Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: daňové ráje, státní půjčky, krajské volby a mnoho dalších zpráv i z obcí

Svobodní v médiích: daňové ráje, státní půjčky, krajské volby a mnoho dalších zpráv i z obcí

Monitoring za období 30. března–6. dubna 2016

Na kauzu ohledně daňových rájů, reagoval Petr Mach v deníku Právo Offshore firmy? To není zločin, shodují se politici (5. 4. na str. 3):
Mít peníze v daňovém ráji není nelegální, ale přesto by se měly prošetřit, reagují téměř ve shodě čeští politici na kauzu Panama Papers, která odhalila, že velké procento politiků a byznysmenů odvádí peníze do daňových rájů. V uniklých dokumentech se píše i o 283 Češích, padají jména nejbohatších českých podnikatelů, jako je Petr Kellner či Daniel Křetínský. Europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach se na svém webu vyjádřil slovy: „Ten, kdo data o klientech ukradl, by měl být rozhodně souzen za krádež. A nezapomínejme, že mít firmu v daňovém ráji ještě není zločin.“

Vyšlo i na Novinkách zde.

Britské listy a článek Panama Papers: Milionáři protestují!
Europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach se na svém Facebooku vyjádřil slovy: Ten, kdo data o klientech ukradl, by měl být rozhodně souzen za krádež. A nezapomínejme, že mít firmu v daňovém ráji ještě není zločin."  A čeští politikové, včetně Babiše, a česká oligarchy vlastněná média, hlavně zdůrazňují to, co říká Mach, že se vlastně nic tak zlého nestalo "a mít firmu v daňovém ráji ještě není zločin".

ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2015

Agentura ČTK 1. dubna informovala Zprávy o hospodaření zatím doručilo do Sněmovny 124 z 224 stran:
Výroční finanční zprávy s údaji o loňském hospodaření k dnešnímu odpoledni doručilo do Sněmovny 124 politických stran a hnutí z celkových 244 subjektů, které ke konci letošního roku evidovalo ministerstvo vnitra. Na dotaz ČTK to sdělil sněmovní kontrolní výbor. Strany mohou výroční zprávy doručit přímo do Sněmovny do konce dne nebo poslat poštou, v takovém případě rozhoduje poštovní razítko na obálce. Svobodní, jejichž předseda Petr Mach je europoslancem, vykázali zisk 4,1 milionu korun. Od sponzorů dostali 1,4 milionu korun.

Informovaly o tom i Parlamentní listy Svobodní dostali vloni na darech téměř 1,5 milionu korun:
Svobodní dnes odevzdali do Poslanecké sněmovny výroční finanční zprávu za rok 2015. Podobně jako v předchozích letech se mohou pochlubit vysokým počtem drobných darů od svých příznivců…

A dále České novinky zde.

RŮZNÉ

Server Finmag uspořádal další anketu Očima expertů: Státní půjčky mladým na bydlení. Mají smysl?
Mladé rodiny s dětmi můžou od Státního fondu rozvoje bydlení dostat půjčku až šest set tisíc korun. Není ale tahle státní iniciativa zbytečná?
Vyjádření Petra Macha:
Další zbytečná byrokracie. Stát se navíc vlamuje do otevřených dveří. Úroky na trhu jsou rekordně nízké a banky se předhánějí v nabídce hypoték. Za rozumné bych považoval zrušení celého Státního fondu rozvoje bydlení – o ušetřené peníze bych snížil daně. Například by se mohla zrušit daň z nabytí nemovité věci (dříve daň z převodu nemovitostí). Zrušení této daně by snížilo prodejní ceny bytů, bydlení by se stalo pro mladé dostupnější, trh s byty by se stal pružnějším a lidé by se mohli snadněji stěhovat za rodinou a za prací.

Vyšlo i na serveru Peníze.cz zde.

Parlamentní listy a článek Ať jdou, odkud přišli. Cestu jim dát k úhradě. Chudí lidé z Vysočiny se na ně skládali a oni takhle:
Zklamání, nevděk, selhání neziskové organizace či dokonce úloha amerických nadací. Taková slova padala z úst českých politiků v reakci na irácké běžence, kterým Česko pomohlo se dostat k nám, ti ale utekli do Německa a budou zase nejspíš vráceni zpět do ČR. Někteří zdůraznili, že se na jejich cestu k nám skládali chudí lidé na Vysočině a Iráčané je podvedli. Celé je to dle řady politiků velké poučení. „Někteří zneužili dobrou vůli Čechů a udělali si z nás převaděče a bezplatnou cestovku do Německa. Je to velké ponaučení,“ je přesvědčen další z členů Evropského parlamentu, Petr Mach ze Svobodných.

Lidové noviny a článek Dez)informační společnost (2. 4. na str. 19):
Jak sociální sítě proměňují ve světě i u nás média, jak působí na obraz společnosti a politiky i na mezilidské vztahy. V Česku při posledních parlamentních volbách sklízely největší počty lajků a zhlédnutí na Facebooku vedle velkých stran Piráti, Svobodní a Úsvit. Podle výzkumu PolCoRe dostaly v součtu ve třech týdnech kolem voleb 41 % z lajků všech stran, přestože ve volbách pak úhrnem získaly 12 %…

PRŮZKUMY

Vyšlo několik průzkumů a o všech psala celá řada médií. Uveďme aspoň tyto ukázky za všechny.

Novinky napsaly o průzkumu STEM:
Z dalších stran přisuzuje průzkum 4,5  procenta Okamurově SPD, 3,1 procenta Svobodným a po 2,8 procenta pirátům a Úsvitu. Podpora Strany zelených dosahuje podle agentury 2,5 procenta.

Napsal o tom i Svobodný monitor tady:
Svobodní by v březnu získali 3,1 procenta; Úsvit a Piráti by měli shodně po 2,8 procentech.

Novinky pak ještě psaly o dalším průzkumu v tomto článku:
Z další stran, které respondenti spontánně uvedli, by shodných 2,6 procenta získaly hnutí Úsvit a Česká pirátská strana. Straně zelených průzkum přisoudil podporu 2,5 procenta, Svobodní by měli 1,5 procenta.

O průzkumu Faktum napsal např. server Aktuálně zde:
Okamurovo uskupení by podle ppm factum získalo 4,9 procenta hlasů, Piráti 4,8 procenta. Znatelnější odstup mají Úsvit – Národní koalice (3,1 procenta), Strana zelených (2,4 procenta), Dělnická strana sociální spravedlnosti (1,7 procenta) a Strana svobodných občanů (1,3 procenta). Celkem by propadla pětina voličských hlasů, dodala agentura.

MÍSTOPŘEDSEDOVÉ V MÉDIÍCH

V sobotu vysílala Česká televize diskusní pořad Politické spektrum, kde byl hostem Karel Zvára. Téma bylo: Střet zájmů. Záznam celého pořadu si můžete pustit zde.

Své vystoupení v pořadu doplnil článkem, který si můžete přečíst zde.

Článek Františka Matějky na Parlamentních listech: Český socialismus si čínským kapitalismem rozvracet nenecháme. Jak krátkozraké.

Vyšlo i na ePortálu tady a na Neviditelném psu zde: Jak krátkozraké

KRAJSKÉ VOLBY

O úspěšném spojení Svobodných a Soukromníků pro krajské volby promluvil Ivo Valenta v rozhovoru pro Hospodářské noviny Před fackou se nekrčím (31. 3. na str. 10-11):
Pro úspěch už chystá řadu dalších konkrétních kroků. Nejprve začal finančně podporovat skomírající Stranu soukromníků, za niž se dostal do Senátu. Zároveň podnítil v několika krajích vznik společných kandidátek pravicových soukromníků s euroskeptickou Stranou svobodných občanů Petra Macha…

O rozhovoru informoval i deník Blesk v článku Hazardní král Valenta chce do sněmovny, pomstít se Babišovi:
Loterijní magnát a v současné době senátor Ivo Valenta už spřádá plány na svou další politickou kariéru. Se svou Stranou soukromníků a za podpory Svobodných se hodlá dostat do Poslanecké sněmovny…

Napsala o tom i Mladá fronta DNES Miliardář Valenta nejspíš vymění Monako za Zlín (6. 4. na str. 4):
Nyní zvažuje kandidaturu také v podzimních krajských volbách ve Zlínském kraji. Narazil ovšem na administrativní problém, který je třeba vyřešit, aby se mohl stát lídrem společné kandidátky Soukromníků a Svobodných… „Opakovaně jsem deklaroval, že kandidátku Svobodných a Soukromníků budu jako senátor i podnikatel výrazně podporovat a nevylučuji ani to, že se objevím na kandidátní listině. Vše je předmětem dalších jednání,“ doplnil.

Na mediální spekulace ohledně možného spojení i v dalších volbách jsme reagovali stanoviskem, které zveřejnily např. Parlamentní listy Svobodní: Soustředíme síly na krajské volby. Zájem o spolupráci pro volby parlamentní není na pořadu dne.

A dále ho vydaly České novinky tady.

ZLÍNSKÝ KRAJ

Agentura ČTK vydala zprávu o krajských kandidátkách (2. 4.), kde uvedla:
Soukromníci budou kandidovat se Svobodnými, lídrem by mohl být majitel loterijního holdingu Synot, senátor Ivo Valenta.

Zprávu převzal např. Týden viz zde.

Mladá fronta DNES a článek Valenta chce kandidovat v krajských volbách (6. 4. na str. 14):
Pokud nebude lídrem Valenta, může se jím stát prozatímní dvojka kandidátky a krajský předseda Svobodných Tomáš Pajonk. „Bude jen dobře, když bude pan Valenta kandidovat,“ řekl už dříve Pajonk. „Ve druhé polovině dubna svoláme tiskovou konferenci, na které oznámíme všechny detaily,“ nastínil Valenta. „Opakovaně jsem deklaroval, že kandidátku Svobodných a Soukromníků budu výrazně podporovat a nevylučuji, že se na ní objevím,“ doplnil. Díky Valentově kandidatuře můžou Soukromníkům a Svobodným značně stoupnout šance na úspěch ve volbách. „Jeho osobnost má velký voličský potenciál,“ uvědomuje si Thaisz.

KARLOVARSKÝ KRAJ

O uzavření koalice v Karlovarském kraji informovaly Parlamentní listy v článku Pánek (Svobodní): Doufám, že znemožníme, aby náš kraj vedli sociální demokraté nebo dokonce komunisté:
Dnes vznikla další koalice pro krajské volby. Smlouvu o spolupráci ve volbách do zastupitelstva Karlovarského kraje podepsali předseda karlovarských Svobodných Jiří Pánek a předseda Krajské rady Soukromníků v KV kraji Petr Jurča.
“Důvodem pro spojení je blízký politický program a víra, že společně budeme silnější. V krajském zastupitelstvu bude naší společnou snahou úsilí za účelné používání peněz z rozpočtu kraje. Doufám, že v případě dobrého volebního výsledku dokážeme mít politický vliv na dění v našem kraji a znemožníme, aby kraj vedli sociální demokrati nebo dokonce komunisti,“ komentoval dohodu Jiří Pánek ze Svobodných…

CO SE DĚJE V OBCÍCH

ZLÍN

Parlamentní listy a článek Soukromníci a Svobodní jako recesisté. Zítra rozdají lodní lístky do lepší budoucnosti:
Ve Zlínském kraji, kde budou Soukromníci a Svobodní v podzimních krajských volbách kandidovat společně, se opozdilci s daňovým přiznáním zítra setkají s recesisty. Před většinou finančních úřadů budou stát zástupci obou stran. Budou rozdávat lodní lístky do lepší budoucnosti. Humorná akce v kraji, kde koalice obou stran atakuje sedmiprocentní hranici obliby, má ovšem vážný podtext. Především upozorní na přebujelost státního aparátu v ČR. Zástupce obou stran bude možné vidět před většinou finančních úřadů ve Zlínském kraji…

O akci informoval také server iDobrý den Svobodní se Soukromníky se chystají před finanční úřady:
Každý, kdo si podání daňového přiznání nechal na poslední chvíli, může ve čtvrtek 31. března před většinou finančních úřadů ve Zlínském kraji obdržet lodní lístek na cestu do lepší budoucnosti. Recesistickou akci, která má upozornit na přebujelost státního aparátu, letos již počtvrté pořádá Strana svobodných občanů, tentokrát ve spolupráci se Stranou soukromníků České republiky. Svobodní se spolu se Soukromníky postaví před většinu finančních úřadů ve Zlínském kraji…

Napsal také Zlínský deník Recese před finančními úřady: budou se rozdávat lodní lístky (31. 3. na str. 6):
Zatímco loni Svobodní rozbíjeli elektronické pokladny, letos je ústředním mottem akce „Na jedné lodi“. Jde o reakci na výroky některých vládních představitelů, kteří podle Tomáše Pajonka proti sobě rozeštvávají společnost. „Zaměstnanci a živnostníci jsou na jedné lodi. Chceme hájit jejich společný zájem – žít ve státě, který jim nechce škodit,“ dodává předseda Svobodných…

Článek o akci pak vyšel na webu Deníku Podali přiznání na poslední chvíli a dostali k tomu lodní lístek:
„Jsme na jedné lodi" znělo motto strany Svobodní, kteří ve čtvrtek u zlínského finančního úřadu rozdávali lodní lístky do lepší budoucnosti lidem, kteří přišli na poslední chvíli podat daňové přiznání…

Velká reportáž na Parlamentních listech Estráda Svobodných před finančním úřadem. Mávali růžovým papírem a nadávali na odboráře a ČSSD:
„Přiznávám se, že poctivě pracuji, že se každodenně rvu o chléb vezdejší.“ Typický růžový list i s tímto textem mohli ve čtvrtek podepsat lidé před finančními úřady ve Zlínském kraji. Svobodní se Soukromníky chtěli poukázat na přebujelost státního aparátu právě v den, kdy lidé mají poslední možnost podat daňové přiznání, pokud nevyužijí poradce. „Za ODS se hrálo na strunu, kdo není podnikatel, je debil,“ uvedl Tomáš Pajonk, předseda Svobodných ve Zlínském kraji, kterému se ale nelíbí ani současný stav: „Někteří lidé jsou dobří podnikatelé a jiní dobří zaměstnanci. Odboráři i ČSSD chtějí tyto skupiny rozeštvat,“ zhodnotil Pajonk…

CHRUDIM

Chrudimské noviny a článek Městský zastupitel Josef Káles ověřoval přímo v Oxfordu údajnou proslavenost Romana Málka:
Chrudimské noviny před měsícem přinesly informaci, z níž plyne, že si neuvolněný místostarosta města Roman Málek (Koalice pro Chrudim), podle všeho zakoupil členství v exkluzivním klubu „oxfordských encyklopedistů“. Sám Málek placení jakékoliv částky za zařazení do encyklopedie odmítá. Málkovi názoroví oponenti a bývalí spojenci z řad městských zastupitelů si teď ze svého kolegy udělali legraci. Městský zastupitel Josef Káles (Svobodní) se vypravil přímo do Oxfordu, aby zde zjistil, zda přímo na místě Málka někdo zná. Výsledek jeho pátrání obsahuje video, které na svém facebookovém profilu zveřejnil Kálesův stranický kolega Petr Lichtenberg.

MUTĚNICE

Deník a článek Špatné účtování přeložky kanalizace? Ušetřený půl milion už firma poslala zpět:
Na závěr loňského roku se stavaři pustili do opravy kanalizace u školy v Mutěnicích. Obec za ni zaplatila jeden a půl milionu korun. Firma ale práce podle soupisu zvládla o téměř půl milionu levněji. Peníze sice už poslala zpátky, postup ale kritizují opoziční Svobodní. Poukazují i na další nesrovnalosti. Podle ředitele stavební firmy zaměstnávající asi sto padesát lidí Jana Čecha se fakturace zakázky skládala ze dvou částí. „A to jediné konečné faktury za provedené práce po ukončení prací a jediné faktury za vícepráce a méněpráce," uvedl Čech s tím, že obě faktury i další změny materiálů odsouhlasila obec nebo její technický dozor…

Vyšlo také v Slovácko – regionální týdeníku Špatné účtování? Půl milionu je z opravy kanalizace je zpět (5. 4. na str. 2):
Na závěr loňského roku se stavaři pustili do opravy kanalizace u školy v Mutěnicích. Obec za ni zaplatila jeden a půl milionu korun. Firma ale práce podle soupisu zvládla o téměř půl milionu levněji. Peníze sice už poslala zpátky, postup ale kritizují opoziční Svobodní. Poukazují i na další nesrovnalosti.

 

V Praze dne 6. dubna 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31