Svobodní v médiích: EU a kvóty, aktuální dění, průzkum, krajské volby a zprávy z obcí

Svobodní v médiích: EU a kvóty, aktuální dění, průzkum, krajské volby a zprávy z obcí

Monitoring za období 27. dubna–4. května 2016

Evropská komise v úterý 3. 5. oznámila, že ve středu členským státům EU navrhne, že se budou moci „vykoupit“ z povinnosti přijmout v případě krize žadatele o azyl z jiného členského státu. To hned ostře kritizoval na svém facebookovém profilu Petr Mach. Jeho výrok „Ani korunu výkupného Bruselu!“ použil přímo do názvu svého článku Expres Čeští politici o zvyšování dávek uprchlíkům: Ani korunu výkupného Bruselu!

Článek o tom vyšel v Právu Europokuty za uprchlické kvóty sblížily koalici s opozicí (4. 5. na str. 2):
Europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach označil návrh na sankce zemím, které nechtějí kvóty, za loupežnickou výhrůžku. „Ani korunu výkupného Bruselu! V Bruselu a Berlíně se budou muset smířit s tím, že my v České republice odmítáme diktát v podobě kvót na přerozdělování migrantů a že se nenecháme ani vydírat výkupným,“ napsal Mach na svůj web.

Hospodářské noviny otiskly vyjádření P. Macha na jeho twitteru zde (4. 5. na str. 4):
Ani korunu výkupného Bruselu! Jsme suverénní země a odmítáme diktát v podobě kvót i loupežnickou výhrůžku „Peníze, nebo migranty!“.
@PetrMachMEP
Petr Mach, europoslanec za Stranu svobodných občanů, k chystanému návrhu Evropské komise, že by se země mohly z kvót „vykoupit“.

O tématu napsaly také Parlamentní listy Uprchlíky, nebo miliony! Evropská unie mění taktiku vůči neposlušným zemím, kde citovaly P. Macha.

A ještě jeden článek na stejné téma na Parlamentních listech s citací P. Macha.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ

Komentář Deníku referendum psal o tom jak Václav Klaus ml. mluvil o Svobodných Jaký Vašek, taký Vašek:
Klaus mladší se přimlouvá za ekumenickou, integrovanou pravici. Myslí například na Svobodné. Na TOP 09 nikoliv: „To nemá smysl, protože se nedostanou do parlamentu.“ Zajímavý odhad – podle mladého Klause zřejmě budou silnější Svobodní než topka.

Parlamentní listy v článku o školních akcích cituje P. Macha:
„Je nepřijatelné zatahovat školní děti v rámci výuky do politických sporů,“ sdělil ParlamentnímListům.cz europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach. „Ředitelé škol by měli být ostražití, protože na akce typu Den Země se vždy nabalují aktivisté, kteří pod rouškou ochrany přírody za peníze daňových poplatníků šíří své politické názory.“

Web TN.cz (a několik dalších) spekuloval o kandidátech na prezidenta v tomto článku:
V médiích se hovoří také o europoslancích Jiřím Pospíšilovi (TOP 09), Janu Kellerovi (ČSSD) či Petru Machovi (Svobodní). Ve hře jsou i jména jako Tomio Okamura nebo Jiří Dientsbier.

Exprezident Klaus se opět otřel o Svobodné v článku deníku Právo Konvička opsal Alternativu pro Německo, naštval Klause (3. 5. na str. 2):
„Už jsme přišli o název Svobodní, když to chybně udělal pan Mach, a teď hrozí, že další nadějný název ukradne pan Konvička,“ doplnil Klaus. Ten před časem řekl, že šéf Strany svobodných občanů a europoslanec Petr Mach „ukradl a zabil myšlenku Svobodných“.

Vyšlo i na Novinkách zde.

Napsal o tom i Blesk zde:
Klaus: Název už ukradl Mach, teď chce i Konvička. (…) „Mnozí z nás jsme po výsledku rakouských prezidentských voleb zalitovali, že nemáme Svobodné. My Svobodné nemáme. Machův nápad zničil, vyprázdnil, ukradl myšlenku Svobodných. A když za mnou přišel, že to chtějí založit, já myslím, že Jirka Weigl tam byl taky, tak jsme mu to rozmlouvali: Ano, založit Svobodné, ale na jiné bázi a jiném základě. Mach zničil myšlenku a heslo Svobodných, zabil jí pro naši zemi,“ tvrdil Klaus minulý týden na semináři k 25 letům ODS.

Článek o tom vyšel na Echo24 zde:
Europoslanec a šéf Strany svobodných občanů Petr Mach podle Klause zcela „zabil“ myšlenku Svobodných….

Velký rozhovor s Tomášem Pajonkem nejen o migraci přinesly Parlamentní listy:
Vyživovat migranty s násilnými sklony je jako z katastrofického filmu, říká pro PL šéf Svobodných ze Zlínského kraje Pajonk:
Svobodní skálopevně tvrdí, že EU je nešťastný projekt. Klíčovým problémem Zlínska jsou nízké mzdy. Kontrolní hlášení DPH mi znemožňuje investovat do zaměstnanců. Kdybych byl hejtmanem, snížím počet úředníků o deset procent. Vlivu státem placených neziskovek se obávám. Chtějí jenom prachy. Hranice si musíme chránit sami. EU to za nás neudělá. Česká politika je absolutně neschopná řešit podstatné problémy. To nám řekl Tomáš Pajonk, předseda strany Svobodných ve Zlínském kraji…

Místopředsedkyně pražských Svobodných Tereza Sladkovská byla 30. dubna hostem Českého rozhlasu Plus v pořadu Názory a argumenty na téma „Současnost a budoucnost jaderné energie u nás i ve světě“.
Záznam celého pořadu si pusťte zde.

SVOBODNÍ V PRŮZKUMECH

Agentura ČTK vydala 1. 5. průzkum TNS Aisa pro ČT, kde uvedla „Před branami Sněmovny by zůstali Svobodní se dvěma procenty hlasů.“
(Poznámka KK: Ve srovnání s březnovým průzkumem je to u Svobodných skok o rovné procento!)

Průzkum dělala Aisa exkluzivně pro Českou televizi, která o něm napsala na svém webu:
Z mimoparlamentních stran se v dubnu vedlo straně Svobodní, i tak má ale pouze dvě procenta preferencí a zůstává za Zelenými, Piráty a Stranou přímé demokracie.

Zprávu ČTK převzala řada médií, např. Aktuálně zde, Lidovky tady a mnoho dalších.

KRAJSKÉ VOLBY

Pozvánku na naši středeční tiskovou konferenci přinesla agentura ČTK Svobodní a Soukromníci chtějí bojovat za lepší kraje:
Zveme vás na tiskovou konferenci Strany svobodných občanů a Strany soukromníků České republiky. Tématem budou starty společných kampaní v sedmi krajích, kde byly uzavřeny koalice s názvem Svobodní a Soukromníci. S novináři budou hovořit Petr Bajer, předseda Soukromníků a lídr v Pardubickém kraji, předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach, senátor zvolený na kandidátce Soukromníků Ivo Valenta a zástupci jednotlivých regionů.

Parlamentní listy a článek O novele vinařského zákona se s malými vinaři nikdo z Jurečkova ministerstva nebavil, stěžuje si senátor Valenta:
Ministerstvo zemědělství, které vede Marián Jurečka (KDU-ČSL), protlačilo tento týden ve Sněmovně prvním čtením novelu vinařského zákona. (…) Mezi největší kritiky předlohy patří slovácký senátor Ivo Valenta ze strany Soukromníků. Valenta je přesvědčen, že je nutné bojovat na celostátní i krajské úrovni proti vládní šikaně. Dnešní mocipáni podle něho kašlou na malé vinaře, pěstitele a lokální zemědělce. Jako možný lídr společné kandidátky Svobodných a Soukromníků ve Zlínském kraji bude boj za malé vinaře pokládat za svou prioritu.

Lidové noviny a článek Senátor Ivo Valenta zbrojí (4. 5. na str. 2):
Podle průzkumů by se jeho Soukromníci společně se Svobodnými, s nimiž uzavřeli spolupráci, dostali do zastupitelstev tří krajů. Nyní majitel skupiny Synot ulovil výrazné jméno pro senátní volby. Felixe Slováčka…

CO SE DĚJE V OBCÍCH

JIŽNÍ ČECHY

Parlamentní listy a článek Jihočeští Svobodní: Kotlíkové dotace? Nechceme platit kotle jen několika vyvoleným:
Takzvané kotlíkové dotace vzbudily i mezi Jihočechy nemalý zájem. Aby ne, příspěvek se může vyšplhat až do výše 85 procent uznatelných nákladů, což se jistě majitelům kotlů vyplatí. Jihočeští Svobodní však s touto finanční podporou nesouhlasí. „Dotace jsou samy o sobě špatně. Není totiž správné, aby všichni daňoví poplatníci platili kotel či cokoliv jiného několika vyvoleným,“ říká Aleš Procházka, krajský místopředseda Jihočeských Svobodných…

PÍSEK

V květnovém tištěném Píseckém světě (na str. 8) je zmínka o Svobodných coby odpůrcích "Pleskotovy" lávky – podle píseckých Svobodných je to zbytečné a předražené. Odkazuje se na náš starší článek, který vyšel v roce 2014 tady. Tehdy bylo navrhováno stavět za peníze města, dnes naopak za dotace z EU (a také teď pro změnu jako součást cyklostezky).

Na webu Píseckého světa vyšel (asi) poslední díl o záchraně mateřské školy. (Kauza byla zmedializovaná, jak v novinách tak Jihočeské TV, ale bohužel pozváni ke komentování byli jen současní zastupitelé, tedy nikde nepadla žádná zmínka o píseckých Svobodných, kteří tuto kauzu vyvolali)

ŽATEC

Právo a článek V Žatci opět funguje městská rada (28. 4. na str. 12):
Po deseti měsících začala v Žatci znovu fungovat městská rada. Chybějící členy zvolili zastupitelé na svém pondělním zasedání. Druhou místostarostkou je nyní Jana Nováková (ČSSD), radu doplnili Karel Krčmárik (KSČM) a Oldřich Řáha (Svobodní)…

Napsala o tom místní média, za všechny zmiňme Svobodný hlas Žatec má opět kompletní radu a dva místostarosty (4. 5. na titulní str.):
Při volbě rady měl podnikatel Oldřich Řáha (Svobodní) velkou podporu, když pro něho zvedlo ruku všech 17 přítomných zastupitelů, on sám se hlasování zdržel…

TÝN NAD VLTAVOU

Český rozhlas České Budějovice se zabýval odvoláváním a volbou místostarosty (27. 4. v pořadu Události regionu):
Jiří Čondl, moderátor
Zastupitelé Týna nad Vltavou dnes budou odvolávat místostarostu a volit nového. Zasedání právě teď začalo a důvod odvolání Ivo Machálka ze sdružení svobodných občanů vysvětluje starosta zvolený za ODS Milan Šnorek.
Milan Šnorek, starosta, Týn nad Vltavou /ODS/
Zásadním problémem ukončení té spolupráce ze Stranou svobodných občanů bylo to, že nám nepodpořili rozpočet na konci minulého roku.
Romana Lehmannová, redaktorka
Místostarosta Ivo Machálek je po úrazu v pracovní neschopnosti a zatím se k situaci vyjadřovat nechce. Strana svobodných občanů, za kterou byl jako místostarosta zvolený, byla ještě na začátku roku také v koalici. Po neshodách s ODS se ale koalice rozpadla. Nově ustavená, která má těsnou nadpoloviční většinu, je už bez Strany svobodných občanů. Na post místostarosty by měli noví koaliční partneři zvolit Pavlu Fraňkovou z KDU-ČSL. Z Týna nad Vltavou Romana Lehmannová, Český rozhlas.

Český rozhlas přinesl reportáž i na svém webu Koalice v Týně nad Vltavou odvolala místostarostu Ivo Machálka:
Na radnici v Týně nad Vltavou přichází jako místostarostka Pavla Fraňková. Dosavadního místostarostu Ivo Machálka ze Strany svobodných občanů koalice na posledním zasedání zastupitelstva odvolala…

Napsal o tom také Českobudějovický deník Zastupitelé odvolali týnského místostarostu (29. 4. na str. 3):
Těsnou většinou 11 hlasů odvolali ve středu večer vltavotýnští zastupitelé místostarostu města Iva Machálka (Strana svobodných občanů, SSO). Učinili očekávaný krok, neboť ve městě už před měsícem vznikla nová koalice. Ta je postavena na půdorysu té původní, ovšem právě s výjimkou SSO…

Praha 4. května 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31