Svobodní v médiích: aktuální dění, parkovací zóny a ohlédnutí za krajskými volbami

Svobodní v médiích: aktuální dění, parkovací zóny a ohlédnutí za krajskými volbami

Monitoring za období 12.–19. října 2016

15. 10. byl J. Káles hostem pořadu České televize Politické spektrum. Celý pořad si pusťte zde.

FaktorS zveřejnil odpovědi Petra Macha, týkající se působení Jana Mládka ve funkci ministra průmyslu a obchodu Mládek v anketě byznysmenů a politiků (13. 10. na str. 8):
1)Jak hodnotíte působení Jana Mládka ve funkci ministra průmyslu a obchodu?
Ministr průmyslu a obchodu je vysoký úředník, který řídí socialistický moloch, úřad centrálního plánování a rozdělování dotací, a na to se pan Mládek hodí.
2) Kdo by ho měl nahradit?
Podle Svobodných by ministerstvo průmyslu a obchodu nemělo vůbec existovat, je to pro nás úřad na zrušení. Podle nás nemá existovat státní podpora investic a všechny firmy by měly mít stejné nízké daně. Neměla by existovat ani podpora exportu a všechny firmy by měly mít stejné podmínky. Neměly by existovat ani dotace průmyslovým podnikům. O důležitých energetických investicích, jako je například dostavba Temelína, musí stejně rozhodovat vláda jako celek. Ministerstvo považujeme za zbytečného žrouta peněz daňových poplatníků.

Kurzy.cz a zveřejnily dva články. Bude v EU povinná „plynová solidarita“? (13. 10.): Euroskeptik – Svobodný Petr Mach míní, že Česká republika má diverzifikované zdroje plynu. „Jde k nám plynovod jak z Ruska, tak z Norska. Nejsme na plynu závislí, máme i ropovod, jeden z Ruska a jeden z Itálie. Máme uhlí , máme i vlastní plyn, máme jadernou energii. Každá země se musí snažit takto diverzifikovat své zdroje, aby nebyla zranitelná,“ uvedl Mach s tím, že solidarita s dodávkami plynu je stejně nerealizovatelná, pokud nebude existovat volná kapacita potrubí…

Vyšlo i na Ekonomickém deníku tady.

Čeká EU změna systému DPH? (13. 10.): Euroskeptik Petr Mach bude v tomto případě hlasovat proti návrhům směřujícím k jednotnému systému DPH v Evropské unii. „Daně, včetně DPH by měly zůstat plně v kompetenci členských států a státům má plně náležet i jejich výnos. Pokud členským státům unikají daně, měly by na to reagovat spíš snižováním sazeb, které jsou dnes tak vysoké, že to jinde ve světě nemá obdoby, a není se co divit, že to svádí k daňovým únikům. Státy by měly mít také právo vrátit se na místo DPH k běžné obratové dani, kterou platí jen finální prodejce, kde nehrozí žádné čachry při exportu,“ uvedl pro Ekonomický deník Petr Mach.

Vyšlo i na Ekonomickém deníku zde.

Komentáře Petra Macha zveřejnily Parlamentní listy, např. Více peněz ve vaší kapse díky nižším daním a úsporám na úřadech (18. 10.):
Český stát s vašimi penězi plýtvá. Máme nepřeberné množství různých daní, které ve výsledku slouží k placení mnoha zbytečných regulačních úřadů.
Přitom každý ví, že stát je nejhorší hospodář. O penězích často rozhodují nevolení úředníci nebo nekompetentní politici. Navíc – čím více peněz stát přerozděluje, tím více bují korupce. Proto Svobodní chtějí vrátit co nejvíce peněz do kapes občanů, aby mohli sami rozhodnout, na co je použijí.Místo tří sazeb DPH zavedeme pouze jednu – patnáctiprocentní.

ČTK a zprávy Sobotka bude jednat s europoslanci o brexitu a budoucnosti EU (14. 10.): Jednoho europoslance má mimoparlamentní Strana svobodných občanů.

Sobotka chce sjednotit pozici vlády a europoslanců k brexitu (14. 10.): Jednoho europoslance má mimoparlamentní Strana svobodných občanů.

Zprávu z ČTK převzala řada médií, například  Roklen24.cz  Sobotka bude jednat s europoslanci o brexitu a budoucnosti EU (14. 10.), Eprávo.cz Sobotka bude jednat s europoslanci o brexitu a budoucnosti EU (14. 10.), Rádio.cz a Denní souhrn zpráv 14.10.2016: Sobotka jedná s českými europoslanci o brexitu a budoucnosti EU.

Web Ostrava online zveřejnil článek Zapomeňte na Okamuru, Konvičku i Hampla. V čele protiislámského odporu by mohli stanout tito dva drsní "islamobijci" (17. 10.): Internetový server idnes.cz v sobotu publikoval článek, kde informuje o snaze antiislámských stran spojit se dohromady. Ve výčtu patnácti politických hnutí a subjektů však překvapivě nefiguruje Strana svobodných občanů. Vzhledem k protiislámským blogům členů strany Františka Matějky a Luboše Záloma by přitom Svobodní mohli na tomto tématu profitovat…

Bleskově.cz a článek Rozežraný stát! (19. 10.): Přebujelé regulace a byrokacie leží Jindřichu Pilcovi (Svobodní) pořádně v žaludku. Je přesvědčen, že to státu jenom škodí a má to vliv i na to, že pomaleji roste životní úroveň a celá společnost také pomaleji bohatne. Jindřich Pilc je přesvědčen, že přebujelá byrokracie škodí nejen státu, ale celé společnosti…

PARKOVACÍ ZÓNY

Článek na Seznamu První čísla z modrých zón: Abonentů je víc než míst (14. 10.): Kritik chystá žalobu. Zatímco provozovatelé parkovacích zón si nový systém chválí, řidiči tak spokojení nejsou. Asi nejvýraznějším odpůrcem je advokát Ondřej Pecák, který se chystá podat proti systému hromadnou žalobu…

A další článek na Seznamu Chce zrušit parkovací zóny. Termín však právník nestíhá, zatím má málo lidí (16. 10.): Ceník parkovacích zón u soudu neobstojí, tvrdí advokát. Pondělní termín hromadné žaloby však odkládá. Zatím má v zádech jen 30 lidí. Nejaktivnějším odpůrcem nových parkovacích zón v Praze, které začaly postupně platit v Praze 5, 6 a od října i na Praze 8, je advokát Ondřej Pecák. Slibuje, že podá hromadnou žalobu na hlavní město. Chce vrátit parkování do původního stavu, před letošním zavedením nových zón, a zrušit všechny sankce…

Dotyk.cz a článek Žaloba na „modré zóny" prý bude do neděle hotova (19. 10.): Pražský advokát Ondřej Pecák finalizuje hromadnou žalobu, jejímž cílem je zrušit nový systém regulace parkování zavedený nedávno v některých částech Prahy. Jak uvedl pro magazín Dotyk, žalobu chce mít kompletně připravenu k odeslání v neděli 23. října…

CZEXIT

František Matějka na serveru Bez politické korektnosti.cz Jsme tu. Vznikl spolek Czexit, jehož cílem je referendum o vystoupení či setrvání v EU (19. 10.): Občané ČR měli právo hlasovat o vstupu do EU. Právo na referendum o vystoupení či setrvání v EU jim vláda odpírá. V době referenda jsme kromě jednostranné kampaně pro vstup neměli žádné zkušenosti. Dnes už je máme. Požadujeme a prosazujeme přijetí ústavního zákona o referendu, ve kterém se budou moci občané České republiky svobodně vyjádřit k setrvání svého státu v současné EU. Věříme v demokracii, svobodnou volbu a zdravý rozum. Věříme v právo občanů, které měli v době referenda o vstupu do EU, rozhodnout také o setrvání či vystoupení. Výsledek budeme respektovat, ale to právo rozhodnout lidé mít musí. Je to fér.

KRAJSKÉ VOLBY

Studenta web&mag a článek Studenti a politika: Má to vůbec cenu? (12. 10. na str. 6): Mimochodem, podle statistik Ministerstva školství navštěvovalo vysokou školu v roce 2015 285 000 studentů. Pokud bychom vycházeli z našich dat, k volbám jich nechodí (nebo jen velmi zřídka) 28 500. Nezdá se to úplně moc, nicméně zhruba tolik hlasů stačilo, aby v minulých volbách Česká pirátská strana a Strana svobodných občanů dosáhly na každoroční finanční příspěvek na činnost. A to ani nemluvíme o těch dalších 10 % z vás, kteří k volbám zajdou občas. S dalšími 28 500 hlasy už by vaši oblíbení Piráti nebo Svobodní mohli i něco podniknout.

Idnes napsala Anonymní a neomezené volební kampaně končí (13. 10.): Nynější krajské a senátní volby byly poslední podle starých pravidel. Tím, jak která strana je transparentní v regionech, se zabývala organizace Transparency International. Podle její metodiky dopadli nejlépe Piráti a SZ, v těsném závěsu za nimi byla TOP 09 . Následovalo hnutí STAN a Svobodní .

Zlínský kraj

V pořadu Události v regionech na České televizi v reportáži Sestavování koalic zaznělo (12. 10. v 18 hodin):
Moderátorka: Takže podle lídra vítězného hnutí ANO by možná mohlo být jasno o koalici do pátku. Děkujeme za informace. Do zastupitelstev krajů se dostala i celá řada nováčků, kteří s krajskou politikou ještě nemají žádné zkušenosti. Na jižní Moravě jsou to hnutí ANO, SPD, SPO, Piráti, Žít Brno a Starostové a nezávislí. Ve Zlínském taky Svobodní a Soukromníci. Řada z nich ale první léta v krajské politice stráví nejspíš v opozici.
Redaktor: Dosavadní senátor Ivo Valenta je v krajské politice nováčkem. Hazardní magnát tentokrát ve Zlínském kraji poprvé vsadil na spojení Soukromníků se Svobodnými. 4 tisíce preferenčních hlasů a 4 zastupitelské mandáty považuje za výhru a šance na koalici se nevzdává.
Ivo Valenta, lídr kandidátky, senátor /Soukromníci a Svobodní/: Problémy ve zlínské nemocnici jsou značné a tam si myslím, že to byla jedna z našich priorit, kde bysme určitě chtěli sestavit velmi dobrý tým a i s výměnou managementu.

Ihned.cz a článek Spojení "krále hazardu" Valenty s eurokritikem Machem nezafungovalo. Šlágr, billboardy a pivo za sedm korun nestačilo (13. 10.): Nevšední spojení "krále hazardu" Iva Valenty a šéfa Svobodných Petra Macha ve volbách propadlo. "Je nám líto, že voliči dali přednost prázdným slovům pana Babiše a že jim nevadí nastupující likvidace malého a středního podnikání," konstatuje předseda Svobodných, europoslanec Petr Mach. "Přiznávám, že jsme měli mírně vyšší očekávání, nicméně plně respektuji rozhodnutí voličů," přidal se Valenta…

Vyšlo i na serveru Aktuálně.cz tady.

Reflex a článek Volební střípky (13. 10. na str. 14): Ve stejném kraji se zuřivě kroužkovalo i jméno hazardního krále Iva Valenty.
Na kandidátce Svobodných a Soukromníků získal 27,99 procenta hlasů.

iDNES.cz a článek Tradiční pravice zažila ve Zlínském kraji další pád, zvažuje slučování (14. 10.): Nemusí ale jít pouze o tyto dvě strany, v úvahu připadá i spojení se Soukromníky a Svobodnými. „Kvalitních kandidátů obdobného ideového smýšlení není mnoho, takže takovou spolupráci vítáme,“ naznačil krajský šéf Svobodných Tomáš Pajonk…

Vyšlo i v tištěné formě Mladé fronty Dnes v článku Pád tradiční pravice. Zvedne se? (14. 10. na str. 17) http://imm.newtonmedia.cz/petrmach/zprava.asp?wdpzo=19.10.2016&wdpzd=19.10.2016&wp=2&wcz=20

2 články zveřejnilo tištěné Právo Zrození koalice Zlínského kraje je už v dohlednu (13. 10. na str. 11): Jednou větou zmínila, že partnerem v radě by mohl být pro ANO každý, snad by mohly nastat třecí plochy se Svobodnými a soukromníky (4 mandáty) Ivo Valenty…

Zlínsku povládne pravicová čtyřkoalice (19. 10. na str. 15): Vítězní lidovci si tak z jedenácti křesel šéfů výborů zvolili tři, ANO má čtyři a po jednom předsedovi výborů si rozdělí STAN, ODS a opoziční ČSSD či Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura. Další dvě opoziční strany v zastupitelstvu, KSČM a Soukromníci a Svobodní, budou mít své zastoupení jen mezi členy výborů.

iDobrý den a 2 články Levicová vláda padla. Slovácko ovládli lidovci (15. 10.): Variant je samozřejmě víc, ve hře o podobu nové koalice není bez šancí ani nováček voleb, koalice Svobodných a Soukromníků. Ta potvrdila roli černého koně, získala 7,88 procenta, a v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu Zlínského kraje obsadí čtyři křesla…

Valenta s spol. rozrazil stojaté politické vody na Slovácku (17. 10.): Volba obyvatel okresu Uherské Hradiště se totiž výrazně lišila od průběhu voleb v jiných částek Zlínského kraje. Způsobil to výrazný úspěch koalice Svobodných a Soukromníků (SaS), kterou vedl senátor Ivo Valenta…

ČTK vydala zprávu Ve Zlínském kraji bude vládnout koalice KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS (17. 10.): Čtyři křesla obsadí KSČM i Svobodní a Soukromníci, tři zástupci ODS a dva za hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura. Minulé čtyři roky kraj vedla levicová koalice ČSSD, KSČM a Strany práv občanů (SPO). Ve volbách propadla. ČSSD ztratila šest, komunisté pět křesel a SPO se do zastupitelstva vůbec nedostala.

Zprávu z ČTK převzala řada médií, například: Týden.cz, Blesk.cz, Lidovky.cz, Deník.cz a mnoho dalších.

Plzeňský kraj

Plzeň.cz a článek Václav Chaloupek bude točit dál. S kamerou bude chodit i do Senátu (16. 10.): A před týdnem se stal i krajským zastupitelem. Kandidoval za subjekt Starostové a Patrioti s podporou Svobodných a Soukromníků. Původně byl na 15. místě, ale vlivem preferenčních hlasů skončil první.

SENÁTNÍ VOLBY

Kutnohorsko

Kutnohorský deník Kutnohorsko volí senátora (14.  10. na titulní straně): Milan Vodička, kandidát podporovaný Svobodnými a Soukromníky, získal 3402 hlasů a Radim Špaček, kandidát Koruny České, dostal od voličů dohromady 1024 hlasů.

Vyšlo i v ostatních regionálních mutacích v tištěné i online verzi, příklad online článku na Deník.cz.

Berounsko

Server Čti doma.cz Tématy senátních voleb na Berounsku jsou snížení byrokracie a lepší venkov (14. 10.): Jiřího Oberfalzera podporuje nejen TOP 09, ale i jeho protikandidát z této strany, profesor ortopedie Tomáš Trč . Krom toho má současný senátor za zády i podporu Strany svobodných občanů nebo Strany soukromníků České republiky, a to pro společné základní priority, jako omezení byrokracie, snižování zadlužení státu či jednodušší podmínky pro živnostníky a drobné podnikatele. Podporu má samozřejmě i od předsedy ODS Petra Fialy, který s ním jezdí po regionu.

DĚNÍ V PRAZE

Praha 4

Parlamentní listy a článek Bitva o budoucnost Táborské (16. 10.): Ve čtvrtek 13. října proběhla v hlavním sále na Nuselské radnici v Praze 4 veřejná debata na téma rekonstrukce ulic Táborská a Na Pankráci, která už od jara ohrožuje tuto lokalitu.

Praha – Letňany

Letňanské FÓRUM (10/2016) (14. 10.):

Martin Halama, Strana svobodných občanů: Můj názor na toto téma svírá obava. Oprávněná obava nad tím, kam takový systém českého školství naše děti přivede. Inkluze znamená zahrnutí do jednoho celku. Děti však nejsou stejné! Ať chceme či nikoliv, vždy budou existovat žáci podprůměrní, průměrní a nadprůměrní…

 

20. října 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

 

 

 

 

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31