Svobodní v médiích: Dopis norské vládě, demonstrace proti EET, co se děje v EP a obcích a spousta dalšího

Svobodní v médiích: Dopis norské vládě, demonstrace proti EET, co se děje v EP a obcích a spousta dalšího

Monitoring za období 14.–20. října 2015

Petr Mach spolu s Tomášem Zdechovským zaslali otevřený dopis norské vládě kvůli zadržovaným českým dětem paní Michalákové. Informovala o tom celá řada médií. Jako první zprávu vydala zpravodajská agentura ČTK, kterou pak média citovala Zástupci Michalákové žádají MZV, aby prověřilo v Norsku stav dětí (14. 10. ve 20:57 hod.):
Mach ze Zdechovským napsali v dopise adresovaném předsedkyni norské vlády, že „chlapci byli uneseni na základě vymyšlených důkazů o údajném zneužívání“. Doufají v to, že brzy začnou jednání o vrácení chlapců do ČR. „Poradili jsme se, jak dál pomoci Evě Michalákové dostat ukradené děti zpět. Jsme přesvědčeni, že naše vláda musí jednat s norskou o dohodě, na jejímž základě by byly děti vydány do České republiky. V tom duchu jsme norské vládě napsali dopis,“ uvedl Mach…

Zpráva se objevila např. v Deníku, na serveru Echo24 a dále v Lidovkách.

Celý dopis zveřejnily Parlamentní listy: Europoslanci Mach a Zdechovský píší norské vládě.

O DĚNÍ V EVROPSKÉM PARLAMENTU

Petr Mach reagoval na svém FB na podnět Evropské komisi ohledně přebalovacích pultů na pánských toaletách, který podal Stanislav Polčák (TOP 09). Vyjádření převzalo hned několik médií. Mezi prvními Blesk v článku Teď uprchlíci, pleny až pak: Politici se přou o přebalování na pánském WC:
Rozvinula se z toho zajímavá diskuze. Europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09) upozornil, že jako táta dvou dětí má problém. Na pánských záchodcích nejsou přebalovací pulty. Podal proto podnět k Evropské komisi, aby se situace změnila. Pustil se do něj však Petr Mach (Svobodní) s tím, že zatímco všichni řeší migrační krizi, Polčák řeší "hovínka".
Mach: Místo uprchlíků řeší Polčák hovínka. Nijak však neuchvátil šéfa Svobodných Petra Macha. Ten se do kolegy z europarlamentu Polčáka pustil také. „Europoslanec Polčák z TOP 09 v Bruselu řeší hovínka, když tu máme migrační krizi… Ach jo, jako by bylo málo ´euronesmyslů´,“ napsal na Facebooku Mach.

Zaujalo to i Novinky – viz článek Polčák chce přebalovací pulty na pánských záchodech:
Jako zbytečnou vnímá Polčákovu aktivitu europoslanec Petr Mach (Svobodní).  „Europoslanec Polčák v Bruselu řeší hovínka, když tu máme migrační krizi. Ach jo, jako by bylo málo 'euronesmyslů',“ napsal na Facebooku…

Petr Mach napsal další ze svých „aktuálních deníků“ pro server Finmag (a Peníze) Z deníku europoslance: Žijeme kvótami:
Poslední měsíce europarlamentu byly ve znamení imigračních kvót.  Co jsme zažili? Překvapí vás, že někteří poslanci nevědí, jak se vypočítává při hlasování většina, dozvíte se, jak jsem přispěl na nákup zbraní bojovníkům proti Islámskému státu a co radím premiérovi, aby Česká republika nebyla příště přehlasována.

Petr Mach napsal na svůj facebook o evropské směrnici stanovující povinné vlastnosti banánů. A byl z toho článek na Parlamentních listech Víte o EU h…, přistálo na stránce Petra Macha. Napsal to známý kněz:
Zajímavý spor se odehrál na facebookovém profilu europoslance Petra Macha. Jeho hlavním protagonistou byl známý komentátor Jan Jandourek a tématem banány, respektive regulace jejich prodeje, vyjádřená ve slavné „banánové směrnici“ EU. Jandourek vychválil její přínos, a závěrem debatujícím vzkázal, že o Unii vědí h…, a jen nadávají.
Europoslanec Petr Mach pobavil čtenáře svého facebookového profilu citací ze slavné evropské směrnice, stanovující povinné vlastnosti prodávaných banánů. Mimo jiné se mohli dozvědět, že referenčním plodem k měření délky a stupně plnosti je “prostřední prst ležící ve vnější řadě svazku“, a že minimálním “stupněm plnosti“ je 27 milimetrů. Jako zajímavost působí fakt, že výjimku ze stanovených pravidel mají banány vypěstované v oblasti Madeiry, ovšem pouze za předpokladu, že jsou kratší než 14 centimetrů, a výjimka se navíc týká pouze charakteristik vymezených ve třetím odstavci.

Agentura ČTK přinesla zprávu think-tanku Evropské hodnoty (placeného z EU) o práci českých europoslanců ve výborech, kde mj. uvedla: Čeští europoslanci byli v posledním roce v Evropském parlamentu (EP) třetí nejpracovitější z 28 zemí EU. (…) Ze studie, která mapuje docházku na schůze výborů a podvýborů EP, rovněž vyplývá, že mezi poslanci s méně než pětinovou účastí převažují zástupci euroskeptických stran. Nejnižší účast na výborech z českých europoslanců měl ve sledovaném období předseda strany Svobodní Petr Mach (31 procent), těsně nad ním se umístil Jiří Maštálka (KSČM). Naopak nejvyšší účast, 93 procent, měl Stanislav Polčák (TOP 09). Účasti přes 90 procent dosáhli dále Olga Sehnalová (ČSSD), Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Kateřina Konečná (KSČM) a Jan Keller (ČSSD).

Zprávu otiskl např. Blesk, Deník, Idnes a další.

V této souvislosti jsme na FB strany připomněli dnes už legendární video o tom, jak vykukové v Bruselu ždímají diety… Právě tomu totiž v té zprávě říkají "pracovitost". Petr Mach, na rozdíl od ostatních europoslanců, záměrně je členem pouze jednoho výboru (kvůli svému projektu na dobrovolné euro) a není členem žádné delegace.

DEMONSTRACE PROTI EET

Parlamentní listy připomněly demonstraci proti EET, která se koná 28. října od 14 hodin na Václavském náměstí. Řekněme jasné NE EET:
Pro někoho možná okrajové téma, pro živnostníky a malé a střední podnikatele velmi důležitá věc – elektronická evidence tržeb. Jde o tak zásadní zásah do svobody, že reakce tomu musí odpovídat. Vyrazíme demonstrovat na Václavské náměstí. Protest proti zásahům státu do svobodného podnikání, přijetí EET a přípravě dalších likvidačních opatření vůči drobnému a střednímu podnikání. To jsou hlavní důvody, proč se chceme sejít 28. října od 14.00 do 16.00. Podpořte nás, přijďte také. Pořadateli akce jsou STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY a STRANA SVOBODNÝCH OBČANŮ…

OPĚT O PŘEROZDĚLOVÁNÍ UPRCHLÍKŮ

Svobodný monitor citoval naše stanovisko k přerozdělování uprchlíků v článku Merkelová trvá na přerozdělování uprchlíků:
Německá kancléřka Angela Merkelová předestřela ve čtvrtek ráno své plány na další postup při řešení imigrantské krize. (…) Na české politické scéně imigrační plány Angely Merkelové již delší dobu způsobují rozruch, proti EU se kvůli návrhům na přerozdělování imigrantů staví velká část české politické scény.
Svobodní tak například ve čtvrtek reagovali na zprávy prohlášením, že "trvají na ponechání kompetencí ohledně uprchlíků na úrovni jednotlivých států". Nepovažují prý za solidární, aby Němci takto "přerozdělili“ svůj problém na ostatní. "Navíc, toto je teprve první krok, v tom dalším budou požadovat, aby všechny státy EU zavedly stejné sociální dávky, a na to už mít nebudou," uvedla mluvčí strany…

Parlamentní listy přinesly celé stanovisko Svobodní varují před stálým mechanismem rozdělování běženců.

O PENĚZÍCH

Petr Mach vystoupil na první velké Ekonomické konferenci, která se konala 20. října v Praze pod názvem „Jak moc jsou živnostníci, malé a střední podniky důležití pro ekonomiku?“. Byl jedním z hostů panelu, jehož téma bylo „Odvody živnostníků a malých a středních podniků.“ Portál Businessinfo o tom napsal ještě před akcí článek Jsou podnikatelé v ČR parazity? Co je pálí a zajímá?
Zásadním tématem jsou také odvody živnostníků a malých a středních podnikatelů. Na ty se zaměří druhý panel, který kromě jiného nastolí i otázku živnostenských „paušálů“. Jsou přiměřené, nebo příliš velkorysé, jak někteří tvrdí? Hosty druhé panelu budou Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu, Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR, europoslanec Petr Mach, předseda Strany svobodných občanů, a Pavel Žatečka, generální sekretář Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR.

A další pozvánka na stejném portálu Velká ekonomická konference pro podnikatele.

Podrobně o konferenci informovaly Parlamentní listy Mach (Svobodní): Spravedlnost nespočívá v tom, naložit stejné šutry i na živnostníky.

Vyjádření Petra Macha k příjmovým nerovnostem přinesl portál e15.cz Očima expertů: Chceme vyhrát boj proti chudobě?
„Příjmová nerovnost je normální, lidé mají různé schopnosti a různé příležitosti. Problém je, pokud někdo bohatne na základě nespravedlivých výhod nebo pokud je někdo chudý kvůli nespravedlivým omezením. Nemusíme chodit daleko. Vicepremiér Babiš bohatne mimo jiné na základě zákona, který nařizuje přimíchávání biopaliv do benzinu.Velké rozdíly v příjmech na planetě pak můžou vést k migraci, která bude vyvolávat další problémy. To nejjednodušší, co můžeme jako Evropané udělat, je uvolnit obchod s Afrikou a Blízkým východem, aby tamní lidé mohli vydělávat doma a do Evropy exportovat zboží. Když nenecháme putovat zboží, začnou se pohybovat lidé…“

Vyšlo i na serveru Finmag.cz zde a Penize.cz tady.

RŮZNÉ

Petr Mach a Jiří Payne se setkali s exprezidentem Klausem, který hledá spojence napříč politickým spektrem v protiimigranské výzvě (a setkává se proto se zástupci celé řady stran). Informoval o tom Blesk, server TN.cz a další média.

Agentura ČTK ve zprávě o chystané sobotní demonstraci odpůrců i příznivců migrantů připomněla naši akci na konci září: „Další demonstraci, tentokrát proti uprchlickým kvótám schváleným EU, svolala Strana svobodných občanů na 28. září. Sešlo se tam asi 200 lidí.“

Zprávu pak citovala média, např. server Romea.cz, server Týden.cz a další.

Parlamentní listy zveřejnily článek člena Republikového výboru Davida Bartase Kampaň o EU se v Británii dostává do horké fáze.

Neviditelný pes otiskl článek místopředsedy Jihočeských Svobodných Karla Kropše Vládnou nám dotační feťáci?

Rozhovor s členem Republikového výboru Františkem Matějkou přinesl Neviditelný pes Už zase nám diktují, co smíme a nesmíme.

DĚNÍ V OBCÍCH

ZLÍN

Parlamentní listy napsaly reportáž Miloš Zeman a dva tisíce lidí na náměstí. Takto to v Rožnově pokračovalo dále:
Příjezdu prezidenta do Rožnova pod Radhoštěm využil také Tomáš Pajonk, předseda Strany svobodných občanů ve Zlínském kraji, který si nejen na setkání obléknul valašský kroj, ale prezidentovi také předal žádost o podporu „svobodného pálení“. Aktéři akce ji podpořili demižonem domácí slivovice…

A ještě jeden článek ze stejné akce na Parlamentních listech Valaši chtějí pálit svobodně. Pane prezidente, podpořte je:
Formou tzv. supliky podle starodávného zvyku předal T. Pajonk ze strany Svobodných za všechny valašské „páleničáře“ prezidentovi žádost o podporu svobodného pálení dvou hektolitrů slivovice, hruškovice či jiných místních pálenek. V klasickém valašském kroji se odvolal na jeho příslib z prezidentské kampaně. Překvapenému M. Zemanovi přednesl žádost, v níž mimo jiné stálo: „Pomněte jenom, že svobody nám ubývá a ještě hrozí ubývati. Zasaďte se prosím, abychom tedy alespoň svobod jednotlivých mohli v starodávné tradici a sousedské svornosti užívati. Zasaďte se o zákon takový milosrdný.“…

Mladá fronta DNES informovala o předvolebních jednáních v článku Pravice se spojuje, nechce přijít o hlasy (20. 10. na str. 15):
Rok před krajskými volbami se opoziční strany domlouvají na společném postupu.
Tomáš Pajonk, krajský předseda Strany svobodných občanů, by zase nejraději viděl širokou koalici všech pravicových stran.
„Zdůrazňuji: systémových stran a těch, které dělají reálnou politiku,“ řekl Pajonk. V úvahu podle něj připadají ODS, topka, ale i Strana soukromníků České republiky, kterou podporuje senátor a majitel Synotu Ivo Valenta.

HODONÍN

Hodonínský deník psal o rozpočtu v článku Opozice kritizuje návrat „medvídka (16. 10. na titulní straně):
V návrhu rozpočtu Hodonína jsou novinky pro psí útulek či nová vzduchotechnika v kině. Prioritou je náprava havarijních stavů. Hodonínská radnice ze zákona zveřejnila návrh rozpočtu na rok 2016. Finanční výbor jej bude mít na stole příští týden a zastupitelé první listopadové úterý. Novinkou je individuální dotace do kultury. Také lídr Svobodných Petr Buráň je rád, že navrhovaný rozpočet nezvyšuje zadlužení města. „A že je navržený jako vyrovnaný s použitím přebytku z minulých let,“ podotkl Buráň. Na druhé straně podobně jako šéf lidovcůmáobavy z přidělování přímé dotace do sportu a kultury za více než pět milionů korun. Zároveň nesouhlasí s výstavbou vinného sklepa pro městský hotel Krystal.

Stejný článek vyšel i ve Slovácko – regionálním týdeníku (20. 10. na titulní straně).

Rozpočtem se zabýval i Deník v článku Opozice v Hodoníně kritizuje návrat politicky rozdělovaných dotací

PARDUBICKÝ KRAJ

Parlamentní listy informovaly o jednání se Soukromníky Musílek (Svobodní): Chceme zklamaným pravicovým voličům nabídnout alternativu:
Svobodní a Soukromníci jednají o společné kandidátce pro krajské volby v Pardubickém kraji. „Jsme již daleko,“ říkají o možné koalici Strany svobodných občanů a Strany soukromníků ČR v Pardubickém kraji jejich zástupci. Tyto strany spojuje nejen podobný pohled na zbytečné regulace podnikatelů a živnostníků ze strany vlády, ale mají i velmi blízké názory na fungování krajské samosprávy. Proto jednají o společné předvolební koalici v Pardubickém kraji.“Věříme, že se dohodneme. Chceme zklamaným pravicovým voličům nabídnout alternativu a ukázat jim, že jde dělat pravicovou politiku i slušně,“ řekl krajský předseda Svobodných Petr Musílek.

 

V Praze dne 21. října 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31