, tvrdí anonym. Cílí na e-maily místních firem: Po internetu nyní koluje anonym, který cílí na e-maily chrudimských firem. A jak jinak, dotýká se místní politiky a blížících se komunálních voleb. Na nikom přitom nenechává nit suchou, a protože se snažíme být otevření, sdílíme ho v plném znění i s chybami, které obsahuje, i když se nás bezprostředně rovněž dotýká. Úsudek je pak na každém z vás, milí čtenáři. Redakce se však s jeho plným zněním s ohledem na chybějící důkazy a především jméno autora neztotožňuje.

ANO se chce napojit na místní politiku jako Babiš na dotace a začít to tu vysávat. Jde jim těžce na ruku místní informační server novinychrudim.cz

Arogantní TOP09 a fanatičtí Svobodní vědí, že nikoho díky své historii nemůžou oslovit, tak si vymysleli název Chrudimáci a čekají, že jim to někdo sežere.

Piráti jsou mladý a nezkušený kluci – většině z nich není ani 35 roků – ti tak budou vládnout.

Praha 3

8. 8. vydal Pražský patriot článek Větší svoboda městských částí by prospěla občanům, říká radní Prahy 3 Mikuláš: Po rozpadu koalice převzala v červnu politickou odpovědnost za městskou část Praha 3 rada v novém složení. Její součástí je i Mojmír Mikuláš, který měl původně v plánu aspirovat na pozici radního až v nadcházejících podzimních volbách. Stranasvobodných ve spojení s občanskými demokraty a lidovci tak už začala realizovat své plány.

Dřív jste byl s úřadem v kontaktu jen z pozice opozičního zastupitele, co se pro vás a vaši práci na radnici nyní změnilo?

Ano, jsem členem Výboru pro územní rozvoj, členem Komise pro sport a tělovýchovu a byl jsem členem Kontrolního výboru, takže se zástupci příslušných odborů jsme spolupracovali. Samozřejmě teď je moje spojení s chodem radnice každodenní a intenzivní. A jsem rád, že radnice funguje a oceňuji odbornost a vstřícnost úředníků.

Je naopak něco, co vás překvapilo? Třeba i nemile.

Zaskočila mě přebujelá byrokracie. Posledních 15 let jsem působil na pozici jednatele své malé firmy a veškerá odpovědnost ležela pouze na mně, takže jsem činil rozhodnutí sám a bezodkladně. To na úřadě každý jednotlivý podnět občana musí projít složitým byrokratickým kolečkem a zaměstná tak bohužel více lidí.

Zlín

ČTK vydala 6. 8. článek Koalici nezávislých kandidátů a členů stran Soukromníci,Svobodní a Nezávislí pro komunální volby ve Zlíně vede Ivo Mitáček. Byl mluvčím GIBS i hasičů.: Koalici nezávislých kandidátů a členů stran Soukromníci, Svobodnía Nezávislí pro podzimní komunální volby ve Zlíně vede Ivo Mitáček, který donedávna působil jako mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Předtím byl mluvčím krajských hasičů i policie. Zlín potřebuje rozhýbat, řekl dnes novinářům Mitáček.

„Byl jsem oslovován nejrůznějšími politickými subjekty ve Zlíně a Zlínském kraji v posledních deseti letech. Všechny jsem doposud odmítal, měl jsem závazky ve svém služebním poměru u bezpečnostních sborů. Nyní se situace změnila, byl jsem osloven vstoupit na kandidátní listinu koalice, která mě oslovila nejen svým programem, ale hlavně díky lidem, kteří na té kandidátní listině jsou,“ uvedl Mitáček. Podle něj bylo rozhodující, že na kandidátce je více než 90 procent nestraníků a nezávislých kandidátů, pouze čtyři lidé jsou členy stran.

Mezi priority patří podle něj doprava, bydlení, vzdělávání a zdravotnictví. „Město je bohaté, peníze má. Je potřeba je jen směřovat tam, kde to město potřebuje a kde změnu pocítí,“ řekl Mitáček. Na webových stránkách www.rozhybejme.to mohou lidé hlasovat, co je nejvíce trápí.

(ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31