Svobodní v médiích: aktuální dění, parkovací zóny, povolební vyjednávání v krajích a mnoho dalších zpráv

Svobodní v médiích: aktuální dění, parkovací zóny, povolební vyjednávání v krajích a mnoho dalších zpráv

Monitoring za období 19.–26. října 2016

Petr Mach odpověděl na dotazy čtenářů serveru Parlamentní listy Takhle bude vypadat krach Česka. Čtenářům odpovídá europoslanec Mach (24. 10.):
Předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach usedl k počítači a odpověděl na několik dotazů čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Mimo jiné prozradil, co zažijeme, pokud Česko zkrachuje. Zmínil také uprchlíky…

Všechny odpovědi P. Macha na dotazy čtenářů čtěte tady.

Václav Dušek místopředseda krajského sdružení Svobodných v Plzeňském kraji pro Aktuálně.cz EET bude fajn, ale domluvíme se bez papíru? (25. 10.).

Ondřej Konečný (člen Republikového výboru) pro Finmag Svět podle EU: Chudým brát a bohatým dávat (21. 10.):
Jsem přesvědčený, že dotovat bohaté a zdaňovat chudé je ten nejnespravedlivější a nejamorálnější systém, jaký kdy kdo mohl vymyslet. Svobodní nejsou napojení na velký byznys. Máme proto volnou ruku v tom zastávat se malých podnikatelů, živnostníků a všech běžných zaměstnanců.

Blesk.cz a článek Až 600 tisíc korun měsíčně pro asistenty. Kolik si jich drží čeští europoslanci? (20. 10.): Nejvíce jich má Petr Mach (Svobodní), který má osm asistentů, z toho sedm jich je v Česku, a Jan Zahradil (ODS), který má tři bruselské a pět asistentů v Česku. V závěsu za nimi je Olga Sehnalová (ČSSD), která má sedm asistentů, z toho čtyři má v Česku. Jednoho dalšího asistenta pak sdílí se svými stranickými kolegy…

OSLAVY 28. ŘÍJNA

ČTK a zpráva Na výročí ČSR se chystá protest proti EU, monarchisté i svobodní (21. 10.): Výročí si připomene položením květin v 16:00 u sochy svatého Václava na Václavském náměstí také Strana svobodných občanů.

Vyšlo např. v Deníku tady.

Týden a článek 28. říjen v Praze: protest proti EU, sejdou se i monarchisté a svobodní (21. 10.): Výročí si připomene položením květin v 16.00 u sochy svatého Václava na Václavském náměstí také Strana svobodných občanů.

Pražský patriot a článek Na výročí ČSR se chystá protest proti EU, do ulic vyrazí i monarchisté a svobodní (22. 10.).

PARKOVACÍ ZÓNY

24. 10. odvysílala TV Nova reportáž v Televizních novinách, týkající se parkovacích zón. Ondřej Pecák v pondělí podal hromadnou žalobu na hlavní město Praha k Městskému soudu v Praze. V reportáži mj. zaznělo: Právník Ondřej Pecák negativní dopady modrých zón zaznamenal hlavně u topenářů, kteří musejí platit parkovné, které účtují svým zákazníkům. K žalobě se přidávají i lidé vlastníci nemovitost na Praze 5 a 6 a pronajímají ji. Vlastníci přicházejí o nájemce, kteří nechtějí platit ani nájemné, ani parkovné. Podle magistrátu nájemci nejsou osobou, která si může koupit parkovací povolení.
Celou reportáž si pusťte zde. Článek si přečtěte tady.

TNbiz.cz a článek Magistrát jde kvůli modrým zónám k soudu! Žalobu ani nebere vážně (24. 10.): "Žaloba je podána na hlavní město Prahu a očekávám, že správní soud zruší nově zřízené parkovací zóny. Lidé, kteří byli poškozeni těmi zónami, si zaslouží, aby se jich někdo zastal," uvedl Pecák. Jde o stovky lidí, dnes jich ale podalo žalobu 39. Všichni mají společného nepřítele – modré zóny.

Zmínka o podané žalobě proběhla i v denních zprávách na České televizi 24. 10. (např. v 15:30 a 16:30), kde zaznělo: K hromadné žalobě kvůli parkovacím zónám v Praze se připojilo 39 lidí. Podal ji právník Ondřej Pecák, zóny podle něj nemají oporu v zákoně o pozemních komunikacích. V další fázi se podle něj k žalobě připojí další lidé. Parkovací zóny zavedly před dvěma měsíci městské části Praha 5 a 6 a později se připojila i část Prahy 8.
Zprávy si můžete přehrát tady (od 1:01).

ČT24.cz a článek K hromadné žalobě na pražské parkovací zóny se zatím připojilo 40 lidí (24. 10.): V pondělí podal žalobu k pražskému městskému soudu právník Ondřej Pecák. Podle něj nemají zóny oporu v zákoně o pozemních komunikacích. V letošním roce se zóny rozšířili i do Prahy 5, 6 a 8. „Jen za dnešek mám v kastlíku dalších asi deset zmocnění a na poště jedno. Druhou vlnu pak k podané žalobě připojím,“ dodal právník.

Blesk.cz a článek Advokát podal žalobu na parkovací zóny v Praze. Připojilo se k němu 39 lidí (24. 10.): K hromadné žalobě kvůli parkovacím zónám v Praze se připojilo 39 lidí. Podle právníka Ondřeje Pecáka, který ji v pondělí podal u Městského soudu v Praze, nemají zóny oporu v zákoně o pozemních komunikacích. „Připojit se v další vlně chtějí další lidé,“ tvrdí Pecák. Parkovací zóny platí v Praze 5 a 6 přesně dva měsíce, od října se připojila i část Prahy 8. „Jen za dnešek mám v kaslíku dalších asi deset zmocnění a na poště jedno. Druhou vlnu pak k podané žalobě připojím,“ uvedl v pondělí právník.

Euro.cz a článek Prahu žaluje kvůli parkovacím zónám zatím 39 lidí. Další se mají přidat (24. 10.): „Jen za dnešek mám v kastlíku dalších asi deset zmocnění a na poště jedno. Druhou vlnu pak k podané žalobě připojím,“ dodal právník. Zákon o pozemních komunikacích umožňuje obcím zřídit si parkovací zóny. Podle Pecáka ale musí existovat reálná potřeba, která je prý jen na několik málo místech, nikoliv na většině území. Řešením by prý mohla být celopražská zóna.

Dotyk.cz a 2 články Diktatura modrých zón. Pražský parkovací systém míří před soud (20. 10.): Pražský advokát Ondřej Pecák finalizuje hromadnou žalobu, jejímž cílem je zrušit nový systém regulace parkování zavedený nedávno v některých částech Prahy. Jak uvedl pro magazín Dotyk, žalobu chce mít kompletně připravenu k odeslání v neděli 23. října. Není přitom sám, kdo nový systém považuje za nezákonný, nesmyslný a diskriminační…

Pražský advokát už zažaloval modré zóny. V žalobě cituje týdeník Dotyk (24. 10.): Pražský advokát Ondřej Pecák už podal správní žalobu, v níž napadá nový systém parkování v Praze. Sdělil to dnes magazínu Dotyk. Zítra chce k celé záležitosti publikovat i tiskovou zprávu. Zbytek dnešního dne ale asi prospím," uvádí po náročném víkendovém maratónu, kdy zpracovával i podněty dalších Pražanů, kteří se k hromadné žalobě chtěli připojit.

Pražský deník a 2 články Parkování v Praze: lidé se bojí „šmírovacích aut“ (24. 10. na str. 4): Podobné obavy jsou jedním z motivů, proč se jménem „stovek občanů“ chystá nový způsob regulace parkování u správního soudu zažalovat pražský advokát Ondřej Pecák. Jak řekl magazínu Dotyk, hromadná žaloba bude primárně postavena na „nezákonnosti“ celého systému, který podle něj „reguluje parkování i tam, kde žádné problémy s parkováním nikdy nebyly“.

K žalobě kvůli parkovacím zónám se připojili další lidé (25. 10. na str. 4): K hromadné žalobě kvůli parkovacím zónám v Praze se připojilo dalších 39 lidí. Podle právníka Ondřeje Pecáka, který ji včera podal u Městského soudu v Praze, nemají zóny oporu v zákoně o pozemních komunikacích. „Jen za dnešek mám v kaslíku dalších asi deset zmocnění a na poště jedno. Druhou vlnu pak k podané žalobě připojím,“ řekl právník.

Svět motorů a článek Modrá je (ne)dobrá (24. 10. na str. 34): Mezi nejhlasitější kritiky nového území placeného stání patří advokát Ondřej Pecák.

Pražský patriot.cz a článek Parkovací zóny: K žalobě proti Praze se připojily už desítky lidí (24. 10.): Jen za dnešek mám v kastlíku dalších asi deset zmocnění a na poště jedno. Druhou vlnu pak k podané žalobě připojím," dodal právník. Zákon o pozemních komunikacích umožňuje obcím zřídit si parkovací zóny. Podle Pecáka ale musí existovat reálná potřeba, která je prý jen na několik málo místech, nikoliv na většině území. Řešením by prý mohla být celopražská zóna.

E15 a článek Parkovací zóny jdou k soudu (25. 10. na str. 3): K hromadné žalobě kvůli parkovacím zónám v Praze se připojilo 39 lidí. Podle právníka Ondřeje Pecáka, který ji včera podal u Městského soudu v Praze, nemají zóny oporu v zákoně o pozemních komunikacích.

Právo a článek K žalobě kvůli zónám se připojilo 39 lidí (25. 10. na str. 10): Podle právníka Ondřeje Pecáka, který ji v pondělí podal u Městského soudu v Praze, nemají zóny oporu v zákoně o pozemních komunikacích. Připojit se v další vlně chtějí další lidé, řekl Pecák.

Hospodářské noviny, rubrika Názory (25. 10. na str. 9): „Jen za dnešek mám v kastlíku asi deset dalších zmocnění a na poště jedno. Druhou vlnu pak k podané žalobě připojím.“ Ondřej Pecák, právník, který podal žalobu k pražskému městskému soudu v hromadné žalobě na pražské parkovací zóny.

MÍSTOPŘEDSEDOVÉ V MÉDIÍCH

O rezignaci K. Zváry na funkci místopředsedy strany informovaly Parlamentní listy v článku Fandím dál, jen ne z předsednictva (23. 10.).

Radim Smetka pro Parlamentní listy Pokuta za příliš nízkou mzdu? Jen vrchol ledovce (20. 10.).

iDNES.cz a článek Blogy iDNES.cz spouští novou talk show. Zapojit se můžou i čtenáři (20. 10.): Těšit se diváci můžou i na několikanásobného blogera roku  Františka Matějku. „Před každým natáčením vyzveme vás, čtenáře blogů iDNES.cz k pokládání otázek, na které byste rádi znali odpověď. Ty nejlepší vybereme a během natáčení položíme,“ uvedl Banga k tomu, jak se mohou čtenáři, resp. diváci zapojit.

Josef Káles a článek na serveru PrahaNadlani.cz Zprůhledníme rozhodování a otevřeme radnice (25. 10.).

Parlamentní listy a článek Jozef Provazník: Čo s islamom bolo, to bolo, terazky som libertariánským politíkom? (21.10.): Nedá mi to, abych nenapsal pokračování svého pondělního textu, kde jsem psal o Františku Matějkovi a Luboši Zálomovi jako o potenciálních „vůdcích“ protiislámského odporu v České republice. Kupodivu jsem se ani od jednoho nedočkal žádných velkých díků a následná diskuze pod článkem se poté naprosto zvrhla. “Asi se mi chce někdo za něco pomstít, když nerozlisuje úplně jinou roli blogera, nastavujícího témata mimo jiné i pro zjištěni zpětné vazby ve společnosti a pochopeni nálad, od práce politika. Nechte to plavat, pro někoho to bude zklamáním, ale základní úvaha článku je zcela mimo mísu,“ zareagoval František Matějka pod mým textem. Čekal jsem, že odmítne být považován za jednoho z adeptů na lídrovství antiislámského hnutí, ale popírat takto své 2-3 roky staré výroky?

KRAJSKÉ VOLBY

FaktorS a článek Volby jako byznys (20. 10.): Soukromníci a Svobodní si svůj jeden milion zřejmě rozdělí napůl.

Reflex a články Hledá se antibabiš (20. 10. na str. 8): A pak je tu ODS stagnující. Ostatní strany většinou padají, některé mírně rostou, jen ODS stojí na svých devíti desíti procentech. Před volbami se zdálo, že by mohla vytvořit předvolební koalici se stranami typu TOP 09, Svobodní nebo Soukromníci. Jejich dramatický neúspěch však občanské demokraty nejspíš povede k rozhodnutí jít do voleb samostatně.

Ministerstva na sociálních sítích: Málo poutavých příspěvků, málo fanoušků, málo sdílení (20. 10.): Se svými příznivci přes Facebook a Twitter často komunikuje i předseda hnutí ANO Andrej Babiš, přidat se snaží ODS a dlouhodobě vysoké počty fanoušků mají i mimoparlamentní Piráti a Svobodní.

Strategie a článek Volební mítinky znamenají větší a levnější zásah (21. 10. na str. 24): Negativní komunikace byla na podzim alfou a omegou kampaní Svobodných, Úsvitu a Strany práv občanů. Ti pojali senátní a krajské volby jako boj proti všeobjímajícímu strašákovi údajné islamizace, imigrace nebo diktátu Evropské unie, která nám všem podle jejích autorů hrozí.

Lidovky – Česká pozice.cz a článek V Česku určuje volební preference zejména věk a vzdělání (22. 10.): Konkrétně voliči Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), Úsvitu, Pirátů a Svobodných jsou asi ze dvou třetin muži, zatímco Zelení se naopak spoléhají z 60 procent na voličky.

Olomoucký deník a článek Komu vyšla kampaň, dostal statisíce (26. 10. na str. 5): Neuspěli ani Svobodní a Soukromníci. Kdyby přitom byla jedna „startovací čára“ pro všechny, vypadala by podle nich politická soutěž jinak. „Tím, že některé strany dostávají příspěvky od státu, a jiné ne, dochází k absurdní situaci, kdy příznivci neparlamentní politické strany prakticky platí kampaň své konkurenci. Tento ‘doping‘ z veřejných peněz je třeba zastavit,“ uvedl v prohlášení místopředseda Svobodných Josef Káles.

Vyšlo i v dalších regionálních mutacích Deníku, např. v Prostějovském, Šumperském a Jesenickém, Přerovském a Hranickém.

E15.cz a článek Volební mítinky znamenají větší a levnější zásah (26. 10.): Negativní komunikace byla na podzim alfou a omegou kampaní Svobodných, Úsvitu a Strany práv občanů. Ti pojali senátní a krajské volby jako boj proti všeobjímajícímu strašákovi údajné islamizace, imigrace nebo diktátu Evropské unie, která nám všem podle jejích autorů hrozí.

Zlínský kraj

ČTK a zprávy Ustavující zastupitelstvo Zlínského kraje by mělo být 2.listopadu (19. 10.): Kromě sociálních demokratů a KSČM budou v opozici Svobodní a Soukromníci a hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura. Čtyři křesla obsadí KSČM i Svobodní a Soukromníci, tři zástupci ODS a dva za hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura.

Čtyři subjekty dnes ve Zlínském kraji podepsaly koaliční smlouvu (24. 10.): Čtyři křesla obsadí KSČM i Svobodní a Soukromníci, tři zástupci ODS a dva za hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura.

Zprávu ČTK převzala celá řada médií, například ČT24.cz A je hotovo. Politici ve Zlínském kraji podepsali koaliční smlouvu (24. 10.), Novinky.cz Koaliční dohoda ve Zlínském kraji podepsána, hejtmanem má být Čunek (24. 10.) a spousta dalších.

Mladá fronta DNES zveřejnila Čunek při obsazování výborů vynechal Valentu (21. 10. na str. 17): Čunek totiž při obsazování předsedů výborů při zastupitelstvu vynechal komunisty, s čímž se počítalo, ale také Iva Valentu, jenž vedl kandidátku Soukromníků a Svobodných…

Vyšlo i v online verzi na iDNES.cz.

Na České televizi v pořadu Události v regionech 24. 10. v 18 hodin v reportáži „Koaliční dohoda ve Zlínském kraji“ zaznělo:
Moderátorka: Pojďme ještě, pardon, k osobám, které taky byly vidět stejně jako Jiří Čunek, nicméně neuspěly. Jak si vysvětlujete neúspěch například, například Vratislava Mynáře ze Strany práv občanů, nebo Ivo Valenty za uskupení Svobodní a soukromníci?
Eva Lebedová, politoložka, Univerzita Palackého v Olomouci: Tak já bych tyto věci od sebe trochu oddělila, protože já si myslím, že v případě Ivo Valenty bych tak úplně o neúspěchu nehovořila. Samozřejmě, pokud si někdo představoval, že bude aspirovat na pozici hejtmana, tak si myslím, že to bylo politicky naivní a jako já jsem spíše zvyklá uvažovat o kampaních a volbách jakoby v takovém realistickém duchu, a tam si myslím, že vlastně sdružení, které bylo založeno a strana, subjekt, který byl založený v lednu roku 2016, Svobodní a soukromníci a získal v těchto volbách vlastně z nuly 8 %, takže bych to v podstatě jako neúspěch nehodnotila.

Plzeňský kraj

ČTK a zpráva Strany, které povedou Plzeňský kraj, sepsaly koaliční smlouvu (24. 10.): Čtyři strany, které se v Plzeňském kraji dohodly na povolební spolupráci bez vítězného ANO, podepsaly koaliční smlouvu. ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) a uskupení Starostové a patrioti (s podporou Svobodných a Soukromníků) zároveň sestavily deset hlavních programových bodů.

 

26. října 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31