Svobodní v médiích: Dění v Řecku, problémy živnostníků a spousta článků v regionech

Svobodní v médiích: Dění v Řecku, problémy živnostníků a spousta článků v regionech

Krize v Řecku v posledních dnech zaujala největší pozornost českých médií. Ve středu 8. července vystoupil v Evropském parlamentu k tématu i Petr Mach a jeho vyjádření citovala ve své zprávě agentura ČTK:
Na poměry europarlamentu vzbudilo dnešní vystoupení řeckého premiéra Alexise Tsiprase nezvykle živé reakce poslanců. Řecku zbývá posledních několik dní do nedělního konečného termínu pro dohodu s partnery o řešení dluhové krize. Jinak zemi hrozí bankrot a odchod z eurozóny. Premiér však k rozladění některých europoslanců nepředstavil žádné konkrétní návrhy reforem, které by Řecko provedlo výměnou za finanční pomoc. „Tleskal jsem mu. Symbolizuje ochotu riskovat a obrátit se na voliče," řekl ČTK europoslanec Petr Mach (Svobodní). Podle něj si ale musí Tsipras uvědomit, že pouhý návrat k drachmě Řecku nevrátí konkurenceschopnost, růst a zaměstnanost.

Zprávu ČTK pak citoval např. Deník, server E15, server Echo 24 a mezi jinými i Euroskop.

O Machově projevu napsal velký článek server Eurozprávy: Mach složil Tsiprasovi poklonu před europarlamentem: Být Řek, volím stejně.

O Řecku samozřejmě informovala i Česká televize. Na stanici ČT24 odvysílala 13. července vyjádření P. Macha a poté dala článek na svůj web:
Poslanec Evropského parlamentu za Svobodné Petr Mach považuje dohodu uzavřenou na summitu jen za pokračování trendu záplat, které ale nehledají řešení, jak postavit Řecko na vlastní nohy. „Řecko trpí tím, že sdílí stejný kurz k dolaru jako bohaté Německo, ztrácí konkurence schopnost a teď dostane jen další půjčku, kterou zase nebude nikdy schopno splatit,“ shrnul svůj postoj. Stanovisko premiéra hodnotí za mírně vydírající. Není podle něj pravda, že návrat Řecka k drachmě by nutně znamenal chaos. Nezodpovědná rozpočtová politika by se odrazila jen v inflaci, kterou by museli politici vysvětlovat svým voličům a nemohli by vše házet na mezinárodní věřitele, kteří jsou tím zákonitě rozladěni. "Je třeba, aby zase každý hospodařil za své," prohlásil Mach.

Stejnému tématu se věnoval i Finmag ve své pravidelné anketě Očima expertů: Řek řek’ ne. Co to znamená pro Evropu a co pro nás?,kde P. Mach mj. řekl:
Eurozóna ale – tak jako dosud vždy – nejspíš Řecku ustoupí a dá mu další peníze, aniž by Řekové museli omezovat důchody, zvyšovat daně a vyrovnat státní rozpočet. Evropská unie pak ale ztratí další kus důvěryhodnosti a její podmínky nebudou mít důvod plnit ani další země, jako Španělsko či Francie. Řecko sice dostane peníze, ale zůstane mu euro a zůstane drahé pro jakoukoliv výrobu a jeho ekonomika zůstane nekonkurenceschopná…

Týden před jednáním EP vydal P. Mach společné stanovisko s J. Zahradilem (ODS). Zmínil ho server Echo24 v komentáři Řecká lež č. 2. Tentokrát ta pravá:
Česká republika má, jak známo, už od vstupu v roce 2004 závazek euro také přijmout. Jan Zahradil z ODS a Petr Mach od Svobodných včera vydali společnou výzvu, aby se česká reprezentace ve světle řeckých událostí pokusila změnit povinnost na pouhou možnost. A jakkoliv se občanští demokraté a Svobodní moc rádi nemají a v reálném politickém životě má ODS mnohem lepší a hlavně intenzivnější vztahy s TOP 09, další kamennou stranou v nesocialistickém spektru, jak se řekne…

ŽIVNOSTNÍCI PROTI BABIŠOVI

Známý kritik ministra Babiše, řezník z Klatov Pavel Havlíček poskytl obsáhlý rozhovor Parlamentním listům, v němž hned několikrát zmínil Svobodné: Řezník Pavel Havlíček na plná ústa: Z lidí typu Andreje Babiše se stávají diktátoři. Víte, jak on vyrábí uzeniny? Lidé, co ho volili, mi říkají, že by si dnes ruku usekli.

Živnostnice Petra Fenclová z Domažlic se stala terčem kontroly ze strany Celní správy. Stejně, jako jiný živnostník, který na výlohu své restaurace napsal kritiku Babiše, a během pár hodin na něj rovněž přišla kontrola. Vyjádření P. Fenclové jsme exkluzivně uvedli na našem webu. Napsal o tom např. server Echo24 v tomto článku.

Kauze věnoval pozornost i Svobodný monitor v článku Úřady šikanují kritiky Babiše a vládní politiky, tvrdí europoslanec Mach:
Z cílených útoků na živnostníky a podnikatele viní některé české úřady europoslanec Petr Mach ze Strany svobodných občanů. Podle něho za kritiku vládní politiky zaplatili někteří podnikatelé kontrolou Celní správy či Správy sociálního zabezpečení…

Také Svobodné fórum o tom napsalo Živnostníci se ozvali proti EET, přišla na ně Celní správa.

Týdnu sice citovali z našeho článku, ale zdroj neuvedli.

Napsaly o tom i Novinky.cz Celníci zkontrolovali i „vzpurnou“ šperkařku Fenclovou:
Daniel Pudil z Pardubic není prvním živnostníkem, který kritizoval vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) a vzápětí mu přišla kontrola z celní správy. Minulý týden navštívili celníci také šperkařku Petru Fenclovou z Domažlic. Právě tu, která se před časem v televizi do Babiše opřela, za což si hned druhý den vysloužila kontrolu ze správy sociálního zabezpečení. A před pár dny ji pro změnu zkontrolovala celní správa. Na případ upozornila na svém webu Strana svobodných občanů.

Redakci Novinek se vzápětí ozvala sama Celní správa a tvrdila: Vzpurnou šperkařku jsme nekontrolovali, jen firmu, která jí dovezla korálky.

RŮZNÉ

Dozvuk v médiích měla jedna z demonstrací proti uprchlíkům. Echo24 a článek Svobodní na demonstraci se šibenicemi. Mach se distancuje:
Demonstrace proti přijímání uprchlíků, na kterou odpůrci imigrace přinesli makety šibenic, se ve středu účastnilo i několik členů Strany svobodných občanů. Na přilehlém stánku sháněli podpisy pod petici strany za vypsání referenda o vystoupení Česka z Evropské unie. Vedení Svobodných se od extremistické akce distancovalo.

Lidové noviny věnovaly po čase pozornost Liberlandu v článku Liberland po čtvrt roce. Nákup dronů i let prezidenta Jedličky do USA.

Týdeník Princip otiskl komentář M. Červenky k EET.

Chrudimské noviny vydaly článek Josefa Kálese: Zákaz kouření v restauracích? Konec klidného spaní.

PRŮZKUMY

Proběhlo opět několik průzkumů volebních prefencí. Median dává Svobodným 2,5 % a volební potenciál skoro 5 %.

Průzkum citovalo Právo a Novinky.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

Velký rozhovor s předsedou libereckých Svobodných přinesl Náš Liberec: Proti korupci se nedá bojovat ani strategiemi, ani neustálým hledáním „Mirků Dušínů“, tvrdí liberecký Svobodný Forbelský.

Tomáš Pajonk se stal krajským předsedou zlínských Svobodných a Parlamentní listy vydaly jeho článek Nevěřím, že přijede Petr Mach na bílém koni, mávne rukou a…

Slovácko – regionální týdeník a Hodonínský deník řešily počty členů jednotlivých stran ODS ztrácí členy i velké radnice (14. 7. na titulní straně):
Na první desítku členů čekají Svobodní, kteří jsou nejaktivnější v Hodoníně a Mutěnicích.

Žatecký a lounský deník jako obvykle řešil situaci na radnici (13. 7. na str. 3).

Krajské listy přinesly obsáhlou reportáž ze společné debaty P. Macha aj. Kubery v Teplicích Jak za totáče. Už zase musíme říkat, co se nařídí, láteřil před lidmi Kubera.
Skutečně nečekaných témat a neotřelých bonmotů se dočkali před pár dny Tepličané, kteří dorazili na přednášku Strany svobodných občanů – ti na ni přizvali bčanskodemokratického primátora Teplic Jaroslava Kuberu. Šmírování, památkáři, kterým nevadí kasino, nebo přípravy na rozpadání Unie, kterou mnozí považovali za konec historie. A do tohoto diskutující se svými dotazy…

Deník vydal článek Bydžovská radnice dala stopku opravám chodníků, některé už přitom začaly, kde cituje našeho zastupitele:
„Proti opravám chodníků samozřejmě nic nemám a podporuji je. Kromě nich ale předložený bod obsahoval mimo jiné i dorovnání finanční ztráty technických služeb, která se táhne už dlouhé roky. Řešení bych viděl v tom body rozdělit a hlasovat o nich samostatně," vysvětluje své počínání na poslední schůzi zastupitelstva opoziční zastupitel ze Strany svobodných občanů Nový Bydžov Michal Krejčí.

Nové přerovsko vydalo Stanovisko Strany svobodných občanů k nevyvěšení vlajky Moravy (3. 7. na str. 13).

Měsíčník Rozhled, který vychází v Plzeňském a Jihočeském kraji, otiskl sloupek plzeňských Svobodných.

 

V Praze dne 15. července 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
kasparova@svobodni.cz
mobil: 736 530 384

Ilustrační foto: Dollar Photo Club

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31