Svobodní v médiích: dění v Evropském parlamentu, stravenky, stížnosti na ČT, krajské volby a mnoho dalších zpráv

Svobodní v médiích: dění v Evropském parlamentu, stravenky, stížnosti na ČT, krajské volby a mnoho dalších zpráv

Monitoring za období 14.–21. září 2016

ČTK vydala zprávu k projevu Junckera v Evropském parlamentu Čeští europoslanci hodnotí Junckerův projev rozdílně (14. 9.):
Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes v projevu o stavu EU nezakrýval nedostatky a představil konkrétní řešení pro blízkou budoucnost. Europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach naopak Junckerův projev odsoudil. "Byl to projev ustrnulosti. Není u něj žádná sebereflexe. Chce pořád jen více EU. Ale všiml jsem si, že říkal, že solidarita musí byt dobrovolná. Tak ho vezmu za slovo, až bude zas předkládat návrhy na povinné migrační kvóty," řekl Mach.

Zprávu převzaly např. Lidovky.cz Juncker nabídl představu, jak vyvést EU z krize. U Čechů vyvolal smíšené pocity (14. 9.).

Petr Mach komentoval vystoupení Junckera v debatě na stanici Radiožurnál (14. 9. v 18:10) v pořadu Ozvěny dne, kde mj. řekl:
„Děsí mě, že se tváří jakoby se nic nestalo, jakoby se Británie nerozhodla odejít, jakoby EU a její řešení migrační krize nebyla obří katastrofa, a vlastně nabízí jen to, co nabízel vždycky – ještě více EU, ještě více bruselského rozhodování, další posilování bruselské moci, tentokrát ve věci Armády EU. A to mě vyděsilo.“
V projevu ho zaujala hlavně pasáž týkající se solidarity v souvislosti s migrační krizí – řekl k tomu: „Juncker sice řekl, že by solidarita měla být dobrovolná, ale je to v příkrém rozporu s tím, co dosud dělal, tj. prosazování povinných kvót. Takže hned jak komise přijde s dalším návrhem přerozdělovacích kvót, tak mu to okamžitě připomenu. Obávám se ale, že to spíš bylo nějaké přeřeknutí.“
Záznam celé debaty si pusťte zde.

Petr Mach napsal článek na Idnes.cz Ukončeme pokrytecké jednání s Tureckem o vstupu do EU (14. 9.).

Parlamentní listy a článek Zrada. Tohle je důkaz, že vláda hraje ve věci uprchlíků s národem špinavou hru a do očí mu lže (14. 9.):
Vláda 31. srpna schválila vypsání zakázky za 520,5 milionu korunu na integraci šesti tisíc imigrantů v letech 2017 až 2019. “Je to poraženecké. Vláda jako by počítala, že nás v Bruselu znovu přehlasují. Je potřeba mít jiný plán B pro případ, že nás přehlasují. Prostě se nepodvolit a migranty nevpustit přes hranice,“ míní předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Velký rozhovor s Petrem Machem zveřejnily Parlamentní listy Juncker z Marsu, úplně mimo realitu. Petr Mach prozrazuje, jak se v Bruselu nadbíhá tureckým vyděračům (18. 9.):
Předseda Evropské komise Juncker je odtržený od reality, žijící v iluzi, myslí si europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach. Na výrok jiného Lucemburčana, jejich ministra zahraničí, na adresu Maďarska uvedl: „Ještě chvíli budou takto přezíravě mluvit o zemích střední Evropy a Maďarsko bude další, kdo se na ně vykašle.“ V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také říká, že celá Komise OSN je směšná organizace, a podivuje se, jak může vůbec ještě někdo chtít Turecko v EU.

Finmag zveřejnil Z deníku europoslance: Boj proti „sociálnímu dumpingu“ jako zástěrka pro ochranářství (19. 9.):
Žádná země Evropské unie nemůže přiznat, že by chtěla bránit svůj trh proti jiné zemi Evropské unie. Ale vždycky se dá vymyslet nějaký strašák – a ve jménu boje proti němu omezovat svobody.

STRAVENKY

Finmag zveřejnil Očima expertů: Se stravenkou do obchodu nelez? (16. 9.):
Petr Mach: Stravenky by byla první věc, kterou bych zrušil. Každý zaměstnanec by místo stravenky dostal automaticky o hodnotu stravenky vyšší výplatu. Je veřejné tajemství, že za „stravenky“ lze pořídit v podstatě cokoliv, a každý ví, že stravenky jsou byrokratická hloupost…

Vyšlo i na serveru Peníze.cz.

Blesk a článek „Zrušte stravenky,“ velí z Bruselu Mach a není sám (18. 9.):
Stravenky by prý zrušil jako první. Europoslanec Petr Mach (Svobodní) se pustil do kritiky v Česku oblíbeného zaměstnaneckého benefitu – stravenek. Ty se však nezamlouvají ani řadě hospodským, na což Mach upozorňuje také. Stravenky jsou přitom výrazně rozšířené napříč EU. Používají je ve většině zemí – a to nejen v tištěné, ale občas i v elektronické podobě. Jen několik států se obejde bez nich. Kde je na rozdíl od Čechů nemají?
Stravenky jsou přežitek, přidává se i europoslanec
Petr Mach (Svobodní). Je pro, aby místo stravenek měli lidé peníze navíc. „Já si myslím, že každý člověk by radši dostal navíc peníze než stravenku, protože u peněz si může úplně svobodně rozhodnout, na co je použije. Podle mě ty stravenky jsou pouze věc, která živí ty firmy, které je vydávají a pro všechny ostatní je nevýhodná,“ řekl Blesk.cz euroskeptik Mach, který je známý svým bojem proti „euronesmyslům“…

RŮZNÉ

Finmag zveřejnil v rubrice Duel Omezovat vlastnictví zbraní? (21. 9. na str. 36):
Evropská unie chce zpřísnit podmínky pro držení střelných zbraní. Měli bychom přitvrdit i v Česku?
Petr Mach, předseda strany svobodných občanů
Jsem proti omezování práva držet zbraň, které chystá Evropská unie. Zločinci a teroristé si zbraně ilegálně opatří vždycky, takže omezení legálního držení zbraní poškodí jenom poctivé občany. Když je legální držení zbraní znemožněné, společnost jako celek je potom zranitelnější, protože když dojde k přepadení nebo teroristickému útoku, není mezi lidmi nikdo, kdo by měl šanci pachatele zneškodnit. Česká republika má velmi rozumný přístup k regulaci držení střelných zbraní…

Karel Zvára se zúčastnil 17. 9. debaty na ČRo Plus v pořadu Názory a argumenty na téma Důchodového systému.
Celou debatu si můžete poslechnout zde a přepis čtěte zde.

Další reportáž s Ondřejem Pecákem, týkající se parkovacích zón, odvysílala TV Nova v neděli 18. 9. v pořadu Střepiny.
Celou reportáž si pusťte zde (v čase od 7:25).

PRŮZKUM

ČTK vydala zprávu Volební model STEMl (15. 9.):
Z ostatních stran by na tom byli nejlépe Svobodní se 3,3 procenta a hned za nimi Úsvit a Piráti shodně se třemi procenty hlasů. Po 2,5 procenta by získali hnutí Svoboda a přímá demokracie a zelení.

Zprávu převzala celá řada médií, například Aktuálně.cz tady (15. 9.), Novinky.cz v tomto článku (15. 9.) a mnoho dalších. O průzkumu napsalo i tištěné Právo (16. 9. na titulní straně).

KRAJSKÉ VOLBY

STÍŽNOST NA ČT

ČTK vydala zprávu Svobodní a Soukromníci si stěžují na diskusi v České televizi (16. 9.):
Stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dnes podala Strana svobodných občanů spolu se Stranou soukromníků ČR. Důvodem je to, že televize nepozvala jejich zástupce do takzvané superdebaty před krajskými volbami, která se bude vysílat 6. října. Obě strany o tom dnes informovaly v tiskové zprávě. Televize podle nich postupuje protiprávně.
Svobodným a Soukromníkům vadí to, že je má v debatě reprezentovat zástupce strany Starostové a nezávislí (STAN), se kterou tvoří předvolební koalici v Plzeňském kraji. "Programové priority STAN jsou v ostatních 12 krajích ČR (kde s nimi nespolupracujeme), zásadně odlišné," tvrdí stěžovatelé. Televize podle nich měla do studia pozvat zástupce Soukromníků či Svobodných, jako to učinila v případě debat ve Zlínském a Středočeském kraji.
Svobodní a Soukromníci považují rozhodnutí ČT nepozvat do superdebaty jejich zástupce za "nezákonné, neobjektivní a odporující férové předvolební soutěži." Pravidla účasti v pořadu podle nich hrubě znevýhodňují koalice oproti samostatně kandidujícím stranám.

Zprávu převzala řada médií, například Deník.cz Svobodní a Soukromníci si stěžují na diskusi v České televizi (16. 9.):|
Stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v pátek podala Strana svobodných občanů spolu se Stranou soukromníků ČR. Důvodem je to, že televize nepozvala jejich zástupce do takzvané superdebaty před krajskými volbami, která se bude vysílat 6. října. Obě strany o tom dnes informovaly v tiskové zprávě. Televize podle nich postupuje protiprávně.

Týden.cz Svobodní a Soukromníci si stěžují na diskusi v České televizi (16. 9.).

Deník referendum zveřejnil 2 články – první ČT přiznala chybu: do superdebaty pozve i zelené a Piráty (14. 9.):
Původní informace byla taková, že se superdebaty zúčastní rovněž Strana soukromníků, která se o hlasy voličů uchází se Svobodnými. Podle posledních propočtů to tak ale není. Koalice Svobodných a soukromníků se sice zúčastní třech krajských debat (v Plzeňském, Středočeském a Zlínském kraji), avšak pouze ve dvou z nich kandiduje samostatně. Na Plzeňsku se totiž uchází o hlasy voličů společně s hnutím STAN, proto nakonec svého zástupce v superdebatě mít nebude.

A další Soukromníci a Svobodní si stěžují, že se nemohou zúčastnit superdebaty na ČT (19. 9.):
Koalice Svobodných a Soukromníků si stěžuje u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, že podle pravidel České televize nesplňuje podmínku pro účast v superdebatě, kterou končí vysílání ČT před krajskými volbami…

Server Mediahub.cz Svobodní a Soukromníci si stěžují na diskusi v České televizi (17. 9.).

Zlínský kraj

V neděli 18. 9. odvysílala TV Nova reportáž v Televizních novinách na téma krajských voleb, prostor v reportáži dostal Tomáš Pajonk.
Celou reportáž si pusťte zde (v čase od 29:08).

Mladá fronta DNES a článek Jak zlepšit zdravotnictví v kraji? (19. 9. na str. 16):
Ivo Valenta, podnikatel, koalice Svobodných a Soukromníků: Kraji schází nemocnice, na jejímž financování by se po vzoru fakultní nemocnice podílel stát…

Jihomoravský kraj

Mladá fronta DNES a článek EET v Brně: zdržení, ale i rovné podmínky (17. 9. na str. 18):
Tak pozitivní jako většina v přednáškovém sále už ale nebyli ti, co postávali před vstupem na výstaviště. Koalice Svobodných a Soukromníků, kteří spolu kandidují do krajských voleb, konferenci využila pro svou kampaň a vcházejícím lidem rozdávala letáčky upozorňující na nedostatky EET. „Problémem jsou velké pořizovací náklady. Pro malé živnostníky je to likvidační. Radši zavřou krám, než aby zaplatili,“ vysvětloval návštěvníkům krajský předseda Svobodných Jan Hlaváček.

Vyšlo i v online verzi na Idnes.cz.

Server Podnikatel.cz zveřejnil Reportáž z konference k *EET (19. 9.):
Už před vchodem na konferenci stálo několik stánků, u kterých se rozdávaly letáky. Nešlo však o žádné agilní prodejce pokladních zařízení, nýbrž o protestní akci strany Soukromníků a Svobodných, kteří se zavedením EET nesouhlasí. Na letáku obě strany argumentovaly Chorvatskem, kde se podle nich systém evidence tržeb neosvědčil….

Brněnský deník zveřejnil upoutávku na online rozhovor (19. 9.) s P. Pořízkem a následně i samotný rozhovor (20. 9.) Online rozhovor s Petrem Pořízkem: ptát se můžete už nyní:
Petr Pořízek, kandidát za Stranu svobodných občanů a lídr společné jihomoravské kandidátky se Soukromníky se chystá v nadcházejících volbách vyzvat na souboj stávajícího hejtmana. O přízeň voličů se utká spolu s dalšími kandidáty sedmého a osmého října.

Online rozhovor si přečtete zde.

Vyšlo i v Blanenském deníku, Břeclavském, Hodonínském, Vyškovském a Znojemském.

Lidové noviny a článek Brno je bílá skvrna v dopravní síti (21. 9. na str. 5):
„Obáváme se, že až granty skončí, budou mít centra na kahánku. Jen rozpočet jednoho z největších center– CEITEC – je srovnatelný s rozpočtem celého kraje, takže není myslitelné, aby tuto instituci financoval,“ říká podnikatel Petr Pořízek, lídr společné kandidátky Svobodných a soukromníků. Aby centra fungovala a zvládala se uživit, potřebují mezi své zaměstnance nalákat zahraniční vědce. A jsme zpátky u dopravy, protože bez dobrého spojení na letiště a do okolních států nebude Brno pro cizokrajné mozky přitažlivé…

Pardubický kraj

ČT24 zveřejnila článek, vč. video rozhovoru s lídrem P. Bajerem Rozbité silnice, migranti. Co tíží Pardubický kraj podle lídrů, kteří se nedostali do debaty ČT? (20. 9.):
Lídrem kandidátky Svobodní a soukromníci je Petr Bajer, místostarosta města Holice. Všechna témata, která má uskupení ve volebním programu, jsou stejně důležitá. Kraj by se podle Bajera neměl chovat jako malá Evropská unie, a proto prosazuje rozhodování na co nejnižší úrovni – co nejblíže k občanům. V oblasti dopravy chce vybudovat rychlostní komunikaci R35, nové obchvaty měst a zajistit kvalitní opravy silnic II. a III. tříd. Ve zdravotnictví je pro Bajera důležité zachování všech pěti krajských nemocnic a jejich stabilizaci s pomocí soukromého sektoru a navýšení mezd v tomto odvětví. Více informací o programu je na webu.

Plzeňský kraj

Mladá fronta DNES a článek Máme výhodu zkušeností z obcí (15. 9. na str. 16):
Starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek vede do říjnových krajských voleb uskupení s názvem Starostové a Patrioti s podporou Svobodných a Soukromníků. Za vznikem formace stojí především hnutí Starostové a nezávislí (STAN), kterému dvaapadesátiletý Pavel Čížek na úrovni kraje předsedá. V posledních krajských volbách byl Pavel Čížek volebním lídrem koalice TOP 09 a STAN. Ta získala 5,5 procent hlasů a skončila v zastupitelstvu kraje v opozici.

Jihočeský kraj

Lidové noviny otiskly fotografii billboardu I. Steinhauserové v článku Žádný migrant v kraji, slibují kandidáti (20. 9. na str. 1).

Královéhradecký kraj

Lidové noviny a článek Hradec stárne, nemocnice ruší lůžka (19. 9. na str. 4):
Naopak volební tandem Svobodných a soukromníků se chce zasadit o to, aby na trh vstoupili i malí dopravci. „Chceme spravedlivé využití dotačních prostředků pro všechny současné i potenciální dopravce,“ říká lídr kandidátky Jan Šebelík. Co si myslí lídři: Jan Šebelík (Svobodní + Soukromníci) Chceme zachránit živnostníky a všechny malé firmy.

Kraj Vysočina

ČT24.cz zveřejnila článek, včetně video rozhovoru s lídrem J. Fendrychem Anketa k volbám na Vysočině: Co říkají ti, kteří se nedostali do debaty ČT? (19. 9):
Lídr Svobodných na Vysočině a místostarosta obce Horní Rožínka Josef Fendrych by chtěl v Kraji Vysočina omezit poplatky, například za odvoz odpadu. Jako alternativu si představuje přerozdělování více peněz z daní. Z regionálních pozic se Svobodní také chtějí vymezovat vůči Evropské unii, kterou považují za zdroj byrokracie.

Liberecký kraj

ČT24.cz a článek, včetně videa s lídrem R. Uchytilem V Libereckém kraji bojuje o hlasy devatenáct stran a uskupení (16. 9.):
V Libereckém kraji spolu kandidují strany Svobodní a Soukromníci. Jejich lídrem je pracovník bižuterní firmy Radek Uchytil. Podle něj v těchto volbách bude hodně rozhodovat téma bezpečnosti v souvislosti s migrací. Strany se ale chtějí zaměřit na to, jak se kraj a státní správa chová k občanům. Prioritou bude také efektivita vynakládaných prostředků krajského úřadu, protože občané musí mít podle Uchytila z konání politiků prospěch.

Karlovarský kraj

ČT24 a článek + video Chtějí vaše hlasy. Podívejte se na kandidáty z Karlovarského kraje (15. 9.):
Koalice Svobodných a Soukromníků vznikala postupně od začátku letošního roku. Důležitých témat pro kraj je podle lídra kandidátky Petra Jurči celá řada. Vedle školství nebo výběrových řízení vyzdvihl především zdravotnictví, které naráží na nedostatek lékařů i sester. Lidé podle něj jedou nadoraz, jsou unavení a ztrácí motivaci.

Olomoucký kraj

Hanácký Večerník zveřejnil rozhovor s T. Grygarem Povolební koalici si umím představit s ODS, říká Svobodný Tomáš Grygar.

Parlamentní listy zveřejnily rozhovor s R. Sokolem EET rozhodně není podpora drobného a středního podnikání, říká Richard Sokol (19. 9.).

Moravskoslezský kraj

Region Opavsko zveřejnil Odpovídá Radomír Klein lídr kandidátky koalice Svobodných a Soukromníků (20. 9. na str. 4):
Z tohoto důvodu Svobodní a Soukromníci prosazují umístění bojové vojenské posádky v našem kraji. Jaké budou naše kroky k naplnění tohoto cíle:
Okamžité zahájení jednání Rady kraje a hejtmana Moravskoslezského kraje s Ministerstvem obrany a zástupci Armády ČR…

SENÁTNÍ VOLBY

Velký rozhovor s Milanem Vodičkou přinesly Parlamentní listy Pokud bude Brusel trvat na kvótách k přidělování imigrantů, povede tato situace k dalšímu postupnému rozpadání EU (20. 9.):
„Je s podivem, že si Německo ústy paní Merkelové pozve statisíce uprchlíků a pak se dožaduje svých sousedů, aby si je vzali na starost. Ani z bratislavského summitu nevzešel žádný konkrétní návrh, jak a kdy bude zajištěna ochrana schengenského prostoru. Hloupý návrh na nějaké společné vojenské velitelství EU od pana Junckera by jen rozmělnil vojenské spojenectví NATO a navýšil by počet úředníků v Bruselu. Ochrana českých hranic by měla být posilována formou pohraniční stráže, častějších kontrol na silnicích a instalací elektroniky nebo plotů na některých úsecích, podobně jako v Maďarsku, Rakousku nebo v Makedonii a Bulharsku,“ navrhuje kandidát do Senátu Milan Vodička.

ZPRÁVY Z OBCÍ

CHRUDIM

Chrudimské noviny zveřejnily 2 články Veřejné nebo tajné hlasování? Zastupitelé by si měli změnit jednací řád (14. 9.):
Veřejnost má ještě v živé paměti bleskové odvolání místostarosty Romana Málka (Koalice pro Chrudim) a tehdejších členů rady města Davida Kasala (ANO 2011) a Vladislavy Michalové (TOP 09) v roce 2012. To proběhlo po tajné volbě. O tři roky později podali návrh na Málkovo odvolání Svobodní a tentokrát se hlasovalo veřejně. Toto veřejné hlasování však s nelibostí nesli jak Svobodní, tak současný předkladatel změny František Pilný. Podle jejich shodného názoru při veřejném hlasování jsou členové stran a hnutí tlačeni k držení stranické linie a nemohou tak svůj skutečný názor projevit svobodně.

Městští zastupitelé měli za necelé dvě hodiny vyděláno (20. 9.):
Změny v územním plánu prošly rovněž hladce a Miloš Chudáček si tak konečně může oddechnout. Jeho námaha se vyplatila. Pakt starostů a primátorů podrobil kritice zastupitel Josef Káles (Svobodní), jemuž tato akce za více než milion korun připomíná doby nedávno minulé. „Školením snížíme 20 % emisí CO2 do roku 2020? Jestli má někdo z vedení města potřebu bojovat se skleníkovými plyny, měl by si založit spolek, který organizuje takovéto aktivity, ale hlavně si je platí ze svého, respektive z peněz sponzorů. Ne z peněz veřejných, protože úlohou města rozhodně není převýchova občanů a vytváření zbytečných studií, které nic neřeší,“ reagoval Káles na tento podle jeho názoru pochybný projekt, jenž má za cíl pouze tahat další peníze z kapes daňových poplatníků. Opět však zaúřadovala stranická disciplína a bod byl schválen.

 

21. září 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných    
                                
kasparova@svobodni.cz                                                                                                   
tel.: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31