Svobodní přerušují kampaň a nebudou žalovat stát

Svobodní přerušují kampaň a nebudou žalovat stát

Svobodní přerušují volební kampaň a nebudou žalobou na stát zatěžovat rozpočet a občany České republiky.

Strana svobodných občanů (Svobodní) se rozhodla přerušit volební kampaň. Doběhnou pouze objednané reklamy, zbylé peníze si Svobodní ušetří na příští předvolební kampaň. Strana a jednotliví kandidáti utratili za prezentaci v září přibližně 1 milion korun.

Republikové předsednictvo Svobodných rozhodlo na dnešním zasedání, že Svobodní nebudou podávat žalobu na stát a žádat náhradu promarněných nákladů na volební kampaň.

„Daňoví poplatníci nenesou vinu na vzniklé situaci a nelze na ně břemeno důsledku rozhodnutí orgánů státu přenášet. Státní rozpočet nacházející se v hlubokém deficitu navíc není patřičné zatěžovat dalšími výdaji. Pokud nesou nějakou vinu na vzniklé situaci politici, měli by skládat účty ve volbách a voliči by na to měli svobodně, s plnou odpovědností, reagovat sami,“ uvedl předseda Svobodných Petr Mach.

Svobodní se cítí být zrušením voleb poškozeni, nicméně případnou náhradou škody ze státní pokladny by se podíleli na dalším prohlubování státního deficitu, což je pro ně zcela neakceptovatelné a proti jejich přesvědčení a programu. V případě volebního úspěchu budou Svobodní naopak prosazovat razantní snížení příspěvků ze státního rozpočtu na činnost politických stran.

Svobodní dále naléhavě upozorňují, že již tak nerovný předvolební boj s parlamentními stranami bude posílen počátkem roku, tedy před dalšími volbami. Parlamentní strany totiž obdrží v součtu cca 230mil státních příspěvků na jejich roční činnost ze státní pokladny, které použijí do předvolební kampaně, čímž se tato nerovnost ještě posílí.


 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31