Svobodní v médiích: Czexit, volby, demonstrace se Soukromníky, dění v krajích ad.

Svobodní v médiích: Czexit, volby, demonstrace se Soukromníky, dění v krajích ad.

Monitoring za období 26. února – 2. března 2016

„Jen šílenec podporuje vystoupení z EU.“ Dienstbier a Sobotka kritizují czexit, hlásal Blesk, který mj. napsal:
Slova premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o hrozících debatách o českém vystoupení z EU, pokud by Velká Británie odešla, strhla vlnu reakcí. Vedle takzvaného brexitu je zde nově i czexit, o kterém se mluví už i v europarlamentu. Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) přitom upozorňuje, že podporovat czexit může jen „naprosto nezodpovědný šílenec“. (…)
„Myslím, že je chyba označovat za šílence někoho, kdo si přeje nezávislou Českou republiku. ČR může samozřejmě úplně v pohodě existovat mimo Evropskou unii a může dál volně obchodovat s Německem, s Británií, budeme moci dál cestovat, pouze se na nás nebudou vztahovat diktáty kvót, směrnice o daních apod. Musíme připustit, že existence ČR mimo EU je prostě legitimní možnost,“ reagoval pro Blesk.cz šéf Svobodných a europoslanec Petr Mach…

Parlamentní listy a článek Trapný Sobotka plive na české občany, blábolí blbosti a rád by zalezl do Brusele na věčné časy:
“Miliony českých občanů neměly možnost v roce 2003 hlasovat a navíc EU se od té doby podstatně změnila. Svobodní trvají na tom, aby občané mohli o členství v EU hlasovat v referendu,“ uvedl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Totéž vyšlo na EuPortál zde.

Echo 24 a článek Czexit na obzoru. Po Británii půjdou i Češi, píší zahraniční média:
Také Svobodní uvažují o možném referendum o setrvání Česka v unii…

Glosu na toto téma od našeho člena V. Trojana zveřejnil Neviditelný pes pod názvem Nebe a dudy.

Roklen 24 a článek Evropa debatuje Czexit. Slova premiéra spustila lavinu:
„Už od roku 2010 máme přání, aby Česká republika byla opět svobodná a svrchovaná, a proto považujeme vystoupení z Evropské unie za legitimní cestu k samostatnosti, ke skutečné demokracii a k ekonomice založené na principech svobody. A teď jsme zase o krůček blíže,“ reagovali Svobodní…

Leckde vyšly jen drobné zmínky (s negativní nálepkou), typu „Otevřeně podporují vystoupení z Unie (nebo alespoň žádají na toto téma referendum) jen okrajové síly – Okamurova Svoboda a přímá demokracie, Úsvit spojený s Blokem proti islámu nebo Machovi Svobodní.“ (MF Dnes 26.2. v komentáři M. Koreckého), nebo třeba „Do této chvíle referendum podporovaly jen xenofobní politické síly, například strana Úsvit Tomia Okamury a naivní idealisté typu Svobodných Petra Macha.“ (Hospodářské noviny 1.3.) ad.

Týden vydal v rubrice Zápisník:
Češi minulý týden promlouvali do evropské politiky. Mezi jinými Strana svobodných občanů. „Je fér připomenout, že po přijetí Lisabonské smlouvy v roce 2010 to byli právě Svobodní, kteří v ČR začali konzistentně a se znalostí problémů prosazovat referendum o vystoupení z EU. V té době ti, kteří si teď toto téma u nás populisticky přivlastňují, buď neexistovali, nebo tahali politického kačera za sebou,“ prohlásil místopředseda strany František Matějka. To je v pořádku, jen jedno nám vrtá hlavou. Jak vypadá kačer, každý ví, ale jak vypadá „politický kačer“? A jak se za něj tahá?

VOLBY

Česká televize se zajímala o stranické rozpočty a kampaně a zeptala se i nás Startuje volební rok:
Svobodní se chystají kampaň před krajskými volbami odstartovat na Den daňové svobody počátkem června, stejně jako ostatní strany i oni hodlají kombinovat republiková a krajská témata; vedle těch ekonomických (mj. vyrovnané rozpočty státu i krajů) chtějí tematizovat i bezpečnost českých občanů. Náklady na kampaň by podle mluvčí Kateřiny Kašparové měly dosáhnout pěti milionů korun.

Deník Právo o tom také napsal článek  (2.3. na str. 2):
Strana svobodných občanů, která se do krajských voleb spojuje se Stranou soukromníků ČR, dá ze svého pět miliónů. „Další finance budou určeny na základě společných koaličních projektů v krajích,“ řekla Právu mluvčí Kateřina Kašparová. Dá se předpokládat, že soukromníkům finančně štědře vypomůže jejich mecenáš a hazardní magnát, senátor Ivo Valenta, který jde do voleb s cílem zastavit Babiše.

Agentura ČTK vydala zprávu o senátních kandidátech na Kroměřížsku (1.3.), kde zmínila:
Strana soukromníků a Svobodní, kteří jdou do krajských voleb spolu, kandidáta do Senátu na Kroměřížsku zřejmě nepostaví, a spíše někoho podpoří.

MF Dnes se zaměřila na Plzeňský kraj Dalšími lídry pro krajské volby jsou Čížek a Zeman (29.2. na trs. 13):
Předseda Okresní hospodářské komory Plzeňsko Miloslav Zeman za ANO a starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek za širší uskupení Starostové a nezávislí (STAN), Občanů patriotů, Strany svobodných občanů a Strany soukromníků půjdou do říjnových krajských voleb v Plzeňském kraji v roli lídrů kandidátek.

Napsal o tom i Plzeňský deník Krajské volby: ANO potvrdilo Zemana, starostové Pavla Čížka:
Jasno o lídrovi už má také uskupení Starostové a patrioti, které sdružuje několik hnutí a stran: Starosty a nezávislé (STAN), Občany patrioty, Stranu soukromníků a Stranu svobodných občanů. Společnou kandidátku povede starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (STAN).

A také všechny tištěné regionální deníky v kraji (viz ukázka Domažlický deník 2.3., str. 4).

STEM vydal nový průzkum preferencí, napsaly o tom Novinky:
Agentura přisuzuje hnutí Úsvit 3,7 procenta, Okamurově SPD 3,6 procenta a Svobodným a Straně zelených po 2,5 procenta. Piráti by podle modelu získali 1,9 procenta.

DEMONSTRACE SE SOUKROMNÍKY

Novinky napsaly o demonstraci reportáž Kupředu, levá! Soukromníci a Svobodní bouřili proti EET:
V rytmu socialistické písně „Kupředu, levá!”, v uniformě Lidových milicí a s transparentem „Ať žije Vítězný únor 2016” protestovaly ve čtvrtek před Úřadem vlády desítky lidí proti kontrolnímu hlášení DPH a elektronické evidenci tržeb (EET). Happening svolala Strana soukromníků s podporou Svobodných, kteří protestovali proti údajné snaze vlády Bohuslava Sobotky zavádět socialismus, restrikce, šmírování a omezovat svobodu. Přítomní nesli v rukou transparenty s hesly jako „EET – pevná hráz proti podnikání“, „Úkoly vlády splníme“ nebo „Vláda myslí za nás“…

Napsal o tom i deník Právo Pozor na Babiše a nový únor 1948, volali odpůrci komunismu (26.2. na str. 4).

Svobodný monitor vydal také obsáhlou reportáž Vítězný únor 2016: Pravicové strany protestovaly proti Babišovi, EET a hlášení DPH:
Finální část kampaně Vítězný únor 2016 podpořila i Strana svobodných občanů, která již v několika regionech vytvořila se Soukromníky koalice pro krajské volby. Místopředseda Svobodných František Matějka na shromáždění uvedl: „Je potřeba nahlas uvést i další důležitý fakt. Vláda svým jednáním i rétorikou vráží každým dnem klíny mezi podnikatele a zaměstnance."

Parlamentní listy napsaly hned dva články: „EET je jenom začiatok, lebo už v stole mám ja i Bohuš ďalšie paragrafy pre vás“ a také Vítězný únor 2016. V Praze se manifestovalo:
Finální část kampaně Vítězná únor 2016 podpořila i Strana svobodných občanů, která již v několika regionech vytvořila se Soukromníky koalice pro krajské volby. K shromážděným tak kromě Petra Bajera a Rudolfa Baránka promluvil i místopředseda Svobodných František Matějka….

Dobrý den s kurýrem informoval Ze Zlínského kraje do Prahy (29.2. na str. 28):
Manifestace Vítězný únor 2016
Mezi milicionáři, v průvodu i v řadách organizátorů. Tam všude byli vidět zástupci Strany soukromníků ze Zlínského kraje i jejich kolegové od Svobodných. Přispěli tak k úspěchu manifestace, která se konala 25. února v Praze. Šlo o vyvrcholení satirické kampaně Vítězný únor 2016, kterou celý měsíc realizovali Soukromníci v reakci na zavedení kontrolního hlášení, schválení elektronické evidence tržeb a dalších vládou připravovaných likvidačních opatření, která tvrdě dolehnou na všechny aktivní a tvořivé lidi.

MÍSTOPŘEDSEDOVÉ V MÉDIÍCH

Týdeník Květy dal velký prostor F. Matějkovi v článku Chci se ubránit, pořídil jsem si PISTOLI! (25.2. na str. 26):
„Držitelé zbrojního průkazu jsou jediná skupina v republice, která je takto početná a která je zároveň bezúhonná a netrestaná,“ argumentuje známý bloger a místopředseda Strany svobodných občanů František Matějka, jenž zbraň drží a nosí, je jim nakloněn a v lednu proslul kampaní, kdy se na billboardech strany objevilo heslo Zbraň každému rozumnému člověku. „V České republice není taková druhá skupina. Je to nejvyšší míra důkazu občanské zodpovědnosti. V okamžiku, kdy dostáváte zbrojní průkaz, jste netrestaný. Je snazší dostat se k nelegální zbrani. Člověk, který se rozhodne páchat trestnou činnost, protože to je jeho pohled na svět, by byl hlupák, kdyby zločiny páchal legálně drženou zbraní. Zajde na černý trh…“ František Matějka poukazuje na fakt, že teroristické útoky ve Francii se odehrály nelegálně drženými zbraněmi…

Velký rozhovor poskytl F. Matějka na toto téma také serveru Ozbrojené složky Místopředseda Svobodných: Zbraň patří každému rozumnému člověku!
Uplynul právě rok od střelby v Uherském Brodě. A tak ze všech  stran slyšíme, jak je nutné, kvůli tomuto ojedinělému případu, zpřísnit legislativu a legální držení zbraní zkomplikovat. O totéž se nyní z jiných důvodů pokouší EU. František Matějka, místopředseda strany Svobodných, to považuje za politicko-korektní stupiditu. Více jsme se ho zeptali v rozhovoru…

Parlamentní listy zaujal jeden z blogů F. Matějky a napsal o tom článek Svobodný bloger Matějka se drsně rozepsal o inkluzi:
Inkluze ve školství. Téma, ke kterému se vyjádřili novinář amerického původu Erik Best, a to na svém facebookovém profilu, a místopředseda Strany svobodných občanů František Matějka na svém blogu na serveru iDnes.cz…

Karel Zvára se zúčastnil debaty na téma veřejné finance na stanici Český rozhlas Plus. Společně s ním v debatě vystoupili zástupci ODS (Vladislav Vilímec), Koruny České (Petr Krátký) a Strany práv občanů (Luboš Smrčka).
Záznam z debaty si můžete poslechnout zde.

Napsaly o tom pak Parlamentní listy Debata o státních financích.

Neviditelný pes vydal článek K. Zváry Své auto můžete sešrotovat:
Možná to nevíte, ale od 1. ledna 2016 můžete být z rozhodnutí Ministerstva Dopravy zločinci. Stačí, abyste jeli pořád stejným autem tou samou trasou kolo těch samých značek, jako jezdíte již léta…

BOJ PROTI BARNEVERNU

Krajské listy vydaly velký rozhovor s naší členkou Jordanka Jirásková: Škrábanec od psa, dítě je smutné, vytržený zoubek, dítě jedlo moc čokolády:
Pak stačí jedno udání naštvaného souseda. To, co už vím o norském Barnevernetu, je hrůza
O tom, jak funguje norská sociální služba Barnevernet, o případu Evy Michalákové i o tom, co stačí v Norsku k odebrání dětí od jejich rodičů, promluvila Jordanka Jirásková, krajská místopředsedkyně Svobodných ve Středočeském kraji, která jak sama říká, je již delší dobu zainteresovaná v boji s touto norskou sociální službou. „Život v Norsku je podle tamních rodin něco jako ruská ruleta,“ říká ohledně praktik kolem odebírání dětí Jirásková, která se snaží pomáhat rodinám, jimž právě Barnevernet děti odebral. Jordanka Jirásková je také spoluiniciátorkou světových demonstrací proti Barnevernetu.

CO SE DĚJE V KRAJÍCH

PARDUBICKÝ KRAJ

Parlamentní listy vydaly v předvečer demonstrace před vládou velký rozhovor s předsedou Soukromníků P. Bajerem, který mj. mluvil o koalici s námi:

Otázka: V Pardubickém kraji jdete do krajských voleb v koalici se Svobodnými. Podle posledních průzkumů to vypadá, že kupříkladu na Zlínsku by tato koalice získala skoro  sedm procent voličské obliby. Jak si stojíte na Pardubicku?
P. Bajer: Koalice Strany soukromníků České republiky a Strany svobodných občanů, pod názvem Svobodní a Soukromníci je, dle nejen méh onázoru, ale i nezávislých odborníků, černým koněm krajských voleb konaných v letošním roce. Dle nezávislých volebních průzkumů jsme již nyní na úrovni TOP 09 a za zády máme např. Stranu práv občanů.

BRNO

Parlamentní listy a reportáž z akce brněnských Svobodných Václav Klaus ml.: Inkluze ve školství je stejná demence jako zrušit novorozencům inkubátory:
Na pozvání brněnské organizace Strany svobodných občanů přijel do Brna besedovat o současném českém školství bývalý ředitel soukromého gymnázia PORG Václav Klaus ml. Podle očekávání prezentoval kritiku současného českého školství a své představy o optimální podobě vzdělávacího systému…

JIŽNÍ ČECHY – PÍSEK

Písecký deník a článek Napětí mezi ANO a koalicí bylo znát, padala ostrá slovíčka:
První zasedání zastupitelů po odchodu hnutí ANO 2011 z koalice provázely emoce. Ostřejší byla diskuze mezi Václavem Málkem a radním Miroslavem Doubkem ze Strany svobodných občanů. Problémem byl Málkův návrh podaný loni v září týkající se zkvalitnění a rozšíření výstupů z rady města. Materiál pro zastupitele, který připravil Miroslav Doubek, ale podle Václava Málka zdaleka neobsahoval to, co on navrhoval. „Podal jsem návrh zastupitelstvu a výsledkem byla podmnožina návrhu pana Doubka. Zastupitelé měli říci, jak s mým návrhem naloží," řekl Václav Málek s tím, že to nebylo vyřízeno dodneška. To Miroslava Doubka rozčílilo. „V první řadě bych řekl: Venco, nelži! Zastupitelé dostali sto procent tvého textu, který jsem od tebe obdržel," reagoval Miroslav Doubek…

Vyšlo i v tištěném Píseckém deníku (26.2. na str. 3).

V březnovém tištěném Píseckém světě je jedním z hlavních témat kauza – obrana mateřské školky, kterou vyvolali písečtí Svobodní: "Dvěma otevřenými dopisy apelovala v lednu a únoru Strana svobodných občanů na písecké zastupitele s žádostí, aby neschválili změnu územního plánu, o kterou požádala firma Ivan Svatoš, a.s. Ta plánuje v těsném sousedství horní části zahrady Mateřské školky v Zeyerově ulici, kde má od města pronajatý pozemek se vzrostlými stromy, vybudovat velký bytový dům se třemi podzemními a čtyřmi nadzemními patry. Bohužel je to zrovna prostor na jehož části si hrají místní děti a důvěrně ho nazývají 'Háječek'."

Ve stejném vydání vyšla i glosa místopředsedy jihočeských Svobodných, Karla Kropše.
 

V Praze dne 2. března 2016

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Strany svobodných občanů

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Foto: z reportáže o demonstraci na Parlamentních listech

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31