Svobodní v médiích: dění v EU, brexit, minimální mzda, krajské a senátní volby, zprávy z obcí

Svobodní v médiích: dění v EU, brexit, minimální mzda, krajské a senátní volby, zprávy z obcí

Monitoring za období 27. července – 3. srpna 2016

Právo napsalo Babiš: Chci kvóty na uprchlíky odmítnout i za cenu sankcí (3. 8. na titulní str.):
Politické strany a hnutí včera odevzdaly kandidátní listiny do senátních a krajských voleb. Ačkoliv se kampaň k volbám dosud naplno nerozjela, už je jasné, že hlavním tématem bude postoj k migrantům a bezpečnost. (…) V ostré konkurenci se však strany snaží najít i originální způsoby, jak oslovit voliče. Kupříkladu Svobodní, jejichž předseda Petr Mach sedí jako poslanec v Evropském parlamentu, chtějí zahájit kampaň za „czexit“, tedy vystoupení Česka z EU. „Máme plné právo budovat bezpečnou a prosperující Českou republiku jako nezávislý stát založený na svobodné ekonomice a ochraně vlastních hranic před hrozbami zvenčí,“ píše Mach na Facebooku

Aha zveřejnilo článek Pojedeme na krev? (3. 8. na str. 2):
Máte staré auto? Nejste v tom sami. Průměrný věk automobilu v České republice je 15 let. A to se nelíbí zejména úředníkům v Evropské komisi, protože takový »šunt« více poškozuje životní prostředí. (…) Je to past na lidi s nižšími příjmy? Anebo bruselská ignorance posvěcená českými politiky? „Já si spíš myslím, že v hlavách úředníků panuje totální ekománie a má přednost před vším. Také se dá říci, že normy tvoří lidé, kteří nebyli nikdy chudí. Vezměte si jen příklad úsporných žárovek. Bohatý si rád koupí tu úspornější za 150 korun, ale to, že z trhu zmizí žárovky za pětikorunu, ho nezajímá,“ řekl Aha! europoslanec a zároveň euroskeptik Petr Mach (41, Svobodní).
Dodal také zajímavost: k návrhům svých směrnic Komise nepřikládá analýzy dopadu na obyvatele Unie podle toho, kolik berou…

Petr Mach napsal článek, kterým reagoval na záměr EU zakázat chov nepůvodních živočichů. Článek zveřejnil na Idnes.cz a převzal ho server Neviditelný pes Usmrtit, nebo vykastrovat! a Parlamentní listy tady.

Parlamentní listy se tématu věnovaly ještě v článku Co s nepůvodními invazními jedinci? Usmrtit nebo vykastrovat. Toto vážně navrhuje EU:
„Usmrtit nebo vykastrovat!“ hlásá titulek nového blogu europoslance za Svobodné Petra Macha. Ten se zamýšlí nad přijetím nového unijního nařízení ohledně invazních druhů, skrze které chce Unie omezit případné přemnožení nepůvodních druhů zvěře. “Podle Unie může mít zavlékání nepůvodních invazních jedinců do Evropy vážné hospodářské a sociální důsledky a může ohrozit původní populace,“ napsal Mach s tím, že nově se na černé listině objevil mýval. “Mýval zmizí z brněnské zoo i celé Evropské unie, píší média. Rozlučte se s mývalem. Bude vykastrován a další už k nám nesmí,“ komentoval nařízení Mach. “Rasismus? Dvojí metr? Selektivní přístup? Myslíte si, že Evropská unie má závažnější věci k řešení než mývaly v brněnské zoo? Já taky,“ dodal.

BREXIT

Evropské noviny vydaly Brity má z EU vyvést Theresa May (29. 7. na str. 4):
Po brexitu se v některých zemích Unie zvedly protestní hlasy volající po dalších odchodech z Unie. V České republice tzv. czexit podporují především euroskeptičtí Svobodní europoslance Petra Macha…

Neviditelný pes zveřejnil článek Petra Macha Po brexitu nižší daně a prosperita:
Rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie vyvolalo nejprve paniku. Padne libra? Zvýší se daně? Ztratí Británie přístup na trh EU? Nyní se vše vrací do normálu a Británii čeká dobrá budoucnost bez EU.

PENÍZE

Finmag.cz oslovil Petra Macha o komentář k minimální mzdě Očima expertů: Jak nastavit minimální mzdu?
Minimální mzda je zákon, který se tváří, jako že někomu prospívá, ale ve skutečnosti škodí, a to právě těm nejchudším. Zvýšení minimální mzdy na 11 500 korun měsíčně neboli 68 korun za hodinu znamená, že někdo, kdo by byl ochoten vzít práci za 65 korun za hodinu, nebude mít šanci. Bude to zakázané…

Vyšlo i na serveru Peníze.cz tady.

Server Investujeme.cz a článek Inflační daň: Budou střadatelé a dluhopisoví investoři plakat?
Ekvivalence ražebného a daní pak podle Petra Macha znamená, že hospodářská politika může volit a přemítat mezi různým zdaněním peněz: „Chce-li stát rozhodovat o 20 % HDP, má mít deflaci 2,91% a sazbu explicitní daně 20%? Má mít nulovou inflaci a sazbu daně 19,71%? Má mít inflaci 9,71% a sazbu daně 18,85%? Má mít inflaci 94,17% a sazbu daně 15%? Nebo inflaci 967,96% a sazbu daně 10,91%?“

MÍSTOPŘEDSEDOVÉ

Karel Zvára byl 2. srpna hostem pořadu „Pro a proti“ na ČRo Plus. Tématem pořadu bylo „Nošení zbraní“. Záznam si pusťte zde.

KRAJSKÉ A SENÁTNÍ VOLBY

ČTK vydala zprávu Jeden z nejbohatších Čechů Valenta hodlá více mluvit do politiky (1. 8.):
Do politiky Valenta, který v současnosti často vystupuje jako oponent ministra financí Andreje Babiše, vstoupil coby nestraník za Stranu soukromníků. V horní komoře, kde patří mezi nezařazené senátory, je členem výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Letos se chystá i do voleb krajských zastupitelstev. Je lídrem kandidátky Strany soukromníků a Strany svobodných občanů pro podzimní krajské volby ve Zlínském kraji.

Zprávu ČTK převzal například Deník.cz tady.

ČTK zveřejnila Přehled kandidujících politických uskupení v jednotlivých krajích (2. 8.), který převzala např.  ČT24 v článku V krajských volbách se objeví 270 kandidátek. O dvě desítky víc než minule.

Zveřejnil ho i  Deník.cz Strany a hnutí letos do krajských voleb podaly na 270 kandidátek.

A ještě zpráva ČTK Přehled známých kandidátů pro letošní volby do Senátu (2. 8.):
Přehled známých kandidátů v jednotlivých volebních obvodech pro letošní volby do Senátu, jejichž první kolo se koná 7. a 8. října (v rámci obvodu řazeni abecedně, v závorce navrhující politický subjekt): Volební obvod č. 40 – Kutná Hora – Milan Vodička (Svobodní s podporou ODS a Strany soukromníků ČR) – člen Republikového výboru Strany svobodných občanů…

Zprávu převzal např. Deník Do senátních voleb letos zamířilo 233 kandidátů.

ČTK a další zpráva Na Kutnohorsku se zapojí do boje o Senát šest kandidátů (2. 8.):
Na Kutnohorsku se zapojí do boje o Senát šest kandidátů. To je výrazně méně než v roce 2010, kdy se o senátorské křeslo utkalo 12 lidí. Do dnešních 16:00, kdy vypršel termín, bylo podáno šest kandidátních listin, řekl ČTK Miloš Procházka z kutnohorské radnice. ODS se soukromníky podpoří Milana Vodičku ze Strany svobodných občanů.

ČTK a zpráva Praha 10: Do Senátu chce hudebník Slováček, obhajuje Cabrnochová (2. 8.):
Praha 2. srpna (ČTK) – Senátorské křeslo v Praze 10 chce získat deset kandidátů, ČTK to řekl mluvčí Prahy 10 Vít Novák. Mezi kandidáty je například hudebník Felix Slováček (Soukromníci) nebo náměstkyně primátorky hlavního města Eva Kislingerová (ANO)…

Článek převzal Pražský deník.

Parlamentní listy a článek Vyhlášený řezník, ředitel školy, farmářka či senátor. Svobodní a soukromníci nabízejí recepty na lepší život ve Zlínském kraji:
Koalice Svobodní a Soukromníci vznikla ve Zlínském kraji v lednu letošního roku. Její program je postaven například na odstranění zbytečné byrokracie, nastavení jednodušších pravidel pro finanční podporu obcí, sportovních klubů či kulturních spolků. “Kraj si nyní hraje na malou Evropskou unii, buduje mocný aparát, který v podstatě jen udržuje status quo a tichou spokojenou stagnaci, ztratil dynamiku. Kraj je (tak trochu bohužel) přerozdělovací úřad. A my chceme kraj, který rozděluje peníze jednoduchými, čitelnými procesy, tak ať poskytovatelé veřejných služeb mohou všichni férově soutěžit a obyvatelům poskytovat co nejvyšší kvalitu služeb,“ vysvětluje dvojka kandidátky a předseda Svobodných ve Zlínském kraji Tomáš Pajonk ze Zašové na Valašskomeziříčsku…

Jihočeský kraj

Českobudějovický deník napsal Do senátu chce lékař i spisovatel (29. 7. na str. 5):
Do čtvrtečního odpoledne už kandidátky odevzdalo 16 subjektů, které chtějí usilovat o hlasy voličů. Jsou to (některé názvy uvádíme zkráceně): ČSSD; ODS; koalice Ne ilegální imigraci; SZ; KSČM; koalice Pro jižní Čechy; DSSS; Úsvit – Národní koalice; Volte Pravý blok; Koalice Svoboda a přímá demokracie; ANO 2011; Moravané; SSO; Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů ČR; Jihočeši 2012; KDU-ČSL.

Vyšlo i v internetové podobě Českobudějovického deníku.

Zprávu zveřejnil i Deník (též v regionálních mutacích) Do senátu chce lékař i spisovatel.

Mladá fronta Dnes a článek Do boje o vládu v kraji se pustí 23 stran a hnutí. Třeba hasiči (3. 8. na str. 13):
Do včerejšího odpoledne mohly politické subjekty podat kandidátní listiny do krajských voleb, které budou 7. a 8. října. Kromě tradičních stran chce uspět i řada neparlamentních uskupení…

Jihomoravský kraj

ČTK vydala zprávu Na jihu Moravy podalo kandidátku do krajských voleb 21 uskupení (2. 8.):
V Jihomoravském kraji odevzdalo kandidátku do říjnových krajských voleb 21 stran a uskupení. (…) Pětiprocentní hranici potřebnou pro zisk mandátů se bude snažit překonat i Strana zelených v čele s podnikatelem Jiřím Hlavenkou, Starostové pro jižní Moravu se starostou Brna-severu Martinem Malečkem, hnutí Svoboda a přímá demokracie v koalici se Stranou práv občanů bude spoléhat na pedagoga Jiřího Hrnčíře, Moravané na svého předsedu Ondřeje Hýska a Strana svobodných občanů spolu se Stranou soukromníků na ekonoma Petra Pořízka.

Brněnský deník napsal Volby? Zaútočit chtějí koalice (3. 8. na titulní str.):
Podle posledních předvolebních průzkumů, které v červnu zpracovala agentura Phoenix, by se aktuálně do krajského zastupitelstva dostalo sedm stran. K současným sociálním demokratům, komunistům, lidovcům a občanským demokratům by nově přibylo hnutí ANO, koalice Svobodných a Soukromníků a také Strana práv občanů se Svobodou a přímou demokracií.

Plzeňský kraj

Plzeňský deník zveřejnil Politici se už šikují do kraje (28. 7. na str. 3):
Mezi kandidáty jsou i hnutí vymezující se proti imigrantům už svým názvem. Starostové se spojili s Občany patrioty, Stranou svobodných občanů a Stranou soukromníků.

Vyšlo i v internetové verzi Plzeňského deníku tady.

A vyšlo i v tištěné formě Domažlického deníku Politici se už šikují do kraje (29. 7. na str. 4).

ČTK vydala Do voleb v Plzeňském kraji jde 17 uskupení,v roce 2012 to bylo 16 (2. 8.):
Starostové se pro letošek spojili s Občany patrioty, Stranou svobodných občanů a Stranou soukromníků.

Mladá fronta Dnes a článek Volby a pak pozoruhodný střet o vliv na hejtmanství (3. 8. na str. 15):.
Do voleb v Plzeňském kraji se přihlásilo 17 volební stran. To zhruba odpovídá počtu subjektů, které se v regionu ucházely o hlasy od vzniku krajů v roce 2000…

Plzeňský deník napsal Do Senátu chce osm lidí, projde ale jeden (3. 8. na str. 1):
Včera byl poslední den pro volební kandidátky. Kandidáti do krajských voleb a Senátu – Starostové a patrioti s podporou Svobodných a Soukromníků.

Vyšlo i v internetové podobě Plzeňského deníku.

Liberecký kraj

Pozn.: Mnohde uvedli D. Forbelského, ale on nakonec nekandiduje.

Genusplus.cz přinesl 2 články, a to Na Liberecku bude po 20 letech zvolen nový senátor a Do voleb půjde minimálně 10 subjektů.

Oba vyšly i v Týdeníku Libereckého kraje Liberecký okrsek bude mít po 20 letech nového senátora.

Českolipský deník.cz napsal Do voleb v Libereckém kraji půjde minimálně 10 subjektů:
Společnou kandidátku už ohlásily i další dvě strany – Svobodní a Soukromníci, v čele jejich kandidátky bude Radek Uchytil.

Vyšlo i v Libereckém deníku tady.

Mladá fronta Dnes vydala Do volebního boje půjde hejtman i válečný veterán (1. 8. na str. 13):
Společnou kandidátku už ohlásily i další dvě strany – Svobodní a Soukromníci, v čele jejich kandidátky bude Radek Uchytil.

Zpráva ČTK O senátorský post v Liberci se bude ucházet devět nováčků (2. 8.):
Mezi kandidáty měl podle dřívějších informací patřit živnostník a golfový rozhodčí David Forbelský, Svobodní ale nakonec nominaci nepodali.

Středočeský kraj

Boleslavský deník Do senátních voleb půjdou známé tváře (28. 7. na str. 5):
ODS spolu se soukromníky podpoří Milana Vodičku ze Strany svobodných občanů.

Zlínský kraj

Idnes a článek Lídrem SPO ve Zlínském kraji se stal Kruliš, Zemanův muž z Hradu:
Společnou kandidátku Strany soukromníků a Strany svobodných občanů povede majitel loterijní společnosti Synot a senátor Ivo Valenta.

ČTK a zpráva O mandáty zastupitelů chce ve Zlínském kraji usilovat 20 subjektů (2. 8.):
Kandidátku jako první 18. července podaly KDU-ČSL a také koalice Ne ilegální migraci – peníze raději pro naše lidi. V pondělí ji doručila koalice Strany soukromníků a Svobodných a také Strana práv občanů. (…) Lidovci v roce 2008 měli na kandidátce zástupce Strany soukromníků, která jde nyní do voleb se Stranou svobodných občanů. Lídrem je majitel loterijní společnosti Synot a senátor Ivo Valenta.

Zlínský deník napsal O křesla na kraji usiluje 20 politických stran nebo hnutí (3. 8. na str. 1).

Královéhradecký kraj

ČTK a zpráva V hradeckém kraji chce v krajských volbách soupeřit 17 subjektů (2. 8.):
Do voleb jdou také kandidáti koalice Piráti a Strana zelených + Změna pro Královéhradecký kraj, koalice Úsvit s Blokem proti islamizaci, Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK, koalice Svobodní a Soukromníci, hnutí Nezávislí a Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana práv občanů a SNK.

Olomoucký kraj

Olomoucký deník napsal Do vedení Olomouckého kraje chtějí i protiislámská hnutí.

Karlovarský kraj

Chebský deník a článek Většina stran v Karlovarském kraji už zveřejnila své kandidátky (28. 7. na str. 4):
Kandidátky zatím podaly strany, hnutí a koalice Ne ilegální migraci – Peníze raději pro naše lidi, Starostové a nezávislí (STAN) s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09, společně Svobodní a Soukromníci, Dělnická strana sociální spravedlnosti – NE imigrantům, STOP nepřizpůsobivým a diktátu EU, Česká strana sociálně demokratická, Občanská demokratická strana, VOK – Volba pro Karlovarský kraj, ANO 2011 a Komunistická strana Čech a Moravy.

Deník a článek Kandidátky do voleb v kraji už zveřejnila většina stran (vyšlo i v regionálních mutacích).

Chebský deník a článek Do voleb jde 20 subjektů (3. 8. na str. 1).

ZPRÁVY Z OBCÍ

BRNO

Blesk zveřejnil článek Brno má problém. Není v Praze.“ Zbičovaný náměstek hájí cesty služebákem:
„Za poslední dva roky jsme se díky těmto ‚kazatelům dobra‘ stali svědky masivní podpory tzv. alternativní dopravy na jedné straně a šikany řidičů na straně druhé,“ stěžuje si Brno Autem na svém webu, jehož zakladatelem je David Pokorný (Strana svobodných občanů)…

 

3. srpna 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31