Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Chystaná demonstrace proti EET, volby v Polsku, ekonomická konference, o dění v Evropském parlamentu a řada aktuálních témat

Svobodní v médiích: Chystaná demonstrace proti EET, volby v Polsku, ekonomická konference, o dění v Evropském parlamentu a řada aktuálních témat

Monitoring za období 21.–27. října 2015-10-27

Pozvánku na naši středeční demonstraci Za svobodné soukromé podnikání zveřejnily Parlamentní listy Svobodní: Demonstrace proti EET ad. – ve středu na Václaváku!

O chystané demonstraci vydala tiskovou zprávu agentura ČTK (26. 10. v 16 hod.), v níž mj. uvedla:
Středeční demonstrace živnostníků Za svobodné soukromé podnikání, která se bude konat na Václavském náměstí, bude podle jejích aktérů pokojná. Žádné blokády za pomoci zemědělské techniky se nechystají. Síla slova a faktů bude rozhodující, uvedl dnes místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek.
Demonstraci na státní svátek pořádá jeho strana ve spolupráci se Stranou svobodných občanů europoslance Petra Macha a asociacemi a sdruženími podnikatelů, manažerů a soukromých zemědělců. Protest bude namířen proti krokům současné vlády, které jsou namířeny proti drobným podnikatelům, a má pomoci zabránit zejména přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb, jehož schvalování ve Sněmovně blokuje pravicová opozice.

Zprávu ČTK pak citovala média vč. rozhlasových stanic (ve zprávách).

Další článek na Parlamentních listech Stát svléká podnikatele do naha:
Soukromníci na dnešní tiskovce také oznámili, že na středu 28. října ve 14 hodin svolávají na Václavské náměstí spolu se Stranou svobodných občanů Petra Macha setkání s občany pod názvem Za svobodné soukromé podnikání. „Cílem je zastavit levicový nápor, který podnikání jednoznačně škodí,“ uvedl před novináři místopředseda Rudolf Baránek. Ten hodlá na setkání přednést tzv. Václavskou výzvu. Setkání má zakončit státní hymnou zpěvák Bohuš Matuš.

A Parlamentní listy ještě jednou.

Parlamentní listy také vydaly náš článek Svobodní: Nová komplikace pro živnostníky a podnikatele – Kontrolní hlášení DPH
Od 1. ledna 2016 budou muset plátci DPH podávat tzv. kontrolní hlášení, což je speciální „daňové tvrzení“, které nenahrazuje řádné daňové přiznání k DPH, ani souhrnné hlášení. Svobodní: Je to jen další šikana od státu!…

POLSKÉ VOLBY

Agentura ČTK vydala vyjádření Petra Macha k volbám v Polsku a k vítězství opoziční konzervativní strany Právo a Spravedlnost (26. 10. v 11 hod.). a mj. v ní píše:
Výsledky polských voleb dávají podle europoslance za Svobodné Petra Macha naději, že německé kancléřce Angele Merkelové další kvóty na uprchlíky neprojdou. „Mám radost, že vládní strana, která Německu v kvótách ustoupila, zaslouženě prohrála,“ sdělil ČTK Mach.

Zprávu pak citovala celá řada médií, například Deník.cz:
„Podle europoslance za Svobodné Petra Macha je naděje, že německé kancléřce Angele Merkelové další kvóty na uprchlíky neprojdou.“

Portál e15.cz citoval Petra Macha v tomto článku:
Odborníci čekají, že Varšava bude nyní vystupovat razantněji a kritičtěji vůči Evropské unii, radikální změny ale nečekají. Výsledky polských voleb dávají podle europoslance za Svobodné Petra Macha naději, že německé kancléřce Angele Merkelové další kvóty na uprchlíky neprojdou. „Mám radost, že vládní strana, která Německu v kvótách ustoupila, zaslouženě prohrála,“ uvedl Mach.

Citaci Petra Macha přinesly i Parlamentní listy v článku To je masakr eurohujerů! Vzrušené reakce na kriticky důležité volby v Polsku:
Pravděpodobné vítězství konzervativní strany Právo a spravedlnost v polských parlamentních volbách přivítala česká euroskeptická a protiimigrantská uskupení.
Vítězství polské konzervativní pravice si pochvaluje také šéf české euroskeptické Strany svobodných občanů, europoslanec Petr Mach. „Výsledky voleb v Polsku dávají naději, že Angele Merkelové další kvóty na uprchlíky neprojdou. Mám radost, že vládní strana, která Německu v kvótách ustoupila, zaslouženě prohrála!“ napsal Mach na sociální síti.

A ještě jeden článek na Parlamentních listech Mach (Svobodní): Výsledky voleb v Polsku dávají naději.

Parlamentní listy pak ještě citovaly i vyjádření P. Macha pro ČTK v rubrice Monitor.

O polských volbách psal také Svobodný monitor V Polsku drtivě vyhrála parlamentní volby protievropská opozice:
Porážku Občanské platformy Ewy Kopaczové již komentoval předseda Svobodných Petr Mach. „Výsledky voleb v Polsku dávají naději, že Angele Merkelové další kvóty na uprchlíky neprojdou. Mám radost, že vládní strana, která Německu v kvótách ustoupila, zaslouženě prohrála!,“ prohlásil Mach.

P. Mach polské volby komentoval také ve zpravodajství České televize (konkrétně v živém telefonátu 26. 10. ve 20:30 hod. na ČT24) a citovaly to Parlamentní listy v článku Polsko zvolilo, konzervativní pravice drtivě vyhrála.

AKTUÁLNÍ TÉMATA

Svobodný monitor řešil státní finance v článku Babiš prosadil rozpočet se schodkem 70 miliard. Podle pravice by měl víc šetřit:
Poslanci schválili ve středu návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 70 miliard korun. Europoslanec Mach: Zodpovědný hospodář pracuje jen s tím, co má k dispozici. Zadlužovat naši zemi v dobách, kdy se daří a ekonomika solidně roste, je nezodpovědné a neobhajitelné i podle ekonomického učení J. M. Keynese, z něhož vycházejí socialisté. Dlouhodobě vyrovnaný rozpočet prosazují i menší politické strany jako například Svobodní. Ti jej chtějí rovnou ukotvit do Ústavy ČR, jako je tomu ve Švýcarsku a dalších úspěšných světových ekonomikách.
"Zodpovědný hospodář pracuje jen s tím, co má k dispozici. Zadlužovat naši zemi v dobách, kdy se daří a ekonomika solidně roste, je nezodpovědné a neobhajitelné i podle ekonomického učení J. M. Keynese, z něhož vycházejí socialisté," vysvětlil eurospolanec Petr Mach.
Svobodní podobně jako ODS také považují za nerealistické očekávání vlády o zvýšení výběru DPH o 8 procent. Vláda také podle nich do rozpočtu zahrnuje nerealistické očekávání, pokud jde o její plán zavést elektronickou evidenci tržeb.

Parlamentní listy řešily zásah Ruska v Sýrii v článku Věc, která může zničit Evropu:
Rusko zahájilo letecké údery v Sýrii 30. září letošího roku. Parlamentní Listy.cz se dotázaly politiků, jak hodnotí zásah ruské armády v Sýrii proti Islámskému státu a zda s ním souhlasí. “Jsem rád, že se nakonec Rusko a USA snaží najít společnou řeč,“ reagoval předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

DĚNÍ VE STRANĚ

Server Echo24 se zabýval předvolební situací u Svobodných v článku Politická sebevražda Svobodných? Hampl hraje vabank:
Pouhé tři týdny zbývají do přelomových voleb u Svobodných. Ty rozhodnou o tom, jestli straně dál povládne její zakladatel Petr Mach, nebo ho ve vedení poprvé někdo vystřídá. Kandidáti jsou hned čtyři. Hlavním vyzyvatelem Macha je sociolog Petr Hampl prosazující užší spolupráci s Blokem proti islámu… (…) Protože u Svobodných mohou hlasovat všichni členové, je těžké předem odhadovat výsledek. Přesto to ale vypadá, že pozice Petra Macha v čele partaje je neotřesitelná. Rostoucí nespokojenost ve straně se odrazí spíše v mixu jeho místopředsedů. Je jasné, že Svobodní jen těžko mohou zvolit člověka, který o to vlastně ani nestojí. Hampl chce přesto s Machem změřit síly. Jedinou možností, jak u Svobodných zůstat, je pro něj ale výhra. „Na výzvu Petra Macha už jsem řekl, že pokud se nestanu předsedou, tak ze strany odejdu. Musím ho buď porazit, nebo skončím,“ avizuje…

O PRVNÍ VELKÉ EKONOMICKÉ KONFERENCI V PRAZE

Petr Mach se zúčastnil první velké ekonomické konference, která se konala v Praze na téma: „Jak moc jsou živnostníci, malé a střední podniky důležití pro ekonomiku“. První přinesl zprávu o vystoupení Petra Macha na konferenci server Roklen24 Velký bratr nás sleduje už 15 let, korporace jsou komunistické:
Pokud se máme bavit o nějakém narovnání podmínek mezi OSVČ a zaměstnanci, pak tak, že zmírníme odvodové povinnosti zaměstnancům, ne že dále naložíme živnostníkům, reagoval europoslanec Petr Mach, šéf strany Svobodných. „Mladá generace dnes chce být dobře zaměstnaná, nechce podnikat,“ souhlasil s Machem čtvrtý účastník panelu, Pavel Žatečka, generální sekretář Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů. Podmínky pro podnikání jsou podle něj již nyní zkrátka tak svazující, že o něj mladá generace nestojí – je třeba je tedy rozvolnit.

Roklen ještě přinesl i videorozhovor s P. Machem o EET Petr Mach: Stát hází živnostníkům klacky pod nohy:
Elektronická evidence je jedno z témat, které v současné době nejvíce rezonuje médii. Stát argumentuje, že zavedení EET vymýtí živnostníky, kteří neplatí daně a dostávají se, tak do výhody oproti těm poctivým. EET tedy narovná trh. Petr Mach označuje toto opatření za další klacek pod nohy živnostníků ze strany státu a navíc dodává, že stát nástroje na potírání daňových podvodníků již má a vyslovuje obavu z „velkého bratra“.

Také server První zprávy přinesl informace o konferenci v článku Mach: Živnostníci potřebují zastání, není pravda, že jsou to paraziti!
Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach navrhuje řešit rozdíly v odvodech na zdravotní a sociální pojištění (mezi zaměstnanci a živnostníky) nikoliv v navýšení těchto částek u živnostníků, ale naopak v jejich snížení u zaměstnanců.
„Spravedlnost nespočívá v tom, naložit stejné šutry i na živnostníky, ale naopak – hledejme, jak odlehčit zaměstnancům,“ říká Petr Mach. Připomíná také, že živnostník, pokud si neplatí nemocenskou, pak také, když onemocní, nic nedostane. „Chceme-li spravedlnost, umožněme i zaměstnancům, aby i toto pro ně bylo dobrovolné, aby se sami rozhodli, jestli si chtějí nemocenskou platit, nebo ne,“ navrhuje…

O konferenci napsal i portál Podnikatel v článku: Co spíše místo zvyšování daní pro OSVČ raději snížit daně zaměstnancům?
Stále se najdou lidé, včetně politiků, kteří by rádi zvýšili daně OSVČ. Co se na problém podívat z druhé strany a spíše snížit daně zaměstnancům? Proti zvyšování odvodů pro OSVČ se postavil i europoslanec a ekonom Petr Mach (Strana svobodných občanů). Podle něj se k problematice odvodů přistupuje ze špatné strany. Měli bychom se spíše ptát, zda není daňové zatížení zaměstnanců vysoké. Navrhuji, ať nemusí zaměstnanci také povinně platit nemocenské pojištění a ať si mohou platit nižší důchodové pojištění, konkretizoval Mach. Ten by rád změnil i zdravotní pojištění. Podle Macha totiž není procentuální sazba spravedlivá a spíše by se měla stanovit jednotná částka, kterou by platili zaměstnanci, OSVČ, osoby ze zdanitelných příjmů i stát, a to za osoby, u kterých mu to přikazuje zákon (děti, důchodci apod.).

NORSKÁ KAUZA

Europoslanec Tomáš Zdechovský zmínil Petra Macha v rozhovoru pro Hitrádio Faktor (23. 10. v 8 hod.):
S poslancem Petrem Machem jsme iniciovali sbírku, která vlastně měla zaplatit právníky. Paní Michaláková si je nedokáže uhradit. Jedna hodina právníků v Norsku stojí minimálně 5 tisíc korun, nejčastěji 10 tisíc korun. Právě se nám podařilo právníky z této sbírky zaplatit.

Stejné vyjádření zaznělo ještě na stanicích Hitrádio FM (23. 10. v 8:00 v pořadu Zprávy Liberecko) a Hitrádio Magic (ve stejný den ve zprávách).

O DĚNÍ V EVROPSKÉM PARLAMENTU

Parlamentní listy přinesly zprávu Mach (Svobodní): Opět navrhuji uspořit v EU rozpočtu miliardu eur!
Europoslanci politické skupiny EFDD navrhují snížení unijního rozpočtu o téměř jednu miliardu eur. Letošní návrh unijního rozpočtu přitom počítá s výdaji ve výši téměř 155 miliard eur…

Server TV Nova TN.cz informoval v článku Češi v Europarlamentu: Takhle pracují za statisíce!
Tři nejsilnější strany mají v Evropském parlamentu po čtyřech zástupcích. Trojici zástupců mají v Bruselu komunisté a lidovci. V Evropském parlamentu zasedají také dva zástupci ODS a jeden poslanec za Svobodné.
Vystoupení na plenárním zasedání a pak také pokládání písemných otázek Radě EU a Evropské komisi jsou jedinou aktivitou, kde se europoslanec za Svobodné Petr Mach umístil v čele statistiky. Mezi českými europoslanci byl čtvrtým nejčastěji mluvícím (94 vystoupení).

Lidové noviny vydaly rozhovor s P. Machem k výborům v EP Absentér Mach nechodí do výborů EU. Šetřím peníze daňových poplatníků, tvrdí:
Podle žebříčku má nejnižší docházku ve výborech v Evropském parlamentu ze všech českých europoslanců. Antiunionista Petr Mach, který původně nechtěl pracovat v žádném výboru, se ale hájí: „Do ústavně právního výboru jsem se přihlásil proto, neboť pracuji na návrhu smlouvy, aby přijetí eura mohlo být dobrovolné,“ tvrdí. Svými absencemi prý navíc šetří peníze daňových poplatníků…

Lidové noviny pak ještě přinesly i komentář Svět podle Macha (27. 10. na str. 10):
Třeba takový Petr Mach, někdejší učedník Václava Klause, dnes předseda Svobodných, vykazuje podle statistik sotva třetinovou účast na zasedáních ústavně-právního výboru europarlamentu, v němž zasedá. A ještě se k tomu hrdě hlásí. „Účastnil jsem se myslím dvakrát nebo třikrát,“ řekl serveru Lidovky.cz. (…)
Mach prý v europarlamentu pracuje na návrhu smlouvy, podle níž by mělo být přijetí eura dobrovolné a nikoliv povinné, k čemuž se Česko zavázalo při vstupu do EU. Opravdu něco takového sepisuje? Pak je to totéž, jako kdyby se nějaký poslanec ze sněmovny pyšnil tím, že sestavuje rozpočet dejme tomu prezidentské kanceláře. Změnu smluv EU sjednává výhradně Evropská rada, tedy lídři členských zemí. Mach i jeho 750 kolegů je dostanou jen k formálnímu podpisu…

Za zmínku stojí hned samotný začátek komentáře (zejména ta druhá věta): „Mach svou neúčastí ve výboru prý šetří peníze daňových poplatníků, protože pak nebere denní prebendy, ale jen základní plat. Jenže europoslanci jsou placeni z rozpočtu EU, tedy nikoliv z daní obyvatel.“

Poznámka: Už jsme samozřejmě ihned požádali Lidové noviny o možnost reakce. Zatím čekáme na odpověď.

Stejnému tématu se věnovaly i Parlamentní listy v článku Čeští europoslanci bez cenzury, jak to opravdu chodí v europarlamentu:
Z úst experta také zaznělo, že se čeští europoslanci nechovají populisticky. Platí to i u zmíněného Petra Macha. „Myslím si, že pan Mach se chová velmi rozumně s ohledem na to, kdo ho volil. Naplňuje funkce a role, které od něj očekávají jeho voliči. Kdyby se choval jinak. kdyby více vystupoval třeba v těch výborech, tak by šance, že třeba svůj mandát obhájí, byla mnohem menší. Za druhé si myslím, že dalším cílem, který sleduje pan Mach, je Svobodné zviditelnit, takže tomu podřizuje svou aktivitu v Evropském parlamentu," podotkl Kaniok.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

CHRUDIM

MF Dnes a čánek Chrudim ochrání sídliště před velkou vodou hrází (22. 10. na str. 16):
Opozice kritizovala po letošní povodni radnici právě za to, že od roku 2006 neudělala žádné účinné protipovodňové opatření. „Město o situaci v sídlišti Na Šancích vědělo již několik let. Není to poprvé, co bylo zaplaveno. Až po tlaku opozice radnice přehodnotila své priority a snad budou moct obyvatelé sídliště konečně v klidu spát,“ řekl chrudimský opoziční zastupitel Josef Káles ze Strany svobodných občanů.

Článek pak vyšel i zde na Idnes.

Idnes ještě řešila i obchvat kolem Chrudimi, kde v článku citovala J. Kálese (bez uvedení strany):
„Čím dříve bude otevřen obchvat, tím lépe pro tisíce Chrudimáků. Pan ministr může přijet přestřihnout pásku později,“ řekl zastupitel Josef Káles.

Parlamentní listy citovaly zastupitele J. Kálese v článku Připravuje se zákaz zákazů:
Právo na čistý vzduch v hospodě je stejné jako právo na ticho v rockovém klubu nebo na diskotéce. Copak se vytratil zdravý rozum? Nerozumím tomu, proč se koná další “hon“ na kuřáky (zde musím podotknout, že jsem nekuřák),” napsal v regionálním deníku Josef Káles zastupitel města Chrudim za Stranu svobodných občanů.

ZLÍN

Idnes referovala o předvolebních vyjednáváních Pravice ve Zlínském kraji se spojuje, při volbách nechce přijít o hlasy:
Rok před krajskými volbami se dosud opoziční strany ve Zlínském kraji domlouvají na společném postupu. Tomáš Pajonk, krajský předseda Strany svobodných občanů, by zase nejraději viděl širokou koalici všech pravicových stran. „Zdůrazňuji: systémových stran a těch, které dělají reálnou politiku,“ řekl Pajonk. V úvahu podle něj připadají ODS, topka, ale i Strana soukromníků České republiky, kterou podporuje senátor a majitel Synotu Ivo Valenta.

O jednáních vyšel článek i v tištěné MF Dnes (24. 10. na str. 17):
ODS stále neví, jestli do voleb půjde sama, nebo s některou z menších pravicových stran. Ve hře jsou prozatím Svobodní a TOP 09…

JIHLAVA

Havlíčkobrodský deník (a všechny deníky na Vysočině) také řešil předvolební jednání Do krajských voleb i Svobodní (27. 10. na titulní straně):
O místa ve vysočinském krajském zastupitelstvu budou bojovat i Svobodní. Lídrem kandidátky strany, která uspěla v loňských volbách do Evropského parlamentu, byl zvolen Josef Fendrych, živnostník a místostarosta Horní Rožínky na Žďársku. Dvojkou na volebním lístku bude Pavel Paulát. Trojkou pak Petr Stejskal, zastupitel v Moravských Budějovicích a čerstvě zvolený předseda krajského sdružení Svobodných. Potenciál Svobodných vnímá jejich krajský předseda Petr Stejskal velmi pozitivně: „V krajských volbách budeme pro voliče zajímavou a velmi atraktivní alternativou.“

ČLÁNKY ČLENŮ REPUBLIKOVÉHO VÝBORU

Parlamentní listy otiskly články členů Republikového výboru Miroslava Červenky a  Davida Bartase.

Červenka (Svobodní): Korupční potenciál bruselských prebend:
Platy a důchody systému EU prostě představují nezanedbatelný korupční potenciál, který je nutno mít v politické činnosti na zřeteli vždy a všude…

Bartas (Svobodní): Proč chtějí někteří lidé přijímat uprchlíky?
Proč někdo je zatvrzelým odpůrcem přijímání uprchlíků a někdo je naopak chce přijímat s otevřenou náručí? Jde o to, čemu věří. A máme dost argumentů, aby tato víra byla něčím podložena? Jaký zaujmout postoj, jestli ne?

V Praze dne 27. října 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Ilustr. foto: Dollar Photo Club

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31