Svobodní v médiích: dění v EU, průzkum agentury STEM, parkovací zóny a zprávy z krajů a obcí

Svobodní v médiích: dění v EU, průzkum agentury STEM, parkovací zóny a zprávy z krajů a obcí

Monitoring za období 26. října–2. listopadu 2016

Byznys noviny a článek o dohodě CETA (1. 11.): „Považuji za vyjednávací chybu, že vyjednavači EU spojili obchod i arbitráže do jedné smlouvy a vydali se tak napospas národním parlamentům a v případě Belgie dokonce regionálním parlamentům,“ uvedl europoslanec Petr Mach (Svobodní). Podle něho měla EU rozdělit smlouvu CETA na dvě části. Na první část, která by se týkala jen obchodu a cel. Tu by národní parlamenty nemusely schvalovat. Druhá část by mohla obsahovat dohodu o arbitrážním soudu…

29. 11. byl Radim Smetka hostem pořadu Názory, argumenty na ČRo Plus. Tématem pořadu byly Kraje a krajská samospráva.
Celý pořad si poslechněte zde.

PRŮZKUM – STEM

Právo zveřejnilo průzkum Příští vláda může být bez ČSSD (1. 11. na str. 2): Výsledky aktuálního volebního modelu STEM naznačují, že příští vláda, která vzejde z voleb na podzim 2017, by se klidně mohla obejít bez soc. dem. Volební model STEM V procentech, v závorce volební výsledek: Svobodní 2,7 (2,46)

Vyšlo i na Novinkách tady.

O průzkumu napsal např. i server Bleskově.cz Politický šok! Komunisté přeskočili ČSSD! Tam volají po rezignaci Sobotky! (31. 10.): V dolní komoře by zasedli ještě zástupci ODS, TOP 09 se STAN, lidovců a SPD Tomia Okamury. Piráti, Svobodní, Strana zelených by se nad 5 procent nedostali!

PARKOVACÍ ZÓNY

Echo24 a článek Parkovací zóny budou stejný tunel jako Opencard, stojí v žalobě na Prahu (31. 10.): Kauza parkovacích zón bude stejný tunel jako Opencard, píše se mimo jiné v hromadné žalobě, kterou před týdnem u Městského soudu v Praze podal právník Ondřej Pecák. Ta zaznamenává 39 jednotlivých případů občanů a požaduje zrušení modrých zón, které jsou podle právníka zřízeny protiústavně a jen jako zástěrka pro výběr peněz…

Článek zveřejnil i Český rozhlas 'Bude to stejný tunel jako opencard,' stěžují si občané v žalobě na parkovací zóny (31. 10.): Komplikují život, vytváří problémy místo jejich řešení, umožňují systematické sledování lidí, stěžují si na modré parkovací zóny lidé v hromadné žalobě na Prahu. Bude to stejný tunel jako opencard, stojí v ní mimo jiné. Žalobu před týdnem u Městského soudu v Praze podal právník Ondřej Pecák, zaznamenává 39 jednotlivých případů nespokojených občanů a požaduje zrušení modrých zón. Parkovací modré zóny jsou podle Pecáka zřízeny protiústavně a slouží jen jako zástěrka pro výběr peněz. Největšími problémy jsou podle něj špatně nastavený ceník, který nepřihlíží k životní situaci občanů, nenaplnění hlavního záměru, čímž mělo být zklidnění dopravy, a nepoměr v přínosu zón ve srovnání s velkými dopravními, hmotnými i sociálními škodami, které přinesly…

Vyšlo i na ČRo Regina tady.

OSLAVY 28. ŘÍJNA

TN Nova.cz a článek 28. říjen v Česku: Oslavy, pieta i demonstrace. PŘEHLED AKCÍ (28. 10.): V 16. hodin se chystá na Václavském náměstí oslavit "Den nezávislosti" Strana svobodných občanů.

Echo24.cz ve svém článku informovalo o našem setkání, ale uvedlo chybně místo konání (proběhlo letos na Václavském náměstí, a nikoli na Jungmannově náměstí).

Česká justice ve svém článku taktéž zaměnila místo konání naší akce Oslavy 28. října (27. 10.): Už tradičně na Jugmannově náměstí a na Václavském náměstí oslaví pod názvem Den nezávislosti vznik českého státu Strana svobodných občanů.

Server PrahaNadlani.cz zveřejnil článek o naší oslavě Svobodní oslavili Den nezávislosti (28. 10.).

DĚNÍ V KRAJÍCH

ZLÍNSKÝ KRAJ

Mladá fronta Dnes a článek Výbor pro Valentu. Bude řešit vládní organizace a neziskovky (29. 10. na str. 18): Budoucí lidovecký hejtman Jiří Čunek nakonec předsednictví jednoho výboru při zastupitelstvu přidělil kandidátce Soukromníků a Svobodných hazardního magnáta Ivo Valenty. Přitom před necelými dvěma týdny, kdy koaliční partneři KDU-ČSL, ANO,STAN a ODS podepsali memorandum o spolupráci, s nimi nepočítal…

Deník referendum a článek Občané Podolí v referendu rozhodli o záchraně biocentra, účast předčila volby (1. 11.): Takřka se třiceti procenty suverénně zvítězili Svobodní a Soukromníci. Jejich kandidát na Zlínského hejtmana, senátor Ivo Valenta, v Podolí nedlouho před volbami uspořádal debatu, kde místní podpořil.

iDobrýden.cz a článek Krajská vláda má čtyři zástupce Slovácka. Dva asi skončí v roli starosty (1. 11.): Naopak do opozičních lavic zasednou čtyři představitelé koalice Svobodných a Soukromníků ČR, kteří na Slovácku zaznamenali svůj vůbec nejvýraznější úspěch. Naklonili si 17,94 procenta voličů. Jejich lídr Ivo Valenta, jenž získal třetí nejvyšší počet preferenčních hlasů v celém regionu (4 013), slibuje zároveň aktivní a konstruktivní politiku…

ČTK vydala zprávu Zastupitelé Zlínského kraje zvolí novou radu, hejtmanem bude Čunek (2. 11.): Čtyři křesla obsadí KSČM i Svobodní a Soukromníci, tři zástupci ODS a dvě místa získalo hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura.

Deník.cz a článek Zastupitelé Zlínského kraje zvolí hejtmanem zřejmě Jiřího Čunka (2. 11.): Lidovci volby vyhráli s 12 mandáty v zastupitelstvu, osm jich má ANO a po šesti ČSSD a STAN. Čtyři křesla obsadí KSČM i Svobodní a Soukromníci, tři zástupci ODS a dvě místa získalo hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura.

Právo a článek Ve Zlíně dnes volí nového krajského hejtmana (2. 11. na str. 10): Čtyři křesla obsadila KSČM i Svobodní a Soukromníci, tři zástupci ODS a dva za hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura.

Novinky.cz a článek Hejtmanem Zlínského kraje byl zvolen Čunek (2. 11.): Po čtyřech křeslech mají v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu KSČM a Svobodní a Soukromníci, tři zástupce má ve sboru ODS a dva hnutí Svoboda a přímá demokracie — Tomio Okamura.

Deník.cz a článek Zastupitelé Zlínského kraje zvolí hejtmanem zřejmě Jiřího Čunka (2. 11.): Čtyři křesla obsadí KSČM i Svobodní a Soukromníci, tři zástupci ODS a dvě místa získalo hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura.

CHRUDIM

Chrudimské noviny a článek K čemu je městu Pakt starostů a primátorů? (31. 10.): Radnice se zavázala snížit do roku 2020 emise CO2 o celých 20%. Má jít o závazek realizovaný v rámci takzvaného „Paktu starostů a primátorů“, k němuž město přistoupilo po souhlasu většiny městských zastupitelů. Tradičním kritikem paktu jsou místní členové Strany svobodných občanů. Jedná se tedy o klasickou úřednickou „hatmatilku“, jejíž podstatu nejlépe vystihl zastupitel Svobodných Josef Káles: „Většina zastupitelů města Chrudim schválila projekt za téměř 1 400 000 Kč, který si klade za cíl snížit emise oxidu uhličitého o 20 % do roku 2020. Emise chtějí tito zastupitelé snížit uspořádáním školení pro zaměstnance úřadu a městských institucí, vytvořením akčního plánu pro udržitelnou energii a organizací osvětových akcí,“ shrnuje podstatu Paktu starostů a primátorů Káles. A pokračuje…

 

JIRKOV

Chomutovský deník a článek Jirkov uvažuje o prodeji tepelného hospodářství (29. 10. na str. 1): Prodej tepelného hospodářství srovnává s prodejem nádob na komunální odpad. „Město prodalo nádoby firmě Marius Pedersen za 1,3 milionu korun a nyní jí platí pronájem 990 tisíc,“ řekl Viehmann. Obavy z možného prodeje má také zastupitel Josef Šebek (Strana svobodných občanů). „Sbíráme podpisy a chceme, aby o prodeji rozhodli sami lidé v referendu. Potřebujeme posbírat 4 000 hlasů a zatím to jde dobře. Až o prodeji rozhodnou zastupitelé, tak už bude pozdě, proto chceme jednat hned,“ řekl Šebek. Zastupitelstvo bude o prodeji rozhodovat 16. listopadu.

Deník.cz a článek Radní v Jirkově navrhli prodat tepelné hospodářství, opozice je proti (30. 10.): Radnice v Jirkově zvažuje, že prodá majetek související s dodávkou tepla a teplé vody v části města. Jde především o výměníkové stanice a rozvody. Technologie stárne a potřebuje modernizaci za desítky milionů korun. Pro město by to však byla příliš velká zátěž. Opozice v Jirkově se však obává zdražení tepla a chce, aby o prodeji rozhodli sami lidé. Sbírá podpisy pro vypsání referenda. Obavy z možného prodeje má také zastupitel Josef Šebek (Strana svobodných občanů). „Sbíráme podpisy a chceme, aby o prodeji rozhodli sami lidé v referendu. Potřebujeme posbírat 4 000 hlasů a zatím to jde dobře. Až o prodeji rozhodnou zastupitelé, tak už bude pozdě, proto chceme jednat hned," řekl Šebek. Zastupitelstvo bude o prodeji rozhodovat 16. listopadu.

2. listopadu 2016

Tiskové odd. Svobodných
tiskove@svobodni.cz

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31